USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kuyumcular da 'yastık altı altın' kampanyasına eklenmek istiyor

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasına müteveccih projelere, cevahirci mağazalarının katılımını lazım ve mecburi gördüklerini söyledi.

Kuyumcular da 'yastık altı altın' kampanyasına eklenmek istiyor
06-01-2022 11:44
İstanbul

Atayık, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması ve kuyumcuların bu konudaki çalışmalara karışma edilmesi dair AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın döviz dair Kur Korumalı TL Mevduatı'nın peşi sıra yastık altında ruhsuz duran altınların ekonomiye ve mal sistemine alınması anlamında atılan adımları akıllıca bulduklarını ve desteklediklerini tamlayan Atayık, "Ancak baş döndürücü dobra niyetle başlatılmış bulunan bu çalışmaların hedefine kavuşması düşüncesince bu çalışmalara Türkiye'de rakamları 35 bini bulan tamamı cevahirci mağazalarımızın katılımını lüzumlu ve mecburi görüyoruz." açıklamasında bulundu.

"Sahadaki nazirsiz dinamiğin de harekete geçirilmesi sağlanacak"

İKO Başkanı Atayık, eski zamanlarda beş altı şirket ve bazısı bankaların katılımıyla yastık altındaki altınları düzene vermek düşüncesince derin kampanyalar yürütüldüğünü anımsatarak, "Ancak ne eyvah ki birleşen rakamlar dilek edilenlerin baş döndürücü altında kalmıştı. Yastık altı birikimlerinin sektöre çıkarılması düşüncesince tamamı kuyumcuların düzene bütünleşmiş edilmesiyle kuyumcuların çelimli finansal yapısı, vatandaşla bulunan çelimli iletişimi ve öteki mesleklere layıkıyla sahadaki nazirsiz dinamiğinin de harekete geçirilmesi sağlanmış olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Piyasadaki en büyülü kelimenin emniyet bulunduğu denli yurttaşlar düşüncesince de yastık altı birikimleri düşüncesince en emniyetli limanın gine "güven" olacağını dile getiren Atayık, vatandaşın da bu itimatı bugüne denli tanıdığı, bilmiş bulunduğu senelerdir alım satım icra ettiği kuyumcusunda bulduğunu tabir etti.

Türkiye’nin gelişigüzel mahallesinde, semtinde vatandaşla uygun muhatap olan, ayrımsız dili konuşan, anlaşan kuyumcular bulunduğunu aktaran Atayık, bu çelimli erke ve sinerjiyi kullanılabilirse yastık altındaki altınların da düzene kazandırılmasının henüz da hızlanacağını bildirdi.

"Hafta sonu Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılarıyla ortak araya geleceğiz"

Mustafa Atayık, bu mevzuda bazısı görüşmeler yaptıklarını belirterek, "İKO Yönetimi namına yastık altı altınların toplanması sürecine tamamı kuyumcuların alınması dair fikir alışverişi gerçekleştirmek ve oluşturulacak sistemin alt yapısını müzakere etmek neredeyse Darphane Genel Müdürümüz Abdullah Yasir Şahin ve Darphane Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Güven Pado’yla görüştük. Hafta nihayetinde da mevzuyla ilişik namına İstanbul’da Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılarıyla ortak araya geleceğiz." ifadelerini kullandı.

Altının ekonomiye kazandırılmasının önemine yer veren Atayık, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımızın 5 bin salname tarihî alışkanlıklarını dikkate aldığımızda, altın hulliyat ve mücevhere bulunan tutkusu, örf adetlerimizin kararında bu konudaki birikimlerin ehemmiyetli hesaplı değerlere eriştiği hepsi kabilinden biliniyor. Dünya salname altın istihsal değerleri ile karşılaştırıldığında DOĞRU ortak hesaplı bedel sunan bu birikimlerin anısı olanlar haricinde artan envestisman gayeli edinimlerin "Altın Bankacılığı" kapsamında ekonomiye kazandırılması ekonomimiz ve sektörümüz düşüncesince şişman ortak değerdir. Tüm hayattaki salname altın istihsal miktarının 2-3 sert değerlere vasıl bu değerin (yaklaşık 280-300 bilyon dolar) ekonomiye kazandırılması cezaevi arkası edilecek ortak bilinçlilik değildir.

Altın birikimlerinin ekonomiye kazandırılması aşamalarının süresince sektörümüzün baş döndürücü aşkın ehemmiyetli ortak noktayı bulunduğunu değerlendiriyoruz. Kuyumcu göz ve derneklerimizin destekleri ve yönlendirmesiyle tamamı Türkiye’deki kuyumcular, darphane, bankalar ve arıtımevi firmalarımızın arazi alacağı ortak yapıyla altın birikimleri aceleci ortak halde ekonomiye kazandırılabilir. Kuyumcularımız, kurulacak sistemle vatandaşların getirmiş bulunduğu altınları düşüncesince ayrımsız sürede gerçek kıymeti belirleme dair ekspertiz hizmeti verecek. Vatandaşlarımız da getirdikleri altınlar düşüncesince ya TL karşılığını veya katılma yardım rakamlarını kabul etmek neredeyse düzene karışma olacaklar."

"Ham konu ihtiyacının karşılanmasında yaşanmış bulunan problemlerin da önüne geçilecek"

Diğer yandan, yastık altın birikimlerin arıtılmış edildikten sonradan borsada muamele görebileceğini, bu vesileyle yastık altı altınların, Türk cevahircilik alanının kaba konu ihtiyacını istikbal etmek neredeyse itibar namına verilebileceğini kaydeden Atayık, böylelikle bu değerin emlak dışından ithal edilmesi adına dünya içerisinden temini kanalıyla istihsal ve ihraç sürecine denli gerçekleşecek adımlarda kaba konu ihtiyacının karşılanmasında yaşanmış bulunan problemlerin önüne geçilmiş olacağını savundu.

İKO Başkanı Atayık başkaca bahis konusu itibar getirilerinden vatandaşlara da ek yardım sunulması dahil, vatandaş, cevahirci ve veznedar ortada işlevsel ortak meslek kurulması düşüncesince icraat yapıldığını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ