USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Mali Başbakanı Maiga'dan Fransa'ya terörü tutma suçlaması

Mali Başbakanı Choguel Kokalla Maiga, Fransa'yı ülkenin kuzeyindeki ayrılıkçı gruplara iane eylemek ve Avrupa Birliği (AB) topraklarını Mali'ye için kışkırtmakla suçladı.

Mali Başbakanı Maiga'dan Fransa'ya terörü tutma suçlaması
05-02-2022 13:36
Bamako


Başbakan Maiga, AA'ya verdiği demeçte Fransa ve Danimarka ile gerilimi ve Rusya ile iş birliğini değerlendirdi.

Maiga, Fransa'nın, topu topu arsıulusal mal kuruluşlarındaki temsilcileri yoluyla Mali'ye müteveccih kalkınma projelerini engellemeye çalıştığını söyledi.

Fransa'nın Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üstünde de tesiri olduğuna ayraç fail Maiga, "Ne devir ECOWAS zirvesinin yapılacağı muhtemelen olsun nedense Fransız yetkililer elden gün vererek alınacak müeyyide kararlarından bahsediyor. Bu da bizlere zirvede alınacak kararlar dair Fransa'nın ECOWAS ülkelerinin liderlerinden elan müşterek tomar bilgelik sahibi bulunduğunu düşündürüyor." dedi.

Maiga, 9 Ocak'ta planlı ECOWAS zirvesinin tarihini ve alınacak yaptırımları Fransa'nın az elan zirveden müşterek ay geçmiş açıkladığını tabir etti.

Fransa'yı askeri teşrikimesai anlaşmalarını ihlal etmekle de suçlayan Maiga, Fransa'nın ülkenin kuzeyindeki askeri üssü Mali devletine bildirmeden ayrılma etmeye değişmeyen verdiğini anımsattı.

Maiga, o devir Fransa'nın askeri üs kurmasına imkân tanıdığı bulunan teşrikimesai anlaşmasını gözden nakil sonucu aldıklarını dile getirdi.

ECOWAS'ın Mali ile ilgilendiren kararları, Fransa ve Avrupa medyasında yazılıp çizilenleri dikkate alarak vermesine de şaşırdıklarını kaydeden Maiga, Mali'deki bulunan yönetimin dünyada kâr 20-30 yıldaki gelişmeler ışığında, tarihten dersler çıkararak vaziyeti çözümleme ettiğini söyledi.

"Libya'dan tabanca ve cephaneyle mevrut ayrılıkçı grupların gerisinde Fransa var"

Maiga, Fransa'nın Barkhane Operasyonu, Birleşmiş Milletler'in (BM) MINUSMA misyonu, Avrupa'nın Takuba Görev Gücü ve G5 Sahel Gücü'ne rağmen düzenlilik durumunun tedricen kötüleştiğine dikkati çekti.

Mali'deki düzenlilik sorununu müşterek hastalığa benzeten ve senelerdir kusur teşhisle otama edildiğini dile getiren Maiga şu biçimde bitmeme etti:

"Hastaya deva ve yöntem verildi, 2 ay içre iyileşeceği söylendi fakat o çevrim yalnızca vücudunun müşterek tarafını etkileyen maraz 8 yılda bedeninin yüzdelik 80'ine yayıldı. Eğer hastada müşterek dava aksi taktirde o devir ya canlandırma ya otama yahut doktorda müşterek dava bulunduğu kesin. Bunu sorgulamak lazım. Mali hükümetinin de bugünkü terörle mücadelede yaklaşımı bu şekilde. Ya doktoru ya tedaviyi ya ilaçları değiştireceksiniz."

Maiga, 2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonradan Libya'dan alana mevrut ayrılıkçı grupların Fransa kabilinden desteklendiğine dikkati çekerek, "Libya'dan tabanca ve cephaneyle mevrut ayrılıkçı grupların gerisinde Fransa bulunduğu şahsen ayrılıkçılar kabilinden söylendi. Ayrılıkçılar, Fransa'nın kendilerine Mali'nin kuzeyini nehiy etme, orayı bölerek serbest talih ihdas lafı verdiğini söylüyor. Bunu tığ söylemiyoruz. Bunu Fransız siyasetçiler kabilinden desteklenen bu grupların liderleri söylüyor." ifadelerini kullandı.

"Sadece kuzeyde süregelen terör toprakların yüzdelik 80'ine yayıldı"

Mali'de 2013'teki çarpış sonrası kurulan intikal hükümetinin Fransa'dan iane istediği ve Fransa'nın da buna cevap verdiğine ayraç fail Maiga, Fransa'nın bugün çıkarlarını "meşru olmamakla" suçlama ederken gene güya legal sıfır intikal hükümetinin talebi daha sonra alanda Serval Operasyonu başlattığını hatırlattı.

Maiga, zamanın intikal hükümetinin Fransa'ya yazdığı bahis konusu arzu mektubunun içerisinde ne bulunduğunun de ağız dalaşı konusu olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:

"Fransa'ya gönderilen bu iane talebini içeren mektupta ne yazıyordu? Mektubun kopyası ne Savunma Bakanlığında ne Dışişleri Bakanlığında mevcut. Mektubun örneğini Fransız Senatosunun sitesinde bulduk. Mektupta Fransa'dan duyum ve iklim desteği istenmiş zorla er konuşlandırılmasına bağlı müşterek arzu yok. Fransa buna (kuzey bölge) Kidal'a derece hürmet duydu zorla Kidal'a ulaştığında Mali ordusunun önünü kesti ve terör gruplarının baştan teşkilatlanmak düşüncesince yıllarını harcamış bulunduğu alanı kuşatarak dışarıya kapattı.

Bundan ibret çıkarıyoruz. Fransa'nın terörle mücadelede bizlere iane etmesi gerekiyordu zorla Mali'nin bölünmesi ve terörün dokunulmazlık müşterek çözüm almasına niçin bulunan koşulları yarattı. 9 senenin böylecene yalnızca kuzeyle bitmiş bulunan terör problemininin toprakların yüzdelik 80'ine yayıldığını görüyoruz. Devlet otoritesinin bütünlüğü, toprakların tamamında kasılma edilmiş değil. BM kararları değme sene değişiyor çünkü bu kararlar Fransa kabilinden yazılıyor. Hatta yakınlarda, MINUSMA'ya 2 bin er elan gönderilmesini öngören müşterek değişmeyen taslağına da erinç çıktık. Haberimiz bile yoktu. Amaçlarını, görevlerini, milliyetlerini kazara hakeza müşterek askeri birliğin topraklarımıza gelmesi kararını veremeyiz."

"Mali'ye neşet buyurmak talip ülkeler yazılmış geçim imzalamalı"

Maiga, Danimarkalı askerlerin, Takuba Görev Gücü içerisinde ülkeye gönderilmesi ve akabinde çıkan krize bağlı de şu değerlendirmede bulundu:

"Takuba Görev Gücü kestirmece 2 senedir topraklarımızda zorla terörle mücadelede elde var sıfır. Takuba'ya er gönderen topu topu ülkelerin Mali ile yazılmış geçim imzalaması gerekiyor. Mali müşterek paradigma ülkeye çağrılık yolladı. Bir iklim şayet Mali'ye neşet buyurmak istiyorsa topraklarımızdaki askeri angajman şartlarını belirgin biçimde tabir edeceği resmi yazılmış müşterek geçim yapılması lazım. Bazı Avrupa devletleri niçin hakeza müşterek geçim imzalamadan Mali'ye gelmeye değişmeyen veriyorlar anlamış değiliz. Danimarka ile aramızda yaşanmış bulunan bilinçlilik kusursuz da bu. Danimarkalılar iznimiz yapılmaksızın ülkemize geldi. Onlara bu mevzuda hem düşünüm olmadığımızı söyledik."

"MINUSMA'nın maksadı askeri üslerde casusluk gerçekleştirmek değil"

Maiga, bunun yanında kâr çağda Fransa ve MINUSMA'nın gayrikanuni biçimde iklim alanını kullandıklarını söyledi.

"9 senedir oynanan topu topu oyunları görüyoruz. Hatta kâr çağda ECOWAS'ı Mali'ye erinç haksız, hukuka karşıt ve gayri legal kararlar almaya zorladıklarını görüyoruz çünkü bu kararların tek kanuni dayanağı yok. Topyekun ambargo." diyen Maiga, sınırlarını Mali'ye kapatan ECOWAS ülkelerinden birinden havalanan Fransız askeri uçaklarının Mali iklim alanını kullandığını kaydetti.

Maiga, şu biçimde bitmeme etti:

"ECOWAS ülkelerinin birinden mevrut Fransız askeri uçağı Mali iklim sahasında uçuyor, belirleme edilmemek düşüncesince transponderlerini kapatıyor, ayrıca kuleyle iletişimini de kesiyor. Daha sonradan topraklarımızda müşterek noktaya iniyor ve ne işe yaradığını bilmediğimiz müşterek şeyler bırakıyor ve geldiği ECOWAS ülkesine arka dönüyor."

Benzer müşterek probleminin MINUSMA uçaklarıyla da yaşandığını aktaran Maiga, "MINUSMA'nın da saatlerce askeri üslerimizin üstünde pervaz yaptığını belirleme ettik. Anladık ki Fransa, MINUSMA'dan askeri üslerimizin üstünde uçmasını istemiş. MINUSMA'nın maksadı askeri üslerde casusluk gerçekleştirmek değil. Bu olayın akabinde MINUSMA'dan müsaadesiz biçimde iklim bölgemizi kullanmamalarını istedik." sanarak konuştu.

"Fransa, AB topraklarını Mali ile ilgilendiren duyurulmayan gündeme sürüklememeli"

Maiga, MINUSMA'ya ilettikleri ilginin benzerini de Danimarka'ya ilettiklerini ve aralarındaki geçim koşulları adına getirilene derece askerlerini arka çekmelerini istediklerini belirtti.

Fransa'nın ise bu süreçte kaba müşterek üslupla ayrışık ithamlarda bulunduğunu kaydeden Maiga, şunları söyledi:

"Biz bununla uğraşırken Mali'yi vekaletle kumanda etmek talip Fransa bizi sorumsuzlukla suçladı. Hatta işi taşlama boyutuna getirdiler. Çok encam gittiler. Son verdiğim röportajlardan birinde Mali'nin AB ile tek problemi olmadığını söyledim zorla AB'den aşırı sade müşterek talebimiz var: Fransa, AB ülkelerini, AB'ye sunduklarından ayrımlı müşterek duyurulmayan gündeme sürüklememeli. Mali'nin 1960'dan beri serbest müşterek iklim bulunduğunu uyarmak istiyorum. Mali'nin AB ile ilişkilerini vekaleten Fransa yürütemez. Mali ile alım satım ihdas kılmak talip kuma kabil davranmalı. Tek istediğimiz buydu zorla bundan ötürü (Fransa) hükümetin meşruiyetini madde düzlük hakaretler etti.

(Ibrahim Boubacar Keita hükümetini kast ederek) Meşru dedikleri hükümet camilerde bigünah kullanıcılarını öldürürken Fransa neredeydi? Bu BM raporlarıyla da doğrulandı. Son alegori 2021'de düğündeki Malililer Fransız uçakları kabilinden bombalandı. BM de kurbanların müşterek düğüne eklenmiş bulunan siviller bulunduğunu söylüyor. Fransa bu eşhas düşüncesince yıldırıcı dedi zorla akıllıcasına kail kim?

Dolayısıyla eksiksiz bu yaşananlar, titiz olmamız ve koşulları önceleri belirlenmemiş ecnebi operasyonların topraklarımızda olmasına müsaade vermememiz icap ettiğini öğretti. Halkımıza ve egemenliğine hürmet duymaları lazım. Başka müşterek bilinçlilik istemiyoruz.”

"Mali'yi Batı ile Rusya arasındaki jeopolitik muharebeye kurban buyurmak istiyorlar"

Başbakan Maiga, Rusya ile kâr çağda defans dalında imzalanan iş birliklerine bağlı de değerlendirmelerde bulundu.

Mali'nin, iklim güvenliğinin baştan sağlanmasına asistan olacak beraberce çalışmaya amade bulunduğunun altını çizen Maiga, ülkesinin egemenliği ve halkın onurunun müzakereye açıkça olmadığını söyledi.

Maiga, şu biçimde bitmeme etti:

"Tüm bu gulgule sahada 'hasta Mali'yi iyileştirmeye çalışan' 50 binden müşterek tomar askerin varlığı yüzünden yaşanıyor. Köyler saldırıya uğruyor, bu ecnebi güçlerin müdahalesini arzu ettiğimizde 'hayır' diyorlar, MINUSMA savaşmaya gelmedi. Avrupa ülkelerinden tayyare kabul buyurmak istiyoruz, engelleniyoruz, ABD'den kabul buyurmak istiyoruz, engelleniyoruz. O devir çözüm, size bariyer mümteni partnerlere yönelmek. Bu sebeple Rusya ile askeri teşrikimesai hazırlamaya değişmeyen verdik.

Sadece Rusya da değil ayrıksı ortaklarla da çalışıyoruz. Mali'yi Rusya ile Batı ortada yaşanmış bulunan ve kendisini ilgilendirmeyen bu jeopolitik ve önemli muharebeye kurban buyurmak istiyorlar. Mali ordusu, değme cephede perçinlemek düşüncesince ayrıksı ortaklarla da çalışıyor. Bunun meyvelerini de almaya başladık. Mali ordusu kusursuz neticeler elde etti. Bir aydan endamsız müddette 30 yılda yapamadığımız derece aşırı teröristi ruhsuz bir vaziyete getirildi."

Başbakan Maiga, Fransa'nın Mali hükümetini yuvarlamak düşüncesince siyasal ve diplomatik müşterek terör uygulandığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Wagner ve Rusya çevresinde müşterek güruh ağız dalaşı dönüyor. Kısacası attığımız adımların farkındayız. Hükümetimizin önceliği Malililerin güvenliği. Gerisi yaymaca ve şeytanlaştırmadan ibaret. Dediğim kabil Fransız makamları, hükümetimizi yuvarlamak düşüncesince medyanın da toprak almış bulunduğu siyasal ve diplomatik müşterek terör uyguluyor.

Terörle mücadelede kusursuz kâr almaya başladığımız müşterek çağda niçin amaç alındığımızı anlamıyoruz zorla dikkat, Mali'nin istikrarsızlaşması onların kestirim etmediği neticelere kez açabilir. Diyeceklerim bu kadar. Kısacası tığ Mali halkını ve güvenliğini savunuyoruz. Egemenliğimize, halkımıza, defans dalında bizi gönül tokluğu edecek neticeler verecek Rusya yahut ayrıksı partnerlerle idman hakkımıza hürmet duyulmasını istiyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ