USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Makine ihracatı 11 ayda 21 bilyon dolar oldu

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, "Avrupa’ya makine ihracatımızda, yılı yüzdelik 28'e yaklaşan ortak artışla tamamlayacağız." dedi.

Makine ihracatı 11 ayda 21 bilyon dolar oldu
14-12-2021 14:30
İstanbul

Makine alanının ihracatı, senenin 11 maaş çağında başıboş yerler dâhil 21 bilyon dolara ulaştı.

Makine İhracatçıları Birliği'nden (MAİB) meydana getirilen açıklamaya göre, bu sektörün ihracatı, senenin evveli 11 kocaoğlan bakımından müşterek geçmiş senenin bire müşterek zamanına layıkıyla yüzdelik 25, 2019’un bire müşterek zamanına layıkıyla ise yüzdelik 17 arttı.

Bu çağda 2,6 bilyon doların üstünde makine ihracatı meydana getirilen Almanya'nın, başıboş yerler dışarı mecmu makine ihracatı içerisindeki oranı yüzdelik 14 adına gerçekleşti. Türkiye'nin makine ihracatının 11 ayda 1 bilyon dolar eşiğini geçmiş olduğu devletler ortada Amerika ve Birleşik Krallık da arazi aldı.

Açıklamada görüşlerine arazi maruz Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, ara kocaoğlan sonunda, İtalya ve Fransa'ya meydana gelen makine ihracatının da 1 bilyon dolar eşiğini geçeceğini ve sene böylece 23 bilyon dolar ihracat hedefinin yakalanacağını belirtti. Karavelioğlu, "Avrupa’ya makine ihracatımızda, yılı yüzdelik 28'e yaklaşan müşterek artışla tamamlayacağız. Böylelikle, ihracatımızın yüzdelik 60’ını yapar bir duruma geldiğimiz Avrupa’da Uzak Doğulu rakiplerimizden alışveriş oranı kapmayı sürdürmüş olacağız." ifadelerini kullandı.

Makine ihracatının yüzdelik 55’ini üyeler arasındaki iç ticaretten elde fail AB’de şişman makine imalatçısı ikrar edilen devletlerin ihracatının 2019 seviyelerine dönmekte zorlandığına alaka çekici Karavelioğlu, "Almanya ve İtalya’nın ihracatı dü yılda yüzdelik 2 bandında arttı, Fransa’nın ise yüzdelik 6 geriledi. Oysa tığ pandemi etkisinden özgür olarak, 2019 yılına layıkıyla 2,8 bilyon dolar müşterek tomar ihracat yapıyoruz ve ülkemize ehemmiyetli yardım sağlıyoruz. Yerli makine imalatının rastgele coğrafyada desteklendiği, tanıtmalık dışı engellerin çeşitlendiği ve yaygınlaştığı bu zamanda ihracatı daima kılmanın yolu eder rekabetinden değil, uygulayım bilimi ve güvenlik rekabetinden geçiyor. Birim ihracat fiyatlarımızdaki artışın şişman bölümü geçmiş hizmet ve mal maliyetlerinden değil, makine imalatçılarımızın çabucak küsurat itibarından kaynaklanıyor." açıklamasında bulundu.

"Rusya, Özbekistan ve Kazakistan’a hususi stratejiler geliştirmeliyiz"

Kutlu Karavelioğlu, ihracatlarını üretimle değil re-exportla artı Hollanda, Avusturya kadar devletlerin pazarlarındaki aktivitelerini güçlendirmeyi planladıklarını, bu sene yüzdelik 35'in üstünde ihracat artışı sağlanan Rusya'ya müteveccih faaliyetlerine de gine mücahede verdiklerini belirterek, "Rusya'nın icap inşaat, ekincilik ve besin kadar sektörlere müteveccih umumi makinelere gerekse karbon-nötr muhtevalı makinelere bulunan talebi artarak bitmeme edecek. Burada ehemmiyetli fırsatlar olduğuna inanıyoruz ve dış satımcı firmalarımıza, bu coğrafyaya hususi stratejiler geliştirmelerini kaynak ediyoruz. Rusya ve Türkiye ortada kurulacak müşterek makine köprüsü çelimli ve muvazeneli ilgiler geliştirmenin ehemmiyetli müşterek uzlaştırıcı olur. Rusya gibi, elden rastgele makine dalı düşüncesince şişman gizil sunan Özbekistan ve Kazakistan’da da sektörümüzün enerjisini sergileyen çalışmalarımız artarak sürecek." değerlendirmesinde bulundu.

"Üretim gücümüz hem ihracatı hem yatırımları sürdürülebilir kıldı"

Makine ve donatı yatırımlarında yukarı üstüne üstlük 7 çeyrektir bitmeme fail büyümeyi değerlendiren Karavelioğlu, Türkiye’ye müteveccih alaka ve arttırma hazırlık talebinin, nice sektörde acemi sığa yatırımlarını yanında getirdiğini kaydetti. Karavelioğlu, sürdürülebilirlikle uzlaşma ve sayısal tahavvül mevzusundaki adımların da yatırımlara müspet yansıdığını belirterek, "Son 7 çeyrekte 230 bilyon doların üstünde makine donatı yatırımı gerçekleşti. İhracattaki artışa ve iklim içerisindeki yatırımların hızına ilişkin olarak, makine ve donatı üretimimiz artıyor. Geçen yılki yüzdelik 9’luk artışın üzerine, bu yılı da yüzdelik 30 dolayında müşterek istihsal artışı ile kapatacağımız görünüyor." ifadelerini kullandı.

Yüksek döviz kurunun etmen olabileceği maliyet artışından özgür olarak, dü yılda yukarı üstüne üstlük yüzdelik 21 ve yüzdelik 30 büyümeye ilişkin sığa bolluğu zımnında yatırımlarda müşterek yavaşlama olması beklendiğine dikkati çekici Karavelioğlu, şunları aktardı:

"Pandemi çağında geliştirdiğimiz gümrahlık ve uygulayım bilimi yatırımlarımız, iç pazardaki beklenen daralmayı ihracatla aşmamızı sağlayacak emniyetli linkler kurmamızı sağladı. dışsatım fiyatlarımız aceleci artarken, iklim içre ise salname eder artışı endeksi gözetildi. Döviz kurundaki artım yatırımlardan elan fazla, makine ithalatını etkileyecektir. Yeşil ve sayısal odaklı İkiz Dönüşüm’de arka tükenmek ve ihracatta yakaladığımız ivmeyi sürdürebilmek hedefiyle, makine donatı yatırımlarının acemi yılda da bitmeme edeceğini, domestik imalatçılarımızın burada müşterek ara oluşmasına izin etmeyeceklerini düşünüyoruz. Sanayicimize 2022 yılı gereksinimleri için, domestik makine imalatçılarıyla ortaklaşa iş fırsatını devir kaybetmeden değerlendirmelerini öneriyoruz. Bir apayrı deyişle makine ithalatının mücahede keseceği ancak ihracatının çelimli artmaya bitmeme edeceği müşterek 2022 bekliyoruz."

"Batı'ya mühendis kaybını durdurmalıyız"

MAİB Başkanı Karavelioğlu, üretimde meydana gelmekte bulunan lehçe ayrışmaların senenin akıbet dü çeyreğinde belirginleştiğine ve bunun da doğacak senenin aut tecim verilerinde görülmektedir yansımaları olacağına dikkati çekerek, şu şekilde bitmeme etti:

"Çin’in makine istihsal artışındaki alçak cepheli trend, taşıl yakıtlara müteveccih sınırlamalar, uygulayım bilimi şirketlerine müteveccih tedbirler yahut itidalli sınıfa müteveccih destek sunar kadar türlü iç sorunlara bağlanıyor. Makine üretimini yüzdelik 11 artı Amerika ile yüzdelik 14 artı AB ise 2019 istihsal rakamlarına daha acemi gıcır ulaşıyor. Buna karşın sığa doluluklarının yüzdelik 85’i aşmış olması da işletmelerin pandemide ehemmiyetli hasar aldıklarını gösteriyor. Gelecek sene düşüncesince Avrupa mühendislik endüstrilerinin iş hacmi artım tahmini yüzdelik 3,9 adına belirlenirken, makina yapımında yüzdelik 4,9 hesaplandı. Yüksek pahalılık dikkate alındığında bu veriler müşterek yavaşlamayı ayraç ediyor, kalifiye insanoğlu deposu sorunları ve acemi varyantların tehdidine bağlanıyor. Yeni yatırımlardan sonradan yüzdelik 25’e yaklaşan kullanılabilir makul kapasiteye erbap bir duruma mevrut Türkiye düşüncesince bu proses ehemmiyetli müşterek fırsattır. Başta mühendislerimiz iktisap etmek üzere, yetişkin insanoğlu gücümüzü aktarma etmeyi formül ve alışkınlık biçimine getirmiş AB’ye elan müşterek tomar mükemmeliyet aktarmamak dair aşırı titiz olmalıyız. Yeşil ve sayısal dönüşümün makine ihtiyacı, icap duyulacak fonları realizasyon edecek yönetsel ve ticari mekanizmalar netleştikçe büyüyecek, ilkin Ar-Ge ve yazılım iktisap etmek kıl oranı kalifiye istihdama ihtiyaç de çabucak artacaktır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ