USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası politika faizini yüzdelik 14'te çakılı tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi bulunan müşterek hafta vadeli ürem münakasa faiz oranını yüzdelik 14'te çakılı bıraktı.

Merkez Bankası politika faizini yüzdelik 14'te çakılı tuttu
17-02-2022 15:03
İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), faiz oranlarına değgin meydana getirilen duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında birleşen Para Politikası Kurulu'nun, politika faizinin yüzdelik 14'te çakılı tutulmasına değişmeyen verdiği bildirildi.

Duyuruda, salgında acemi varyantlar ve kalan jeopolitik risklerin, global kazançlı çalışkanlık üstündeki alçak cepheli riskleri enerjik tuttuğu ve belirsizliklerin artmasına sefer açmış olduğu belirtildi.

Küresel talepteki toparlanmanın, mal fiyatlarındaki faziletli seyrin, erke ilkin edinmek neredeyse kimi sektörlerdeki bildirme kısıtları ve nakliyat maliyetlerindeki faziletli seviyenin arsıulusal ölçekte müstahsil ve mahveden fiyatlarının artmasına sefer açmış olduğu vurgulanan duyuruda, "Yüksek global enflasyonun, pahalılık beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmektedir. Bununla baş başa mütekâmil gayrimenkul merkez bankaları, kalan erke tutarları ve arz-talep uyumsuzluğuna değgin namına enflasyonda tanıdık yükselişin beklenenden derinlemesine sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, kazançlı faaliyet, iş gücü sektörü ve pahalılık beklentilerinde devletler ortada farklılaşan görünüme değgin namına mütekâmil gayrimenkul merkez bankalarının mal politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle baş başa merkez bankaları sponsor akçasal duruşlarını halen sürdürmekte, servet alıntı programlarına bitmeme etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Duyuruda, yetenek tasarruf seviyeleri ve başka kılavuz kaptan göstergelerin gayrimenkul içre kazançlı faaliyetin, aut ilginin de müspet etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç etmiş olduğu belirtildi.

Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payının artarken, akan işlemler dengesinin 2022 senesinde çok vermesinin öngörüldüğü bildirilen duyuruda, "Cari işlemler dengesindeki iyilik eğiliminin güçlenerek bitmeme etmesi, eder istikrarı düşüncesince ehemmiyet bildirme etmektedir. Kurul, bu maksata iktiran etmek düşüncesince derinlemesine vadeli Türk lirası envestisman kredilerinin ehemmiyetli ortak gösteriş oynayacağını değerlendirmektedir." ifadelerine arazi verildi.

"Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı ortak çerçevede almaya bitmeme edecek"

Enflasyonda DOĞRU devirde gözlenen yükselişin etkilerinin de değerlendirildiği duyuruda, şunlar kaydedildi:

"Enflasyonda DOĞRU devirde gözlenen yükselişte; hesaplı temellerden ırak fiyatlama oluşumları, global enerji, besin ve zirai mal fiyatlarındaki artışlar ile hazırlık süreçlerindeki aksaklıklar kabilinden bildirme cepheli unsurlar ve arzu gelişimleri çarpıcı olmaktadır. Kurul, sürdürülebilir eder istikrarı ve mali istikrarın tesisi düşüncesince atılmış ve kararlılıkla sürdürülmekte bulunan adımlar ile baş başa enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin çakılı tutulmasına değişmeyen vermiştir. Alınmış bulunan kararların birikimli tesirleri yakından izlem edilmektedir ve bu zamanda eder istikrarının sürdürülebilir ortak zeminde baştan şekillenmesi amacıyla TCMB'nin hepsi politika araçlarında mihman liralaşmayı isteklendirme fail degaje şümullü ortak politika çerçevesi gözden nakil süreci yürütülmektedir."

Duyuruda, TCMB'nin, eder istikrarı esas maksadı doğrultusunda enflasyonda mihman düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve itidalli vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya denli elindeki hepsi araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya bitmeme edeceği belirtildi.

Fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrarın, gayrimenkul riziko primlerindeki düşüş, namüsait mal ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artım eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin mihman namına gerilemesi eliyle makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyeceği vurgulanan duyuruda, "Böylelikle yatırım, istihsal ve istihdam artışının dimdik ve sürdürülebilir ortak biçimde devamı düşüncesince makul döşeme oluşacaktır. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı ortak çerçevede almaya bitmeme edecektir." denildi.

Duyuruda, Para Politikası Kurulu derinti özetinin 5 çalışma haset içre yayımlanacağı bildirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ