USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar Omicron iyimserliğiyle fazlalık seyretti

Küresel hisse piyasaları, toy sima koronavirüs salgınında Omicron varyantına bağlı müspet çav akışıyla alış ağırlıklı birlikte ilerleyiş izlerken, doğacak hafta Avrupa ve ABD'de piyasalarında Noel tatili nedeniyle rahat birlikte ilerleyiş izlenmesi bekleniyor.

Küresel piyasalar Omicron iyimserliğiyle fazlalık seyretti
25-12-2021 11:15
İstanbul

Omicron varyantının küresel bazda hadise sayılarını artırmasına karşın, varyantın korkulmuş bulunduğu denli ciddi etkilerinin olmadığına müteallik bilgi akışı küresel bazda riziko algısının azalmasında ehemmiyetli gösteriş oynadı.

Analistler, bu hafta batıda nice bu piyasanın Noel sayesinde cuma namazı haset muamele görmediğini hatırlatarak, doğacak hafta da benzeşim ortak takvimin bulunduğunu ve tatiller sayesinde hisse piyasalarının rahat ortak ilerleyiş izleyebileceğini anlatım etti.

Bu hafta ABD'nin 10 salname değiştirme faizi kısaca 9 temel benek artışla yüzdelik 1,50'ye çıkarken, altının ons fiyatı haftayı yüzdelik 0,6 artışla 1.808 dolardan tamamladı.

Brent petrolün varil fiyatı ise Omicron varyantına müteallik endişelerin azalmasıyla yüzdelik 5,1 artarak 76,7 dolara çıktı.

ABD'de piyasalara Omicron morali

ABD'de Omicron varyantının 50 eyalete yayılmış bulunduğu bildirilmesine karşın, Omicron varyantına yakalananların hastaneye yatma olasılığının başka varyantlara nispetle henüz az olduğuna müteallik icraat riziko iştahını artırdı.

ABD Başkanı Joe Biden, Kovid-19 olaylarına müteallik acemi politikalarını açıklarken, Omicron ile uğraş düşüncesince geçmiş yerine aşıya teşviki artıracaklarını belirtti.

Yaşanan sınav sıkıntısını bertaraf etmek düşüncesince doğacak aydan itibaren duman etmek neredeyse 500 milyon "evde çabuk sınav kiti" satın aldıklarını kail Biden, Omicron varyantının herkesi endişelendirmesi icap ettiğini fakat bunun ürkü sebebi olmadığını vurgulayarak, "Omicron ile uğraş düşüncesince hazırlıklıyız. Varyant dolayısıyla Güney Afrika ve çevresindeki 7 ülkeye getirilen gezi kısıtlamasını da kaldırmayı düşünüyoruz." dedi.

Öte taraftan Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Senatör Joe Manchin'in dayanak noktası vermeyi reddetmesine rağmen Biden'ın 1,75 trilyon dolarlık toplumsal gider dayanak noktası paketi planından vazgeçmediğini bildirdi. Açıklama sonrası hesaplı plana müteallik belirsizlikler sürerken, bahis konusu paketin hanuman ayında oylanmasının beklendiği basına yansıdı.

Makroekonomik data tarafında ise ABD'nin akan işlemler açığı bu senenin üçüncü çeyreğinde 214,8 bilyon dolar ile 2006'dan beri en erdemli ölçüde gerçekleşti.

Ülkenin üçüncü çeyreğine müteallik çoğalma verisi ise yüzdelik 2,1'den yüzdelik 2,3'e rötuşlu edildi. 3. çeyrek verisinin peşi sıra sabık sene yüzdelik 3,4 daralan Amerika ekonomisinin 2021 yılı çoğalma beklentisi yüzdelik 5,6'ya çıkarken, bu nicelik 1984'ten beri en erdemli seviyeye ayraç etti.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 2,28, Nasdaq endeksi yüzdelik 3,19 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 1,65 bedel kazandı.

27 Aralık ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi Dallas Fed imalat endeksi, salı Richmond Fed uran endeksi, çarşamba global stoklar ve muntazır hane satışları ve perşembe haftalık başıboşluk başvuruları izleme edilecek.

Avrupa'da Noel tatili dolayısıyla rahat ortak hafta bekleniyor

Avrupa'da Omicron varyantı müstevli tedbirlerini artırmaya hastalık olsa da, hisse piyasalarındaki müspet görünümü etkilemezken, doğacak hafta Noel tatili dolayısıyla nice bu piyasanın el işi gizli olmasıyla rahat ortak haftanın geçmesi bekleniyor.

Hafta süresince Rusya'dan Avrupa'ya Yamal borazan hattı ile gaz akışının kesilmesi, Fransa'da birtakım çekirdeksel santrallerinin aksaklık vermesi ve sıcaklıkların düşmesinin tüketimi yükseltmesiyle gaz fiyatlarındaki yükseliş bitmeme etti ve hanuman vadeli kontratlarda megavat vakit başına 187,7 avrodan muamele gördü.

ABD'nin Avrupa'ya sağlamış bulunduğu LNG miktarını artırmasıyla hanuman vadeli gaz sözleşme tutarları 110,5 avroya denli gerilerken, doğacak günlerde 20'ye DOĞRU LNG tankerinin henüz Avrupa limanlarına gireceği bildirildi.

Makro hesaplı verilere göre, İngiltere'nin 3. çeyrek büyümesi alçak taraflı rötuşlu edilerek yüzdelik 1,1'e çekilirken, ülkenin müstevli önceleri seviyelere dönmesinin 2022 sonunu bulabileceği belirtiliyor.

Çekya Merkez Bankası beklentilerin üstünde 100 temel benek henüz getiri artırımına derece derece yöntem faizini yüzdelik 3,75'e çıkardı.

Avro, dolar karşısında haftayı yüzdelik 0,65 artışla 1,1311'den tamamladı.

Almanya'da DAX endeksi haftalık yüzdelik 1,45, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 1,41, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 2,31 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzdelik 1,53 arttı.

Gelecek hafta Avrupa'da açıklanacak data bulunmazken, İngiltere borsalarında pazartesi salı ve cuma, Almanya'da da cuma namazı haset piyasalar Noel tatili dolayısıyla gizli olacak.

Asya'da ABD-Çin gerilimi riziko iştahını düşürdü

Asya borsalarında Omicron varyantına müteallik iyimserlikle alış ağırlıklı ortak ilerleyiş bilgili olurken, Çin, Amerika ile kalan gerilim sonrası küresel hisse piyasalarından aksi ayrıştı. Gelecek hafta Asya'da gözler Amerika ile Çin arasındaki gelişmelerle data takvimine çevrildi.

Haftanın geçmiş gününde Çin Merkez Bankası (PBoC) da Nisan 2020'den beri geçmiş kat getiri indirimine giderek, yöntem faizi yerine temel tahsil edilen saygınlık getiri oranını 5 temel benek azalttı ve yüzdelik 3,80'e çekti.

ABD ile Çin ortada Sincan Uygur Özerk Bölgesi dair gerilimin tırmanması jeopolitik riziko algısını artırdı.

Çin, ABD'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insanoğlu hakları ihlallerinde görevi bulunduğu sebebi öne sürülerek semt yönetiminin dü yetkilisini müeyyide listesine almasına karşılık, Beyza Saray'a müteallik Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonunun 4 üyesine müeyyide yürütüm sonucu aldı.

Japonya'da ise dünya özek bankası başkanı Haruhiko Kuroda, enflasyonun hedeflerin altında kalması dolayısıyla çelimli akçasal destekleri sabırla sürdüreceklerini söyledi.

Japonya'da açıklayan geniş hesaplı verilere layıkıyla Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) salname yüzdelik 0,6 artarak beklentileri geride bıraktı.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 0,83 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 0,13 bedel kazanırken, Çin'de Şanghay birleşik endeksi yüzdelik 0,39 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 0,13 bedel kaybetti.

27 Aralık ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi Japonya'da perişan satışlar, salı Japonya'da başıboşluk payı ve uran üretimi verileri izleme edilecek. Japonya'da piyasalar cuma namazı haset dinlence dolayısıyla gizli olacak.


- Dolar/TL'de zamanı düşüş


Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 10 haftalık yükseliş eğiliminin peşi sıra kar satışlarıyla dirlik karşıya kalırken, Dolar/TL'de haftalık bazda yüzdelik 33,4'lük zamanı ortak arka çekme görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pazartesi günkü kabin toplantısının peşi sıra ekonomiye müteallik meydana getirdiği izahat Dolar/TL'de kaba azalış yaşanmasını sağladı.

Erdoğan, tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten meydana gelen kaygılarını bertaraf etmek talip vatandaşlara acemi ortak mali seçenek sunacaklarını belirterek, "Bundan sonraları tek vatandaşımızın 'kur henüz erdemli olacak' diyerek mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine gerekseme kalmayacak." dedi.

Şirketler çeşidinden yapılacak kazanç ödemeleri üstündeki stopajı yüzdelik 10'a indireceklerini aktaran Erdoğan, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması düşüncesince piyasa paydaşlarıyla acemi vesait geliştirileceğini bildirdi. Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin başıboş piyasa ekonomisinden ve kambiyo diyetinden en önemsiz arka hamle atmaya ortak niyeti olmadığını da vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı acemi ürünün isminin "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" bulunduğunu açıklarken, üründe asıl şahısların TL vadeli hesapları üstünde işleyecek getiri ile matematik açma ve önel tarihlerindeki seviye değiş oranının kıyaslanacağı, erdemli bulunan miktar üstünden hesabın nemalandırılacağı bildirildi. Söz konusu üründe ön kesinti uygulanmayacağı, talip rastgele bankanın katılabileceği, hesapların 3, 6, 9 ve 12 ay vadelerle açılabileceği de detaylar ortada toprak aldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da hariç satımcı ve hariç alımcı firmalara seviye riskini yönetebilmeleri amacıyla, veznedar gözetiminde tenkis kanalıyla ve Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP) TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı gerçekleştirileceğini bildirdi. Banka ayrıca, döviz plasman hesaplarının ve döviz cinsinden ortaklık fonlarının matematik sahibinin talebi hakkında TL vadeli hesaplara dönüşmesi biçiminde plasman ve ortaklık fonu sahiplerine dayanak noktası sağlanacağını duyurdu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi on haftalık yükselişin peşi sıra haftalık bazda yüzdelik 9,27 azalışla 1.891,28 puana indi.

Analistler, BIST 100 endeksinde haftanın geçmiş üç gününde sansasyonel bulunan satı baskısının perşembe ve cuma namazı haset azaldığını belirterek, beceri manada 1.930 ve 2.040 puanın direnç, 1.850 ve 1.770 puanın dayanak noktası konumunda bulunduğunu kaydetti.

Dolar/TL de 18,3674 ile zamanı zirvesini görmesinin peşi sıra Erdoğan'ın açıklamalarıyla düşüşe geçti ve haftayı yüzdelik 33,4 azalışla haftayı 10,9914'ten kapattı.

Gelecek hafta emlak içinde, pazartesi sığa kullanımı, sahici kamet güvenlik endeksi ve sektörel güvenlik endeksleri, perşembe hesaplı güvenlik endeksi ve cuma namazı aut tecim dengesi verileri izleme edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ