USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Lavrov: Ermenistan'daki AB misyonu meşruluk açısından ağır şüpheler uyandırıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği'nin (AB) Ermenistan-Azerbaycan sınırının Ermenistan tarafında konuşlanan misyonunun meşruluk açısından ağır şüpheler uyandırdığını söyledi.

Lavrov: Ermenistan'daki AB misyonu meşruluk açısından ağır şüpheler uyandırıyor
28-02-2023 15:06
Bakü

Lavrov, resmi temaslarda mevcut olmak düşüncesince geldiği Azerbaycan'da, Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'la görüştü.

Baş başa ve heyetler arası etüt meydana getiren Lavrov ve Bayramov, kuma matbuat toplantısında konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Bakü'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Rusya ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin gelişmesinin diyalekt abra düşüncesince de iri ehemmiyet taşıdığını kaydetti.

Lavrov, Rusya ve Azerbaycan liderleri arasındaki emniyet ve anlayışın dü yurt ilişkilerinin gelişmesinde iri gösteriş oynadığını belirtti.

Azerbaycanlı mevkidaşıyla dü ülkenin yaşama geçirdiği ve geçireceği iri projeleri konuştuklarını bildiren Lavrov, "Rus şirketleri, arbede sonrasındaki Azerbaycan topraklarının (işgalden kurtarılan topraklar) imarında deli dolu biçimde toprak almaya hazırdır." dedi.

Sergey Lavrov, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan ortada imzalanan üçgen mutabakatların uygulanmasının önemine değinerek, "Başbakan yardımcıları düzeyindeki üçgen düzentileme grubunun Azerbaycan'ın anne bölümü ile Nahçıvan ortada güçlü yolunun açılması hususunda endamsız sürede uyuşma sağlamasını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan ile Ermenistan ortada sınırların belirlenmesi ve sulh anlaşmasının hazırlanmasına asistan olmaya amade olduklarını vurgulayan Lavrov, Türkiye, İran ve Gürcistan'ın da katılacağı 3+3 formatının bölgenin geleceği düşüncesince ehemmiyetli olacağını kaydetti.

Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'ın Aralık 2022'de Moskova'ya üçgen görüşmeye gelmediğinin hatırlatıldığı soruyu, "Biz hakeza hissedar imkân sunduk ancak Ermeni meslektaşlarımız gelmeyeceklerini bildirdiler. Biz gine ayrımsız imkanı sağlamaya hazırız. Azerbaycan buna hazır. Ermenistan da gönül rahatlığı olmadığını beyan etti ancak hâlâ sonuncu değişmeyen vermediler." halinde yanıtladı.

AB'nin Ermenistan-Azerbaycan sınırının Ermenistan tarafında konuşlanan misyonuna bağlı de değerlendirmelerde mevcut Lavrov, şunları söyledi:

"Brüksel'den meydana getirilen açıklamaları ayrıntılı biçimde yorumlamamız akıllıcasına olmaz. Biz, AB'nin Ermenistan ve Azerbaycan ile ilişkilerini elbette kötüye kullanma ettiğini görüyoruz. Ermenistan'da konuşlu AB misyonu meşruluk açısından ağır şüpheler uyandırıyor. Özellikle işlevi ve fariza süresi bu amacın Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerini normalleştirme çabalarına elbette ulama sağlayacağına bağlı sorular doğuruyor. Fakat tarafların kiminle ortaklık yapmış olup yapmayacakları kişi seçimleridir."

Lavrov, hissedar gazetecinin Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın "Rusya'nın Ermenistan'daki askeri varlığı güvenliğimizi güvence etmiyor, birlik tersi zılgıt ediyor." şeklindeki açıklamasını hatırlatması üzerine, "Paşinyan'ın açıklamasını onun vicdanına bırakıyorum." yorumunu yaptı.

"Ermenistan sulh anlaşması düşüncesince uzlaşmaz büyüklenme sergiliyor"

Dışişleri Bakanı Bayramov, Rusya ile Azerbaycan arasındaki ticari ilişkilerin kararlı ve artı dinamikle bitmeme ettiğini, 2022'de tecim kütlesinin yüzdelik 24 artarak 4 bilyon dolara ulaştığını, aykırı yatırımların ise 9 bilyon dolara yükseldiğini bildirdi.

Lavrov'la bölgedeki hali da konuştuklarını tamlayan Bayramov, Ermeni mevkidaşının Aralık 2022'de Moskova'da yapılması planlanan üçgen görüşmeye gelmediğini hatırlatarak, "Ermenistan sulh anlaşması düşüncesince uzlaşmaz büyüklenme sergiliyor. Biz asıl neticelere odaklanmış durumdayız. Fakat demincek güya online diplomatlık yapıyoruz. Tekliflerini online gönderiyorlar. Bu yaklaşım akıbet odaklı değil. Ermenistan hissedar an önceki bundan vazgeçmeli ve etüt masasına dönmelidir." diyerek konuştu.

Bayramov, Azerbaycanlı STK'lerin Laçın Koridorundaki protestolarına bağlı ise "Ermenistan yönetimi Azerbaycan ve Rusya'yı suçluyor, yaymaca ve kışkırtı yaparak arsıulusal kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor. Bizim tutumumuz nettir. (Ermeniler) Azerbaycanlı STK'lerin DOĞRU taleplerini dinlemeli ve adına getirmelidir. Azerbaycan, Karabağ'daki Ermenilerin insancasına krizle gönül rahatlığı karşıya kalmaması düşüncesince müstelzim adımları atıyor." görüşünü paylaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ