USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Mescid-i Aksa'da on binlerce isim Miraç Kandili'ni algı ediyor

On binlerce Filistinli, Hazreti Muhammed'in birlikte akşam Mekke'den Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya yürüyüşü ve buradan göğe yükselişi anlamına mevrut İsra-Miraç hadisesi nedeniyle Mescid-i Aksa'yı doldurdu.

Mescid-i Aksa'da on binlerce isim Miraç Kandili'ni algı ediyor
28-02-2022 20:14
Kudüs

Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına müteallik Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, karışma altındaki Doğu Kudüs'ün Eski kent alanında mevcut Mescid-i Aksa'da İsra ve Miraç mucizesi münasebetiyle türlü etkinlikler düzenledi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresince planlı etkinliklere on binlerce Filistinli katıldı. Ülkenin türlü kentlerinden mevrut Filistinliler sabahleyin saatlerinden itibaren Harem-i Şerif'i doldurmaya başladı.

Harem-i Şerif'in çevresindeki Eski kent bölgesinin sokaklarında levent boylu vakitten sonraları bu etap birlikte sıklık yaşandı.

Filistinli gençlerin oluşturduğu keşşaf camiası da Eski Şehir'e oluşturulan Şam Kapısı'ndan başlayarak Mescid-i Aksa'ya genişliğinde marşlar eşliğinde yürüdü.

Filistinli aileler, İsra ve Miraç münasebetiyle Mescid-i Aksa'da şeker, hurma ve türlü tatlılar dağıttı. Harem-i Şerif'te adeta birlikte şenlik havası yaşandı. Cemaatle kılınan zeval vakti ve ikindi namazlarında on binlerce isim bozulmamış tuttu.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden meydana getirilen açıklamaya göre, Harem-i Şerif külliyesindeki Kıble ve Kubbetu's Sahra özellikle edinmek az daha tamamı mescitlerde programlar düzenlendi.

Kudüs uleması da cemaziyelevvel gece ezanı saatlerinden başlayarak İsra ve Miraç hadisesinin deme ve önemine müteallik vaazlar veriyor.

"Hüzünle alengir birlikte şenlik içindeyiz"

Mescid-i Aksa'da Miraç anmasına dahil olan Filistinli hoca Enver Ahmed İmeyr (58), AA muhabirine icra ettiği açıklama, "sevinç ve hüznü birlikte arada yaşadıklarını" söyledi.

Filistin halkının Mescid-i Aksa'yı doldurmasının bu mekanın İslam dinince kutsallığını vurguladığını tamlayan İmeyr, İsrail güçlerinin karışma altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da baş döndürücü sayıda Filistinlinin Mescid-i Aksa'ya girişini yasakladığına dikkati çekti.

İmeyr, baş döndürücü sayıda Filistinlinin Mescid-i Aksa'ya fakat gümrüksüz yollarla ulaşabildiğine ayraç ederek, "Bu sebeple hüzünle alengir birlikte şenlik içindeyiz. Hatta Kudüslülerin caba arada sırada Mescid-i Aksa'ya girişi engelleniyor. Düşünebiliyor musunuz, Kudüs surları ortamında yaşayan, Mecsid-i Aksa'ya 100 yahut 200 m. uzaklıkta oturan birlikte Filistinli buraya salat etmek düşüncesince gelemiyor." diyerek konuştu.

Çocuklarıyla Aksa'ya mevrut Filistinli Esma da "Burada bulunmaktan çevre baş döndürücü mutluyuz. Ailecek dobra birlikte iklim değiştirmek oldu. Burada edinmek bizlere dobra birlikte tinsel iklim kazandırıyor. Çocuklar da baş döndürücü sevinçli." dedi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'teki yerleşimci şiddetinin Mescid-i Aksa'ya da yansıdığına dikkati çekici Esma, "Yahudi yerleşimciler değme güneş buraya gelip Aksa'ya dominant düzenliyor. Kutsallarımıza el uzatıyorlar. Hiçbir engelle de karşılaşmıyorlar. Çünkü İsrail polisinin koruması altında buraya giriyorlar." biçiminde konuştu.

Miraç'ı algı etmek düşüncesince Türkiye'den Kudüs'e geldiler

Miraç anması nedeniyle Türkiye'den Kudüs'ü ziyarete mevrut Emrah Erten de Mescid-i Aksa'yı hakeza hareketli gördükleri düşüncesince baş döndürücü bahtiyar olduklarını dile getirdi.

Edirne'de bebek doktorluğu eden ve 4 yabanlık dost grubuyla Kudüs'e mevrut Erten, şunları söyledi:

"Miraç gecesini burada geçirmek, bu geceyi sabaha genişliğinde namazla diriltme etmek amacıyla geldik. Miraç gecesi Aksa'da 2-3 saatlik birlikte izlence yaptık. Çok güzeldi. Buranın 3 dinin merkezi olması ve İslam'ın lahut saydığı 3 mescitten bir tanesi olması açısından dobra devir geçirdik. İnşallah birlikte şimdi gelmeyi düşünüyoruz."

Şam Kapısı'nda gerginlik: 4 yaralı, 10 gözaltı

Öte yandan, Şam Kapısı'nda birleşen Filistin çoluk evlat ile İsrail polisi ortada yüklülük yaşandı.

Yaşanan olaylarda, İsrail polisinin Filistinli gençlere tazyikli su, doğal doğal patırtı yağı lambası bombası ve plastik mermiyle dahil etmesi kararı 4 isim yaralandı.

Filistin Kızılayı Kudüs Şubesinden meydana getirilen açıklamada, yaralananlar ortada İsrail polisinin ateşlediğini birlikte neva bombasının yüzüne sadme etmiş olduğu mânialı birlikte kız çocuğun da bulunmuş olduğu kaydedildi.

Yaralıların ambulanslarla hastaneye kaldırıldığı aktarıldı.

İsrail polisinden meydana getirilen açıklamada da bahis konusu vakalarda 10 ferdin gözaltına alındığı belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ