USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Kasım 2021 zamanına bağlı 33'üncü Finansal İstikrar Raporu, bankanın genel ağ sitesinde yayımlandı.

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu yayımlandı
26-11-2021 14:45
Istanbul

Raporda, toy sima koronavirüs (Kovid-19) salgınını sınırlamaya müteveccih önlemlerin gevşetilmesi, aşılamanın çaba kazanması ve sponsor iktisat politikalarının katkısıyla global kazançlı faaliyetteki toparlanmanın sürdüğü, global hazırlık zincirlerinde yaşanmış bulunan aksaklıkların kez açmış yer aldığı bildirme kısıtları, açılmaya değgin küsurat istem ve mal fiyatlarının tesiri ile global ölçekte şişkinlik oranlarının yükselmekte yer aldığı belirtildi.

Gelişmiş şehir mal politikalarına değgin ihtimalli değiş sinyallerinin, büyümekte bulunan devletlere (GOÜ) yönelen görüntü trendleri üstünde can alıcı yer aldığı anımsatılan raporda, gerçek kesim ve amme borçluluğu ilkin iktisap etmek neredeyse global borçluluktaki faziletkâr seyir, salgının toy varyantlar ile bitmeme ediyor olması ve hava değişikliğinin mali meslek üstündeki etkilerinin global mali oturma açısından gerçek ipham unsurları ortada arazi almış yer aldığı anlatım edildi.

Raporda, gayrimenkul içi kazançlı faaliyette 2020 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren tanıdık çelimli toparlanma eğiliminin, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde aut ilginin desteği ve görev sektörlerindeki diriliş ile beraberce bitmeme etmiş yer aldığı bildirildi.

İktisadi faaliyetin senenin ikinci çeyreğinde müstevli kısıtlamaları ve mali koşullardaki sıkılaşmayla beraberce yanında hacim ivme kaybetmiş yer aldığı dökme raporda, "Bu çağda iç ilginin yanı esna kemiksiz ihracatın da salname büyümeye açıkça yardımı olmuştur. Öncü göstergelere mucibince kazançlı faaliyet, senenin üçüncü çeyreğinde müstevli engellemelerinin kaldırılması ve aut ilginin de etkisiyle, sektörel adına serbest yayılımlı çelimli yanında ilerleyiş izlemiştir." ifadelerine arazi verildi.

"Enflasyon görünümü üstünde iri seviyede bildirme taraflı unsurlar can alıcı olmaktadır"

Finansal İstikrar Raporu'nda ihracattaki kalabalık ilerleyiş ilkin gezim iktisap etmek neredeyse görev gelirlerindeki toparlanma ve değerli ithalatındaki düşüşün katkısıyla akan işlemler dengesinde açıkça yanında iyilik hevesi görüldüğü belirtildi.

Cari işlemler dengesinin, esbak öngörülerle mevzun biçimde ağustos ve ilkgüz aylarında çok verdiği, mevsimsellikten arındırılmış verilerin de aut dengedeki iyileşmeyi doğrulama etmiş yer aldığı anlatım edilen raporda, ilkgüz ayında 18,4 bilyon dolara gerileyici on dü maaş birikimli akan işlemler açığındaki bu eğilimin bitmeme edeceğinin öngörüldüğü bildirildi.

Raporda, finansman ihtiyacının azalması ve öbür yatırımlardaki artma sonra TCMB rezervlerinin 2021 yılı esasen itibaren 35,1 bilyon dolar artma kaydederek 19 Kasım bakımından 128,4 bilyon dolara eriştiği aktarıldı.

Enflasyon görünümü üstünde iri seviyede bildirme taraflı unsurların can alıcı yer aldığı tamlanan raporda, "Enflasyonda sonuç çağda gözlenen yükselişte; besin ve ilkin erke iktisap etmek neredeyse müstesna alım fiyatlarındaki artışlar ile hazırlık süreçlerindeki aksaklıklar neredeyse bildirme taraflı unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve gezinti kaynaklı istem gelişimleri can alıcı olmaktadır. Enflasyon üstünde çelimsiz vadede can alıcı bulunan arızi unsurların 2022 yılının ön yarısında da tesirini sürdürmesi beklenmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

"Reel bu piyasanın salgınla beraberce küsurat borçluluk oranı müstevli önceleri seviyelere geriledi"

Raporda, hanehalkının mali borcunun varlıklara oranının, yükümlülüklerindeki artma hızının yavaşlaması ve mali varlıklarındaki yükselişin bitmeme etmesi ile zamanı bağan seviyelere gerilediği belirtildi.

Türkiye’de hanehalkı borçluluğunun müstevli çağında denk devletlere nazaran şimdi hudutlu kurda arttığı, kur adına GOÜ averajının enikonu altında bulunmuş yer aldığı anlatım edilen raporda, şu değerlendirmelere arazi verildi:

"Tüketici kredisi borcu bulunan isim sayısı müstevli öncesine mucibince artarken, adam başı borçluluktaki iyilik bitmeme etmektedir. Bununla birlikte, borçlanmanın küsurat miktarda çakılı gelirli kamet çeşidinden yapılması borcun sürdürülebilirliğini desteklemektedir. Hanehalkı mali varlıklarındaki artma eğilimi, TL mevduat ve öbür seçenek mali varlıklardaki çelimli gelişme ile bitmeme etmektedir. TL mevduat tercihi mevduat meblağ kırılımlarına mucibince tamamı alıcı gruplarında gözlenmektedir. 2021 senesinde hanehalkının YP mevduat tercihinde akışmaz yanında ilerleyiş izlenmektedir. Bu dönemde, hanehalkının envestisman fonları neredeyse mevduat dışı TL mali varlıklara yönelimi de özen çekmektedir."

Raporda, gerçek bu piyasanın müstevli ile beraberce küsurat borçluluk oranının (Finansal Borç/GSYİH) müstevli önceleri seviyelere gerilediği, bu gelişmede kazançlı faaliyetteki diriliş ve TL ticari itimat büyümesinin güzeşte yıla mucibince yavaşlamasının can alıcı yer aldığı aktarıldı.

Reel bu piyasanın YP mali borcunun, gayrimenkul dışından realizasyon edilen krediler kaynaklı yanında hacim arttığı ve kemiksiz YP pozisyonundaki iyileşmenin bitmeme etmiş yer aldığı tamlanan raporda, "Firmalar 2021 senesinde gayrimenkul dışından ehemmiyetli seviyede finansman elde etmiş ve aut borçlarını yüzdelik 130 oranında yenilemiştir. Kısa vadeli kemiksiz YP konumu da, çelimsiz vadeli YP varlıklardaki yükseliş zımnında müspet görünümünü korumuştur." ifadelerine arazi verildi.

Raporda, gerçek bu piyasanın mali varlıkları ortada ehemmiyetli paya eş bulunan ticari mevduattaki artma eğiliminin bitmeme etmiş yer aldığı bildirildi.

TL ticari mevduatın, gezinti sonra kalabalık kazançlı faaliyetle beraberce sağlanan akçe girişleriyle arttığı dökme raporda, "YP mevduat artışında ise yaz sezonunda gezim faaliyetlerinin canlanması, küsurat müstesna satım gelirleri ve gayrimenkul haricinde zihayat Türklerin ziyaretleri ile düzene giren efektiflerin ehemmiyetli görevi olmuştur." değerlendirmesi yapıldı.

"Ticari itimat büyümesinde toparlanma hevesi gözlenmektedir"

Finansal İstikrar Raporu'nda kazançlı faaliyetteki kalabalık seyrin gerçek kesim firmalarının kârlılık, akışkanlık ve namus borcu ifa göstergelerine müspet yansıdığı anlatım edildi.

Borsa İstanbul'da iş gören gerçek kesim firmalarının akçe oranlarının sakıntı saikiyle tutulan müheyya değerlerdeki artışa değgin adına yükseldiği dökme raporda, bu durumun, gerçek kesim firmalarının toy modifikasyon kaynaklı riskler yahut global mal piyasalarına müteveccih belirsizliklere huzur mücehhez olmaları açısından müspet değerlendirildiği bildirildi.

Raporda, "Firma kârlılıkları ve namus borcu ifa yetenekleri de çelimli iç ve aut ilginin etkisiyle müstevli önceleri seviyelerin üstüne çıkarken kârlılıktaki iyilik BİST firmaları geneline yayılmıştır. Kârlılıktaki iyileşmenin bankacılık alanının kalabalık kalitesine müspet yönde yansıyacağı değerlendirilmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

2021 senesinde itimat büyümesinin ticari krediler kaynaklı adına yavaşladığı, ferdî itimat büyümesinin çelimli yanında ilerleyiş izlediği vurgulanan raporda, şu ifadelere arazi verildi:

"Eylül ayından itibaren mal politikası duruşunda meydana getirilen güncellemeler sonra ticari itimat büyümesinde toparlanma hevesi gözlenmektedir. Öte yandan, ferdî kredilerde gözlenen canlılık, 2021 yılı mayıs kocaoğlan sonundan itibaren mükemmel gezinti ile beraberce çelimli atılı ilginin devreye girmesinin yanı esna bankaların bu itimat türündeki gelişme motivasyonu ile ilişkilidir. Bireysel itimat büyümesinin orta seyre dönmesi düşüncesince güçlendirilen makroihtiyati çerçevenin tesirleri izlem edilmektedir. Bireysel itimat büyümesinin orta düzeylere gerilemesi, aut balans ve şişkinlik görünümüne müteveccih risklerin sınırlanması açısından ehemmiyet taşımaktadır."

"Sektörünün mecmu ve YP akışkanlık gelecek oranları zamanı faziletkâr seviyelere yakın"

Raporda, bankacılık piyasası kalabalık kalitesinin, salgının başlangıcındaki beklentilerin ötesinde çelimli görünümünü koruduğu belirtilerek, kazançlı faaliyetteki canlılığın sürmesi ve itimat bölümleme esnekliklerinin ilkgüz kocaoğlan sonuna derece bitmeme etmesinin etkisiyle tahsili gecikmiş vecibe (TGA) oranının olabildiğince ufki yanında patikada akım etmiş yer aldığı anlatım edildi.

TGA’lardan meydana getirilen tahsilatlar esbak yıllara nazaran çelimli seyrettiğine ayraç edilen raporda, "Kredi bölümleme esnekliğinin 2021 yılı ilkgüz kocaoğlan sonundan itibaren aşamalı yanında biçimde kaldırılmasıyla TGA’ya ilavelerin başladığı görülse de, kemiksiz etkinin hudutlu olması beklenmektedir. Ayrıca, bankaların müstevli çağında sakıngan yanında biçimde itimat karşılığı ayırmış olmaları, itimat bölümlendirme esnekliklerinin kaldırılması sonra oluşabilecek TGA ilaveleri kaynaklı kasacı kârlılıkları üstündeki baskının hudutlu kalmasına illet olacaktır." değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, bankacılık alanının fonlama ve akışkanlık kaynaklı riskleri yönetebilecek çelimli akışkanlık tamponlarının bulunmuş yer aldığı ve bankaların mecmu ve YP cinsi müheyya mangır aktiflerinde tanıdık artışın, bu piyasanın akışkanlık görünümünü desteklemeye bitmeme etmiş yer aldığı vurgulandı.

Sektörün mecmu ve YP akışkanlık gelecek oranlarının zamanı faziletkâr seviyelere DOĞRU yer aldığı dökme raporda, "Krediler, stabil fonlama uzlaştırıcı bulunan mevduat ile fonlanmaktadır. 2021 senesinde itimat büyümesinin yavaşlaması ile beraberce itimat mevduat oranının sonuç dönemdeki en bağan ederine eriştiği gözlenmektedir. Mevduattaki faziletkâr YP oranı ve şirketlerin güçsüz seyreden YP itimat talebi zımnında bankaların gayrimenkul dışı fonlama gereksinimi azalmış olup, aut namus borcu restorasyon oranı yüzdelik 93 seviyesinde gerçekleşmiştir." ifadelerine arazi verildi.

Bankaların 2021 senesinde gerçekleştirdiği sendikasyon kredisi yenilemelerinin yüzdelik 100 oranının üstünde gerçekleştiği, senenin ikinci çağında meydana getirilen sendikasyon kredisi faizlerinde iyilik gözlendiği tamlanan raporda,"Sektörün, YP müheyya mangır kalabalık portföyü çelimsiz vadeli YP cinsi gayrimenkul dışı borcunu karşılayabilecek seviyededir. Bankacılık alanının arsıulusal kaynaklara çelimli ulaşım yeteneğinin yanı sıra, bulundurmuş yer aldığı akışkanlık tamponları, fonlama ve akışkanlık kaynaklı beklenen risklerin önümüzdeki çağda güdümlü seviyede olmaya bitmeme edeceğine ayraç etmektedir." değerlendirmesi yapıldı.

"Bankacılık piyasası TL ve YP cinsinden nema riskine huzur çelimli dengelem yapısına sahiptir"

Finansal İstikrar Raporu'nda bankacılık piyasası TL ve YP cinsinden nema riskine huzur çelimli dengelem yapısına eş yer aldığı ve bulunan sesletim çağında bu piyasanın önel uyumsuzluğunun gerilemeye bitmeme etmiş yer aldığı anlatım edildi.

Bankacılık bu piyasanın kalabalık ve pasifleri arasındaki önel farkının hudutlu kurda gerilediği; değişebilir faizli itimat ve söylenegelmiş kıymetlerin dengelem içindeki payının yükseldiği dökme raporda, "Buna değgin adına meri nema şoku senaryosunda oluşabilecek beklenen kaybın kanuncu öz kaynaklara oranı bankaların tamamında kanuncu sınırın (öz kaynakların yüzdelik 20’si) altında kalmaktadır. Öte yandan, 2020 yılı sonuç çeyreğinden itibaren YP durum fazlasına güzeşte bu piyasanın bu eğilimini 2021 yılı boyunca koruduğu gözlenmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, salgının menfi etkilerinin açıkça biçimde hissedildiği 2020 yılı ile 2021 yılının ön yarısında gerileyici bankacılık piyasası kârlılığının, 2021 yılının ikinci yarısından itibaren toparlanma eğilimine girdiğine ayraç edilerek, şu değerlendirmelere arazi verildi:

"Kârlılık performansının iyileşmesinde en ehemmiyetli unsur, kredilerin baştan fiyatlanması ve orta seyreden mevduat faizlerinin etkisiyle kemiksiz nema gelirinin artmasıdır. Öte yandan, TGA ilavelerindeki orta seyrin tesiri ve cevap iptalleri sonra itimat cevap giderlerindeki düşme da kâr performansına dayanak vermektedir. Sektör kârlılığındaki iyileşme, öz eşme kanalından kapital yeterliliğini desteklemektedir.

Bankacılık alanının kapital yeterliliğindeki çelimli zevahir korunmakta, bu piyasanın kapital ehliyet oranları kanuncu sınırların üstünde kalmaya bitmeme etmektedir. Ülkemizde bankalar kanuncu kapital tamponlarının üstünde arttırma ana paraya sahiptir. Bankaların kanuncu öz kaynakları, dokunca gelecek kapasitesi faziletkâr kalemlerden oluşmaktadır. Bankaların bulunan kapital stokunun ihtimalli kayıpları karşılayabilecek seviyede yer aldığı görülmektedir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ