USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Lapid'den Netanyahu'nun kabinesi düşüncesince "İsrail'in en bağnaz hükümeti" eleşt

İsrail Başbakanı Yair Lapid, seçimlerde elde etmiş olduğu zaferin arkası sıra Binyamin Netanyahu'nun oluşturduğu toy kabineyi "tehlikeli, bağnaz ve sorumsuz" kendisine nitelendirdi.

Lapid'den Netanyahu'nun kabinesi düşüncesince
23-12-2022 17:06
Quds

İsrail'de 1 Kasım'da meydana getirilen er umumi seçimlerin arkası sıra hükümeti kurmakla görevlendirilen Likud Partisi önderi Netanyahu'nun "kabinesinin apiko olduğunu" açıklamasının ardından, geçenlerde muhalefete geçmesi muhtemel Lapid'den dünkü hükümete dair tenkit geldi.

Lapid, düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, İsrail camiasının kaderi düşüncesince koyu birlikte endişe zarfında bulunduğunu belirterek, "Bunu kamuoyuna anlatmayı birlikte fariza kendisine biliyorum. (Netanyahu tarafından) Kurulan hükümet, tehlikeli, bağnaz ve sorumsuz. Bu, biçimsiz bitecek." dedi.

Yeni hükümetin, İsrail camiasının ve müesseselerinin önemli noktasını zayıflatacağını dile getiren Lapid, Netanyahu'nun kabinesinin "ordu, polis, Eğitim Bakanlığı, İsrail'in arsıulusal duruşu, ekonomisi ve evren Yahudileriyle ilişkilerine" dokunca vereceğini söyledi.

Lapid, Netanyahu kabinesinde manşet ve düzenlilik güçlerinden mesul bakanlığa gelmesi muhtemel çok sağcı Itamar Ben-Gvir düşüncesince "ciddi suçlardan 53 kat suçlama edilmiş, 8 kat mahkum edilmiş birlikte ferdin anayasa uygulayıcısı olamayacağını" belirtti.

İsrail Başbakanı Lapid, Netanyahu'nun kabinesinin "ülke tarihindeki en bağnaz hükümet olacağını" söyledi.

Netanyahu'dan yanıt: "Lapid, seçimleri kaybettin. Evine git"

Lapid'in konuşmasının arkası sıra Netanyahu, içtimai iletişim araçları üstünden icra ettiği paylaşımda, "Bize politik ve konuşu kendisine berbat birlikte ülke, İran'ın çekirdeksel güce akıllıca koştuğu birlikte gidiş bırakan Lapid, dünkü hükümet üzerine temelsiz iddialarla bizlere mevize veriyor. Lapid, seçimleri kaybettin. Evine git." ifadelerini kullandı.

İsrail'de hükümeti kurmakla görevlendirilen Netanyahu, 21 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a kabinesinin apiko bulunduğunu bildirmişti.

İsrail'deki seçimlerde Netanyahu blokunun zaferi

İsrail'de 1 Kasım'daki seçimlerin arkası sıra Netanyahu'nun liderliğini icra ettiği Likud Partisi 32, çok sağcı müttefikleri Dini Siyonizm, Yahudilik Gücü ve Noam'ın sıralaması 14, Ultra Ortodoks partiler; Şas 11 ve Birleşik Tevrat Yahudilik 7 milletvekiliyle 120 sandalyeli Mecliste 64 iskemle kazanarak çoğunluğu elde etmişti.

Netanyahu'nun dünkü kabinesinde, Ultra Ortodoks Yahudi partilerden Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği ile çok sağcı, rasist ve hız yanlısı politikalarıyla bildik Dini Siyonizm, Yahudi Gücü ve Noam Partileri arazi alıyor.

Aşırı sağcı adlar ciddi görevlerde

İsrail'de Filistinlilere huzur ırkçı, ayrımcı görüşleri ve karışma altındaki Batı Şeria'daki gayrikanuni Yahudi yerleşme yerlerine desteği ile maruf çok sağcı adların dünkü hükümette yetkileri genişletilerek ciddi görevlere getirilmesi İsrail'de hararetli halde eleştiriliyor.

Koalisyon görüşmelerinde Netanyahu ile Maliye Bakanlığı düşüncesince anlaşan Dini Siyonizm Partisi önderi Bezalel Smotrich'in İsrail ordusuna dair Sivil İşleri İdaresi ve Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Biriminde (COGAT) gır sahibi olma talebi de karşılandı.

İsrail ordusuna dair bu dü birim, karışma altındaki Batı Şeria'da gayrikanuni Yahudi yerleşme birimleri ile Filistinlilerin inşa, emek vermek ve gezi izinlerinden sorumlu.

İsrail seçimlerinde kımıldatma edici eylemleri ve rasist söylemleri zımnında yakından izlenen Yahudi Gücü Partisi Lideri Itamar Ben-Gvir de düzenlilik güçlerinden mesul Ulusal Güvenlik Bakanlığı düşüncesince anlaştı. Yeni kanuncu düzenlemelerle Ben-Gvir'in manşet üstündeki yetkileri de genişletiliyor.

İsrail basınındaki haberlere göre, Netanyahu'nun kabinesi düşüncesince 2 Ocak'ta Mecliste güvenoyu oturumu yapılması bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ