USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Maden alanlarında denetimler riziko gruplarına mucibince yapılıyor

Maden alanlarında denetimler riziko gruplarına mucibince yapılıyor
20-09-2022 15:04
İzmir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı onur Kalaycı, Türkiye Madenciler Derneği (TMD) kabilinden planlı "İkinci Maden Kurtarma Yarışması"nın açılışında, madencilikte iş sağlığı ve güvenliği ile mevzi konularının piyasanın al çizgisi bulunduğunu söyledi.

Dünya genelinde, tedbir zincirlerinin kalan talebi karşılamaya çalıştığını ve madencilik sektörüne de alakanın arttığını tabir fail Kalaycı, "Dünya gerekseme duyduğu materyalleri çabucak tedbir ika zorunluluğuyla erinç karşıya fakat piyasanın faaliyetlerine çalışan eş halde bitmeme edebilmesinin uğrunda bazısı riskler de toprak almakta. Bu sene meydana gelen eş riziko anketine göre, piyasanın erinç karşıya kalmış bulunduğu riskler listesinde güzeşte sene önce tam toprak düzlük mal değer riski, bu sene ikinci sıraya gerilemiş. Zirveye ise çevresel riskler çıkmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Kalaycı, madencilik sektörünün, iş kazaları ve sistem hastaları itibarıyla değerlendirildiğinde, tamamı dünyada sakıncalı ve riskli sektörler ortada benimseme edildiğini anımsattı.

Bu kapsamda kontrol istirdat faaliyetlerinin dirimsel ciddiyete eş bulunduğunun altını çizen Kalaycı, şu halde konuştu:

"İş kazalarının yüzdelik 8,7'si, sistem rahatsızlığı vakalarının yüzdelik 49,2'si, daim iş göremezlik vakalarının yüzdelik 26,8'i, ahiret yolculuğu vakalarının ise yüzdelik 10,'i madencilik sektöründe meydana gelmiştir. Arama, hazırlık, üretim, taşımacılık ve mücevher istihzar evrelerinin gelişigüzel birinde ayrı riskler barındıran madencilik sektöründe, müdebbir olma, iş sağlığı ve güvenliğine hususi ehemmiyet verme, kontrol istirdat pratikleri suni dirimsel derecede önemlidir. Dünya nüfusunun tahminî yüzdelik 1'i maden sektöründe çalışmasına karşın gerçekleşen iş kazalarının tahminî yüzdelik 8,5'i maden, başta kömür sektöründe gerçekleşmektedir. Bu miktar aşırı erdemli olmasının yanında 2017'den bu yana madenlerde gerçekleşen iş kazalarında hücre çarpan eş düşme görülmektedir."

Yarışma, arama-kurtarma ekipleri düşüncesince önemli

Kalaycı, maden sahalarının denetimlerini az riskli, riskli ve aşırı riskli kazanmak az daha 3 sınıfa ayırdıklarını bildirdi.

Risk gruplarına layıkıyla madenlerin denetlendiğini tabir fail Kalaycı, "Az riskli gruptaki madenlerin yılda minimum bir, riskli grupta toprak düzlük madenlerin ise yılda minimum dü ve aşırı riskli gruptaki madenlerimizi ise yılda minimum dört el denetliyoruz. Gerek mahsus gelişigüzel çeşitli aksiyonu en güzel halde alıyoruz." sanarak konuştu.

Kalaycı, maden istirdat ekiplerinin, maden kazalarında bulunduğu derece katıksız facia ve sınai kazalara karışma ettiklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"1999 depreminde Türkiye Taşkömürü Kurumunun 1564 maden işçisi ve 74 mühendisi Kocaeli, Sakarya ve Yalova'da istirdat çalışmalarına katılarak iri yararlılıklar göstermişlerdir. Yine ekiplerimiz, 2011'de yaşanmış olan Erciş depreminden sonraları kontrol ve istirdat faaliyetlerine enerjik eş halde ek ve derinliğine devam eden saatler ondan sonra çöküntü altından dü kişiyi neşeli namına kurtarabilmişlerdir. Bu manada baktığımızda bu organizasyon, çabucak madencilik piyasası düşüncesince değil, tamamı sınai sektörler ve katıksız afetlerde gerçekleşebilecek kazalarda dirimsel ehemmiyet haiz giranbaha arama-kurtarma ekiplerimiz düşüncesince ehemmiyet sunma etmektedir."

"İş sağlığı, güvenliği ve mevzi mevzuları önceliğimiz"

TMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu da Türkiye'nin toprak altı zenginlikleri açısından ehemmiyetli eş potansiyele eş bulunduğunu söyledi.

Bu potansiyeli akilane kullanarak insana, çevreye duyarlı, mesul eş madencilik anlayışı geliştirmenin ehemmiyetli bulunduğunu tabir fail Emiroğlu, "Türkiye Madenciler Derneği, sektörümüzün büyümesi düşüncesince gelişigüzel yolu mübah gören eş anlayıştan uzaktır. İş sağlığı, güvenliği ve mevzi mevzularını kendine evleviyet edinmiş eş derneğiz. Bu bağlamda da mesul madencilik inisiyatifi başlığında eş proses başlattık." sanarak konuştu.

Emiroğlu, müsabakanın asliye hedefinin ekiplerin birbirleriyle tanışması bildirmek bulunduğunu anımsatarak, "Acil eş vaziyette biricik eş ekipmişçesine kuma harekât yapabilmenin altyapısını hazırlamaktır. Bu müsabakada maden istirdat ekiplerimizin, teknoloji, tesisat ve uzluk yönünde madencilikte kaslı devletler ile bire eş ölçüde olduğuna tanık olacağız. Ayrıca ulaştığımız konkur kadro sayısı itibarıyla da arsıulusal örneklerine eşdeğer büyüklükte eş etkinliğe imza atacağız." sanarak konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ