USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Libya'daki riyaset seçimleri düşüncesince 98 ad müracaat yaptı

Libya'daki riyaset seçimleri düşüncesince 98 ad müracaat yaptı
23-11-2021 14:00
Libya

Libya'da gelecek ay gerçekleşmesi planlanan reislik seçimleri düşüncesince 98 adayın müracaat icra ettiği bildirildi.

Libya Yüksek Seçim Komisyonu Üyesi Abdülkerim Bilhayr, AA'ya icra ettiği açıklamada, 24 Aralık'ta yapılacak reislik seçimlerine başvuruların 22 Kasım Pazartesi haset nedeni ile sonuç bulduğunu söyledi.

Bilhayr, reislik seçiminde namzetlik başvurusunda mevcut 98 ferdin evraklarının benimseme edildiğini belirtti.

Libya'da gelecek ay yapılması planlanan reislik seçimlerinde adaylığını açıklayanlar ortada hem Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe üzere bildik esame bununla birlikte yatık önderi Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi ve ülkenin doğusundaki evlilik dışı silahlı güçlerin önderi Halife Hafter üzere kesinleşmemiş esame bulunuyor.

Seyfülislam Kaddafi ve Halife Hafter’in adaylığı, beş altı güneş evvela hükûmet merkezi Trablus’ta gıcırtı edilmişti.

Tartışmalı intihap yasaları

Libya'da intihabat düşüncesince devir daralırken, Temsilciler Meclisi (TM) ve Devlet Yüksek Konseyi'nden oluşan taraflar, reislik ve yasama kurulu seçimlerinin türel altyapısını belirleyecek kanunda bugüne derece uzlaşamadı.

TM Başkanı ve ülkenin doğusundaki evlilik dışı güçlerin önderi Halife Hafter'in siyasal müttefiki Akile Salih, geçmiş namına 8 Eylül'de biricik yönlü halde reislik seçimlerine bağlı müşterek anayasa çıkardığını açıklamıştı.

Salih'in Meclis'te oylamaya sunmadan ve Devlet Yüksek Konseyi'ne başvurmaksızın çıkardığı bu kanun, Konsey kabilinden reddedilmişti.

Son namına TM, 4 Ekim'de biricik yönlü çıkardığı müşterek ayrıksı kanunla, yasama kurulu seçimlerinin reislik seçimlerinden müşterek ay sonraları yapılacağını duyurmuştu. ​​​​​​​

BM öncülüğündeki Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020 toplantılarında ise rastgele dü seçimin de 24 Aralık'ta yapılmasına değişmeyen verilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ