USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası, 2021 yılı sonbahar zamanına bağlı Yatırım Eğilimi İstatistikleri'ni yayımladı

İmalat endüstri genelinde 2021 ve 2022'de envestisman harcamalarının birlikte eski yıla uyarınca çoğalması beklenirken, istem faktörünün yatırımları artırıcı yönde etkileyen en ehemmiyetli eleman bulunduğu gözlendi.

Merkez Bankası, 2021 yılı sonbahar zamanına bağlı Yatırım Eğilimi İstatistikleri'ni yayımladı
24-11-2021 11:26
İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Yatırım Eğilimi İstatistikleri'ne göre, imalat uran genelinde 2021 ve 2022 yılı envestisman harcamalarının müşterek esbak yıla layıkıyla çoğalması bekleniyor.

TCMB kabilinden imalat sanayinde çalışkanlık yayınlayan 1.747 iş yerinin yanıtlarından derlenen 2021 yılı sonbahar zamanına bağlı Yatırım Eğilimi İstatistikleri yayımlandı.

Buna göre, sonbahar çağında imalat uran genelinde 2021 yılı brüt envestisman harcamalarının müşterek esbak yıla layıkıyla artacağı öngörüldü. Üretimde etkin sayısına layıkıyla iş noktayı irilik gruplarına bakıldığında, kâffesi gruplarda bu yıla bağlı envestisman masraflarında artma beklendiği görüldü.

Öte taraftan sonuçlar, imalat uran genelinde 2022 yılı envestisman harcamalarının da müşterek esbak yıla layıkıyla artmasının beklendiğini ortaya koydu. Gelecek sene yapılması öngörülen yatırımların müşterek esbak yıla layıkıyla değişim yapmak iş yerlerinin irilik grupları bakımından değerlendirildiğinde, kâffesi grupların artma beklediği görüldü. En faziletli artma muntazır grubun ise üretimde 500 ve üstünde mensubu mevcut iş bölgeleri olması dikkati çekti.

Yatırımın yapısı

Amaçlarına layıkıyla değerlendirildiğinde, 2021 senesinde imalat uran genelinde yatırımların henüz aşırı aşınmış kasılma ve ekipmanların değiştirilmesine müteveccih bulunduğu görülürken, bunu sırası ile üretimde verimliliğin artırılması, istihsal kapasitesinin artırılması ve başka envestisman hedefleri izledi.

İş yerlerinin irilik gruplarına layıkıyla meydana getirilen değerlendirmeye bakılınca ise bu sene yatırımların kâffesi irilik gruplarında henüz aşırı aşınmış kasılma ve ekipmanların değiştirilmesi amacına müteveccih olduğu, bunu ardı sıra üretimde verimliliğin artırılmasının izlediği görüldü.

Gelecek sene düşüncesince ise imalat uran genelinde yatırımların henüz aşırı üretimde verimliliğin artırılmasına müteveccih olacağı, bunu sırası ile aşınmış ekipmanların değiştirilmesi, istihsal kapasitesinin artırılması ve başka envestisman hedeflerinin izleyeceği öngörüldü.

Gelecek sene yapılacak yatırımların üretimde etkin sayısı 50 ile 249 ortada bulunan iş yerlerde henüz aşırı verimliliğin artırılmasına müteveccih olabileceği kestirim ediliyor. Üretimde 250-499 düzeyinde mensubu mevcut iş yerlerinin 2022'de yatırımları henüz aşırı kapasitenin artırılmasına yönlendireceği, 500 ve üstünde mensubu bulunan iş yerlerinin ise henüz aşırı aşınmış kasılma ve ekipmanların değiştirilmesine bağlı envestisman yapacağı öngörülüyor.

Öte taraftan 2021 ve 2022 düşüncesince imalat uran genelinde arzu faktörünün yatırımları artırıcı yönde etkileyen en ehemmiyetli eleman bulunduğu gözlendi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ