USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Makine ihracatı 9 ayda 17 bilyon dolara ulaştı

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, "Geçmiş dü yılda maaş 1,5 bilyon dolar yöresinde bulunan araba ihracat ortalamamızı, bu sene 2 bilyon dolara ulaştırdık." dedi.

Makine ihracatı 9 ayda 17 bilyon dolara ulaştı
19-10-2021 14:25
İstanbul

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, "Geçmiş dü yılda maaş 1,5 bilyon dolar yöresinde bulunan otomobil ihracat ortalamamızı, bu sene 2 bilyon dolara ulaştırdık. Bu ivmenin bitmeme etmesi ile sene böylelikle 5 bilyon dolara andıran ek dirimsel sağlayıp, seneyi 23 bilyon dolar ihracatla kapatacağımızı öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Makine İhracatçıları Birliği'nden (MAİB) meydana getirilen açıklamaya göre, senenin evvel 9 kocaoğlan bakımından ihracatını ortak eski senenin bire ortak zamanına layıkıyla yüzdelik 30,2 çoğalma otomobil sahasının başıboş yerler dâhil mecmu ihracatı 17 bilyon dolar oldu. Salgın etkisinden arındırılmış rakamlarla, otomobil ihracatındaki çoğalma 2019’a nazaran yüzdelik 18,8 adına gerçekleşti.

Sektörün Almanya ve ABD’ye meydana getirmiş olduğu ihracat 9 ay böylelikle 3 bilyon doların üstünde çıkarken, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa kabil öteki anne pazarlardaki ihracat artışı da sayı farkı yüzdelik 40 seviyesine ulaştı.

Açıklamada görüşlerine arazi sunulan Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, lehçe taleplere çabuk karşılık vererek otomobil ihracatında ortak ivme kazandıklarını ve artışın 2022 yılının evvel yarısında da gayret kesmeden süreceğini belirtti. Dünya ticaretinde yaşanmış bulunan sonuç gelişmelere değgin bilgiler verici Karavelioğlu, şunları aktardı:

"Dünya servet ticareti sonuç 12 ayda bedel bazında yüzdelik 23, hacim bazında yüzdelik 14 çoğalma yaşadı. Bu da yaşanmış bulunan yükselişte, paha artışının ehemmiyetli ortak oranı bulunduğunu gösteriyor. Fiyatlarda hassaten AB ve ABD'de yükselen yetiştirici enflasyonunun, hassaten bakır ve polat iktisap etmek kıl oranı finans fiyatlarındaki artışın ve lojistikteki faziletkâr maliyetlerin tesiri büyük. Ham konu ve komponentlerde stoklu emek vermek sürecinin başlaması da arttırma ortak pres sermayesi gereksinimi doğuruyor. Bu gerekseme otomobil imalatı kabil KOBİ tabanlı sektörlerde boşlama edilemeyecek büyüklükte ortak maliyet unsuruna dönüşmüştür ancak tedbir güvenliğine müteveccih tedbirlerin, doğrusu zincirlerin kısalarak seçenekli duruma getirilmesinin ve geri hizmet sektöründeki bu çeşitlenmeyi destekleyen sıkıntıların, bizi hassaten AB ile ticari ilişkilerde hâlâ ortak tomar öne çıkardığını söyleyebiliriz."


- "Giderek pahalanacak ortak dünyanın eşiğindeyiz"


Tedarik güvenliği açısından lehçe ilişkilerin öne çıkmış olduğu bu devri baş döndürücü dobra değerlendirdiklerine dikkati çekici Karavelioğlu, "Geçmiş dü yılda maaş 1,5 bilyon dolar yöresinde bulunan otomobil ihracat ortalamamızı, bu sene 2 bilyon dolara ulaştırdık. Bu ivmenin bitmeme etmesi ile sene böylelikle 5 bilyon dolara andıran ek dirimsel sağlayıp, seneyi 23 bilyon dolar ihracatla kapatacağımızı öngörüyoruz. Pandemi aut pazarda elimizi güçlendiren ortak öge oldu, yeşil ve sayısal dönüşümlerin ortak parçası adına bu yükselişi kalımlı duruma gelmek istiyoruz." ifadelerini kullandı. Dünyanın çabucak acemi ortak hayat süreci içerisine girdiğine ve hepsi düşüncesince baş döndürücü hâlâ fiyatlı ve savaşım mucip ortak çevrim başladığına ayraç fail Karavelioğlu şunları aktardı:

"Giderek hâlâ fiyatlı yaşayacağımız ortak dünyanın eşiğine rahat pandıras mevrut toplumlar, karbon salınımını sınırlandırmanın maliyetlerine vaktiyle katlı olsaydı ve mesail ötelenerek biriktirilmeseydi, ahit ne kadarını kaldırabileceğimizi kestiremediğimiz ortak şişman iyon altında olmayacaktık. Sürdürülebilirlik, istihsal zincirinin eksiksiz halkalarını pahalılaştıran ve sonuçta verim fiyatlarını ehemmiyetli seviyede çoğalma ortak konsept. Bazı maddelerin kullanımının sınırlanacak olması ve alternatiflerindeki sunma noksanı çabucak maliyetlere yansıyor.

Enerji kaynaklarında yaşanmakta bulunan değişimlerin, doğrusu taşıl yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara dönüşün etkilerini şimdiden görüyoruz. İklim krizini arama dibine kabul etmek kıl oranı yapılacak acemi yatırımların maliyeti ise çivi başına ortak şişkinlik unsurudur. Bu dönüşüme fut şişirme haber çabasının tamamı toplumlara getirmiş olduğu telaşın bilincinde olmalı, bu sürecin başrolünde ise makinelerin olacağını dobra bilmeliyiz."


- "Yeşil ve sayısal transformasyon hesabına çekincemiz yok, ancak..."


Karavelioğlu, sanayide yeşil ve sayısal dönüşüme baş döndürücü önceleri hazırlananların telaşe yapmadıklarına dikkati çekerek "Karbon fut izini nötrlemenin gereklerini namına getiren ve bu günlerin geleceğini bilenlerin sayısı Türkiye’de sanıldığından hâlâ fazla. Hazırlıklı olanlar, aldıkları mesafeyi ortaya koyacak ve menfaatlerini rakiplerinden avantajlı duruma getirecek icazet ve tecim sistemlerinin yaşama geçmesi düşüncesince sabırsızlanıyorlar. AB mevzuatındaki gelişimleri esasen itibaren izleme fail ortak kesim adına kılıç bu tartışmalara, proaktif ortak tavırla 2018 senesinde başlattığımız Karbon Ayak izi kampanyamızla özen çekmeyi sürdürüyoruz. İkiz Dönüşüm’ün sayısal ayağı düşüncesince geliştirdiğimiz Dijital Kılavuzumuz üç aydan fazladır erişime açık. Yeşil Dönüşüm’ün pratiği üstünde hazırlamış olduğumuz Ur-Ge projemizin çağrılarını hâlâ yaptık. Türkiye’nin yenilenebilir erke kaynaklarını yüzdelik 50’nin üstünde çıkarmış olmasını da ehemmiyetli ortak kazanım adına görüyoruz; AB’nin karbon kuvvetsiz anne kara hedeflerine ahenk hesabına ortak ihtiraz taşımamakla birlikte, rakiplerimize kişi devletlerinde sağlanacak desteklerin devletimizde de bizlere sağlanmasının kayıt olduğuna inanıyoruz." açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ