USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası’ndan hükümete açık mektup

Merkez Bankası çeşidinden hükümete gönderilen açık mektupta Liralaşmanın, itidalli ve derinliğine vadede enflasyonla mücadelede dünyalık politikası araçlarına vereceği desteğin üç kanalla gerçekleşeceği belirtildi.

Merkez Bankası’ndan hükümete açık mektup
31-01-2022 15:41

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2021'de yüzdelik 5 hedeflenen fakat yüzdelik 36 adına gerçekleşen enflasyonla ait hükümete açık mektup gönderdi. Başkan Şahap Kavcıoğlu, Başkan Yardımcısı Taha Çakmak'ın imzasıyla Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye gönderilen mektupta enflasyonla mücadelede Liralaşma destekli stratejiye bağlı kanallar paylaşıldı.

Mektupta düzem korumalı hesaplar ve benzer vasıtalar ile Türk lirası tasarrufların heveslendirme edileceği ve getirilerinin alternatiflerine mucibince geride kalmasına müsaade verilmeyeceği, TCMB akışkanlık ve yanıt operasyonlarında Türk lirası araçlara geçişin aşamalı ortak biçimde yönetilmesi bildirilerek şişkinlik ile mücadelede istihsal kapasitesini geliştirerek temelli kazanımlar sağlayabilmek için, akan dengeyi destekleyen ve döviz kazandırıcı sektörlere müteveccih fonlama ihtiyaçlarının makul vadelerle teklik cinsinden karşılanabilmesi ehemmiyet bildirme etmiş olduğu vurgulandı.
Mektupta şu ifadeler arazi aldı: “1211 önemli Merkez Bankası Kanunu'nun 42. maddesi uyarınca, şişkinlik hedefine ulaşılamaması biçiminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) hedeften sapmanın nedenlerini ve katılması müstelzim önlemleri Hükümete bağlanmış adına bildirmesi ve kamuoyuna açıklaması gerekmektedir. Tüketici enflasyonu 2021 yılı böylelikle yüzdelik 5 maksadı çevresinde belirlenen kapalılık aralığının üstünde gerçekleşmiştir.

Bu çerçevede, hedeflenen patikadan açık adına sapmanın sebepleri ile hedeflere erişmek düşüncesince tahsil edilen ve katılması müstelzim önlemleri açıklanan 2022 Ocak Enflasyon Raporu'nu ekte bilgilerinize sunuyoruz. TCMB sürdürülebilir eder istikrarını hedefleyen ortak çerçevede, endamsız vadeli eğreti kazanımlar hesabına derinlemesine vadeli ve temelli muvaffakiyet sağlayacak biçimde azade şümullü ortak esas mal politikası gözden nakil dönemini başlatmış bulunmakta, liralaşma stratejisi bu sürecin birincil unsurunu oluşturmaktadır. Liralaşmanın, mutedil ve derinlemesine vadede enflasyonla mücadelede mal politikası araçlarına vereceği dayanak noktası üç kanalla gerçekleşecektir.
Birincisi, düzem korumalı hesaplar ve benzer vasıtalar ile Türk lirası tasarruflar heveslendirme edilecek ve getirilerinin alternatiflerine mucibince geride kalmasına müsaade verilmeyecektir. Kur korumalı artırım araçlarının, senelerdir çözüme kavuşturulamayan baş döndürücü endamsız vadeli tevdiat yapısının önel uzatımı dönüşümüne de dayanak noktası olabileceği elan şimdiden anlaşılmaktadır. Zorunlu karşılıklar ve düzem korumalı tevdiat kararlarımız ile liralaşma periyodunun mutedil vadede eder istikrarına temelli ulama sağlamasını beklemekteyiz.

İkincisi, TCMB akışkanlık ve yanıt operasyonlarında Türk lirası araçlara geçişin aşamalı ortak biçimde yönetilmesidir. Para sayışma işlemlerinin toplanmış fonlama içindeki payının azaltılması özellikle kazanmak üzere, Türk lirasına erişimde Türk lirası cinsi inanca ve vasıtalar önceliklendirilecektir. Zorunlu yanıt politikalarında da bu öge gözetilecektir.

Üçüncüsü, şişkinlik ile mücadelede istihsal kapasitesini geliştirerek temelli kazanımlar sağlayabilmek için, akan dengeyi destekleyen ve döviz kazandırıcı sektörlere müteveccih fonlama ihtiyaçlarının makul vadelerle teklik cinsinden karşılanabilmesi ehemmiyet bildirme etmektedir. Söz konusu hedeflere odaklanmış kredilerin desteği ile üretimin finansmanında aut borçlanmaya bağımlılık en örgen indirilerek, kurların başıboş meydan koşullarında ve iktisadi temeller çevresinde derinlemesine dönemli istikrarı düşüncesince lüzumlu şartlar sağlanacaktır.
Fiyat istikrarını sağlayacak ve sürdürecek adımların başarısı düşüncesince iktisat politikaları arasındaki uzlaşma ve sosyal mutabakatın benzer bulunan en azade tabanda oluşturulması gereklidir. Bu bağlamda, sürdürülebilir eder istikrarı düşüncesince muvaffakiyet potansiyeli herhangi ortak zamankinden fazladır. Mali sıkı düzen duruşunun enflasyonla mücadeleye verdiği desteğin faziletkâr olması beklenmektedir.

Vergilendirme stratejilerinin eder istikrarı hedefleriyle dört dörtlük ahenkli duruma getirilmesi ve ticarette eder rekabetini kırıcı unsurlara gönül rahatlığı Kamunun denetim, gözaltı ve organizasyon kapasitelerinin çalışan kullanımı; eder istikrarının temelli adına kuruluş edilebilmesi düşüncesince önemini korumaya bitmeme edecektir.”
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ