USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti yayımlandı

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde,"Temel besin kalemlerinde KDV oranının yüzdelik 8’den 1’e indirilmesi ay ortasında gerçekleştiği düşüncesince indirimin müspet tesiri mahveden eder endeksine küçük ay ve mart aylarında yansıyacaktır." dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti yayımlandı
24-02-2022 16:37
İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 20 Ocak'taki toplantısına ilişikli ekspoze yayımlandı. Özette, hanuman ayında mahveden fiyatlarının yüzdelik 11,1 arttığı, salname enflasyonun 12,61 benek yükselişle yüzdelik 48,69 yerine gerçekleştiği hatırlatıldı.

Gıda grubunda paha artışlarının genele yayıldığı, sonuç devirde hâlâ ölçülü seyreden taravetli ürün ve göveri fiyatlarının hanuman ayında menfi ayrıştığı kaydedilen özette, "Uluslararası mangır fiyatlarındaki faziletkâr ilerleyiş ve hazırlık problemlerine ilişikli yerine yetiştirici tutarları salname enflasyonu kayda bedel müşterek biçimde yükselmiştir. Bu zevahir altında, B ve C göstergelerinin salname enflasyonlarındaki ve andıran çevrim anne eğilimlerindeki yükseliş hanuman ayında sürmüştür." ifadeleri kullanıldı.

Gıda ve alkolsüz meşrubat fiyatlarının ocakta yüzdelik 10,90 arttığı ve takım salname enflasyonunun 11,81 benek terfian yüzdelik 55,61 bulunduğu tamlanan özette, "Temel besin kalemlerinde KDV oranının yüzdelik 8’den 1’e indirilmesi ay ortasında gerçekleştiği düşüncesince indirimin müspet tesiri mahveden paha endeksine Şubat ve Mart aylarında yansıyacaktır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Özette, arsıulusal erke mangır tutarları ile yönetilen ve yönlendirilen kalemlerdeki gelişmelerin öne çıkmış bulunduğu kaydedilerek, "Uluslararası idmansız arsa yağı fiyatlarındaki yükseliş ve ÖTV miktarlarının artırılması kararı fuel oil fiyatlarında yüzdelik 23,35 oranında artma olmuştur. Ocak ayında, ev cazibe ve doğalgaz tarifelerinde yüzdelik 69,96 ve yüzdelik 21,35 oranlarında; lağım döşemi suyu fiyatlarında yüzdelik 11,87 oranında artma gözlenmiştir.

Tüpgaz tutarları ise yüzdelik 11,28 oranında yükselmiştir. Bu devirde mahveden tutarları üstünde ilkin cazibe edinmek kıl oranı erke maliyetlerindeki artışların tali etkilerinin de izlendiği değerlendirilmektedir. Şubat ayında fuel oil fiyatlarındaki artışlar bitmeme ederken, ev cazibe tariflerine getirilen kademelendirmenin yapısındaki farklılık ve lağım döşemi suyunda meydana getirilen indirimler andıran çevrim düşüncesince erke fiyatlarını müspet yönde etkileyecektir." denildi.

Ayrıca, "Temel mangır grubu salname enflasyonu Ocak ayında 7,94 puanlık artışla yüzdelik 48,49 seviyesine ulaşmıştır. Dayanıklı mangır tutarları bu zamanda yüzdelik 6,43 oranında yükselmiş, takım salname enflasyonu 7,31 benek artışla yüzdelik 56,24 olmuştur. Beyaz pırtı ve möble kalemleri faziletkâr paha artışlarıyla öne çıkarken, matrah düzenlemesinin katkısıyla araba tutarları hâlâ hudutlu artma sergilemiştir. Diğer esas mallarda genele yayılan paha artışları izlenirken, salname şişkinlik yüzdelik 51,23 seviyesine yükselmiştir. Giyim ve pabuç ast grubunda mevsim indirimlerinin bu sene enine boyuna hudutlu gerçekleşmesiyle salname şişkinlik aşamalı artma eğilimini sürdürmüştür." yorumuna arazi verildi.

"Kira enflasyonundaki yükseliş hevesi belirginleşti"

Hizmet fiyatlarının ocakta yüzdelik 29,56 yerine gerçekleştiği dökme özette, salname enflasyondaki yükselişin takım geneline yayılırken, icar ve tanıtma dışındaki ast gruplarda artışın hâlâ bariz bulunduğu bildirildi.

Özette, lokanta-otel ast grubunda fiyatların yüzdelik 8,45 artarak, salname enflasyonun yüzdelik 50,40 seviyesine eriştiği belirtilerek, "Bu devirde öne çıkan müşterek öteki takım bulunan iblağ hizmetlerinde ise fiyatlar yüzdelik 16,88 yükselmiş, salname şişkinlik yüzdelik 39,31 olmuştur. Son çevrim fuel oil paha gelişimleri ve enflasyonda oluşan faziletkâr seviyeleri takiben, yönetilen kent içi erişim ve demiryoluyla geçici taşımacılığı fiyatlarının yanı esna kargo ve karayolu-havayolu geçici taşımacılığı ücretlerinde bariz artışlar gerçekleşmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Diğer hizmetler içinde, geçmişe çevrilmiş fiyatlama davranışı ekspozisyon hevesi faziletkâr bulunan afiyet hizmetleriyle beraberce bakım ve onarım, cümbüş ve ekin ile sigorta hizmetlerinin tutarları yukarıya çekici öteki kalemler bulunduğu tamlanan özette, sezonluk etkilerden arındırılmış verilerin icar ast grubunda yükseliş eğiliminin hızlandığına ayraç etmiş bulunduğu kaydedildi.

Özette, alkollü içecekler ve yaman grubunda fiyatların ocakta yüzdelik 21,90 yükseldiği aktarılarak, güzeşte senenin ikinci yarısında oluşan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artışının götürü vergilere yansıtılırken, alkollü içeceklerde yetiştirici tutarları kaynaklı artışların da gerçekleştiği bildirildi.

Bu gelişmelerle takım salname enflasyonunun yüzdelik 45,34 seviyesine yükseldiği kaydedilen özette, alkollü meşrubat ve yaman ürünlerinin ocakta salname polis enflasyondaki artışa katkısının 1,21 benek bulunduğu belirtildi.

Özette, Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Şubat kocaoğlan sonuçlarına gereğince akan sene sonu şişkinlik beklentisinin 4,31 benek artışla yüzdelik 34,06’ya yükseldiği, doğacak on dü taban ilişikli şişkinlik beklentisinin ise 0,54 benek düşüşle yüzdelik 24,83’e gerilediği hatırlatılarak, "Öte yandan, derinliğine vadeli şişkinlik beklentilerindeki fevk taraflı güncellemeler gücük ay ayında da bitmeme etmiş ve doğacak iptidai yıla ilişikli şişkinlik beklentisi 0,13 benek artışla yüzdelik 9,05’e yükselmiştir." ifadeleri kullanıldı.

"Üretici salname enflasyonu artma eğilimini koruyor"

Öncü göstergelerin, global ekonomideki çelimli toparlanmanın hudutlu müşterek ivme yitirilmesine karşı bitmeme ettiğine ayraç etmiş bulunduğu tamlanan özette, global iyi faaliyette yaşanmış bulunan toparlanma ve döllenme oranlarındaki artışa karşı salgında varyantlar ve küsurat jeopolitik risklerin, global iyi çalışkanlık üstündeki dun taraflı riskleri çalışkan tuttuğu ve belirsizliklerin artmasına sefer açmış bulunduğu anlatım edildi.

Küresel talepteki toparlanma, mangır fiyatlarındaki faziletkâr seyir, erke ilkin edinmek kıl oranı bazısı sektörlerdeki sunma kısıtları ve transport maliyetlerindeki faziletkâr seviyelerin arsıulusal ölçekte yetiştirici ve mahveden fiyatlarının artmasına sefer açmış bulunduğu bildirilen özette, şunlar kaydedildi:

"Yüksek global enflasyonun, şişkinlik beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, mütekâmil iklim biçim bankaları küsurat erke tutarları ve arz-talep uyumsuzluğuna ilişikli yerine enflasyonda tanıdık yükselişin beklenenden derinliğine sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, iyi faaliyet, işgücü endüstrisi ve şişkinlik beklentilerinde devletler ortada farklılaşan görünüme ilişikli yerine mütekâmil iklim biçim bankalarının mangır politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, biçim bankaları müzahir akçasal duruşlarını halen sürdürmekte, dünya malı alıntı programlarına bitmeme etmektedir.

Gelişmekte bulunan devletlere yönelen portföy akımlarında sonuç devirde tanıdık toparlanma bitmeme etmektedir. Ancak, mütekâmil devletlerde derinliğine vadeli tahrifat faizlerindeki oynaklık ve global mali koşulların seyri büyümekte bulunan devletlere yönelen portföy akımlarına ilişikli riskleri çalışkan tutmaktadır. Söz konusu risklerin Türkiye’ye müteveccih portföy alışkanlıkları marifetiyle yaratabileceği etkilerin, taşınmazlar haricinde yerleşiklerin portföy pozisyonlanmalarındaki bulunan seviyeler dikkate alındığında hâlâ hudutlu kalabileceği değerlendirilmektedir.

Enflasyonda andıran devirde gözlenen yükselişte; konuşu temellerden ırak fiyatlama oluşumları, global enerji, besin ve zirai mangır fiyatlarındaki artışlar ile hazırlık süreçlerindeki aksaklıklar denli sunma taraflı unsurlar ve arzu gelişimleri çarpıcı olmaktadır."

Özette, ocakta yetiştirici salname enflasyonunun artma eğilimini koruduğu kaydedilerek, paha artışlarının genele yayıldığı, arsa yağı ve anne maden dışarı imalat uran fiyatlarının eğiliminin yükseldiği vurgulandı.

Yıllık enflasyonun, erke ve boşluk mallarında hâlâ bariz edinmek kıl oranı hepsi anne uran gruplarında artma kaydedildiği dökme özette, "Aylık bazda en bariz paha artışı ise dayanabilen istihlak mallarında gerçekleşmiştir. Enerji ilkin edinmek kıl oranı mangır fiyatlarındaki menfi zevahir ve hazırlık zincirlerinde başlayan aksamalar ile faziletkâr transport maliyetleri yetiştirici tutarları üstünde edisyon mucit unsurlar olmuştur. Özellikle erke ve erke dışı mangır (başta maden ve ekincilik edinmek üzere) fiyatlarının Ocak ayında Amerika doları bazında faziletkâr müşterek artma göstermesiyle aut paha baskıları çelimli seyretmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Ocaktaki natürel taş yağı lambası yağı kesintisinin tesiri hudutlu kaldı

Özette, sığa tasarruf seviyeleri ve öteki kılavuz kaptan göstergelerin taşınmazlar ortamında iyi faaliyetin, aut alakanın de müspet etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç etmiş bulunduğu belirtilerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

" Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) Aralık ayında zaman ve takvim etkilerinden arındırılmış yerine müşterek esbak taban nazaran yüzdelik 1,6 oranında artmış, çeyreklik bazda ise yüzdelik 4,3 oranında terfian senenin dördüncü çeyreğinde üretimdeki artma eğiliminin güçlenerek bitmeme ettiğini göstermiştir. 2021 yılı genelinde uran üretimi artışı yüzdelik 16,4 yerine gerçekleşmiştir. Aralık ayında uran iş hacmi endeksleri hem taşınmazlar dışı bununla ortak taşınmazlar içi alakanın sonuç çeyrekte donanımlı olduğuna ayraç etmektedir. Söz konusu devirde perişan satı miktar endeksi maaş bazda azalma kaydetmekle beraberce çeyrek genelinde donanımlı gerçekleşerek eğiliminin üstünde seyretmiştir.

Yüksek frekanslı veriler hanuman ayının sonuç on gününde geçerli doğalgaz ve cazibe kesintilerinin istihsal ve aut tecim göstergeleri üstündeki tesirinin hudutlu olduğuna ayraç etmektedir. Öte yandan, hanuman kocaoğlan itibarıyla, imalat uran firmalarının doğacak on dü maaş çağa ilişikli envestisman eğilimleri faziletkâr seyretmektedir. Son devirde olay rakamlarındaki artışa karşı aşılamanın maşer geneline yayılması salgından menfi etkilenen hizmetler ile gezim ve irtibatlı sektörlerin enerjisini korumasına ve iyi faaliyetin hâlâ istikrarlı müşterek bileşimle sürdürülmesine imkân tanımaktadır. Nitekim, hanuman ayında salgından hâlâ baş döndürücü etkilenen işlev sektörlerinde kartla meydana getirilen masraflar eğilimin üstünde seyretmeyi sürdürmüştür.

İşgücü piyasasındaki düzelme iyi çalışkanlık görünümüyle ahenkli yerine bitmeme etmektedir. Aralık ayında mevsimsellikten arındırılmış yerine aylakçılık oranı yüzdelik 11,2 düzeyinde gerçekleşmiştir. İstihdamdaki artma sektörler geneline yayılırken, işgücüne katılma oranı yükselmiştir. Anket göstergeleri ve faziletkâr frekanslı veriler, istihdam görünümündeki iyileşmenin ve işgücü piyasasındaki müspet seyrin sürdüğüne ayraç etmektedir."

Son devirde erke ithalatındaki donanımlı seyrin akan işlemler dengesindeki düzelme eğilimini sınırladığı tamlanan özette, "Cari işlemler dengesi Aralık ayında 3,8 bilyon dolar bariz verirken, 2021 senesinde akan işlemler açığı 14,9 bilyon dolar yerine gerçekleşmiştir." denildi.

Özette, senenin sonuç çeyreğinde müspet seyreden aut arzu koşullarının desteği ile ihracatın enerjisini koruduğu aktarılarak, iyi faaliyetin çelimli seyri yanında, ilkin erke tutarları edinmek kıl oranı mangır fiyatlarındaki yükselişe ve küsurat erke isteklerine ilişikli yerine ithalatın arttığının altı çizildi.

Fiyat tesirleri dışarı bakılınca ise aut ticaretteki gerçek dengelenmenin sürdüğü kaydedilen özette, "Geçici aut tecim verileri, ocakta ithalatta erke kaynaklı artışın sürdüğüne ayraç etmektedir. Dış tecim dengesindeki bu görünüme karşın, işlev gelirlerindeki müspet ilerleyiş akan işlemler dengesini desteklemeye bitmeme etmektedir." değerlendirmesi yapıldı.

Özette, büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin oranı artarken, akan işlemler dengesinin 2022 senesinde müşterek tomar vermesinin öngörüldüğü vurgulanarak, akan işlemler dengesindeki düzelme eğiliminin güçlenerek bitmeme etmesinin paha istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet sunma ettiği, kurulun, bu maksata erişmek düşüncesince derinliğine vadeli Türk lirası envestisman kredilerinin ehemmiyetli müşterek gösteriş oynayacağını değerlendirdiği anlatım edildi.

Kurul, dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörüyor

Para politikası duruşunun, şişkinlik görünümüne müteveccih risklerin kaynağına, kalıcılığına ve mangır politikası ile ne seviyede arama dibine alınabileceğine müteallik değerlendirmeler dikkate alınarak, davranışlarında ölçülü müşterek yaklaşımla sürdürülebilir paha istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirleneceği anlatım edilen özette, şunlar kaydedildi:

"Kurul, sürdürülebilir paha istikrarı ve mali istikrarın tesisi düşüncesince atık ve kararlılıkla sürdürülmekte bulunan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, siyasa faizinin çakılı tutulmasına değişmeyen vermiştir.

Alınmış bulunan kararların birikimli tesirleri yakından izleme ediliyor ve bu zamanda paha istikrarının sürdürülebilir müşterek zeminde baştan şekillenmesi amacıyla TCMB’nin hepsi siyasa araçlarında temelli liralaşmayı heveslendirme fail enli şümullü müşterek siyasa çerçevesi gözden nakil süreci yürütülmektedir. Bu süreçte, siyasa araçlarının Türk lirası tevdiat gelişiminin desteklenmesi, APİ fonlamasının inanca yapısında Türk lirası cinsi varlıkların artırılması, mangır takası (swap) miktarının aşamalı biçimde azaltılması ve döviz rezervlerinin güçlendirilmesi istikametinde geliştirilmesine odaklanılacaktır. Kurul, mangır politikasında sürdürülebilir paha istikrarı hedefi doğrultusunda mali istikrara müteveccih riskleri de gözeten liralaşma odaklı müşterek yaklaşım sergilemeyi sürdürecektir."

Özette, bu çerçevede, Türk lirası likiditesinde ve dağılımında yaşanmış bulunan gelişmelerin tevdiat ve güven fiyatlamaları üstündeki etkileri, döviz kurundaki gelişmelerin şişkinlik beklentileri üstündeki rötarlı etkileri, kırat korumalı tevdiat ürünlerine müteveccih gelişmelerin dar mangır ikamesi, döviz piyasalarının derinliği ve istikrarı ve paha istikrarı üstündeki etkilerinin çözümleme ediliyor ve lazım siyasa tedbirlerinin oluşturulmaya bitmeme ediliyor bulunduğu bildirildi.

TCMB'nin, paha istikrarı esas maksadı doğrultusunda enflasyonda temelli düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve midi vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya derece elindeki hepsi araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya bitmeme edeceği dökme özette, "Fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrar, iklim riziko primlerindeki düşüş, dar mangır ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artma eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin temelli yerine gerilemesi aracılığıyla makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, istihsal ve istihdam artışının dimdik ve sürdürülebilir müşterek biçimde devamı düşüncesince akıllıca döşeme oluşacaktır." ifadeleri arazi aldı.

Özette, kurulun, paha istikrarının sağlanması için, çelimli müşterek siyasa koordinasyonuyla hepsi paydaşları içeren totaliter müşterek büyük siyasa bileşimi oluşturulmasını desteklediği belirtilerek, "Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı müşterek çerçevede almaya bitmeme edecektir." değerlendirmesinde bulunuldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ