USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

La Palma Adası'nda lavlar dolayısıyla birlikte haftada 462 ev yandı

İspanya'nın güneybatısındaki Kanarya Adaları grubunda arazi düzlük La Palma Adası'nda 19 Eylül'den buyana Cumbre Vieja Yanardağı'ndan çıkan lavlar yüzünden 462 ev yandı.

La Palma Adası'nda lavlar dolayısıyla birlikte haftada 462 ev yandı
26-09-2021 23:15
Madrid

Avrupa Uzay Ajansının arazi rasat sistemi Copernicus'un verilerine göre, lavlar müşterek haftada 16,4 kilometre biçim alarak 212 hektarlık bölgede mevcut 462 ev ile hayvancılık ve ekincilik gayeli geçer 40'tan aşkın antrepo ve ahırın yanmasına bozukluk oldu.

La Palma Adası'nda yanardağdaki patlamaların sertliği arttı, uçuşlar durdurulduYüzlerce evi püskürtü altında bırakan yanardağdaki alevli patlamalar sürüyor

Yanardağın ana ağzında dü çağ ilkin meydana mevrut kırılmayla hâlâ da çabuk cari lavlar, yamaçtaki Todoque Kilisesi'nin de yanmasına biçim açtı.

Volkanın bazısı bölümlerinde püskürtü çıkışının azaldığı, akışın en koyu bulunduğu cenup bölümünde 2,5 kilometre biçim kateden lavların saatte 30 m. çabucak ilerlediği kaydedildi.

La Palma'da evlerinden boşaltma edilen 6 bine benzeyen isim halen otel, spor salonu, arabalık ve gayrı ada sakinlerinin evlerinde kalmayı sürdürüyor, püskürtü akışının durduğu dü yerleşme durumunda ise halkın evlerine arka dönmeye başladığı duyuruldu.

Adadaki 3 ilçede yetişek ve öğretime boşluk verilmesine bitmeme ediliyor.

Lav ve küller 1200 hektar sahası etkiledi

Yanardağdaki patlamalarda fışkıran lavlar ve küller şimdiye derece 1200 hektardan aşkın ekincilik sahasını etkiledi, adanın ehemmiyetli anlaşma deposu muz ağaçlarında da ağırbaşlı zararların bulunduğu belirtiliyor.

Askerlerin de dayanak noktası verdiği adadaki iane ve arama emek harcamaları düşüncesince 1000'den aşkın isim fariza yapıyor.

Bu arada La Palma Adası'ndaki kıygın insanlara iane şartıyla dünya genelinde kampanya başlatıldığı, İspanyolların iri müşterek el birliği gösterdiği bilgisi paylaşıldı.

Havaalanında uçuşlar başladı

24 ve 25 Eylül'de mülga havaalanındaki pistin, küllerden temizlenmesinin arkası sıra kısıtlanmış da olsa uçuşlara açıldığı bildirildi.

La Palma'da 50 sene sonradan evvel el müşterek yanardağın deli dolu bir hale geldiğini hatırlatan uzmanlar, Cumbre Vieja'daki patlamaların biraz ay hâlâ süreceğini öngörüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ