USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası PPK toplantı özetini paylaştı

Para Politikası Kurulu toplantı özetinde enflasyonun çelimsiz dönemde, ilkin döviz kurları, mal tutarları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar iktisap etmek kadar sunma ve istem cepheli ayrışık unsurların etkisiyle aşüfte ortak tempo izlemesi beklendiği bildirildi.

Merkez Bankası PPK toplantı özetini paylaştı
23-12-2021 18:19
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mangır Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini paylaştı. Özette enflasyonda çelimsiz devirde oynaklık beklendiği vurgulandı.

Özette pahalılık gelişmeleriyle ilişik “Kasım ayında mahveden tutarları yüzdelik 3,51 oranında artmış, salname pahalılık 1,42 benek yükselişle yüzdelik 21,31 olmuştur. Bu gelişmede, erke ile baş başa fariza grubu tutarları öne çıkmıştır. Gıda ve asliye servet gruplarında faziletli eder artışlarına karşın salname pahalılık baz tesiri kaynaklı kendisine sınırlanmış ortak azalma kaydetmiştir. Döviz mobilyasız gelişmeleri, taşınmazlar içi erke fiyatlarındaki artışlar, arsıulusal mangır fiyatlarında başlayan menfi tempo ve baştan belirginleşen hazırlık sorunları, müstahsil fiyatlarının ehemmiyetli seviyede yükselmesine ne olmuştur. Bu zevahir altında, B ve C endekslerinin salname enflasyonları ve andıran devre eğilimleri artma sergilemiştir.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu tutarları Kasım ayında yüzdelik 3,92 oranında artmış, kadro salname enflasyonu faziletli baz zımnında 0,30 benek düşüşle yüzdelik 27,11'e gerilemiştir. Yıllık pahalılık mamul gıdada yüzdelik 28,86'ya yükselirken, işlenmemiş gıdada yüzdelik 25,22'ye düşmüştür. İşlenmemiş besin enflasyonundaki azalışta taravetli meyve-sebze ast grubundaki gelişmeler belirleyici olmuştur. Bu devirde müspet seyreden iklim koşullarını peşi esna göveri tutarları gerilerken, faziletli bazın da katkısıyla taravetli kâr ve göveri grubunda salname pahalılık açıkça ortak halde gerilemiştir.

Öte yandan, döviz mobilyasız ve girdi maliyetlerindeki zevahir sonucunda başka işlenmemiş besin tutarları yükselmiş, et, yumurta, patates, kuruyemiş ve bakliyat öne çıkan kalemler olmuştur. İşlenmiş gıdada maaş eder artışı ivme kazanırken, kazanç ve tahıllar kalemindeki yüzdelik 7,20 oranındaki artma özen çekmiş, bu gelişmede bilhassa zirai susuzluk ve arsıulusal hububat fiyatlarında gözlenen menfi tempo ile baş başa düzey gelişmelerinin yansımaları hissedilmiştir. Diğer mamul besin kalemleri arasında, et fiyatlarını peşi esna mamul et ürünleri, arsıulusal etkilerin yansıdığı katı-sıvı yağlar ile diyabet hastalığı ve şekerle irtibatlı verim grupları menfi ayrışmıştır. Bu gelişmeler sonucunda, taravetli kâr ve göveri dışı besin grubunda salname pahalılık 2,23 benek yükselişle yüzdelik 29,76'ya ulaşmıştır.

Enerji tutarları Kasım ayında yüzdelik 5,95 oranında artarken, kadro salname enflasyonu 6,38 benek yükselişle yüzdelik 32,14 olmuştur. Uluslararası erke fiyatlarında bu zamanda ortak hacim relaks gözlemlenirken Türk lirasındaki görünümle taşınmazlar içi erke tutarları artma kaydetmiştir. Katı yakıt, tulum doğal kavara ve sıvıyakıt faziletli eder artışlarıyla özen çekici kalemler olmuştur.

Temel servet grubu tutarları Kasım ayında yüzdelik 3,67 oranında artarken, kadro salname enflasyonu baz tesiri kaynaklı kendisine 0,10 benek düşüşle yüzdelik 18,36'ya gerilemiştir. Yıllık pahalılık dayanabilen servet ast grubunda azalırken, çul ve pabuç grubunda yataya andıran ortak tempo izlemiş, başka asliye mallarda ise artmıştır. Dayanıklı istihlak mallarında fiyatlar otomobil, möble ve alkan kayıt ast kalemleri öncülüğünde maaş bazda yüzdelik 4,06 oranında yükselirken, bu grupta salname pahalılık baz etkisiyle gerilemiştir. Giyim ve pabuç grubunda fiyatlar Kasım ayında sezonluk averajının altında artma sergilerken, salname pahalılık sabık senenin ayrımsız dönemindeki müstevli maraz kaynaklı az baz zımnında ufki seyretmiştir. Döviz mobilyasız gelişmelerine koşut kendisine bu zamanda başka asliye mallarda genele yayılan eder artışları kaydedilmiştir.

Hizmet tutarları Kasım ayında yüzdelik 1,88 oranında yükselmiş, kadro salname enflasyonu 1,45 benek artışla yüzdelik 16,88 olmuştur. Yıllık enflasyon, lokanta-otelde açıkça kazanmak üzere, kâffesi ast gruplarda artmıştır. Lokanta-otel ast grubunda fiyatlar lüzum aşındırmak hizmetleri gerekse de konaklama hizmetleri kaynaklı kendisine yükselirken, bahis konusu ast kadro faziletli enflasyonu ile hizmetler sektöründeki başka gruplardan açıkça halde ayrışmaktadır. Bu dönemde, aşındırmak hizmetleri tutarları maaş yüzdelik 4,24 oranında yükselirken, bu gelişmede menfi seyreden besin fiyatlarının tesiri hissedilmiştir. Özellikle ekmek-tahıl ürünleri ile et ve et ürünleri fiyatlarındaki gelişmelerin aşındırmak hizmetlerini menfi yönde etkilediği değerlendirilmektedir. Hizmetler sektöründe bu zamanda öne çıkan başka ast gruplar icar ve başka hizmetler olmuştur. Diğer hizmetler grubunda sigorta hizmetlerinin yanı esna ad çekme duyarlılığı faziletli bulunan bakım ve tamirat hizmetleri menfi ayrışmıştır. Mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle incelendiğinde, icar enflasyonundaki yükseliş eğiliminin Kasım ayında da sürdüğü izlenmiştir.

Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, pahalılık beklentileri üst cepheli güncellenmeye bitmeme etmiştir. Cari sene sonu pahalılık beklentisi 4,54 benek artışla yüzdelik 23,85'e, doğacak on dü ayak tabanı ilişikli pahalılık beklentisi ise 5,78 benek artışla yüzdelik 21,39'a yükselmiştir. Uzun devre ilişikli veriler incelendiğinde ise doğacak ilkokul yıla ilişikli pahalılık beklentisinin 0,76 benek artışla yüzdelik 8,72'ye yükseldiği gözlenmiştir” ifadeleri toprak aldı.

Enflasyonu etkileyen unsurlar ve riskler üstüne “Öncü göstergeler global ekonomideki çelimli toparlanmanın, diyalekt kendisine farklılaşmakla birlikte, bitmeme ettiğine ayraç etmektedir. Yakın devirde salgının etkisiyle ABD'de mahveden inanma endeksleri az seyrederken, kimi Avrupa devletlerinde bölümsel ortak iyilik görülmektedir. Küresel hesaplı faaliyette yaşanmış bulunan toparlanma ve dölleme oranlarındaki artışa karşın salgında acemi varyantlar zımnında kapanma tedbirlerinin ve yolculuk engellemelerinin baştan başlaması global hesaplı çalışkanlık üstündeki aşağılık cepheli riskleri aktif tutmakta ve belirsizlikleri artırmaktadır.

Küresel talepteki toparlanma, mangır fiyatlarındaki faziletli seyir, kimi sektörlerdeki sunma kısıtları ve transport maliyetlerindeki artma arsıulusal ölçekte müstahsil ve mahveden fiyatlarının yükselmesine sefer açmaktadır. Yüksek global enflasyonun, pahalılık beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmekle birlikte, ümranlı taşınmazlar tarz bankaları küsurat erke tutarları ve arz-talep uyumsuzluğuna ilişikli kendisine enflasyonda tanıdık yükselişin beklenenden derinliğine sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede hesaplı faaliyet, işgücü piyasası ve pahalılık beklentilerinde devletler ortada farklılaşan görünüme ilişikli kendisine ümranlı taşınmazlar tarz bankalarının mangır politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, tarz bankaları müzahir akçasal duruşlarını sürdürmekte, servet alıntı programlarına bitmeme etmektedir.

Gelişmekte bulunan taşınmazlar istikraz senedi piyasalarından çıkışlar bitmeme ederken aksiyon piyasalarına girişler sürmektedir. Gelişmiş devletlerde derinliğine vadeli tahrif faizlerindeki oynaklık ve global mali koşulların seyri büyümekte bulunan devletlere yönelen portföy akımlarına ilişikli riskleri aktif tutmaktadır. Söz konusu risklerin Türkiye'ye müteveccih portföy trendleri tarafından oluşturubabile etkilerin, taşınmazlar haricinde yerleşiklerin portföy pozisyonlanmalarındaki bulunan seviyeler dikkate alındığında hâlâ sınırlanmış kalabileceği değerlendirilmektedir.
Kasım ayında müstahsil tutarları yüzdelik 9,99 oranında kalık ve salname müstahsil enflasyonu yüzdelik 54,62 seviyesine ulaşmıştır. Fiyat artışları genele yayılırken, arsa yağı ve anne mızrap dışarı imalat endüstri fiyatlarının isteği ehemmiyetli seviyede yükselmiştir. Kasım ayında, döviz mobilyasız gelişmeleri, arsıulusal zirai mangır mamüllerindeki menfi eder hareketleri, taşınmazlar içi erke maliyetlerindeki artışlar ve baştan belirginleşen hazırlık sorunları müstahsil fiyatlarını sürükleyen asliye unsurlar olmuştur.

Üçüncü çeyrekte, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla aşılamadaki çelimli ivme ile baş başa kısıtlamaların hafifletilmesi ve gezim faaliyetindeki toparlanma eğiliminin belirginleşmesiyle salname yüzdelik 7,4, çeyreklik kendisine ise yüzdelik 2,7 oranında artma kaydetmiştir. Üretim vasıtası ile değerlendirildiğinde, endüstri ve hizmetler bölgeyi salname ve dönemlik büyümenin asliye sürükleyicisi olurken, yapım ve ekincilik sektörleri dönemlik büyümeyi sınırlamıştır. Harcama vasıtası ile bakılınca ise dönemlik büyümenin anne belirleyicisi taşınmazlar içi arzu olmuştur. İç alakanın küsurat yardımı açılmayla bu arada salgından hâlâ aşırı etkilenen sektörlerdeki toparlanmaya da ilişikli kendisine hususi istihlak masraflarından gelmiştir. Makine-teçhizat yatırımlarında salname faiz yüzdelik 17,5 ile faziletli seyrini korumuştur. Dönemlik bazda hem ihracatta bununla yanında ithalatta artma gerçekleşmiş, kemiksiz ihracatın dönemlik büyümeye yardımı 0,1 yüzdelik benek ile sınırlanmış kalırken, salname büyümeye yardımı 6,8 benek olmuştur.

Öncü göstergeler taşınmazlar süresince hesaplı faaliyetin, aut alakanın de etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç etmektedir. Sanayi Üretim Endeksi (SÜE), Ekim ayında sezon ve takvim etkilerinden arındırılmış kendisine ortak eski ayak tabanı nazaran yüzdelik 0,6, salname bazda ise yüzdelik 5,4 artmıştır. Böylelikle SÜE üçüncü çeyreğe layıkıyla yüzdelik 1,5 oranında terfian dördüncü çeyrekte de artma eğilimini korumuştur. Diğer erişim araçları imalatı bilhassa kazanmak üzere, tarihî kendisine faziletli oynaklık yayınlayan sektörler dışlandığında, endüstri üretimindeki maaş artışın çerden çöpten mallar öncülüğünde kolluk değerden hâlâ donanımlı yer aldığı görülmektedir. Kasım kocaoğlan itibarıyla, imalat endüstri firmalarının doğacak on dü maaş devre ilişikli envestisman eğilimlerindeki faziletli tempo bitmeme etmektedir.

Aşılamanın topluluğun geneline yayılması salgından menfi etkilenen hizmetler, gezim ve irtibatlı sektörlerin canlanmasına ve hesaplı faaliyetin hâlâ muvazeneli ortak bileşimle sürdürülmesine imkân tanımaktadır. Perakende satı kütlesi ve fariza iş kütlesi endeksleri bilhassa gezim irtibatlı kalemlerin desteği ile artışını sürdürmektedir. Diğer yandan çerden çöpten istihlak mallarındaki toparlanma isteği korunmaktadır.

İşgücü piyasasındaki iyilik hesaplı çalışkanlık görünümüyle mevzun kendisine bitmeme etmektedir. Ekim ayında istihdam, ferahlama ve turizmdeki müspet seyrin etkisiyle hizmetler piyasasının öncülüğünde artma eğilimini korurken, işgücüne paydaşlık oranında sınırlanmış ortak yükseliş gözlenmiştir. Böylelikle, mevsimsellikten arındırılmış kendisine aylakçılık payı gerilemeye bitmeme ederek yüzdelik 11,2 olmuştur. Anket göstergeleri ve faziletli frekanslı veriler, istihdam görünümündeki iyileşmenin ve işgücü piyasasındaki müspet seyrin sürdüğüne ayraç etmektedir.

Olumlu aut arzu şartları akan işlemler dengesini fazlalık etkilemektedir. Cari işlemler dengesi Ekim ayında 3,2 bilyon Amerika doları ortak tomar vermiş, 12 maaş birikimli kendisine ise 3,2 bilyon Amerika doları azalışla 15,4 bilyon Amerika dolarına gerilemiştir. Geçici aut tecim verileri Kasım ayında ihracatın enerjisini koruduğuna, ithalatın ise erke ithalatındaki faziletli mevzun artışın da etkisiyle arttığına ayraç etmektedir. Dış tecim dengesindeki bu görünüme karşın, fariza gelirlerindeki müspet tempo akan işlemler dengesini desteklemeye bitmeme etmektedir. İhracattaki artma eğiliminin güçlenmesiyle akan işlemler dengesinin 2022 senesinde ortak tomar vermesi öngörülmektedir. Cari işlemler dengesindeki iyilik eğiliminin güçlenerek bitmeme etmesi eder istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet sunma etmekte, bu bağlamda ticari ve ferdî krediler yakından strateji edilmektedir” denildi.

“TCMB fonlamasının APİ ve swap işlemleri arasındaki kompozisyonu yakından strateji edilmektedir”

Özette mangır politikasına ilişikli şu ifadelere toprak verildi: “Para politikası duruşu, pahalılık görünümüne müteveccih risklerin kaynağına, kalıcılığına ve mangır politikası ile ne seviyede arama dibine alınabileceğine ilişikli değerlendirmeler dikkate alınarak, davranışlarında ölçülü ortak yaklaşımla enflasyonun kalımlı kendisine düşürülmesi ve eder istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecektir. Bu doğrultuda siyasa duruşu, pahalılık gelişmeleri, pahalılık beklentileri ve bunlar üstünde çelimsiz vadede çarpıcı olabileceği öngörülen bulaşıcı unsurlarda dikkate alınarak dezenflasyon periyodunu en çelimsiz müddette kuruluş edecek ve ılımlı vadeli hedeflere ulaşıncaya denli bunun sürekliliğini sağlayacak ortak cimrilik düzeyinde belirlenmeye bitmeme edilecektir.

Enflasyonda Kasım ayında gözlenen yükselişte; döviz mobilyasız gelişmeleri, global besin ve zirai mangır fiyatlarındaki artışlar ile hazırlık süreçlerindeki aksaklıklar kabil sunma cepheli unsurlar ve arzu gelişimleri çarpıcı olmaktadır. Kurul, siyasa faizinin 100 baz benek indirilerek, sunma cepheli ve mangır politikası hasiyet bölgeyi dışındaki eğreti faktörlerin eder artışları üstünde oluşturduğu bulaşıcı etkilerin anıştırma etmiş yer aldığı alanın kullanımının tamamlanmasına değişmeyen vermiştir. Alınmış bulunan kararların birikimli tesirleri 2022 yılının önce çeyreğinde yakından strateji edilecek ve bu zamanda eder istikrarının sürdürülebilir ortak zeminde baştan şekillenmesi amacıyla açık şümullü siyasa çerçevesi gözden nakil süreci yürütülecektir.

Enflasyonun çelimsiz dönemde, bilhassa döviz kurları, mangır tutarları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar kazanmak neredeyse sunma ve arzu cepheli türlü unsurların etkisiyle aşüfte ortak tempo izlemesi beklenmektedir. Bununla birlikte, bulaşıcı etkilerin ortadan kalkmasıyla enflasyonun baştan azalma eğilimine dönmesini sağlayacak akçasal duruş; pahalılık beklentileri, fiyatlama davranışları ve mali ortalık gelişimleri bağlamında haricî ve bulaşıcı oynaklıklara gönül rahatlığı ehemmiyetli ortak tampon işlevi görecektir.

TCMB, eder istikrarı asliye hedefi doğrultusunda enflasyonda kalımlı düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve ılımlı vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya denli elindeki kâffesi araçları kararlılıkla kullanmaya bitmeme edecektir.

Fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrar, taşınmazlar riziko primlerindeki düşüş, namüsait mangır ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artma eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalımlı kendisine gerilemesi aracılığıyla makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, istihsal ve istihdam artışının dosdoğru ve sürdürülebilir ortak halde devamı düşüncesince akla yatkın mefruşat oluşacaktır.

Kredi piyasası, hesaplı faaliyet, sunma cepheli unsurlar ve dış çekicilik fiyatlarındaki gelişmeler doğrultusunda pahalılık üstündeki arzu ve maliyet cepheli etkisinde bırakır yakından izlenmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki mangır politikası ile global riziko iştahına ilişikli görünüm, büyümekte bulunan devletlere müteveccih portföy trendleri üstündeki riskleri aktif tutmaktadır. Kurul, mangır politikasında eder istikrarı hedefi doğrultusunda mali istikrara müteveccih riskleri de gözeten ortak yaklaşım sergilemeyi sürdürecektir. Bu bağlamda makroihtiyati politikaların krediler üstündeki tesiri ile TCMB fonlamasının APİ ve swap işlemleri arasındaki kompozisyonu yakından strateji edilmektedir.

Kurul, eder istikrarının sağlanması için, çelimli ortak siyasa koordinasyonuyla kâffesi paydaşları içeren totaliter ortak hacimli siyasa bileşimine gerekseme bulunmuş yer aldığı değerlendirmesini yinelemiştir.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı ortak çerçevede almaya bitmeme edecektir.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ