USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar Fed'in repo kararını bekliyor

Küresel piyasalarda, jeopolitik riskler ve mal fiyatlarının seyri yatırımcıların odağında kalmaya bitmeme ederken, gözler ahit 3 yılı fazla sürenin peşi sıra ürem artırımına hazırlanmakta olan ABD Merkez Bankası’nın toplantısından çıkma kararlara çevrildi.

Küresel piyasalar Fed'in repo kararını bekliyor
16-03-2022 09:03
İstanbul

Fed'in acemi yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınının arkası sıra Mart 2020'de devreye almış olduğu genişlemeci mülk politikalarında normalleşme sürecini, bugünkü ürem artırımı ile hızlandırması bekleniyor. Bankanın 25 temel puanlık ürem artırımına gitmesine az daha stabil gözüyle bakılırken, değişmeyen metninde doğacak devirde normalleşme periyodunun hızı ve boyutunun ne seyredeceğine müteveccih ipuçları aranacak.

Yatırımcılar ayrıca, servet alımlarının sonlandırılması ve dengelem tasgir ile ait izlenecek kez haritasına değgin verilecek mesajları da izlem edecek. Bu kapsamda Fed Başkanı Jerome Powell'ın ürem kararının arkası sıra yapacağı açıklamalar, piyasaların seyrinde belirleyici olacak.

Fed en akıbet ürem artırımını, Kasım 2018'de küresel mali krizin arkası sıra devreye almış olduğu genişlemeci mülk politikalarını sonlandırma hemen hemen gerçekleştirmişti. Piyasalarda bankanın bu sene içre 7 kez 25'er temel puanlık ürem artırımına gitmesi beklenirken, Rusya-Ukrayna savaşının iktisadi tesirleri karşısında bankanın vereceği tepkiye değgin yapılacak muhtemel lafla yönlendirmelerin, bu beklentileri baştan şekillendirmesi öngörülüyor.

Rusya-Ukrayna savaşına müteveccih gelişmeler de piyasaların yönü üstünde belirleyici olmaya bitmeme ediyor. Son devirde dü iklim arasındaki müzakerelere bağlı kalan umutlar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın aykırı kendisine benimseme edilmektedir analizör bulma ait ağır ortak davranış göstermediğini belirtmesi ile azalırken, belirsizliklerin sürmesi ile mal tarafında oynaklığın sürdüğü gözleniyor.

Brent petrolün varil fiyatı, Çin'de kalan Kovid-19 hadise sayılarının talebi azaltacağına müteveccih beklentilerle cemaziyelevvel 95,8 dolarla 3 haftanın en düşüt seviyesine derece gerilerken, harbe değgin belirsizliklerin sürmesi ve müeyyide gelişmeleri ile çağ baştan 100 doları sınav etti. Fed kararları evveliyat tağyir endüstrisinden çıkışların çoğalması da dikkati çekerken, ABD'nin 10 salname tağyir faizi cemaziyelevvel yüzdelik 2,17 ile Haziran 2019'dan buyana en erdemli seviyeyi görmesinin arkası sıra çağ yüzdelik 2,15 seviyelerinde ufki seyrediyor. Tahvil piyasasında bugün, Rusya'nın vadesi mevrut 117 milyon dolarlık ödemesini yapmış olup yapmayacağı yakından izlem edilecek.

Bu gelişmelerle cemaziyelevvel New York borsasında alıcılı ortak ilerleyiş izlenirken, ABD'de Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) şubatta beklentilerin altında kalması hisse piyasalarını destekledi. Dow Jones endeksi yüzdelik 1,82, S&P 500 endeksi yüzdelik 2,14 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 2,92 bedel kazandı. Dolar endeksi cemaziyelevvel yüzdelik 0,2 azalışla 98,9'dan kapanmasının arkası sıra çağ ufki seyrediyor. ABD'nin indeks vadeli kontratları tarafında ise Fed kararları öncesinde tereddütlü ortak ilerleyiş izleniyor.

Avrupa'da Rusya-Ukrayna savaşına bağlı belirsizliklerin sürmesi, mal fiyatlarının seyri ve mal şişkinliği endişeleri hisse piyasalarında gerçek riziko unsuru kendisine fiyatlanmaya bitmeme ediyor. İngiltere'nin Rusya'ya yaptırımları genişletmesi ve Putin'in müzakerelerin seyrine müteveccih umutları yıpratan açıklamaları sonrası cemaziyelevvel hisse piyasalarında satıcılı ortak ilerleyiş izlenirken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzdelik 0,09, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 0,23 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,25 geriledi. Dün 1,10'un üstünü sınav fail avro/dolar paritesi, çağ 1,0960 seviyelerinde dengelenirken, Avrupa indeks vadeli kontratlarında acemi günün alengir seyirle başladığı görülüyor.

Asya tarafında ise 3 tarihli kaba düşüşün arkası sıra çağ başta uygulayım bilimi hisselerinde yoğunlaşan aksülamel alımlarıyla hisse piyasalarında artı ortak ilerleyiş izleniyor. Japonya'da açıklayan verilere göre, şubatta salname bazda hariç satım yüzdelik 19,1 ve hariç alım yüzdelik 34 artarken, aut tecim dengesi 668,3 bilyon yenle beklentilerin üstünde açıkça verdi. Bu gelişmelerle kapanışa yaklaşan Çin'de Şangay birleşmiş endeksi yüzdelik 2,9, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 1,9, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 8 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 1,3 artma kaydetti.

Yurt içinde, Borsa İstanbul’da cemaziyelevvel güne bol satıcılı başlamış olan BIST 100 endeksi, haset de yüzdelik 0,44 bedel kaybıyla 2.079,38 puandan tamamladı. Dolar/TL, cemaziyelevvel yüzdelik 0,5'lik düşüşle 14,7022'den kapanmasının arkası sıra çağ bankalararası sektörün açılışında 14,7110'dan muamelat görüyor.

Analistler, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bu gece ezanı açıklanacak kararları ve sonra Fed Başkanı Powell'ın yapacağı değerlendirmelerin piyasaların yönü üstünde çarpıcı olacağını belirterek, kararlar öncesinde çağ piyasalarda oynaklığın bitmeme edebileceğini söyledi.

Rusya-Ukrayna mücadelesi kapsamında çağ bitmeme edecek müzakerelere bağlı sav akışının da yakından izlem edileceğini aktaran analistler, data gündeminde ise taşınmazlar içre mesken paha endeksi ve ABD'de perişan satışların öne çıktığını bildirdi.

Analistler, uygulayım manada BIST 100 endeksinde 1.950 puanın destek, 2.090 ve 2.130 seviyelerinin dayanım konumunda olduğunu tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ