USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Lübnan'da ölümsek mıntıka facialarına karşın Avrupa'ya düzensiz göç bitmeme ediyor

Ekonomik krizle savaşım fail Lübnan'da devir hin Suriyeli ve Filistinli sığınmacıların birlikte nice Lübnanlı da 2 bin kilometrelik kazalı ve ölümsek bahir şeklini aşarak Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyor.

Lübnan'da ölümsek mıntıka facialarına karşın Avrupa'ya düzensiz göç bitmeme ediyor
05-05-2022 14:42
Beyrut

Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusşam Limanı özellikle akıbet 3 senedir gayrikanuni yollarla Avrupa ülkelerine görmek arzu edenler düşüncesince ortak merkeze dönüşmüş durumda.

Trablusşam'dan yola çıkan düzensiz göçmenlerin geçmiş rotası İtalya karaca suları. Ardından çoğunun amacı Almanya'ya varmak.

2019'dan evvela bu sakıncalı yola başvuranlar elden Lübnan'da tevakkuf fail Suriyeli mültecilerdi. Ancak ülkede 3 senedir bitmeme fail hesaplı bunalım dolayısıyla Lübnanlılar ve Filistinli sığınmacılar de göç edenler ortada arazi almaya başladı.

Ekonomik şartlar göçe zorluyor

Ülkede göç artışının peşinde günde 20 saati bulan yalıtım kesintileri, minimal ücretin 30 doların dibine inmesi, nüfusun yüzdelik 80'inin fukaralık sınırında olması ve başıboşluk oranının yüzdelik 44'e kavuşması denli hesaplı esbap ve çirkin hayat şartları yatıyor.

Son kendisine 24 Nisan'da 84 düzensiz göçmeni haiz ortak bölge Trablusşam açıklarında battı. Faciada 7 ferdin öldüğü, 45 ferdin kurtarıldığı açıklandı. Geriye mütebaki onlarca kişioğlu ise hala kayıp.

Lübnan'da ölümsek bölge facialarına karşın düzensiz göçün önü alınamıyor. AA muhabiri, Trablusşam'da düzensiz göçmenlere bölge satanlar, çocuklarını bu yolda kaybedenler ve gazetecilerle görüştü.

"7 ila 10 günde İtalya'ya varılıyor"

Trablusşam Limanı'nda bölge satan Ali Ahmed, kısaca 10 senedir bu işi yaptığını söylüyor.

Birçok ülkenin tersine Lübnan'da düzensiz göçmenleri taşıyanların kaçakçılar olmadığını dile getiren Ahmed, ailelerin ortak araya gelip bölge ve motosiklet satın alarak GPS ile yola çıktığını tabir etti.

Ahmed, Lübnan'dan İtalya'ya göç serüveninin nite işlediğini şu halde anlattı:

"Aileler burada kaçakçılarla çalışmıyor. Birkaç familya ortak araya gelip aşırı bedava halde bölge ve arkası sıra ortak motosiklet satın alıyor. Genellikle ortak bölge motoru 50 bin dolar civarında. On ailenin bindiğini düşünürsek familya başı 5 bin dolar ifa yapılıyor. Ya da 20 bin dolara henüz önemsiz ortak motosiklet alınıyor, 5 bin dolarlık süt ve gayrı gereksinimler karşılanıp yola çıkılıyor."

Tekne kabul kılmak düşüncesince rastgele ortak yasalı sorumluluğun bulunmadığını aktaran Ahmed, Lübnan yurttaşı olmayanların üstelik aşırı bedava ortak halde limandan istediği hacimde bölge satın alabildiğini söyledi.

Ahmed, "Tekne tutarları ebatlarına gereğince değişiyor, 30 bin dolardan 100 bin dolara denli gidiyor." dedi.

Lübnan'dan çıkan düzensiz göçmenlerin dümeni evvela Kıbrıs'a çevirdiğini, fakat burada durulmadığını kaydeden Ahmed, "Trablusşam ile Kıbrıs arasındaki ara 90 mil. Bir saatte sayı farkı 5 balçık giderse 20 saatte Kıbrıs'a varıyor. Ancak Kıbrıs ve Lübnan ortada meydana getirilen barışma gereği yakalanan göçmenler esasen art gönderiliyor. Bu sebepten dolayı tekneler tek dursuz duraksız yola bitmeme ediyor. Şu anda ailelerin bir fazla fazla doğrudan İtalya'ya gidiyor. GPS ile oraya ulaşıyorlar. Teknenin gine süratine gereğince 7 ila 10 günde İtalya'ya varılıyor." dedi.

"Göç edenler 3 kesimden oluşuyor: Lübnanlılar, Suriyeliler ve Filistinliler"

Trablusşam'da başıboş gazeteci kendisine etkin Canna Duhaybi, mütebaki göç hevesi ve bölge faciaları dolayısıyla şehrin millî ve arsıulusal malumat gündeminden düşmediğini belirtiyor.

Duhaybi, bir fazla fazla kez Sünnilerin çoğunlukta yaşamış olduğu ülkenin yıldız kesimi ve Trablusşam'dan göçün bu denli dip olmasını şu laflarla açıkladı:

"Lübnan şu anda iri ortak yıkıma şehadet ediyor. Siyasi, güvenlik, içtimai ve hesaplı kendisine nice külfet mevcut. Trablusşam'dan bu denli aşırı göç olmasının nedeni de ülkenin en cılız bölgesi olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca, ülkeden düzensiz yollarla göç kılmak isteyenlerin bir fazla fazla kez tercihi de bu bölge."

Duhaybi'ye gereğince yaşanmış bulunan facialara karşın günde minimum 2 bölge Trablusşam Limanı'ndan İtalya'ya erişmek düşüncesince yola çıkıyor. Lübnanlı gazeteci, bundan her insanın de haberli olduğunu, fakat düzenlilik güçlerinin vaziyeti arama dibine almakta çıtırbom kaldığını söyledi..

Herkesin gerçek hedefinin yadımlama içimdeki ülkeden uzaklaşmak bulunduğunu tamlayan Duhaybi, "Göç düşüncesi tek Lübnanlının zihninden silinemez. Ülkedeki ölçülü dershane dizgesel ortak halde yasalı ve yasalı sıfır yollarla göç ediyor. Parası bulunan havalimanından göç ederken, maddesel vaziyeti dobra sıfır da tekneyle sakıncalı ortak geziye çıkıyor. Herkesin ortak amacı var: Lübnan'dan çıkıp kurtulmak." dedi.

Duhaybi, "Göç edenler 3 kesimden oluşuyor: Lübnanlılar, Suriyeliler ve Filistinliler." niteleyerek konuştu.

İki kızını kaybetmesine karşın gine bire ortak yola çıkmaya hazırlanıyor

Bazılarına gereğince ölümle beniz yüze neşet kılmak üstelik bu yolculuktan caymak düşüncesince ehliyetli ortak sebep değil.

Trablusşam açıklarında 24 Nisan'da batan tekneye 4 çocuğuyla binen Lübnanlı ana Bariha Safvan, "Herhangi ortak ecir ödemedik. Aileler bölge satın almıştı. Bize de bilim verdiler ve 'Gelmek dilerseniz gelin' dediler. Apar topar hazırlanıp tekneye bindik." dedi.

Teknede 80'in üstünde insanoğlu bulunduğunu hatırlatan Safvan, "Teknenin batması kararı kaybolan 2 kızım hala bulunamadı." niteleyerek konuştu.

Yaşanan faciaya karşın 2 çocuğuyla geçmiş fırsatta baştan tekneyle yola kabarmak istediğini tamlayan Safvan, "Tekrar gideceğim. Aynı yoldan gideceğim. Pasaport alamıyoruz ki havalimanından yahut henüz emin ortak yoldan göç edelim." dedi.

Safvan, "Neden ısrarla göç kılmak istiyorsunuz?" sorusunu şu halde yanıtladı:

"Liman kulübünde çalışıyorum. Maaşım 1 milyon 600 bin Lübnan lirası (65 dolar). Ev kiram 1 milyon liralık (40 dolar), yalıtım tecrit üreteci düşüncesince de 1 milyon ödüyorum (40 dolar). Ne yiyeceğim ne içeceğim. Allah hepimize dayanak versin."

Pasaport defteri kalmadı

Lübnan İçişleri Bakanlığı, 28 Nisan'da, efdal istem kararı stokta defter kalmaması dolayısıyla geçişlik başvurularının askıya alındığını duyurmuştu.

Bakanlık açıklamasında, geçişlik müracaat merkezlerinde 2020’den beri aşırı dip prosedür yapıldığı, geçişlik kabul kılmak isteyenlerin sayısının az henüz 10 büküm arttığı kaydedilmişti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ