USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler derin data gündemine çevrildi

ABD'de hisse piyasalarında mal politikasındaki belirsizliğin azda olsa azalmasıyla üç haftalık düşme hevesi bu hafta sonlanırken, doğacak hafta açıklanacak ekincilik dışı istihdam ilkin peyda etmek gibi koyu data gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

Küresel piyasalarda gözler derin data gündemine çevrildi
29-01-2022 11:54
Istanbul

Küresel kayar piyasaları, Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) şahinleşen tutumuyla satı ağırlıklı müşterek tempo izlerken, doğacak hafta gözler İngiltere ve Avrupa biçim bankalarının yöntem kararları ve ABD'de ekincilik dışı istihdam ilkin peyda etmek kadar koyu data gündemine çevrildi.

Fed'in kredi politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın derinti sonrası icra ettiği izahat az henüz halis muhlis yabancılar malı fiyatlarında dalgalanmayı yanı sıra getirdi.

Fed, beklentiler dahilinde yöntem faizini değiştirmeyerek yüzdelik 0-0,25 aralığında çakılı bırakırken, faizlerin "yakında" artırılmasının makul olacağını belirtti.

Varlık alımlarının mart kocaoğlan başlangıcında sona erdirileceğini anlatım fail Fed, dengelem kısıntı ilkeleri üstünde de anlaşıldığını ve dengelem azaltımının ürem artımından sonraları başlayacağını duyurdu.

Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararları daha sonra icra ettiği konuşmada, bankanın mart ayındaki toplantısında ürem paylarını açık açık çoğaltma niyetinde olduklarını belirtti.

Ekonominin beklentiler doğrultusunda gelişip gelişmediğini cankulağı izleyeceklerini kaydeden Powell, faziletli enflasyonun beklenenden henüz temelli bir vaziyete hulul riski de müdahale peyda etmek kadar risklere huzur tetik olacaklarını ve makul biçimde cevap vereceklerini dile getirdi.

Powell, Fed'in dengelem azaltımının ise ürem artışının peşi sıra istikbaline ayraç ederek, bilançonun küçültülmesine bağlı zamanlama, gayret ve öbür teferruat dair değişmeyen alınmadığını, bunun doğacak toplantılarda görüşüleceğini bildirdi.

Bu gelişmelerle birlikte, tahrif piyasalarında Fed'in mart ayında 50 temel ürem artışına gideceğine bağlı beklentiler güçlenirken, sene böylece yöntem faizinin minimum yüzdelik 1,25'e yükseltileceği kestirim ediliyor.

Rusya ile Ukrayna ortada bitmeme fail yüklülük de yabancılar malı tutarları üstündeki tesirini sürdürüyor. Rusya Ukrayna'ya tehacüm niyetinde olmadıklarını belirtirken, Amerika Rusya'nın Ukrayna sınırına andıran yerlere ve Belarus'a icra ettiği askeri yığınağını henüz da artırdığını söyledi.

Avrupa Birliği'nden Rusya'ya huzur Kuzey Akım 2 projesinin iptali müdahale değme seçeneğin masada bulunduğu açıklaması gelirken ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı.

Söz konusu gelişmelerle ABD'nin 10 salname tahrif faizi yüzdelik 1,87 ile yüzdelik 1,71 ortada dalgalanmasının peşi sıra haftayı eski hafta kapanışının elden üstünde yüzdelik 1,77 düzeyinden tamamladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki yüklülük sonrası emniyetli liman varlıklardan altının ons fiyatı yükseliş eğiliminde cereyan etse de, Fed'in şahinleşen tutumuyla hasılatlarını arka vererek, sabık hafta yüzdelik 2,42 düşüşle 1.790 dolara indi.

Brent petrolün varil fiyatı yükseliş eğilimini fevk üstüne üstlük altıncı haftaya taşıyarak 90,1 dolarla Ekim 2014'ten beri en faziletli seviyesine print ve haftayı yüzdelik 2,1 artışla 88,8 dolardan tamamladı.

Analistler, doğacak hafta data gündeminin koyu bulunduğunu hatırlatarak, amma velakin evren genelinde açıklanmaya başlamış olan 2021 4. çeyrek ortaklık mali tablolarının kayar bazlı oynaklığı artırabileceğine dikkati çekti.

ABD'de gözler koyu data gündemine çevrildi

ABD'de kayar piyasalarında kredi politikasındaki belirsizliğin azda olsa azalmasıyla üç haftalık azalış isteği bu hafta sonlanırken, doğacak hafta cuma namazı haset açıklanacak ekincilik dışı istihdam ilkin peyda etmek kadar koyu data gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

Fed'in bu haftaki delice açıklamalarına karşın, enflasyonunun yükselmeye bitmeme etmesi şeklinde elindeki araçları kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtmesi bu hafta açıklanacak verilerin önemini artırdı.

Analistler, Fed'in kredi politikasını belirlerken dikkate almış bulunduğu müşterek tek tomar verinin açıklanacağı haftada, verilerdeki enflasyonist işaretlerin yabancılar malı fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini bildirdi.

Bilanço sezonun ise doğacak haftadan itibaren gündemi henüz müşterek tomar çalışır etmesi bekleniyor. Bu hafta açıklayan bilançolara göre, ABD'li elektrikli makine üreticisi Tesla'nın eş 2021'de 5,5 bilyon dolarla üstün dereceli seviyeye ulaştı.

ABD'li uygulayım bilimi devlerinden Apple'ın sabık senenin ekim-aralık zamanında elde etmiş bulunduğu gelir, hazırlık zinciri sıkıntılarına karşın salname yüzdelik 11 artışla 123,9 bilyon dolara ulaşarak üstün dereceli kaydetti.

Microsoft'un açık eş ise sabık senenin ekim-aralık zamanında müşterek eski senenin ayrımsız zamanına nazaran yüzdelik 21 artarak 18,8 bilyon dolara yükseldi.

Makroekonomik data tarafında ise Amerika ekonomisi dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle 2020'de gösterdiği daralmanın peşi sıra sabık sene yüzdelik 5,7 ile 1984'ten beri en çelimli büyümeyi kaydetti.

New York borsası Fed'in şahinleşen tutumuyla satı baskısı altında kalsa da, haftanın sonuç muamelat gününde kredi politikasına bağlı mütenakıs belirsizliklerle baş başa riziko iştahının azda olsa de olsa güçlendiği görüldü.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 0,77, Dow Jones endeksi yüzdelik 1,34 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 0,01 bedel kazandı.

31 Ocak ile başlamış olan haftanın data takviminde, pazartesi Dallas Fed imalat endeksi, salı imalat endüstri Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI, yapım masrafları ve ISM imalat endüstri PMI, çarşamba ADP istihdam raporu, perşembe işlev endüstrisi PMI, üretimevi siparişleri ve dayanabilen kredi siparişleri, cuma namazı ise aylakçılık verileri izleme edilecek.

Avrupa'da biçim bankaları haftası

Avrupa borsalarında riziko iştahı Fed'in şahinleşen duruşu ve Rusya ile Ukrayna ortada kalan tansiyonla gerilerken, doğacak hafta ilkin perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) yöntem faizi kararları peyda etmek kadar koyu data gündemi izleme edilecek.

Gelecek hafta ECB'nin yöntem faizinde değişikliğe gitmesi beklenmezken, tahrif piyasalarında BoE'nin yüzdelik 80 ihtimalle yöntem faizini 15 temel benek artıracağı fiyatlanıyor.

Öte yandan, bankaların yabancılar malı alıntı programlarında değişiklere gitmesi ihtimali bulunurken, derinti sonrası başkanların yapacakları açıklamalarda kredi politikasının istikbaline bağlı ipuçları aranacak.

Rusya ile Ukrayna ortada kalan arbede ihtimali bu hafta da Avrupa gündemini çalışır etmeyi sürdürürken, alanda kalan kan basıncı riziko iştahını negatif etkilemeye bitmeme ediyor.

Bölgede açıklayan makroekonomik verilere mucibince ise Almanya ekonomisi sabık senenin sonuç çeyreğinde çeyreklik bazda yüzdelik 0,7 daralarak beklentilerin üstünde küçülürken, Almanya'da Ifo beklentiler endeksi ise 95,2'ye yükseldi.

Bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,37, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 1,83, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 1,45 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzdelik 1,83 bedel kaybetti.

Gelecek hafta Avrupa'da pazartesi Avro Bölgesi'nde 2021 4. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH), Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), salı semt genelinde imalat endüstri PMI ve Almanya ile Avro Bölgesi'nde işsizlik, çarşamba Avro Bölgesi'nde TÜFE, perşembe semt genelinde işlev endüstrisi PMI ve cuma namazı Almanya'da üretimevi siparişleri izleme edilecek.

Asya piyasalarına Fed darbesi

Asya'da bu hafta kayar piyasalarında kredi politikasını sıkılaştıracağını duyuran Fed sonrası satı ağırlıklı heves güçlenirken, kalan Kovid-19 olayları da bahis konusu seyri destekledi.

Bölge genelinde yayılmayı sürdüren Kovid-19 salgını birtakım devletlerde önlemlerin artırılmasına faktör olurken, Japonya'nın 16 eyalette uyguladığı bölümsel dehşet kûhi 34 eyalete genişletmeyi organize ettiği bildirildi.

Çin'de yakın dünkü sene tatili yardımıyla kalan çabukluk virüsün yayılmasının henüz da hızlanacağı endişesiyle riziko iştahının azalmasında sansasyonel oldu.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ise kredi politikasını baş döndürücü iradesiz tutmayı üstenme etti ve biçim bankasının ücretler yükselmeye başlamadan evveli enflasyonun çoğalma riskinin bilincinde bulunduğunu söyledi.

Çin'in taşınmazlar sektöründe yaşanmış olan krizi arama dibine kabul etmek düşüncesince Evergrande'yi bölmeyi değerlendirdiği gelişmeleri basına yansırken, Asya'da açıklayan makroekonomik verilere göre, Güney Kore ekonomisi sabık senenin dördüncü çeyreğinde salname yüzdelik 4,1 ile beklentilerin üstünde büyüdü.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 2,92, Çin'de Şanghay birleşmiş endeksi yüzdelik 4,57, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 6,03 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 5,67 bedel kaybetti.

31 Ocak ile başlamış olan haftanın data takviminde, pazartesi perişan satışlar ve endüstri üretimi ve salı aylakçılık payı verileri izleme edilecek. Çin borsaları hafta süresince dünkü sene tatili dolayısıyla mestur olacak.

Yurt ortamında gözler enflasyona çevrildi

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi global kayar piyasalarıyla baş başa bedel kaybederken, doğacak hafta gözler açıklanacak TÜFE verilerine çevrildi.

Şahinleşen Fed'in global kayar piyasalarında oluşturduğu satı baskısı Borsa İstanbul'da da sansasyonel olurken, yoğunlaşacak dengelem devri kayar bazlı oynaklıkları yanı sıra getirebilir.

Öte yandan, haftaya açıklanacak TÜFE verileri yatırımcıların odağına yerleşirken, AA Finans'ın ümit anketine dahil olan ekonomistler ocakta TÜFE'nin maaş bazda yüzdelik 10,09 artmasını bekliyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzdelik 1,39 azalışla 1.983,18 puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzdelik 0,41 artarak haftayı 13,5160'tan kapattı.

Analistler, BIST 100 endeksinde uran anlamda 2.010 puanın direnç, 1.970 puanın dayanak konumunda bulunduğunu kaydetti.

Gelecek hafta yerleşme içinde, pazartesi dış tecim dengesi, salı imalat endüstri PMI, perşembe TÜFE ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve cuma namazı TÜFE bazlı gerçek nakit kredi döviz döşenmemiş verileri izleme edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ