USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Macaristan ile ticari teşrikimesai toplantısı ticari fırsatlara kapı araladı

Macaristan ve TR82 Bölgesi İlleri (Kastamonu-Sinop-Çankırı) ortada ticari ilişkilerin geliştirilmesi neredeyse planlı çevrimiçi toplantı, alana müteveccih toy ticari fırsatlara kapı araladı. İki ülkenin envestisman olanaklarının tanıtılmış olduğu toplantıda, ilişkilerin tic

Macaristan ile ticari teşrikimesai toplantısı ticari fırsatlara kapı araladı
01-10-2021 15:20

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ve Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinin tecim ve uran odaları iş donanmasında Macaristan ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi, levent boylu vadeli ticari iş birlikleri ile fırsatların değerlendirilmesini amaçlayan toplantı çevrimiçi ortamda gerçekleştirildi.

Macaristan'ın diplomatik, kazançlı görev ve temsilcilerinin toprak almış bulunduğu toplantıya üç ilden aşırı sayıda amme ve hususi kol mümessili koyu bağ gösterdi. Toplantıya Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'nı temsilen Genel Sekreter Dr. Serkan Genç ile Kastamonu, Çankırı ve Sinop Yatırım Destek Ofisi koordinatörleri katıldı.
Toplantının açılışında katılımcılara seslenen Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Ajansımız on yılı fazla süredir Bölgede çalışkanlık gösteriyor. Ajans namına nice emek vermeyi gerçekleştirdik. Bölgemize ekleme bedel getirmek amacıyla lazım planlara dayanak sağladık gerekse planlama ve çözümleme çalışmalarıyla izleyeceği yolu göstermeye çalıştık. hususi kol yönünde şu an Bölgemize dünkü yatırımları tefriş etmek amacıyla envestisman teşvik emekleri yapıyoruz. Özellikle Bölgemizde öne çıkan sektörlerden ormancılık, su ürünleri, gezim ve madencilik kabil bölgelerde ön yapılabilirlik emekleri yürüterek bunları yatırımcıya amade bir halde bildirme gayreti içindeyiz. Diğer yandan bulunan işletmelerimizin rakiplik enerjisini yükseltmek az daha çalışmalarımız bitmeme ediyor. Geçmiş zamanlarda hususi tüketicilere müteveccih dünkü ve bulunan yatırımlarının geliştirilmesine müteveccih plan destekleri sağladık. Ayrıca hususi tüketicilere müteveccih gizil alanları da belirleme ederek yönlendirmeler yapıyoruz. Yönetim danışmanlığı başlığında çalışmalarımız kapsamında ise hususi tüketicilere müteveccih bu sene dayanak programlarıyla ihracat, sayısal marketing ve şeriklik anayasası kabil mevzularda gereksinimlerine yoğunlaştık. Dönemsel namına da hususi tüketicilere müteveccih ayrışık icraat yürütmekteyiz” dedi.

Toplantının ikinci kısmında Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinin envestisman ortamına bağlı bir lansman banak gerçekleştirildi. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Kastamonu Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü hür Yücel Yakar kabilinden meydana gelen sunumda, TR82 Bölgesi'nin cemaat bulunduğu tabii kaynaklar, gizil sektörler, muvasala olanakları, madun yapı, istihsal kapasitesi, dış satım ve dış alım istatistikleri ile nüfus bilimsel yapısı ve toplumsal imkanlarına bağlı bilgiler paylaşıldı.

Sunumunda bölgenin ormancılık, su ürünleri, imalat sektörü, gezim ve madencilik sahalarında efdal potansiyele cemaat olduğuna özen çekici Yakar, “Macar yatırımcılar Kastamonu'da orman ürünleri, ahşap oyuncak, ahşap panel, som ahşap, mermer, bakır, develik yaprağı el işi tesisi, salep, kestane, gezim alanlarında, Çankırı'da çorap, medikal ürünler, sodyum klorür madeni, elektrikli ev aletleri, seramik ve ekincilik ürünlerinde, Sinop'ta ise ormana ait dikme ürünleri, tıbbi hoş kokulu bitkiler, turizm, yel ve bio erke sahalarında envestisman yapabilirler. Bölgemiz yatırımcıya sunmuş bulunduğu muvasala ve madun bina olanakları, mutluluk destekleri ve hammadde kabil avantajlar ile yatırıma en akıllıca yerlerden birisidir” ifadelerini kullandı.

“Ticarette amaç 6 bilyon dolar”

Macaristan ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri değerlendiren Macaristan'ın Ankara Ticari Ataşesi Peter Kovacsi-Olah, “İki iklim ortada bulunan tecim kütlesi 3 bilyon dolar yöresinde bunu 6 bilyon dolara boşaltmak istiyoruz. Amacımız bu eş gayeye katkıda bulunmaktır. Türkiye, Macaristan düşüncesince Asya ve Ortadoğu'ya oluşturulan kapı özelliği taşımaktadır. Macaristan ise Türkiye düşüncesince Avrupa ve Schengen Bölgesi'ne oluşturulan kapısıdır. Bu sebeple Türk yatırımcılar Macaristan'a, Macar yatırımcılarda Türkiye'ye envestisman yapabilirler. Her dü devlette bu mevzuda dayanak sağlamaktadır” diyerek konuştu.

Macaristan'ın dış satım desteklerine bağlı bir banak eden Macar Eximbank Türkiye Temsilcisi Arda Tugay, envestisman ve dış satım finansmanına bağlı beceri detaylar karşı bilgiler verdi. Tugay, Türk ve Macar iş adamlarının üçüncü devletlerde baş başa tecim yapmaları biçiminde finansman desteğinden yararlanma imkânı sunduklarını açıkladı.

Programın akıbet bölümünde ise HEPA Türkiye Genel Müdürü Burak Aktaş, kurumun evren üstünde yapılanması, çalışmaları, sunmuş bulunduğu hizmetler ve çalışkanlık alanları karşı etraflıca bilgiler paylaştı. Aktaş, HEPA Türkiye'nin Macar ihracatçılar düşüncesince piyasa araştırmaları, Türk ithalatçılara müteveccih tedarikçi bulunması kabil iklim ve kol muayeneleri yaptığını kaydetti. Amaçlarının Türkiye ve Macaristan arasındaki ticareti yükseltmek bulunduğunu da hatırlatan Aktaş, bu amaçla ticari mamüllerin pazarda tanıtımını yaptıklarını söyledi.

Toplantı böylecene koyu ilgiden sevinme duyan Macar temsilciler, Türkiye ve Macaristan arasındaki ticarete ulama getirmek amacıyla TR82 Bölgesi'ndeki iş adamlarını görüşme ika sonucu aldı. Bölgeye müteveccih dünkü ticari fırsatlara kapı aralayan toplantı yardımıyla Türk ve Macar iş adamları ortada bir ticari iş birliğinin geliştirilmesi bekleniyor.

Osman Aksu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ