USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Mobilya alanının kalifiye elemanları fabrikada yetiştiriliyor

Hatay'da mevcut Antakya MOBSAN'da, mobilyacılık sektöründe kalifiye insanoğlu gücünün yetiştirilebilmesi neredeyse meydana getirilen mesleksel eğitim teşrikimesai protokolü yardımıyla geleceğin mobilyacıları, yamaklık merkezi hesabına fabrikada eğitim görüyor.

Mobilya alanının kalifiye elemanları fabrikada yetiştiriliyor
12-12-2021 12:35
Hatay

HATHatay'da sonuç manken teknolojik makinelerle vasıflı ve tuvalet mobilyalar üretilen, yılda sağlıksız milyon dolarlık dış satım maksadı bulunan Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesi'nde (Antakya MOBSAN) kurulan "çıraklık merkezi" ile gençlere hem eğitim bununla birlikte iş olanağı sağlanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Antakya MOBSAN Kooperatifinin eş projesi adına yapımına 2014'te başlanan ve resmi açılışı 25 Haziran'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla meydana gelen Antakya MOBSAN ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortada mobilyacılık sektöründe kalifiye insanoğlu gücünün yetiştirilebilmesi neredeyse "Antakya Mobilyacılıkta Şahlanıyor" mesleksel eğitim teşrikimesai protokolü imzalandı.

Protokol kapsamında liseye pırtı yaptırmayan veya eğitimini yarıda bırakan gençlere, Antakya MOBSAN'daki hissedar fabrikada açılan sınıfta haftanın hissedar haset teorik, 4 haset de kılgısal eğitim verilmeye başlandı.

Çıraklık eğitim merkezi namına fabrikada hoca eşliğinde ibret gören öğrenciler, derslerimizi bittikten sonradan imalathaneye inerek ustalardan işin püf noktalarını öğrenip teoriyi uygulamaya döküyor.

Bu çalışmayla mobilya sektöründeki kalifiye eleman sayısının artırılması amaçlanıyor.

Antakya MOBSAN Kooperatifi Başkanı Hüseyin Doğru, AA muhabirine, okula çevirdikleri fabrikada öğrencilerin eğitim kabul etme olanağına ehil olduklarını söyledi.

Bu sayede hem vakitten artırım edildiğini bununla birlikte öğrencilerin derse yakında güzel odaklanmasını sağladıklarını tamlayan Doğru, şöyleki bitmeme etti:

"Öğrencilerimizin burada yakında baş döndürücü devir geçirmeleri, yakında güzel koşullarda eğitim alabilmeleri açısından hakeza hissedar uygulamayı yeğleme ettik. En ehemmiyetli faydası devir yönünde tasarrufu gelmek ve öğrencilerimizin ilgisinin de dağılmasının önüne geçmek. Burada, fabrika içinde kalıyorlar, hariç çıkıp hissedar çağ süresince eğitimlerini görüp yakında hemen sonra fabrikaya baştan uymak namına anlaşılan hissedar değin içinde eğitimi de uygulamasını da hissedar arada görmüş oluyor. O nedenden hem onlar bununla birlikte biz açısından yakında doğurgan ve güzel oluyor. Şu an 9 çocuğumuz var, buradaki infaz ve kuramsal eğitimlerle piyasanın kâffesi donanımlarını elde ediyorlar. 4 salname eğitimin böylelikle da bundan hakeza özlük işletmelerini kurabilecek bir duruma gelecekler, o manada bu çalışmamız onlara hissedar dayanaklık etmek sağlayacak."

"Aldıkları eğitim sektördeki kaliteyi ve kalifiyeli sayısını arttırıyor"

Fabrikada eğitim sağlayan Antakya Çıraklık Eğitim Merkezi öğretmeni İbrahim Eskiocak da öğrencilerin fabrikada ortaöğretim 1 eğitimi aldığını söyledi.

Öğrencilerin bu eğitimleri 4 yılda tamamladıktan sonradan beceriklilik belgesine kavuşacağını kaydeden Eskiocak, "Aldıkları bu eğitim sektördeki kaliteyi ve kalifiyeli sayısını artırıyor zira durumunda eğitim bulunduğu düşüncesince ayrıntılar hem teoriyi hem pratiği ayrımsız yerde alıyor. Burada derslerini aldıktan sonradan doğrudan üretime iniyorlar ve öğrendiklerini doğrudan aşağıda uygulayabiliyorlar. Bu da kesim düşüncesince baş döndürücü yakında hissedar tomar doğurgan ve can alıcı oluyor." dedi.

Ustalık belgelerini alıp özlük işletmelerini ihdas etmek istiyorlar

Öğrencilerden Mert Horoz (16) ise baş döndürücü sevilmiş bulunduğu mobilyacılık sektöründe hem hissedar hoca bununla birlikte ustalarından eğitim görmekten bahtiyar bulunduğunu söyledi.

En iri hayalinin özlük dükkanını ayırmak bulunduğunu dile getiren Horoz, "Daha ilk emektar uran sitesindeydi okulumuz ve boyut gelişimiz ağır oluyordu, anahtar bulunmadığı düşüncesince üşüşmek durumunda kalıyorduk, fabrikaya arka dönmeye de geç kalıyorduk, devir kaybı oluyordu ancak demincek eğitim hissedar nevi ayağımıza geldi, kolaylaştı, derse de geç kalmıyoruz, burada derslerimizi görüp işimizin başına dönüyoruz." niteleyerek konuştu.

Öğrencilerden Yusuf Sabuncu (18) da mesleklerinin yanında gün ve literatür kabil derslerimizi de gördüklerini ve bunun menfaatlerini ihya olanağı sağladığını anlattı.

Eğitimini tamamladıktan sonradan belgesini alıp düşlerini gerçekleştirmeyi istediğini aktaran Sabuncu, "Ağabeyim de burada usta, o beni yönlendirdi ve inşallah eğitim bittikten sonradan diplomamı alıp, özlük işimi ihdas etmek istiyorum." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ