USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla karıştı

Küresel hisse piyasaları, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla eğrim müşterek tempo izlerken, doğacak hafta dü dünya arasındaki gelişmelerin birlikte Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve derin data gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

Küresel piyasalar Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla karıştı
26-02-2022 12:42
İstanbul

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması dünya malı tutarları üstünde başlangıç görevi oynadı.

Küresel hisse piyasaları, perşembe haset süregelen saldırının arkası sıra piyasalarda riskli tanıdık varlıklardan kaçışı yanı sıra getirirken, hassaten ABD, Avrupa Birliği (AB) devletleri ve İngiltere kazanmak şartıyla nice diyar Rusya'ya müeyyide infaz sonucu aldı.

Özellikle Amerika ve Avrupa kabilinden Rusya'ya gönül rahatlığı müeyyide açıklamaları, jeopolitik risklerin sınırlanmış kalabileceği ve endamsız müddet içre yeni baştan diplomasiye dönülebileceği beklentilerini artırırken, yatırımcıların da baştan borsalarda alıma yönelmelerini sağladı.

Analistler, Ukrayna'daki gelişmeler ve açıklamaların piyasaların yönü üstünde belirleyici olmaya bitmeme edeceğini belirterek, oynaklığın faziletli olması dolayısıyla yatırımcıların davranışlarında ölçülü davranması icap ettiğini anlatım etti.

Öte yandan, hücum haberleriyle beraberce sakıncasız liman alımları ve tedbir dair yaşanabilecek mesail dolayısıyla yükselen altın, yer yağı ve tağyir tutarları ise diplomasiye dönüleceği beklentisiyle haftalık bazda hasılatlarını şişman seviyede arka verdi.

Diplomasiye dönüleceği yönündeki açıklamaların piyasaları fazlalık etkileyeceğini aktaran analistler, erke ve dünyalık fiyatlarında düşüşün bitmeme etmesi yerinde hisse piyasalarındaki yükselişlerin temelli olacağını kaydetti.

Altının ons fiyatı, bu hafta Ocak 2021'den buyana görmüş olduğu en faziletli düzey bulunan 1.950 dolara çıkmasının arkası sıra hasılatlarını arka vererek, haftayı yüzdelik 0,47 azalışla 1.888 dolardan tamamladı.

ABD'nin 10 salname tağyir faizi de hafta içre yüzdelik 1,84'e denli gerilemesine rağmen hafta kapanışına yaklaşan eksilen tağyir isteğiyle terfian haftayı yüzdelik 2'den kapattı.

Brent petrolün varil fiyatı ise tedbir sorunları endişesiyle 102,1 dolarla 1 Eylül 2014 haftasından buyana en faziletli seviyeye çıkmasının arkası sıra kazançlarının şişman yönünü arka vererek haftayı yüzdelik 1,8 artışla 93,8 dolardan tamamladı.

ABD'de ruzname enikonu dip olacak

ABD'de bu hafta hisse piyasaları haftanın önceki yarısında azalma eğiliminde akıntı etse de, perşembe ve cuma namazı haset Rusya'ya gönül rahatlığı açıklayan yaptırımların jeopolitik riskleri azaltacağı beklentisiyle zayiat Dow Jones endeksi dışarı arka alındı.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya askeri harekat düzenleyerek mücadelesi seçtiğini ve sonuçlarına katlanacağını belirterek, ağırlıklı yerine Rus bankacılık sistemini ve ekonomisini erek düzlük yaptırımları açıkladı.

Aralarında ülkenin en şişman ikinci bankası VTB'nin de bulunmuş olduğu 4 şişman Rus bankasına müeyyide getireceklerini duyuran Biden, bu bankaların toplamda 1 trilyon dolarlık varlıklarını da dondurduklarını aktardı.

ABD, sonuç yerine Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırısı dolayısıyla ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rus düzenlilik yetkililerine müeyyide uygulayacağını açıkladı.

Gelecek hafta ise gündemin odağında Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin yanı sıra, Fed Başkanı Powell'ın çarşamba ve perşembe haset yapacağı izahat ile cuma namazı haset açıklanacak ekincilik dışı istihdam verileri bulunuyor.

Analistler, Powell'ın açıklamalarında yükselen jeopolitik risklerin itibar politikasına muhtemel etkilerine bağlı ipuçlarının aranacağını kaydederek, dip geniş hesaplı data gündeminin de piyasalarda oynaklığı artırabileceğini anlatım etti.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 0,82 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 1,08 bedel kazanırken, Dow Jones endeksi yüzdelik 1,90 bedel kaybetti.

28 Şubat ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi küresel stoklar ve Dallas Fed imalat etkinlik endeksi, salı imalat uran Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI, yapım masrafları ve ISM imalat uran PMI, çarşamba ADP istihdam tutanağı ve Fed'in Bej Kitap raporu, perşembe fariza piyasası PMI, üretimlik siparişleri ve dayanaklı mülk siparişleri ile cuma namazı ekincilik dışı istihdam ve aylaklık verileri strateji edilecek.

Avrupa'da riziko en yukarı seviyede

Avrupa borsalarında küsurat jeopolitik risklerle satı ağırlıklı borda bordaya tempo izlenirken, doğacak hafta da mevzuya bağlı gelişmeler yatırımcıların odağında bulunuyor.

Avrupa ülkelerinin erke tedarikinde Rusya'ya bulunan bağımlılıkları devletlerin hâlâ kaba önlemler almasını engellese de, Avrupa ülkelerinin az hâlâ hepsi Rusya'ya müeyyide sonucu aldı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının arkası sıra Almanya, Kuzey Akım 2 projesinde ruhsatlandırma periyodunu durdururken, AB tarafından, Rusya Federasyonu, hükümeti ve Merkez Bankasına dünyalık getirmek yasaklandı.

AB devletleri Rusya'nın kapital piyasalarına erişimini engelleyecek nakdî yaptırımların da uygulanmasında uzlaşılırken, bu çerçevede, Rus bankacılık piyasasının yüzdelik 70'ini kapsayacak ve kamuya ilgili şirketleri de içerecek yaptırımların yaşama geçirilmesi kararlaştırıldı.

Ulaşım piyasasının de müeyyide kapsamına alınmasına değişmeyen verilirken, Rusya'nın bulunan ticari tayyare filosuna redif zerre ve takım satışına haram getirildi.

Rusya'nın yonga kabilinden ehemmiyetli teknolojilere erişimi de sınırlandırıldı.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ECB'nin, eder istikrarı ve Avro Bölgesi'nin nakdî sisteminde istikrarın sağlanması düşüncesince müstelzim gelişigüzel şeyi yapacağını belirtti.

Avrupa'da küsurat jeopolitik gerilimle beraberce april vadeli katıksız kavara kontratı haftalık bazda yüzdelik 27,8 artışla 93,1 avroya çıkarken, hafta içre 143 avroyu imtihan etti.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin dünya malı fiyatlarını etkilemeyi sürdürmesinin beklendiğini kaydederek, hassaten dünyalık fiyatlarındaki oynaklığın riskli yaratıklar üstündeki satı baskısını güçlendirebileceğini anlatım etti.

Bölgede açıklayan makroekonomik verilere uyarınca Almanya'da Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) 2021'in 4. çeyreğinde salname yüzdelik 1,8 ile beklentilerin üstünde büyürken, Avro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) salname yüzdelik 5,1 arttı.

Bu gelişmelerle bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,32, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 3,16, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 2,56 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzdelik 2,77 bedel kaybetti.

Gelecek hafta salı semt genelinde imalat uran PMI, çarşamba Almanya'da aylaklık ve Avro Bölgesi'nde TÜFE, perşembe semt genelinde fariza piyasası PMI ve Avro Bölgesi'nde aylaklık ile cuma namazı Almanya'da aut tecim dengesi verileri strateji edilecek.

Asya'da Çin fazlalık ayrışmayı başardı

Asya hisse piyasaları da küsurat jeopolitik risklerle satı ağırlıklı borda bordaya tempo izlerken, Çin'in bu yıl genişleyici makroekonomik politikaları duyurması dun cepheli baskıları törpüledi.

Japonya, Rusya'ya geçerli yaptırımlarda Amerika ve AB ülkelerine katılırken, Çin davranışlarında ölçülü duruşunu koruyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) zaman meydana getirilen oylamada, Ukrayna'daki saldırılarını kınayan değişmeyen tasarısı veto edilirken, Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri azimsiz kaldı.

Öte yandan, Çin Merkez Bankası (PBoC) haftanın sonuç iş gününde piyasalara akışkanlık sağlaması ve Çin'in geniş hesaplı politikalarda bu yıl müzahir borda bordaya davranış takınacağını duyurması riziko algısını azda olsa de olsa törpüledi.

Japonya'da hafta içre açıklayan verilere göre, şişkinlik şubatta yüzdelik 1 ile beklentilerin üstünde çoğalma kaydederken, diyar biçim bankasından meydana getirilen açıklamada, sonuç eder hareketlerine bağlı analizlerin, gayrimenkul içi ve gayrimenkul dışı şişkinlik farklılıkları dair derinleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Çin'de Şangay birleşmiş endeksi yüzdelik 1,13, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 2,38, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 6,41 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 2,48 bedel kaybetti.

Rusya'da RTS endeksi cuma namazı haset yüzdelik 26,1 bedel kazansa da, haftayı yüzdelik 32,7 azalışla tamamladı.

28 Şubat ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi Japonya'da perişan satışlar ve uran üretimi, salı Çin'de imalat uran PMI ve perşembe Çin'de fariza piyasası PMI ile cuma namazı Japonya'da aylaklık payı verileri strateji edilecek.

Yurt içre gözler çoğalma ve şişkinlik verilerine çevrildi

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi küresel hisse piyasalarına koşut bedel kaybederken, doğacak hafta Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerle beraberce pazartesi 2021 4. çeyrek GSYH ve perşembe TÜFE verileri strateji edilecek.

AA Finans'ın ümit anketine eklenmiş bulunan ekonomistler, GSYH'nin 2021 yılının 4. çeyreğinde yüzdelik 8,7 büyümesini bekliyor.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin hisse piyasaları üstünde can alıcı olmayı sürdürdüğünü kaydederek, küsurat oynaklık sayesinde davranışlarında ölçülü akıntı etmelerinin hayır olacağını söyledi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzdelik 3,94 azalışla 1.952,40 puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzdelik 1,02 terfian 13,7954'e çıktı.

BIST 100 endeksinde beceri anlamda 2.000 puanın direnç, 1.870 puanın dayanaklık etmek konumunda bulunduğunu kaydeden analistler, 1 Mart'ın kuruluşların dengelem açıklamaları düşüncesince sonuç gündüz bulunduğunu hatırlattı.

Gelecek hafta gayrimenkul içre ayrıca, pazartesi aut tecim dengesi, salı imalat uran PMI ve cuma namazı TÜFE bazlı gerçek nakit itibar döviz mobilyasız verileri strateji edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ