USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar Nu varyantıyla menfi seyretti

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da Nu varyantı belirleme edilirken, dünkü varyantın iktisadi toparlanmayı negatif etkileyeceğine müteveccih endişeler hisse piyasalarında haftanın akıbet prosedür gününün kaba satıcılı geçişine faktör oldu.

Küresel piyasalar Nu varyantıyla menfi seyretti
27-11-2021 11:25
İstanbul

Küresel hisse piyasaları yeni kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Nu varyantına bağlı endişelerle haftayı menfi nezdinde seyirle tamamlarken, doğacak hafta gözler Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın sunumları ile baş başa ABD'de ekincilik dışı istihdam özellikle kazanmak az daha koyu data gündemine çevrildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da, Kovid-19'un aşırı sayıda mutasyona düçar Nu varyantı belirleme edilirken, dünkü varyantın konuşu toparlanmayı menfi etkileyeceğine müteveccih endişeler hisse piyasalarında haftanın sonuç muamelat gününün kaba satıcılı geçmiş olmasına faktör oldu.

ABD ve Avrupa Birliği (AB) devletleri özellikle kazanmak az daha evren genelinde nice iklim Kovid-19'un Nu varyantı zımnında Güney Afrika özellikle kazanmak az daha birtakım Afrika ülkelerine gezi kısıtlaması uygulayacağını duyururken, Kovid-19 tedbirlerini de baştan artırdı.

Öte yandan, Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech, Kovid-19'un Nu varyantı üstünde araştırmalara başlandığını ve bulunan aşıda dünkü nezdinde kalibraj gerekip gerekmediğini belirleme geçirmek düşüncesince de 2 hafta içre laboratuvar verisi beklediğini bildirdi.

Hafta kökeninden buyana yükseliş hevesi göstererek yüzdelik 1,68'lere tırmanan ABD'nin 10 salname tağyir faizi cuma namazı haset tahminî 16 temel benek düşerek yüzdelik 1,48'e indi.

Altının ons fiyatı ABD'de küsurat enflasyonun hararetli düzen mangır politikasının beklenenden evvela uygulamaya alınabileceğini bağlı endişelerle gerileyerek, haftayı yüzdelik 2,92 azalışla 1.792 dolardan tamamladı.

Kovid-19 salgınında Nu varyantının ekonomilerde kapanmaları gine artırabileceği endişesiyle Brent petrolün varil fiyatı yüzdelik 11,60 bedel kaybıyla 21 Nisan 2020'den buyana en çelimli günce düşüşünü gerçekleştirirken, haftalık bazda yüzdelik 8 azalışla 71,70 dolara geriledi.

ABD Başkanı Joe Biden da hafta içre ABD'de fuel oil fiyatlarındaki artışa hal bilmek düşüncesince mühim alan yağı rezervinden 50 milyon varil kaba petrolün kullanıma sunulmasıyla ABD'de fuel oil fiyatlarının düşeceğini açıkladı.

ABD'de gözler Powell'ın açıklamalarına çevrildi

ABD'de New York borsasında endeksler cuma namazı haset meydana getirilen sıhhatsiz seanslık işlemlerde, Kovid-19 salgınındaki Nu varyantı sayesinde küsurat endişelerle kaba satıcılı nezdinde tempo izlerken, doğacak hafta gözler Powell'ın pazartesi ve salı haset yapacağı konuşmalarla baş başa cuma namazı haset açıklanacak ekincilik dışı istihdam verileri özellikle kazanmak az daha koyu data gündemine çevrildi.

Hafta içre Biden Fed Başkanlığına Jerome Powell'ı ve Başkan Yardımcılığına Lael Brainard'ı sözlü göstereceğini açıkladı.

Biden açıklamasında Powell'ın stabil ve azimli liderliğinin piyasaları istikrara kavuşturmaya ve Amerika ekonomisini berk nezdinde toparlanma sürecine sokmaya araştırma görevlisi bulunduğunu vurgulayan Biden, mangır şişkinliği tehdidini ele almada ve azami istihdam hedefini sağlamada "doğru kişi" olduğuna inandığını kaydetti.

Powell ise mangır politikası araçlarını hem ekonomiyi tıpkı zamanda çelimli nezdinde iş gücü piyasasını beslemek ve faziletli enflasyonun yerleşmesini karşılamak düşüncesince kullanacaklarını belirtti.

Fed sonuç toplantısına ilgilendiren tutanaklarda ise birtakım vezneci yetkililerinin enflasyonun faziletli seyretmeye bitmeme etmesi biçiminde servet alımlarının azaltılmasını hızlandırmaya ve repo paylarını beklenenden şimdi er yükseltmeye müheyya olunması icap ettiğini savunduğunu ortaya koydu.

Tutanaklarda, "Bazı katılımcılar, enflasyonun komitenin hedefleriyle ahenkli seviyelerden şimdi faziletli seyretmeye bitmeme etmesi durumunda, komitenin servet alımlarının hızını ayarlamaya ve federal kaynak payı düşüncesince maksat aralığını üyelerin halihazırda beklediğinden şimdi er yükseltmeye müheyya olması icap ettiğini belirtti." ifadesi arazi aldı.

Analistler, bu gelişmelerle baş başa hafta süresince Fed'in Haziran 2022'de repo artışlarına başlayacağının fiyatlandığını fakat Kovid-19 salgınındaki Nu varyantıyla fiyatlamaların değiştiğini dile getirdi.

Ekonomik toparlanmanın sekteye uğrayabileceği endişesiyle bu fiyatlamaların ötelendiğine dikkati çekici analistler, servet alıntı hızının değiştirilmesine müteveccih beklentilerde de azda olsa gevşemelerin görüldüğünü aktardı.

Analistler, doğacak hafta açıklanacak iş gücü verilerinin Fed'in siyaset karalarında enine boyuna çarpıcı bulunduğunu kaydederek, bahis konusu verilerin oynaklığı artırabileceğine değindi.

ABD'de evvel kat aylakçılık aylığı başvurusunda bulunanların sayısı, 20 Kasım ile sonlanmış haftada 199 bine gerileyerek 1969'dan buyana kaydedilen en az seviyeye inerken, iklim ekonomisi bu senenin üçüncü çeyreğinde yüzdelik 2,1 büyüdü.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 2,20, Nasdaq endeksi yüzdelik 3,52 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 1,97 bedel kaybetti.

29 Kasım ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi gözleyen ev satışları ve Dallas Fed imalat etkinlik endeksi, salı mahveden itimat endeksi, çarşamba imalat endüstri Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ADP hususi bölüm istihdam raporu, yapım masrafları ve Fed Bej im tutanağı ve cuma namazı aylakçılık payı ISM görev sahası PMI, üretimevi siparişleri ve dayanabilen mülk siparişleri izleme edilecek.

Avrupa'da Kovid-19 alarmı en faziletli seviyeye çıktı

Avrupa'da Kovid-19 salgınına bağlı gelişmeler servet tutarları üstünde çarpıcı oluyor. Kovid-19 salgınında Nu varyantına bağlı salık akışıyla baş başa Avrupa borsalarında kaba satışlar görülürken, yetkililer Kovid-19 önlemlerinin baştan uygulamaya alınabileceğini anlatım etti.

Analistler, Kovid-19 salgınındaki Nu varyantına bağlı salık akışının doğacak hafta servet fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini kaydederek, koyu data gündemiyle baş başa Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin lafla yönlendirmelerinin izleme edilmeye bitmeme edileceğini söyledi.

Bu hafta ECB tutanaklarında, repo artışına bağlı piyasa beklentilerinin, ECB'nin lafla yönlendirmelerinin dört dörtlük yerine anlaşılmadığını gösterdiği belirtilirken, enflasyonun bu yıl nezdinde hacim şimdi yükselmesini ve doğacak yıl düşmesini bekledikleri anlatım edildi.

ECB Başkanı Christine Lagarde ise hafta içre icra ettiği açıklamalarda enflasyonun ocaktan itibaren gerilemeye başlayacağını düşündüğünü kaydederek, daha mangır şişkinliği beklentilerinde aşırılık görmediğini dile getirdi.

Öte yandan, Almanya'da hükümet ihdas yapmak düşüncesince araştırma örümcek Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) koalisyon hükûmeti hükûmeti protokolünün tamamlandığını açıkladı. Buna uyarınca SPD'nin başvekil talibi ve Maliye Bakanı Olaf Scholz dünkü hükümetin başbakanı olacak.

Almanya'da açıklayan geniş konuşu verilere uyarınca Almanya ekonomisi, senenin üçüncü çeyreğinde nezdinde eski çeyreğe nazaran yüzdelik 1,7, güzeşte senenin ayrımsız çeyreğine uyarınca ise yüzdelik 2,5 büyüyerek beklentilere koşut gerçekleşti.

Avro, dolar karşısında Temmuz 2020'den buyana en az kırat bulunan 1,1186'ya denli gerilemesinin peşi sıra kayıplarını telafi ederek haftayı yüzdelik 0,20 bedel hasılatıyla 1,1307'den tamamladı.

Almanya'da DAX endeksi haftalık yüzdelik 5,59, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 2,49, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 5,24 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzdelik 5,43 geriledi.

Gelecek hafta, pazartesi Avro Bölgesi'nde mahveden itimat endeksi ve Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), salı Almanya'da aylakçılık ve Avro Bölgesi'nde tahmini TÜFE, çarşamba semt genelinde imalat endüstri PMI, perşembe Avro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve aylakçılık ile cuma namazı semt genelinde görev sahası PMI ile Avro Bölgesi'nde dağınık satışlar izleme edilecek.

Asya borsaları da Kovid-19 endişesiyle küresel piyasalara katıldı

Asya'da küsurat Kovid-19 olaylarıyla baş başa Güney Afrika'da ortaya çıkan Nu varyantı sonrası hisse piyasalarında satışlar derinleşirken, Çin hisse piyasaları haftayı hudutlu da olsa artı kapamayı başardı.

Kovid-19 salgınında Nu varyantının ortaya çıkması, halihazırda zamanı ortalamaların enine boyuna altında büyüyen Çin ekonomisinin şimdi da yavaşlayabileceği endişelerini artırırken, Japonya'da bitmeme fail hararetli düzen önlemlerin yumuşatılmasının gündemde bulunduğu bugünlerde mevrut dünkü varyant haberi piyasaları haftanın sonuç muamelat gününde menfi etkiledi.

Öte taraftan semt özek bankaları şahinleşmeye bitmeme ediyor. Hafta içre Güney Kore Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda siyaset faizini 25 temel benek artırarak yüzdelik 1,00'e, Yeni Zelanda Merkez Bankası da siyaset faizini 25 temel benek artışla yüzdelik 0,75'e çıkardı.

Japonya'da açıklayan verilere uyarınca görev sahası ÜFE yüzdelik 1 artışla beklentileri aşarken, imalat endüstri PMI 54,2'ye yükseldi.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 3,34, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 1,17 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 3,87 bedel kaybederken, Çin'de Şanghay birleşik endeksi yüzdelik 0,10 bedel kazandı.

29 Kasım ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi Japonya'da dağınık satışlar, salı Japonya'da aylakçılık ve endüstri üretimi, çarşamba Çin'de imalat endüstri PMI, ve cuma namazı görev sahası PMI verileri izleme edilecek.

Yurt içre BIST 100 endeksi haftayı artı tamamlamayı başardı

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, bu haftayla baş başa 7 hafta yukarı caba yükselirken, haftalık kapanış rekorunu da kırdı. Gelecek hafta ise gayrimenkul içre salı 3. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) ve cuma namazı TÜFE verileri öne çıkıyor.

Haftanın sonuç muamelat gününde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi Kovid-19 salgınında Nu varyantı sayesinde kaba satıcılı nezdinde tempo izlerken, iklim yolu şirketleri bahis konusu düşüşe önderlik etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Nu varyantı sebebiyle, Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve'den Türkiye'ye gezi edilmesine müsaade verilmeyeceğini bildirdi.

AA Finans'ın ümit anketine eklenmiş bulunan ekonomistler, GSYH'nın 3. çeyrekte yüzdelik 8,1 büyümesini bekliyor. Ankete eklenmiş bulunan iktisatçıların 3. çeyrek gelişme beklentileri, yüzdelik 5,3 ile yüzdelik 13,5 aralığında arazi aldı.

BIST 100 endeksi bu hafta yüzdelik 2,25 artışla hepsi zamanların en faziletli haftalık kapanış seviyesi bulunan 1.776,41 puandan tamamladı. Analistler, beceri manada 1.760 puanın destek, 1.830 puanın ise dayanım yerine öne çıktığını kaydetti.

Dolar/TL de 13,4933 ile zamanı zirvesini görmesinin peşi sıra haftayı 10,06 yükselişle haftalık kapanış rekoru bulunan 12,4071'den kapattı.

Gelecek hafta gayrimenkul içinde, pazartesi aut tecim dengesi ve konuşu itimat endeksi, çarşamba imalat endüstri PMI ve cuma namazı görev sahası PMI izleme edilecek.

Ayrıca, cuma namazı piyasalar kapandıktan sonraları Uluslararası itibar derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye itibar notu değerlendirmesini açıklaması bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ