USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler koyu data gündemine çevrildi

Enflasyon, başta sonuç üç senenin zirvesine çıkan yer yağı fiyatları, Çin'de yükselmeye bitmeme fail Üretici Fiyat Endeksi ve ABD'de beklentilerin üstünde kalan Tüketici Fiyat Endeksi ile riziko unsuru olmaya bitmeme ediyor.

Küresel piyasalarda gözler koyu data gündemine çevrildi
16-10-2021 11:16
İstanbul

Küresel hisse piyasaları, mangır politikasında mütenakıs belirsizlikler ve açıklanmaya başlanan şeriklik bilançolarının bilhassa ABD'de beklentilerin üstünde gerçekleşmesiyle alıcılı ortak ilerleyiş izlerken, doğacak hafta küresel bazda şişkinlik verileri bilhassa peyda etmek neredeyse koyu data gündemi izlem edilecek.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) derinti tutanakları mangır politikasındaki belirsizlikleri şişman seviyede ortadan kaldırırken tutanaklarda, servet alımlarının azaltılmasına teşrinisani yahut aralıkta başlanabileceği, azaltım hızının ise maaş bazda 10 bilyon doları kaynak tahvillerinden, 5 bilyon doları mortgage destekli varlıklardan peyda etmek neredeyse rastgele ay 15 bilyon dolar olabileceği sinyali verildi.

ABD'de açıklayan veznedar bilançolarının da beklentilerin üstünde gerçekleşmesi riziko iştahını artırarak küresel bazda hisse piyasalarında alış ağırlıklı seyri yanında getirdi.

Buna göre, ABD'de senenin üçüncü çeyreğinde sabık senenin bire ortak zamanına nazaran Bank of America'nın kemiksiz eş yüzdelik 57 artışla 7,7 bilyon dolara, Citigroup'un kemiksiz eş yüzdelik 48 yükselişle 4,6 bilyon dolara ulaştı. Aynı devirde kemiksiz karını Wells Fargo yüzdelik 59 artırarak 5,1 bilyon dolara, Morgan Stanley yüzdelik 37 yükselterek 3,7 bilyon dolara çıkardı.

Öte yandan, enflasyon, bilhassa akıbet üç senenin zirvesine çıkan yer yağı fiyatları, Çin'de yükselmeye bitmeme fail Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve ABD'de beklentilerin üstünde kalan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile riziko unsuru olmaya bitmeme ediyor.

Brent petrolün varil fiyatı fevk caba sekizinci haftayı da bedel hasılatıyla kapatırken, haftalık yüzdelik 2,45 artarak 84,2 dolara yükseldi.

ABD'nin 10 salname değiştirme faizi ise yüzdelik 1,63 ile Haziran'dan beri en faziletkâr seviyesini görmesinin arkası sıra gerileyerek haftayı yüzdelik 1,5750'den tamamlarken, altının ons fiyatı da 1.800 dolara derece yükselmesinin arkası sıra bu seviyelerde tutunamasa da haftayı yüzdelik 0,57 artışla 1.767 dolardan tamamladı.

Kripto paraların ABD'de regüle edilebileceğine bağlı çav akışıyla baş başa Bitcoin 12 Nisan haftasından beri en faziletkâr düzem bulunan 62.933 dolara yükseldi.

ABD'de gözler Fed'in Bej Kitap tutanağı ve şeriklik bilançolarına çevrildi

ABD'de mangır politikasının üstündeki belirsizliklerin azalması ve çelimli bilançolarla New York borsasında alış ağırlıklı ortak ilerleyiş izlenirken, doğacak haftanın gündeminde Fed'in Bej Kitap tutanağı ile bitmeme edecek bilançolar bulunuyor.

Fed'in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) derinti tutanaklarında, Fed yetkililerinin kazançlı toparlanmanın önünde gitmesi şartıyla doğacak senenin ortalarında bitecek aşamalı ortak daralma periyodunun makul olabileceğini değerlendirdiği aktarılarak, "Toplantıdaki birtakımı Fed yetkilileri, bulunan şişkinlik baskılarının kestirim edilenden elan levent boylu sürebileceği endişesini dile getirdi. Üyelerin çoğu, bildirme kesintileri ve iş gücü sıkıntısının elan levent boylu sürebileceğini, şişkinlik risklerinin fevk taraflı bulunduğunu ve bunun fiyatlar ile ücretler üstünde varsayılandan elan şişman ve mihman etkilerinin olabileceğini belirtti. Üyelerden bazıları, fevk taraflı risklerle baş başa 2022'de enflasyonun faziletkâr kalmaya bitmeme edeceğini düşünüyor." ifadeleri kullanıldı.

Analistler, tutanakların değiştirme alımlarının azaltılması sürecinde izlenecek yola değgin patikayı netleştirdiğini belirterek, buna rağmen Fed'in muvakkat şişkinlik söyleminden uzaklaştığını kaydetti.

Fed'in Bej Kitap raporunda enflasyona bağlı ipuçlarının aranacağına dikkati çekici analistler, açıklanacak şeriklik bilançolarının ise hisse piyasaları üstünde şeriklik bazlı oynaklığı artırabileceğini tabir etti.

ABD'de açıklayan makroekonomik verilere layıkıyla eylülde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) maaş yüzdelik 0,4 ve salname yüzdelik 5,4 artışla beklentilerin üstünde yükseldi. Böylece, salname şişkinlik baştan 13 senenin en faziletkâr seviyesine çıktı.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 1,82, Nasdaq endeksi yüzdelik 2,18 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 1,58 bedel kazandı.

18 Ekim ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, pazartesi uran üretimi ve yetenek kullanımı, salı yapım izinleri ve mesken başlangıçları, çarşamba Fed'in Bej Kitap raporu, perşembe Philadelphia Fed imalat endeksi ve cuma namazı imalat uran ve misyon piyasası Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri izlem edilecek.

Avrupa'da ruzname enflasyon

Avrupa'da natürel kavara arzına bağlı teessürat azda olsa yatışsa da teşrinisani vadeli natürel kavara kontratları 90 ekü düzeyinden muamele görmeye bitmeme ediyor. Gelecek hafta ise semt genelinde yayınlanacak TÜFE verilerinin yatırımcıların riziko iştahı üstünde can alıcı olması bekleniyor.

Analistler, Avrupa'da hazırlık sıkıntıları ve erke arzına bağlı endişelerin şişkinlik baskısını desteklemeye bitmeme ettiğini kaydederek, mülk tedarikinde yaşanmış bulunan gelişmelerin tutarları fevk taraflı etkilemeye bitmeme ettiğini bildirdi.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avro Bölgesi'nde enflasyonda yaşanmış bulunan artışın muvakkat nedenlerden kaynaklandığı görüşünü yineledi.

Veri takviminde ise Almanya'da TÜFE maaş bazda değişmezken, salname yüzdelik 4,1 artışla beklentilere koşut gerçekleşti. İngiltere'de ise avarelik yüzdelik 5,2'ye geriledi.

Avro ise dolar karşısında iptidai haftalık azalma eğilimini sonlandırarak haftalık yüzdelik 0,25 bedel hasılatıyla 1,1605'e çıktı.

Bu hafta, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 2,51, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 1,95, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 2,55 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzdelik 1,68 bedel kazandı.

Gelecek hafta, çarşamba İngiltere'de ve Avro Bölgesi'nde TÜFE ile Almanya'da ÜFE, perşembe Avro Bölgesi'nde Tüketici Güven Endeksi ve cuma namazı semt genelinde misyon piyasası ve imalat uran PMI verileri izlem edilecek.

Asya borsaları Çin dışarı yükseldi

Asya'da, Çin'de hazırlık zincirinde bitmeme fail teessürat ve yüzdelik 10,7'yle 1995'ten beri en faziletkâr seviyeye çıkan ÜFE riziko iştahını menfi etkilerken, bölgenin öteki vatanlarında küresel hisse piyasalarına koşut alıcılı ilerleyiş can alıcı oldu. Gelecek hafta Asya'da Çin'in pazartesi açıklanacak 3. çeyrek Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) verileri dikkati çekiyor.

Çin'de gayrimenkul şirketlerinin değiştirme ödemelerine bağlı hâlâ müspet ortak çav alınmazken, bu gestalt riziko unsuru olmaya bitmeme ediyor. Artan şişkinlik endişesi ve erke arzına bağlı teessürat da yatırımcıların riziko iştahını menfi etkileyen unsurlar ortada bulunuyor.

Asya'da açıklayan verilere göre, Japonya'da ağustos kocaoğlan atom çekirdeği makina siparişleri artım beklentilerinin tersine maaş bazda yüzdelik 2,4 azalma kaydetti. Çin'de ise eylülde ortak geçmiş senenin bire ortak ayına layıkıyla dış satım yüzdelik 28,1 ve dış alım yüzdelik 17,6 arttı. Ülkede aut tecim fazlası, beklentilerin üstünde mevrut dış satım verilerinin desteğiyle 46,8 bilyon dolarlık öngörüleri aşarak 66,8 bilyon dolar oldu.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Çin'de Şanghay mürekkep endeksi yüzdelik 0,55 bedel kaybederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 3,64, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 1,99 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 2 bedel kazandı.

18 Ekim ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, pazartesi Çin'de perişan satışlar ve uran üretimi, çarşamba Japonya'da aut tecim dengesi, ve cuma namazı TÜFE verileri izlem edilecek.

Yurt süresince gözler TCMB'ye çevrildi

Yurt süresince Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı küresel hisse piyasalarına koşut alıcılı seyirle tamamlarken, doğacak hafta gözler perşembe haset Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) çıkma kararlara çevrildi.

AA Finans'ın ümit anketine eklenen iktisatçıların şişman çoğunluğu ortak hafta vadeli ürem eksiltme ürem oranının (politika faizi) indirileceğini kestirim ediyor. Ekonomistlerin siyasa faizindeki değişikliğe bağlı beklentilerinin medyanı 50 temel benek tenzilat anlamında gerçekleşti.

Bu hafta açıklayan verilerde ödemeler dengesi ağustosta 530 milyon dolar aşkın vererek, uran üretimi de salname yüzdelik 13,8 artarak beklentileri geride bıraktı.

BIST 100 endeksi, haftayı yüzdelik 0,83 artışla 1.409,56 puandan tamamlarken analistler, uran anlamda 1.420 ve 1.436 puanın direnç, 1.396 puanın ise dayanak kendisine öne çıktığını tabir etti.

Dolar/TL ise haftayı 3,35 yükselişle zamanı faziletkâr düzem bulunan 9,2701'den kapattı.

Gelecek hafta iklim süresince ayrıca, pazartesi mesken eder endeksi ve perşembe Tüketici Güven Endeksi verileri izlem edilecek. Ayrıca cuma namazı haset piyasaların kapanmasının arkası sıra arsıulusal derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Türkiye düşüncesince itimat notu derecelendirme raporunu açıklaması bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ