USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Medeniyetler şehri Mardin ve Diyarbakır turizmde şenlik bereketi yaşıyor

Diyarbakır Otelciler ve Turizm Derneği Başkanı Veysi Kaya, "Kentte ağır açıdan gezmen akını görmekteyiz. Otellerimizde ayırtma yüzdelik 100'e sokulmak üzere. Avrupa ülkelerinden ağır rezervasyonlar almış bulunmaktayız." dedi.

Medeniyetler şehri Mardin ve Diyarbakır turizmde şenlik bereketi yaşıyor
03-05-2022 12:07
Diyarbakir

Tarihi yapıları ve erkincilik turizmindeki değerleriyle sonuç yılların en ehemmiyetli çekicilik merkezlerinden Diyarbakır ve Mardin'de Ramazan Bayramı'nda ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Binlerce senedir değiştirilmiş medeniyetlere beşiklik eden, zamanı ve gezinsel mekanlarıyla ön plana çıkan kadim kentler, bayramda domestik ve ecnebi turistlerin gözdesi oldu.

Farklı ülkelerden ve Türkiye'nin ayrı ayrı bölgelerinden aşırı sayıda kişi, bayramda rotasını Diyarbakır ve Mardin'e çevirdi.

Kovid-19 tedbirlerinde sağlanan normalleşmeyle hareketliliğin yaşandığı zamanı şehirlerde sefa nedeniyle kesafet oluştu.

Diyarbakır'daki UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde arazi meydan zamanı surlar, İçkale Müze Kompleksi, İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i benimseme edilen Ulu Cami, Ongözlü Köprü ve Hasanpaşa Hanı, Mardin'deki zamanı çıkmaz ve caddeler, Mardin Müzesi, Kasımiye Medresesi ile Deyrulzafaran Manastırı kabil aşırı sayıda zamanı ve kültürel mekan, domestik ve ecnebi turistlerle doldu taştı.

"12 bin salname gün burada hepsi misafirlerini bekliyor"

Diyarbakır Otelciler ve Turizm Derneği Başkanı Veysi Kaya, AA muhabirine, sefa tatilini vesile bilici turistlerin, şehrin zamanı mekanlarını gezdiğini söyledi.

Kaya, "Kentte ağırbaşlı manada gezgin akını görmekteyiz. Diyarbakır'da şu anda otellerimizde ayırtma yüzdelik 100'e girmek üzere. Kent bariz iklim müzesi gibi. 12 bin salname gün burada hepsi misafirlerini bekliyor." dedi.

Salgın sürecinde domestik ve ecnebi gezgin sayısının ağırbaşlı miktarda düştüğünü hatırlatan Kaya, salgının tesirinin azalmasıyla, sabık yılın önce çeyreğinde 102 bin domestik gezgin ağırlayan şehirde bu yılın bire ortak çağında sayının 129 bin 700'e çıktığını aktardı.

Geçen sene müstevli şartlarına karşın kente 3 bin 200 ecnebi gezgin geldiğini özetleyen Kaya, bu sene ise şimdiden gezgin sayısının 9 bin 300'ü geçtiğini bildirdi.

Kaya, şunları kaydetti:

"Bu yılın ikinci çeyreğinde öngördüğümüz domestik 400 bin, ecnebi ise minimum 70 bin turist. Mayısta başka aylara kıyasla cıvıl cıvıl eyyam bekliyoruz. Çünkü bu ayda ekin turlarının sayısının ağırbaşlı manada arttığını görüyoruz. Yabancı turistlerin de pandeminin etkisinden kaçma sebebiyle ayırtma yaptıklarını görüyoruz. Almanya ve İsveç ilkin iktisap etmek neredeyse Avrupa ülkelerinden ağırbaşlı rezervasyonlar almış bulunmaktayız. Diyarbakır'da misafirlerimizi ağırlamaktan coşku duymaktayız. Lütfen 12 bin salname kadim şehri görün."

Amerika'dan kenti ziyarete geldi

Amerika'dan mevrut Heather Caveney, dostlarının tavsiyesi hesabına Diyarbakır'ı görüşme ettiğini söyledi.

GAP turu kapsamında geldiği kenti 2 gündür gezdiğini özetleyen Caveney, "Planlanmış gezilerimiz var. Şu anne denli gördüklerim mükemmel. Özellikle Diyarbakır'da tanım edemeyeceğim hisler içerisindeyim. İçimdeki duygunun 'Mutlaka ortak güneş gene buralara geleceksin.' söylediğini hissediyorum." ifadelerini kullandı.

Samsun'dan ailesi ve dostlarıyla mevrut Filiz Adıbelli ise Diyarbakır'ın kültürel zenginliğiyle aşırı dobra ortak kent bulunduğunu belirtti.

Adıbelli, "Çok kıvançlı kaldık. İlk kat geliyorum. Herkese gelmesini kaynak ediyorum. İnsanlar o denli elleme ve okkalı ki... Kültürel açıdan aşırı varlıklı ortak memleket. Her şeyini aşırı beğendik. Arkadaşlarıma 'Buraya yerleşebilirim.' dedim. O denli beğendim." halinde konuştu.

Erdoğan Bayrak da Samsun'dan ailesiyle sefa tatilini eylemek düşüncesince Diyarbakır'a geldiğini söyledi.

"Medeniyetler şehri Diyarbakır bizi şaşırttı. İnsanların bizlere yaklaşımı ve merakı oldukça güzel. Memnun kaldık." diyen Bayrak, her insana Diyarbakır'ı görüşme etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Mardin

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, bu sene turistlerin koyu halde kenti görmeye geldiğini belirtti.

Demirtaş, "Şu an doluluk oranının yüzdelik 100 bulunduğunu değerlendirmek bizleri aşırı bahtiyar ediyor. Esnafımızın yüzü gülüyor. Esnafımız halden aşırı memnun. İnşallah artık elan da elleme olacağız." dedi.

Turizm acentesi yetkilisi İsmail Sincar da 15 senedir bu sektörde olduklarını dile getirdi.

Bu sefa aşırı dobra ortak kesafet yaşandığını kaydeden Sincar, "Çifte sefa kutluyoruz. Mardin'de turizm açısından önce kat bu denli koyu eyyam yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Burada olduğumuz düşüncesince aşırı mutluyuz"

Bayram tatilini Mardin'de eylemek düşüncesince Mersin'den mevrut Ali Özkan, zamanı şehirden aşırı etkilendiğini anlatarak, "Mardin aşırı dobra ortak yer. Herkese kaynak ederim. Her noktayı birbirinden güzel." niteleyerek konuştu.

Gamze Zeybek ise Adana'dan turla aşırı nikbet ettikleri Mardin'e geldiklerini belirterek, "Çok beğendim, gene başlamak isterim. Tarih kokan ortak yer. Burada olduğumuz düşüncesince aşırı mutluyuz. Tarihi bölgeleri görmek, fark etmek aşırı güzel. İyi ki gelmişiz. Herkesin gelip görmesi gerekir." dedi.

İstanbul'dan mevrut Sena Nur da Güneydoğu turu kapsamında geldikleri Mardin'in hem hücre bununla beraber gönüllere seslenme ettiğini, geziden aşırı kıvançlı kaldıklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ