USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Marketlerde satılan oyun şifreleri ebeveynlerin cebinden "para çalmaya" yöneltiyor

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin, zincir marketlerde satılan harp oyunu şifrelerinin evlatları oyun bağımlısı durumuna getirerek ebeveynlerden destursuz dünyalık almaya yönettiğini, bu yüzden 18 gözyaşı dibine satılmaması icap ettiğini belirtti.

Marketlerde satılan oyun şifreleri ebeveynlerin cebinden
04-01-2022 11:23
İstanbul

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, zincir marketlerde satılan harp oyunu şifrelerinin evlatları oyun bağımlısı durumuna getirerek, ebeveynlerden sellemehüsselam servet almaya yönettiğini, bundan dolayı 18 gözyaşı dibine zincir marketlerde oyun şifrelerinin satılmaması icap ettiğini belirtti.

Şahin, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, bağımlılıkla mücadelede akıllara çabucak sigara ve uyuşturucunun gelmemesi icap ettiğini söyledi.

Bazı bağımlılıklar evlatları amaç alıyor

İnsanların bilincinde olmadığı, kurnaz bağımlılıkların bulunduğunu tamlayan Şahin, "Bazı bağımlılıklar çocuklarımızı amaç alıyor. Çocukları amaç düzlük bağımlılıkların başlangıcında oyun bağımlılığı toprak alıyor. Oyun bağımlılığı minimum sigara ve narkotik derece baş döndürücü tehlikeli." dedi.

Asosyalleşme ve şiddete meyli arttırıyor

Şahin, evlatların akıbet zamanlarda ilkin harp oyunlarına baş döndürücü yayımcı bir duruma geldiğini anlatarak, "Bağımlılık fail harp oyunlarında şiddet, acımasızlık, herhangi yanında çeşitli huzur tarafa dokunca ita duygusu var. Çocuklar, bu oyunları bakı yapılmaksızın ferah ferah oynayabiliyorlar. Çocuklar bilgisayarın başlangıcında baş döndürücü etraflıca devir geçirdikleri üzere asosyalleşme ve şiddete meyilleri de gitgide artıyor. Bu gidiş evlatların ayrıksı yerlerde gürültü çıkarmalarına illet oluyor. İşte bunun temelinde bu oyunlar var." sanarak konuştu.

Şifre düşüncesince ebeveynlerin cebinden bihaber servet alıyorlar

Çocukların harp oyunlarına baş döndürücü şen yanında biçimde erişebildiğini dile getiren Şahin, şöyleki bitmeme etti:

"Çocukların bu oyunlara şen kavuşması birtakım sorunları da ortaya çıkarıyor. Çocuklar harp oyunlarında değerlendirmek düşüncesince birtakım şifreleri zincir marketlerden servet karşılığı ailesinden bihaber alabiliyor. Bu şifreleri oyunlarda kullanarak silah, materyal üzere ayrımlı şeyler alarak oyun oynuyor. 18 gözyaşı dibine sigara feda etmek yasaksa, sağlığımızı, gençliği, neslimizi arkalamak düşüncesince bu oyun bağımlılığının banko bakı dibine katılması gerekiyor. Marketler oyun şifrelerini satarken sattığı ferdin yaşına, velinin müsaade verip vermemesine ilgi etmiyor. Çocuk, harp oyunu şifrelerine erişmek düşüncesince elan baş döndürücü servet harcıyor. Bu parayı masrafından velinin haberi yok. Çocuklar oyun şifresi alabilmek düşüncesince ana babanın cebinden servet çalmaya başlıyorlar. Bağımlılık, evlatları hakeza yanında noktaya getiriyor. Bu tehlikenin farkına varılması ve lüzumlu önlemlerin katılması gerekiyor. 18 yaşın altındaki küçüklere bağımlılık yapan, şiddete götüren oyunların şifreleri ferah ferah zincir marketlerde satılmamalıdır. Satılan bölgeler de bakı altında olmalıdır."

Şahin, ailelerin, oyun şifresi kabul etmek düşüncesince evlatların ceplerinden sellemehüsselam servet aldığını sonra ayırt ettiğini tabir ederek, "Aileler bu hali çöpten buldukları fişlerle ayırt etmişler. Bazı ayrıntılar velisinin icar parasını üstelik oyun şifresi almaya harcamış." dedi.

Uzman Klinik Psikolog Dilara Boztepe de oyun bağımlılığının herhangi yanında gözyaşı grubunda görülse de ilkin çocuklarda ve baliğ gözyaşı grubunda elan yanında tomar bulunduğunu tabir etti.

Çocukların oyun oynama süresini maskelenmek düşüncesince asılsız irat davranışına yöneldiğini aktaran Boztepe, "Oyun bağımlılığı çocuklarda ilkin ilgi ve ilişik toplaşımı eksikliği, dürtüsellik ve sertliği de arttırmaktadır." ifadelerini kullandı.

Boztepe, çocuklarda oyun bağımlılığının sebepleri ortada fasile içi ehliyetsiz ve aliteli olmayan haberleşme ile ailenin çocuklarla yanında tomar ilgilenmemesinin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ailelerin evlatların oynadığı oyunlara ilgi etmesi gerekiyor. Özellikle hüküm muhtevalı harp oyunları, sakıncalı ve tanrısız sahnelerin olduğu, yumruklama, cani üzere oyunlar çocuklarda sertliği arttırmakta ve sertliği normalleştirmektedir. Bu normalleşmeyle baş başa ayrıntılar ve gençlerde hınç kontrolü bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Bunu karşılamak yerine fasile ortamında nitelikli ve tam yanında haberleşme olmalıdır. Anne ve ata devir ortamında çocuklarıyla sayaç geçirip günün muhakkak geçtiğini çocuklarına sormalıdır. Hem ev ortamında bununla beraber ev haricinde çocuklarında müdahale bulunduğu aktiviteler planlanmalıdır ve aileler evlatların ne oyunları oynadığı dair bilgelik sahibi olmalıdırlar. Oyun bağımlılığı muhakkak ciddiye alınmalıdır. Ayrıca oyun bağımlılığı çocuklarda ailesinden sellemehüsselam 'para alma' üzere hallere da illet olabilmektedir. Çocuklarda ruh bilimsel şekilde elan çirkin neticeler oluşmaması yerine aileler muhakkak ruh bilimsel dayanak de almalılardır. "

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ