USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Libya’da "hükümet ile dü Meclis ortada üst düzey kurumların yönetimi krizi" sürüyor

Libya’nın doğusundaki Tobruk kentinde mevcut Temsilciler Meclisi (TM) ve Trablus merkezli Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) ortada varılan uzlaşı, ülkede kestirmece 10 senedir yönetimlerinde başkalık yapılmayan üst düzey kurumları gündeme getirdi.

Libya’da
10-11-2022 12:07
Trablus

TM Başkanı Akile Salih ve DYK Başkanı Halid el-Mişri, Yüksek Yargı Konseyi, Libya Başsavcılığı, Merkez Bankası, Ulusal Petrol Kurumu, İstihbarat Genel Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurumu ve Sayıştay kadar üst düzey kurumların birleştirilmesi dair düşün donanmasına vardı.

Libya'nın batısı ve doğusunda mevcut dü ayrı hükümet dolayısıyla birbirinden serbest cereyan fail bahis konusu 7 kurumdan 2’si üstünde uyum sağlandı, öteki şirketler dair danışmalar bitmeme ediyor.

Ülkenin seçimlere hazırlandığı birlikte dönemde, dü tarafın Meclis Başbakanlarının Fas’ın başkenti Rabat’ta birlikte araya gelmiş şekilde mevzuyu gine masaya yatırması Libya hükümeti ile dü teşri kurumu ortada krize illet olurken, yurt kamuoyunda da öne çıkan ruzname başlığı durumuna geldi.

Yeni hükümet düşüncesince "makam paylaşım" hazırlıkları

Libyalı politik çözümleyici Salah el-Bekkuş AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Rabat’taki görüşmeyi Libya’da toy kurulacak hükümet düşüncesince "makam paylaşım hazırlıkları" alegori değerlendirdi.

Söz konusu dü teşri kurumunun 2014 yılından beri açılan 6 hükümetten mesul bulunduğunu tabir fail Bekkuş, "Bu dü Meclisin, 2015 senesinde imzalanan Suhayrat Anlaşması’na uyarınca toy kanun düşüncesince halk oylaması kanunu çıkarması gerekiyordu. Ancak bu mevzuda değimsiz oldular, akabinde ülkenin doğusunda koşut birlikte hükümet kuruldu." dedi.

Bekkuş 2021’de Cenevre’de geçim yapıldığını ve Ulusal Birlik Hükümeti’nin kurulduğunu hatırlatarak, 2021 sene nihayetinde yapılması planlanan intihabat düşüncesince de dü Meclisin anayasal enfrastrüktür hazırlayamadığını kaydetti.

"İki Meclis de Libya’da seçimlerin yapılmasını istemiyor. Çünkü intihap erişmek bu dü kurumun yöneticilerinin siyasetin dışına itilmesi demek. Halbuki onlar siyasa boyunca elan çok kalmanın peşinde." ifadelerini kullanan Bekkuş, bu dü teşri kurumunun toy birlikte uzlaşım hükümeti ve anayasal altyapıyı da oluşturamayacaklarını savundu.

Gazeteci-yazar İsam ez-Zübeyr ise Salih ve Mişri’nin ülkede seçimlerin yapılması düşüncesince anayasal enfrastrüktür hazırlıklarına çaba özgülemek namına "üst düzey kurumları paylaşma şeklini yeğleme ettiklerini" söyledi.

"Rabat’taki görüşmenin intihap emek harcamaları kapsamında yapılacağı kestirim ediliyordu. Ancak Salih ve Mişri ikilisi sürprize imza atarak herkesi şaşırttı." diyen Zübeyr, seçimlere evleviyet verilmesi icap ettiğini vurguladı.​​​​​​​

Zübeyr, seçimlerin Libya siyaseti ve devletine toy adların gelmesinin şeklini açacağını, nihayetinde devlete körpe içki pompalanacağını dile getirdi.

Asıl amaç Merkez Bankası Başkanı'nı değiştirmek

Yasama müesseselerinin esas hedefinin Merkez Bankası Başkanı Sıddık el-Kebir’i hâllenmek bulunduğunu tez fail Zübeyr, "Meclislerin ödeneklerinin artırılması dair Kebir’i önlerinde birlikte bariyer alegori görüyorlar. 2017’de de Kebir’i devirmeye çalıştılar fakat başaramadılar." diyerek konuştu.

Libya’da krizden çıkışın biricik yolunun intihabat bulunduğunu vurgulayan Zübeyr şunları kaydetti:

"Şu anda Libya düşüncesince dirimsel derecede lazım bulunan şey, kurumların yöneticilerinin değiştirilmesi değil seçimlerin yapılmasıdır. Kurumlar dair kelle karışıklığı çıkararak birlikte yere varamazsınız. Salih ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin önderi Halife Hafter çeşidinden destekleniyor. Halk gözetiminde birlikte karşılığı yok. Mişri ise ülkenin batısında birlikte gücü anabolizma etmiyor. DYK süresince de sorunlar yaşanıyor."

Ne olmuştu?

Salih ile Mişri 21 Ekim’de Fas’ın başkenti Rabat’ta birlikte araya gelmiş, Buznika Anlaşması'nı uygulayarak, birleşmiş birlikte icra otoritesi üstünde uzlaşmayı hedeflediklerini duyurmuştu.

Ancak Başbakan Abdulhamid Dibeybe, Salih ve Mişri’nin Rabat'ta vardığı anlaşmayı, "paralel yol" biçiminde niteleyerek, "Libyalılar herkesten seçimlere müteveccih yükümlülüklerini namına getirmesini istiyor. Üst düzey kurumların paylaşımı kadar koşut birlikte yolun konuşulması bildirme edilemez." demişti.

Buznika Anlaşması’na uyarınca ülkede üst düzey kurumların yöneticileri fakat dü teşri kurumunun uzlaşması kararı değiştirilebiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ