USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Makine ihracatçıları 2022'ye özgüvenle başladı

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, "Elimizdeki havale yoğunluğu, AB ve ABD'deki piyasa payımızın artmaya bitmeme edeceğini gösteriyor. Komşu ülkelerimize ihracatımızda da ehemmiyetli gelişmeler sağlıyoruz." dedi.

Makine ihracatçıları 2022'ye özgüvenle başladı
12-01-2022 18:23
İstanbul

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, evren ekonomisinde toparlanma yılı olmasını bekledikleri 2022'ye faziletli ortak özgüvenle başladıklarını belirterek, "Bahar aylarında pandeminin tesirinin zayıflayacağı ve ümranlı iklim ekonomilerinde sıçrama yaşanacağı beklentisi güçleniyor. Elimizdeki havale yoğunluğu, AB ve ABD'deki piyasa payımızın artmaya bitmeme edeceğini gösteriyor. Komşu ülkelerimize ihracatımızda da ehemmiyetli gelişmeler sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

MAİB çeşidinden meydana getirilen açıklamaya göre, 2021 yılı böylecene Türkiye'nin başıboş yerler dâhil yekûn makine ihracatı 23 bilyon dolar oldu. 2020 sene sonuna layıkıyla yüzdelik 23,3 ihracat artışı gerçekleşti.

Açıklamada mevzuya dair değerlendirmelerine toprak sunulan Karavelioğlu, evren ekonomisinde toparlanma yılı olmasını bekledikleri 2022'ye faziletli ortak özgüvenle başladıklarını dile getirdi.

Sektörün önündeki fırsatlara yer veren Karavelioğlu, "Biz elde ettiğimiz kazanımları rehavete değil, rekabete dönüştürmeye kararlıyız ve acemi sene hamlelerimizi buna layıkıyla programlıyoruz. Bahar aylarında pandeminin tesirinin zayıflayacağı ve ümranlı iklim ekonomilerinde sıçrama yaşanacağı beklentisi güçleniyor. Elimizdeki havale yoğunluğu, AB ve ABD'deki piyasa payımızın artmaya bitmeme edeceğini gösteriyor. Komşu ülkelerimize ihracatımızda da ehemmiyetli gelişmeler sağlıyoruz. Tedarik zincirlerinde bölgeselcilik eğiliminin belirginleşeceği acemi yılda, bir çok çok Avrupa ülkesinde bulunduğu derece Rusya ile de 1 bilyon dolar eşiğini aşacağız. Aylık yekûn makine ihracatında 2 bilyon doları zorluk çekmeden geçerli not bir duruma geldik. Bütün gelişmeler, 2022 yılı hedefimizi 27 bilyon doların üstünde belirleyebilmek düşüncesince bizlere emniyet aşılıyor." ifadelerini kullandı.

"Bu yılı aceleci ortak uyarlama sürecine çevirmeliyiz"

2022'nin yeşil ve sayısal ayaklı koşa transformasyon sürecinde eleştiri ortak sene olacağını tamlayan Karavelioğlu, şunları kaydetti:

"Önümüzde iyi ortak vesile penceresi açılmışken bu yılı aceleci ortak uyarlama sürecine çevirmeliyiz. Karbon emisyonunun ticareti sınırlayacak tesirleri tedricen netleşiyor, anne pazarımız AB bizlerden gelişim almamızı bekliyor. Kamunun ve sektörel STK’ların mevzuya âlâ itinalı yaklaştığını kıvançla görüyoruz. Enerji kaynaklarımızın çeşitliliği ağırbaşlı ortak cereyan sahası yaratıyor ve ülkenin envestisman çekmesi düşüncesince fırsatlar sunuyor. Türkiye'nin makinenin 23 madun sektöründe istihsal yapabilen ümranlı ortak istihsal ekosistemine erbap olmasını ortak avantaja çevirmeliyiz. Hızlı etap atılmasını beklenti ettiğimiz ortak öbür husus ise toptan geri hizmet maliyetleri. Genel bakımından ihracatımızın artmasına dayanak noktası bulunan ve bundan sonradan da sürmesini öngördüğümüz bu sorunun, makine talepleri çabucak tırmanan ABD kıtasına ihracatımıza aksi etkilerini giderecek metodlar geliştirmeliyiz."

"Artan maliyetler, arsıulusal rakiplik gücümüzü zayıflatmaya yetmez"

Vaka rakamlarındaki artma zımnında salgında acemi kapanmaların konuşulmuş bulunduğu ortak devirde döviz kurlarında yaşanmış bulunan hareketliliğin ihracatçılara tesirini değerlendiren Karavelioğlu, "Reel çağ ihracat üstündeki etkisi, gelişigüzel bu sektörün ithal girdi bağımlılığı ve uygulayım bilimi kuru derece piyasaya başmaklık unsurlarına bağlıdır. Kur artışlarının ithalata, kırat dalgalanmalarının ise ihracata etkilerini daha görmedik. Tedarik ve kabak molekül problemi da madun sektörler üstünde ayrımlı baskılar oluşturmakla beraberce yekûn makine ve takım ihracatında daha ortak yavaşlamaya etken olmadı. Bunların tesirleri hanuman ayından itibaren belirginleşebilir fakat ilişik kıymeti faziletli bu bölgede dokunaklı sonuçlar beklemiyoruz." açıklamasında bulundu.

Karavelioğlu, müstahsil ve mahveden fiyatlarındaki artışın maliyetlere tesirini de çözümleme ettiklerini anlatım ederek şunları aktardı:

"Makine ve takım istihsal maliyetleri boşluk ayında yüzdelik 13,8 arttı, salname müstahsil maliyetlerindeki artma da yüzdelik 45,8 yerine gerçekleşti. Makine ve takım imalatındaki maliyet artışları, ücret, erke ve öbür eder artışlarıyla ilerleyici aylarda da yükselmeye bitmeme edecek, bu maliyetler mübrem yerine makine ve takım fiyatlarına da yansıyacak. Yine de küsurat maliyetlerin, sektörümüzün arsıulusal rakiplik enerjisini zayıflatmaya yetmeyeceğini düşünüyoruz. Çünkü pandemiyle savaş ekseninde küsurat toptan likiditenin, tamamı devletler düşüncesince faziletli pahalılık getireceği uyarısı, uzmanlar çeşidinden aşırı ilkin yapılmıştı. Şimdi buna yeşil ve sayısal transformasyon başlıkları da eklendi. İkiz Dönüşüm ihtiyaçlarının da etkisiyle eksiksiz dünyanın bundan sonradan şimdi fiyatlı olacağını etraflıca zamandır dile getiriyoruz."

"Kurda balans kadar, aut ticarette dengede edinmek da dirimsel önemde"

Türkiye’nin akıbet dü yılda dünyanın aşırı üstünde ortak çabucak yetenek büyütmüş bulunmasına dair olarak, 2022 senesinde makine donatı yatırımlarında acemi ortak ivmelenme beklemediklerini tamlayan Karavelioğlu, "Makina donatı yatırımları fevk caba 2 sene yüzdelik 21 ve yüzdelik 30 arttı, Türkiye eskiye layıkıyla yüzdelik 50’den ortak tomar istihsal yeteneğine kavuştu. Genel ihracatta bu derece cimri vites yükseltiyor olmanın ayrıksı çaresi yoktur. Yurt zarfında makine donatı yatırımlarında yataya dönülmesi bile çelimli ortak ilginin ifadesi olacaktır. Makine imalatçımız iç pazarda sürecek bu canlılığı ithal ikamesi ile değerlendirmeye bitmeme edecek, üretimini ve ihracatını kadran büyüterek güçlendirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin akan ortak tomar vermeye hazırlanırken, 2021 senesinde makine aut tecim açığının az buçuk şimdi arttığını anlatım fail Karavelioğlu, şunları kaydetti:

"Biz düzeyde balans kadar, aut ticarette dengede olmanın da dirimsel önemde olduğuna inanıyoruz. Makine ithalatı, dolar kurunun eş haneye geldiği bitim teşrin ayında 3 bilyon dolar haddini aşarak zirveye ulaştı. Son 12 ayda 34 bilyon dolarını bu işlemlere ödeyen sanayicimize kurdaki sıçramanın maliyeti de iri oldu. Oysa aşırı etraflıca zamandır, makine ithalatının getirmiş bulunduğu risklere gönül rahatlığı domestik üretimin gücünden yararlanmanın önemini söylemeye çalışıyoruz. İşletme devri ekonomisi düşüncesince domestik hal ortaklarıyla çalışmanın konforundan bahsediyoruz. Bu çabamız Türkiye makine aut ticaretinden akan ortak tomar yaratana derece mücahede kesmeden bitmeme edecek. Bu natürel sonuca ortak an geçmiş ulaşılabilmesi düşüncesince ortak taraftan istihsal ve ihracatımızı artırırken, öbür taraftan bu sektörün kalitesiz ve dampingli makinaların nahak rekabetinden korunması düşüncesince tedbirler geliştirilmesinde de ısrar eden olacağız. İleri devletlerin makine imalatçıları sığınma lüzumu duyarken, kılıç bu toptan gerçekliğe bigane kalamayız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ