USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Lavrov: 'ABD nükleer silahlarının bazı Avrupa vatanlarında hala var olması kabul edilemez'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "ABD nükleer silahlarının bazı Avrupa ülkelerinin topraklarında hala bulunan olması bizim düşüncesince kabul edilemez. ABD nükleer silahlarının eve dönmesinin ve Avrupa'daki bunlarla ilgilendiren altyapının ağız ağıza ortadan kaldırıl

Lavrov: 'ABD nükleer silahlarının bazı Avrupa vatanlarında hala var olması kabul edilemez'
01-03-2022 16:01
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler'in (BM) düzenlemiş olduğu Silahsızlanma Konferansı'na videoteyp ileti gönderdi. Cenevre'de meydana getirilen konferansa şahsen eklenmek istediğini, fakat Avrupa ülkelerinin iklim sahalarını Rusya'ya kapatarak bunu engellediğini tamlayan Lavrov, “Avrupa Birliği'nin esas insanoğlu haklarından birisi bulunan gezi özgürlüğüne hürmet duymayı reddetmesi zımnında bu olanaksız oldu” dedi. Batılı ve AB ülkelerinin yegâne yönlü yaptırımlar uyguladığını ve diyalogdan kaçındığını korumak için çaba sarfeden Lavrov, “Bunlardan birisi de Ukrayna trajedisi. Batılı patronlar, Almanya'nın garantilerine karşın 2014 senesinde kanun karşıtı hunriz devrime ve sonra orada kurulan zeval yapılarına menfez yumdu” niteleyerek konuştu. Bu menfez yummaların kararı alegori Zelenskiy diyetinin nükleer silah ihya niyetine girdiğini kanıt fail Lavrov, “Günümüzde Zelenskiy diyetinin bitişik devletler ve umumi bakımından arsıulusal asayiş düşüncesince oluşturduğu tehlikeler, Kiev'deki iktidarın kişi nükleer silahlarını iktisap projelerine müteveccih sakıncalı oyunlar oynamasının arkası sıra ehemmiyetli seviyede arttı” halinde konuştu.

"Ukrayna, Sovyet nükleer teknolojisine ve bu cins silahları ihya araçlarına sahip"

Ukrayna'nın nükleer silahlar geliştirebileceğini ve bu mevzuda Sovyetler Birliği döneminden tecrübesinin bulunduğunu da tabir fail Lavrov, “Bu mevzuda meydana getirilen izahat yersiz izahat değildi. Ukrayna başkaca Sovyet nükleer teknolojisine ve bu cins silahları ihya araçlarına sahiptir. Sizi gerçekleştirme ederim ki arsıulusal topluluğun mesul müşterek üyesi alegori yığın imha silahlarının yayılmasını önleme yükümlülüklerine bağlılığını esirgeyici Rusya, Ukrayna'da nükleer silahların ve ait teknolojilerin ortaya çıkmasını karşılamak düşüncesince mukteza tamamı önlemleri alıyor. Herkesin bu probleminin çözülmesi icap ettiğinin bilincinde bulunduğunu umuyorum" niteleyerek konuştu.

“Batı, hâlâ evvel SSCB'nin müşterek parçası bulunan ülkelerin topraklarında askeri tesislerin oluşturulması kabil amaçlarından vazgeçmedi"

Rusya'nın Batılı devletlere sunmuş olduğu asayiş garantileri önerilerine yanıt alamadıklarını tamlayan Lavrov, “Batılı meslektaşlar şimdiye derece Rusya'ya yasalı alegori bağlayıcı, derinliğine vadeli asayiş garantileri sağlamaya amade olduklarını göstermediler. Ukrayna ve Gürcistan'ın ittifaka unsur olabileceği Bükreş formülünün arka çekilmesi de engelleme iktisap etmek neredeyse NATO'nun hâlâ çok genişlemesinin reddedilmesinden bahsediyoruz. Batılı ülkeler, hâlâ evvel SSCB'nin müşterek parçası bulunan ve bağlaşma üyesi sıfır ülkelerin topraklarında askeri tesislerin oluşturulması, rastgele müşterek askeri çalışkanlık çalmak düşüncesince altyapılarının kullanması kabil amaçlarından vazgeçmedi. NATO'nun altyapısını Rusya-NATO Kuruluş Yasası'nın imzalandığı 1997 özelliğine katlamak gerekiyor. Bizim düşüncesince bu hedeflere erişmek esas önemdedir" dedi. Lavrov, "ABD, onun müttefikleri ve müşterileri, kişi güvenliklerini başkasının güvenliği üstünden pekiştirmeme dair üstlendikleri arsıulusal yükümlülükleri kelimesi kelimesine hesabına getirmelidir. Bunun Avrupa-Atlantik'teki askeri ve siyasal durumun iyileşmesine, toy anlaşmalar üstünde emek vermek yapılması da engelleme silah kontrolü alanındaki tamamı sorunlarda tekâmül kaydedilmesi düşüncesince ön koşulların oluşmasına ulama sunmuş olabileceği aşikar” ifadelerini kullandı.

"ABD nükleer silahlarının bazı Avrupa ülkelerinin topraklarında hala bulunan olması bizim düşüncesince kabul edilemez"

Lavrov, ABD'nin Avrupa'daki nükleer silahlarının varlığına reaksiyon göstererek, "Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın esas ilkelerine karşıt olarak, ABD nükleer silahlarının bazı Avrupa ülkelerinin topraklarında hala bulunan olması bizim düşüncesince kabul edilemez" dedi. Lavrov, "ABD nükleer silahlarının eve dönmesinin ve Avrupa'daki bunlarla ait altyapının ağız ağıza ortadan kaldırılmasının tarihi geldi" ifadelerini kullandı.

"Avustralya, İngiltere ve ABD'nin gizli müşterek paydaşlık bulunan kesinleşmemiş AUKUS birliğini tekvin dair endişelerimiz var"

Silahlanma dair arsıulusal çabalardan bahseden Lavrov, “İran nükleer programı etrafındaki hali halletmek düşüncesince Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın kusursuz alegori uygulanmasına müteveccih gayretler bitmeme etmektedir. Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması'nın (CTBT) yürürlüğe girmesiyle hamle atılmasını dört gözle bekliyoruz. Avustralya, İngiltere ve ABD'nin gizli müşterek paydaşlık bulunan kesinleşmemiş AUKUS birliğini tekvin dair endişelerimiz var. Uluslararası asayiş ve ciddi muvazene sisteminin anahtar unsurlarından birisi bulunan ve tekraren ertelenen 10. NPT Gözden Geçirme Konferansı'nın bu sene içre yapılmasını dilek ediyoruz. INF Antlaşması'nın feshi bağlamında ölçülülük getirmek amacıyla türkiye anlaşmaya özellik bulunan sistemleri, Amerikan silahlarının bulundurmadığı yerlere konuşlandırmayarak öncecilik üstlenmiştir" dedi. Lavrov başkaca Çin ile Rusya'nın uzayda silahsızlanmaya müteveccih girişimlerinin bulunduğunu bahsederken Biyolojik Silahlar Sözleşmesi dair da hamle atılmasını istedi.

Erhan Altıparmak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ