USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası, siyaset faizini yüzdelik 14'te çakılı tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), siyasa faizi bulunan birlikte hafta vadeli ürem münakasa ürem oranını yüzdelik 14'te çakılı bıraktı.

Merkez Bankası, siyaset faizini yüzdelik 14'te çakılı tuttu
20-01-2022 14:41
İstanbul

TCMB'den getiri oranlarına müteallik meydana getirilen duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında birleşen Para Politikası Kurulu'nun, yöntem faizinin yüzdelik 14'te çakılı tutulmasına değişmeyen verdiği bildirildi.

Duyuruda, salgında toy varyantlar ve küsurat jeopolitik risklerin, global kazançlı çalışkanlık üstündeki dun taraflı riskleri çalışkan tuttuğu ve belirsizliklerin artmasına kez açmış bulunduğu belirtildi.

Küresel talepteki toparlanmanın, mal fiyatlarındaki faziletkâr seyrin, birtakımı sektörlerdeki bildirme kısıtları ve transport maliyetlerindeki artışın arsıulusal ölçekte yetiştirici ve mahveden fiyatlarının yükselmesine kez açmış bulunduğu vurgulanan duyuruda, "Yüksek global enflasyonun, pahalılık beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmekle beraberce mütekâmil iklim tarz bankaları küsurat erke tutarları ve arz-talep uyumsuzluğuna müteallik namına enflasyonda tanıdık yükselişin beklenenden derinlemesine sürebileceğini değerlendirmektedir." denildi.

Duyuruda, bu çerçevede, kazançlı faaliyet, iş gücü alanı ve pahalılık beklentilerinde devletler ortada farklılaşan görünüme müteallik namına mütekâmil iklim tarz bankalarının mal politikası iletişimlerinde ayrışma gözlendiğine ayraç edildi.

Merkez bankalarının müzahir akçasal duruşlarını sürdürdüğü, dünya malı alıntı programlarına bitmeme etmiş bulunduğu vurgulanan duyuruda, şunlar kaydedildi:

"Kapasite kullanma seviyeleri ve gayrı mürşit göstergeler gayrimenkul süresince kazançlı faaliyetin, aut ilginin de müspet etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin oranı artarken, akan işlemler dengesinin 2022 senesinde çok vermesi öngörülmektedir. Cari işlemler dengesindeki düzelme eğiliminin güçlenerek bitmeme etmesi değer istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet bildirme etmekte, bu bağlamda ticari ve ferdî krediler yakından izleme edilmektedir."

TL'yi öncelikleyen serbest şümullü müşterek yöntem çerçevesi

TCMB duyurusunda, enflasyonda andıran devirde gözlenen yükselişte; döviz piyasasında yaşanmış bulunan gayrisıhhi değer oluşumlarına müteallik döviz kurlarına endeksli fiyatlama davranışlarının, global besin ve zirai mal fiyatlarındaki artışlar ile hazırlık süreçlerindeki aksaklıklar üzere bildirme taraflı unsurların ve istem gelişmelerinin sansasyonel bulunduğu belirtildi.

"Kurul, sürdürülebilir değer istikrarı ve mali istikrarın tesisi düşüncesince atık adımlar ile beraberce enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir" ifadelerine arazi sunulan duyuruda, bu çerçevede Kurul'un, yöntem faizinin çakılı tutulmasına değişmeyen verdiği bildirildi.

Duyuruda, şu değerlendirmelere arazi verildi:

"Alınmış bulunan kararların birikimli tesirleri yakından izleme edilmektedir ve bu zamanda değer istikrarının sürdürülebilir müşterek zeminde baştan şekillenmesi şartıyla TCMB'nin topu topu yöntem araçlarında Türk lirasını öncelikleyen serbest şümullü müşterek yöntem çerçevesi gözden nakil süreci yürütülmektedir. TCMB, değer istikrarı asliye gayesi doğrultusunda enflasyonda mihman düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve ılımlı vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya derece elindeki topu topu araçları kararlılıkla kullanmaya bitmeme edecektir. Fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrar, iklim riziko primlerindeki düşüş, dar mal ikamesinin ve döviz rezervlerindeki çoğalma eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin mihman namına gerilemesi eliyle makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyecektir. Böylelikle yatırım, istihsal ve istihdam artışının dosdoğru ve sürdürülebilir müşterek halde devamı düşüncesince akla yatkın döşeme oluşacaktır."

Duyuruda, Kurul'un, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı müşterek çerçevede almaya bitmeme edeceği, Para Politikası Kurulu güruh özetinin 5 çalışma haset süresince yayımlanacağı bildirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ