USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Lavrov, Suriye’deki yükümlülükleri elan mükemmel namına getiremediklerini doğruladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın, Suriye hakkında Türkiye ile icra ettikleri anlaşmalarda arazi meydan yükümlülüklerin tamamını şimdi namına getiremediklerini söyledi.

Lavrov, Suriye’deki yükümlülükleri elan mükemmel namına getiremediklerini doğruladı
18-01-2023 19:09
Moskova

Lavrov, 2022 senesinde Rusya’nın diplomatik faaliyetlerine bağlı düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında gündemdeki mevzuları değerlendirdi.

Ukrayna’da ahit yaşananların ABD’nin derinlemesine seneler Rusya’ya erinç hazırladığı global ve melez savaşın kararı bulunduğunu tabir fail Lavrov, "Avrupa bağımsızlığını yitirdi. NATO ve AB eş deklarasyonu Avrupalıları Kuzey Atlantik İttifakına aracısız yayımcı bir vaziyete getirdi." ifadelerini kullandı.

Batı’nın Rusya’ya erinç Ukrayna’ya enikonu şümullü dayanaklık etmek verdiğine uyanıklık çekici Lavrov, "Batılı ortaklarımız ağızlarında köpükle Rusya ile harp biçiminde olduklarını inkar edip, Ukrayna’ya saldırganlıkla başa çıkmasına ve yer bütünlüğünü art kazanmasına araştırma görevlisi olduklarını söylediklerinde hilekârlık yapıyorlar.” diyerek konuştu.

Lavrov, bundan hakeza Rusya ile Batı devletleri arasındaki ilişkilerin eskisi kabil olamayacağını vurguladı.

"Ukrayna’dan ağır araştırma teklifi almadık"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin 10 maddelik sulh formülü önerisini eleştiren Lavrov, Ukrayna ile ağır araştırma tekliflerine cevap vermeye anık olduklarını, fakat hakeza müşterek teklifi Kiev’den almadıklarını dile getirdi.

Suriye’deki vaziyete da yer veren Lavrov, Ankara’nın Şam ile ilişkilerini normalleştirmesinden yana bulunduğunu belirtti. Rusya’nın sayesinde Türkiye ve Suriye’nin defans bakanları düzeyinde Moskova’da derinti yaptığını kaydeden Lavrov, dışişleri bakanları toplantısının da hazırlandığını aktardı.

"Rusya, Türkiye’nin endişelerini anlıyor"

Suriye dair en ehemmiyetli problemlerden birisinin İdlib meselesi olduğuna dikkati çekici Lavrov, İdlib’de teröristlerin varlıklarının ikrar edilemeyeceğini öngören anlaşmaların uygulanması icap ettiğini dile getirdi.

Lavrov, Suriye’nin kuzeydoğusunda "Kürtler" şekilde nitelendirdiği PKK/YPG yıldırı örgütü ile Şam arasındaki ilişkilerin zımnında koyulması gerektiğine de uyanıklık çekerek, "Türk meslektaşlarımızın bu husustaki endişesini anlıyoruz." dedi.

ABD’nin "Suriye’deki Kürtleri", ülkenin doğusunda yarı-devlet yapısı kurmaları ve Washintgon’un talimatlarını adına getirmeleri düşüncesince kıymetlendirmek istemesinin de Türk tarafında rahatsızlığa sefer açtığını özetleyen Lavrov, müşterek müddet geçmiş Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun namına YPG unsurlarının Türk sınırından uzaklaştırılmasını içeren 2019’da Rusya-Türkiye ortada ikrar edilen Soçi mutabakatını hatırlattığını aktardı.

Lavrov, "Benim güzel arkadaşım Sayın Çavuşoğlu, Rusya’nın daha (bu anlaşmayla ait maddelerin) hepsini adına getirmediğini söyledi. Doğru. Bu çetin müşterek mesele." diyerek konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ortada İdlib dair uzlaşma imzalandığını da hatırlatan Lavrov, İdlib alanında "Türkiye’nin kendisi ile ortaklaşa iş karşıcı muhalifler ile teröristleri ayırması", M4 karayolunda Halep’e denli eş devriyeler yapılması icap ettiğini söyledi. Lavrov, "Bunu da şimdilik yapamıyoruz. Üzerinde anlaşmaya vardığımız şeyleri adına getirmeye bitmeme etmeliyiz. Bunlar ağız ağıza güncelliğini koruyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Bakü’nün rızası yapılmaksızın Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki AB misyonu dava oluşturur"

Azerbaycan-Ermenistan ihtilafı ile ait de mütekellim Lavrov, Azerbaycan-Ermenistan sınırına Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) misyonu göndermeye hala anık olduklarını kaydetti.

Ermeni tarafının derinlemesine vadeli şekilde çıplak gözlemcilerden oluşan müşterek amacın orada konuşlanması düşüncesince AB ile araştırma etmeyi yeğleme ettiğini tamlayan Lavrov, sınırın Azerbaycan ile olması zımnında Bakü’nün rızası yapılmaksızın hakeza müşterek eylemin yapılması biçiminde sınırda mesail çıkacağına dikkati çekti.

2020’deki üçgen bildiriye göre, Laçın Koridoru'ndan vatandaşların mallarının ve araçlarının geçmiş olmasına müsaade verilip askeri iyon geçmemesi hususunda uygun kalındığını anımsatan Lavrov, Bakü’nün verdiği bilgiye göre, Ermenistan’ın sulh anlaşmalarına karşıt şekilde bu koridoru Azerbaycan mevzilerinin yakınındaki topraklara yerleştirdikleri mayınları haiz olmak düşüncesince kullandığını aktardı.

Lavrov, meydana getirilen birtakımı toplantılar kararında DOĞRU gelecekte Laçın Koridoru'nun açılması mevzusunun çözüleceğini düşündüğünü tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ