USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Mescid-i Aksa ramazanda dünyanın ciharıyek yanından Müslümanları ağırladı

Ramazan ayının ilkin sonuç on gününde Türkiye, Güney Afrika, Hollanda, İngiltere ve elan nice ülkeden mevrut baş döndürücü sayıda Müslüman Mescid-i Aksa'da perestiş etmenin heyecanını yaşadı.

Mescid-i Aksa ramazanda dünyanın ciharıyek yanından Müslümanları ağırladı
29-04-2022 13:00
Kudüs

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te mevcut Mescid-i Aksa, bu sene ramazan ayının sonuç günlerinde dünyanın ciharıyek yanından tapınma buyurmak düşüncesince buraya mevrut Müslümanları ağırladı.

Müslümanların önceki kıblesi ve en kutsi üçüncü mekanı olma ayrıcalığı haiz Mescid-i Aksa, İsrail'in 1967'de karışma etmiş bulunduğu Doğu Kudüs'te arazi alıyor. Bazı Arap ülkelerinin, İsrail ile diplomatik ilişkileri bulunmaması zımnında bu devletlerde canlı Müslümanlar Kudüs'e gelemiyor. İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'nın kapılarında ve Aksa'nın zarfında arazi almış bulunduğu Eski kent bölgesi çevresindeki uygulamaları da Müslümanların bu kutsi mabede ulaşmasını zorlaştırabiliyor.

Farklı coğrafyalardan Müslümanlar, ramazanda Mescid-i Aksa'yı doldurdu

Ancak değme sene Türkiye, Ürdün, Hollanda, İngiltere, Güney Afrika ve Hindistan kabil değişik coğrafyalardan Müslümanlar, ramazan ayında tapınma buyurmak düşüncesince Mescid-i Aksa'ya geliyor.

Doğu Kudüs'te ramazan, kentin ciharıyek tarafındaki fer süslemeler, canlı sokaklar, mülevven çarşılar, zamanı nesiç ve Mescid-i Aksa'nın içsel havasıyla adeta müşterek sevinç tadında geçiyor.

İsrail polisinin, Eski kent etrafında birleşen Filistinlilere müdahalesi ve Mescid-i Aksa çevresindeki uygulamalarıyla bu sevinç havası bozulabiliyor.

Kadir Gecesi'ndeki teravih namazı namazına çeyrek milyon insanoğlu katıldı

Mescid-i Aksa'da Kadir Gece'sinde teravih namazı namazını 250 bin derece Müslüman kıldı. Mescid-i Aksa'nın zarfında arazi almış bulunduğu Eski Şehir'in sokaklarında ise adeta insanoğlu seli yaşandı.

İstanbul'dan mevrut Türk cevelan rehberi Sibel Sümeyra Erdem, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, 18 senedir Kudüs'e cevelan düzenlediklerini, bu sene da ramazan ayında kestirmece 40 yabanlık müşterek grupla, kutsi kenti görüşme ettiklerini söyledi.

Rehber bulunduğu düşüncesince nice el Kudüs'e geldiğini aktaran Erdem, ramazanda bilhassa sonuç müşterek hafta zarfında burada bulunmanın ayrı müşterek önsezi olduğunu, Mescid-i Aksa'nın bu zamanda sabaha derece belirgin tutulduğunu dile getirdi.

Erdem, Mescid-i Aksa'da iftar, teravih namazı ve sahurun yanı esna Eski Şehir'in zamanı dokusu ve erke süslemeleriyle sefa havasındaki Kudüs'e ramazan ayında gerçekli gelinmesini kaynak ettiğini söyledi.

Oruçluyken birtakımı gezileri yapmanın ağır olduğuna ayraç fail Erdem, "enbiyalar şehri" Kudüs'ün içsel iklimiyle bunun da üstesinden geldiklerini anlatım etti.

Türkiye'nin ciharıyek yanından Müslümanları Kudüs'e getirdiklerini kaydeden Erdem, Türkiye ve öteki ülkelerden geleceklerin asayiş durumundan fikir etmemesi icap ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Mescid-i Aksa'yı bekâr bırakmayalım. Çocuklarımızı, arkadaşlarımızı, ailemizi motivasyon ederek Kudüs'e şimdi kalın ve şimdi şişman gruplar biçiminde gelmeye hız etmeliyiz. Mekke ve Medine'den muahharen Kudüs üçüncü haremimiz olması haysiyetiyle görülmedik ehemmiyet sunma ediyor."

"Dünyadaki tamamı Müslümanlar, Kudüs'e gelmeli"

Mescid-i Aksa'da ailesiyle iftar vakti vakti fail Cezayir kökenli Fransız yurttaşı Murad Şiha, ilkin Kudüs'e geldiklerini buradan da Mekke ve Medine'ye geçeceklerini söyledi.

Şiha, "Herkesin Kudüs'e gelmesi gerekiyor. Ben Cezayir asıllıyım ve burada olmaktan baş döndürücü mutluyum. Filistinliler, baş döndürücü dobra insanlar. Filistin ve Cezayir'i müşterek görüyorum. Dünyadaki tamamı Müslümanlar, Kudüs'e gelmeli, Filistinli kardeşlerimizin indinde durmalı." dedi.

Hollanda'dan mevrut ve muahharen Müslüman bulunduğunu tamlayan Abdulhakim Florian ise Kudüs'e önceki kat geldiğini, Batılı görünüşüyle Mescid-i Aksa'ya girerken İsrail polisiyle dava yaşadığını anlattı.

İsrail polisinin kendisinden Müslüman bulunduğunu kanıtlaması düşüncesince Kuran-ı Kerim'den birtakımı sureleri sorduğunu, fakat sureleri okumasına karşın önceki ilkin girişine müsaade vermediğini aktaran Florian, şimdi muahharen gene tecrübe ederek Aksa'ya girebildiğini anlatım etti.

Florian, tamamı bu zorluklara karşın ramazan ayının sonuç günlerinde Aksa'da bulunmaktan baş döndürücü bahtiyar bulunduğunu vurgulayarak, hayattaki tamamı Müslümanları İsrail'in uygulamalarından kaynaklı tamamı zorluklara karşın Aksa'da tapınma etmeye çağırdı.

Gelenler Mescid-i Aksa'ya ve Kudüs halkına dayanak noktası oluyor

Doğu Kudüs'te otel işletmecisi Usame Salah, Kovid-19 salgını zımnında dü salname müşterek aradan muahharen bu sene ramazan ayında Müslümanların baştan Kudüs'e döndüğünü ve kentteki liberalizm turizminde Müslümanların yüzdelik 70'lik müşterek oranı bulunduğunu söyledi.

Ramazan ayıyla beraberce Doğu Kudüs'teki Filistinli esnafın yüzünün güldüğüne ayraç fail Salah, "Ramazanın sonuç on gününde Doğu Kudüs'te gezim baş döndürücü canlandı. Kudüs'teki otellerde tek caba yersiz göz bulamazsınız. Müslüman turistler, Kudüs'ün ekonomisine ulama sağlıyor, Filistin'in anadan görme ürünlerini alarak Filistinlilere dayanak noktası oluyor. Müslüman aleminin Aksa ile bağını güçlendiriyor." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ