USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Makine ihracatı 2 ayda 4 bilyon dolara ulaştı

Türkiye'nin makine ihracatı önceki 2 ayda 2021'in bire bir zamanına mucibince yüzdelik 12,4 artarak 4 bilyon dolara ulaştı.

Makine ihracatı 2 ayda 4 bilyon dolara ulaştı
16-03-2022 14:34
İstanbul

AA muhabirinin Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, makine alanının ihracatı ocak-şubat devrinde 4 bilyon dolara yükseldi.

İhracatı hacim bazında yüzdelik 8,5 kalan sektör, kilo başına sakıt dış satım hasılatını 6 doların dair çıkarttı.

Söz konusu devirde en baş döndürücü makine ihracatı meydana gelen devletler Almanya ve Amerika oldu. Üçüncü tam toprak düzlük İtalya'ya ihracatta yaşanmış bulunan yüzdelik 19,3'lük çoğalma dikkati çekti.

Makinecilerin ocak-şubat dönemindeki ihracatı Rusya'da yüzdelik 55,3 ve Ukrayna'da yüzdelik 40,3'lük çoğalma kaydetti.

"Rusya ve Ukrayna'nın makine ihracatımızdaki oranı yüzdelik 5,5"

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Rusya ve Ukrayna'nın Türkiye'nin yekûn makine ihracatı ortamında yüzdelik 5,5 oranı bulunduğunu söyledi.

Üretim gereçlerinin servis-bakım ihtiyaçlarının andıran ortak yerden sağlanmasının iri yarar sunduğunu anlatım fail Karavelioğlu, "Bu nedenle komşularımızın, makinelerinin kalitesine ve hazırlık güvencesine iri ehemmiyet verdiği ortak ülkeyiz. Yakın coğrafyada ticari ve teknolojik ilgiler ihdas etmek bizi emlak sınırlarının ötesine taşıyacak ortak etap bulunduğu düşüncesince de hem Rusya aynı zamanda Ukrayna ile çelimli iş birlikleri kuruyoruz." dedi.

Karavelioğlu, bu sektörün bu dü ülkeye ihracatının güzeşte sene 1,2 bilyon doları aştığını aktararak, kuruluşların Rusya ve Ukrayna'da kontratlı işleri, ortaklıkları, bayilik ağları, organizasyon müteahhitlikleri ve markalaşmış firmaları bulunduğunu ve yerelleşmeye ehemmiyet verdiklerini söyledi.

Rusya-Ukrayna krizinin Kovid-19 denli koyu ve yayılmış toptan tesirleri olabileceğini tamlayan Karavelioğlu, şunları kaydetti:

"2 emlak de makine alanının gerekseme duyduğu kalifiye çelikler ile döküm alanının gerekseme duyduğu külte ve alyaj malzemeleri kabilinden anne ve asistan maddelerin ehemmiyetli tedarikçilerinden. 2 ülkenin ansızın toptan istihsal ve hazırlık ağının dışına çıkması arsıulusal ölçekte nice dengeyi bozacaktır. Dünyanın değişik coğrafyalarındaki ve krizlerindeki deneyimlerimizle bu süreçten de oldukça az etkilenmeye çalışacağız."

"Eski Sovyet coğrafyası baştan sona gündemimizde oldu"

Kutlu Karavelioğlu, emektar Sovyet ülkelerinin sınai dönüşümünün ufuktaki ortak bap adına etraflıca zamandır gündemlerinde bulunduğunu ve semt devletleri ile ilişkileri geliştirecek projeleri müstevli öncesinde başlattıklarını söyledi.

Bu devletlerin asliye ihraç kalemlerinin saf kaynaklar, ağırbaşlı endüstri malları, tabanca ve ekincilik mamüllerinden oluştuğunu bildiren Karavelioğlu, "Refahın artırılması ve yaygınlaştırılması düşüncesince bulunan konuşu yapılarını dinamikleştirebilecekleri ortak değişim-dönüşüm sürecine girmeleri gerekiyor. Genel imalat sanayisinin dönüşümünü sağlayacak iri çapta ortak envestisman hamlesi düşüncesince ticari ve fen partnerlere gereksinimleri olması ise Türkiye'nin önünü açıyor." diyerek konuştu.

"Makine donatı yatırımları akıbet 2 yılda az elan 1,5 katına çıktı"

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Karavelioğlu, bu devletlerin gereksinimlerini istikbal etmek hemen hemen arsıulusal ölçekte değişik görüşmeler yaptıklarını fakat savaşın bu girişimleri yarıda kestiğini belirterek, şu şekilde bitmeme etti:

"Bu devletlerin gerekseme duydukları dönüşümün en çelimli partnerlerinden birinin Türkiye'nin makine imalat endüstri bulunduğunu rastgele fırsatta gösteriyoruz. Fakat tığ şu anda geçmiş önceliği sulh ve dirlik ortamının bilge bulunmasına veriyoruz. Komşu ülkelerimizdeki savaş, müstevli önceleri başlamış bulunan ve salgınla elan iri belirsizliklere akıllıca evrilen dünyada riskleri büyütüyor, envestisman iştahını azaltıyor. En ehemmiyetli ihraç pazarımız bulunan Avrupa'da ise acemi lehçe gelişimleri yanı sıra getiriyor."

Karavelioğlu, makine donatı yatırımlarının akıbet 2 yılda az elan 1,5 katına çıktığını anımsatarak, "Türkiye ekonomisinde yaşanılan koşa haneli büyümeyi istihsal ve dış satım artışının beklenilen neticesi adına yorumlayabiliriz. Yurt ortamında oluşan faziletkâr istem kabilinden emlak dışından mevrut siparişlerimiz de yetiştiği düşüncesince makine üretimimizde yüzdelik 40'ları aşan ortak çoğalma yakaladık." dedi.

"Sektörümüze hususi analizör imar etmek zorundayız"

Kutlu Karavelioğlu, erke ve personel maliyetleri ile savaşın emtialardaki tesirinin makine fiyatlarını yükselteceğini aktararak, "Bu durumun toptan rakiplik gücümüzü negatif etkilemesi ve ayrıca devletimizde çabuk kalan makine donatı yatırımlarını da akamete uğratması riskine kat sektörümüze hususi analizör imar etmek zorundayız." diyerek konuştu.

Karavelioğlu, ilkin Almanya ve İtalya iktisap etmek üzere, çelimli makine imalat sanayisi bulunan nice AB ülkesinin domestik sanayilerini müzaheret etmek hemen hemen geliştirmekte bulunduğu hususi dayanaklık etmek paketlerinin peşinde kalınmaması icap ettiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ