USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Müteahhitler toptan hava değişikliğinin gölgesinde 'sürdürülebilir şehirlere' odaklandı

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, "Dünyada kentleşme çabucak sürerken global hava kriziyle baş başa 'sürdürülebilir şehirler' düşüncesince katılması müstelzim önlemler aciliyet kazanmaktadır." dedi.

Müteahhitler toptan hava değişikliğinin gölgesinde 'sürdürülebilir şehirlere' odaklandı
07-11-2021 11:28
Ankara

Küresel hava değişikliğine huzur kabil zirveler ve etkinliklerle çareler aranırken müteahhitler de bu süreçte "sürdürülebilir şehir" hedefine odaklandı.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, AA muhabirine, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü öncesinde değerlendirmede bulundu.

Dünya Şehircilik Günü'nün bu sene global çapta, henüz ilkin on paralık bulunmadığı derece derin müşterek hava kriziyle uğraş gündemi içre kutlandığını tamlayan Eren, "Dünyada kentleşme çabucak sürerken global hava kriziyle beraberce 'sürdürülebilir şehirler' düşüncesince katılması müstelzim önlemler aciliyet kazanmaktadır." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 2007'den buyana evren nüfusunun yarısından fazlasının vilayetlerde yaşadığına ayraç fail Eren, bu oranın 2030 yılına derece yüzdelik 60'a çıkmasının beklendiğini söyledi.

Eren, global karışık taşınmazlar içi hasılanın (GSYH) kestirmece yüzdelik 60'ına katkıda mevcut site ve metropollerin, ayrımsız sürede global karbon emisyonların da kestirmece yüzdelik 70'i ile pınar kullanımının yüzdelik 60'ından fazlasını oluşturduğunu bildirdi.

"100 salname hesaplı ömürleri bulunan binalar nesir edilmeli"

Mevcut tabloda "sürdürülebilir inşaat" teriminin öneminin arttığını vurgulayan Eren, şöyleki konuştu:

"Bu kapsamda doğacak kuşakların ihtiyaçlarını dikkate almayı, kaynakların velut kullanılmasını, enerjinin korunmasını ve çevreye duygulu kuruluş materyali seçimini içeren politikalara gerekseme duyulmaktadır. Dolayısıyla en herşeyden ilk olarak mimar, mühendis ve fen müşavirlerin kullanımıyla bilimin kere göstericiliği ön plana alınmalı. 20-30 sene sonradan gene dönüştürülecek değil, 100 salname hesaplı ömürleri bulunan binalar nesir edilmeli. Kent mimarisi de bu yaklaşımla şekillenmeli ve kesif pıtrak değişikliğe gidilmemelidir."

Eren, yeşil çatı ve velut erke teknolojileri kullanımıyla bu gayeye müteveccih yenilikçi/yaratıcı planların de rüçhan şekilde desteklenmesi icap ettiğini dile getirdi.

"Türkiye açısından kentsel tahavvül dirimlik ehemmiyet taşıyor"

Deprem riskinin efdal bulunduğu Türkiye açısından kentsel dönüşümün dirimlik ehemmiyet taşıdığına dikkati çekici Eren, şunları kaydetti:

"Bu tahavvül total bazda kentsel altyapı, zamanı ve çevresel nesiç ile ilkin sahiplik hakkı kazanmak az daha semt sakinlerinin kâffesi hakları gözetilerek, planlanarak uygulanmalı. Tercihler bireylere hususi değerlendirmelerden arındırılmalı. Planlama evresinde başkaca yapım atıklarının çevresel tesirleri ve art kazanımı da dikkate alınmalı."

Eren, depremle mücadelede çabucak odaklanılması müstelzim adımları da "ehil kuruluş müteahhidi, çelimli kuruluş denetimi, olgun mühendislik sistemi, mesleksel ehliyet belgeli iş gücü, nitelikli malzeme, baş döndürücü taraflı bayındırlık mevzuatı ve şuurlu kamuoyu" şekilde 7 başlıkta özetledi.

"Yeni mali vasıtaların ortaya konulması henüz müşterek tomar gündemde olacak"

Özellikle kuruluş müteahhitlerinin sınıflandırılması anlamında atılmış önceki adımların sevinme donör bulunduğunu tamlayan Eren, çalışmaların henüz da hızlanmasını dilek ettiklerini söyledi.

Eren, kentsel dönüşümün hızlanması gereksinimi çerçevesinde acemi mali vasıtaların ortaya konulmasının da doğacak devirde henüz müşterek tomar gündemde olacağını laflarına ekledi.

"Enerjiyi velut görmek zorundayız"

Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu da erke maliyetinin kâffesi dünyada arttığına dikkati çekerek, "Tüm şehirlerimizde depreme dayanıklı, erke velut yapıların sayısını kümelenme etmek düşüncesince sürdürülebilir binalara odaklanmalıyız." dedi.

Küçükoğlu, global hava krizinin erke kaynaklarının sürdürülebilir olması düşüncesince vilayetlerde verimliliği mecburi kıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Tüm dünyada ağır müşterek halde kalan maliyetler hem üreticiyi hem de tüketiciyi bu mevzuda henüz duygulu bir duruma getiriyor. Yaşadığımız binalarda erke tüketimini indirmek ve doğacak nesillere henüz sağlıklı, dirim kalitesi henüz efdal metropoller boşamak hesabına enerjiyi velut görmek zorundayız. Bu zihin yardımıyla hem bölük maddi durumuna hem de ekonomimize ağır miktarda artırım sağlayabiliriz."

Enerji verimliliği dair geliştirilebilecek baş döndürücü müşterek tomar düzlük bulunduğunu vurgulayan Küçükoğlu, ithal edilen enerjinin en iri kısmının ev ve hizmetler bölümünde kullanıldığını anlattı.

Küçükoğlu, hep enerjinin yüzdelik 35'inin ev ve hizmetlerde, yüzdelik 34'ünün sanayide, kalanın ise ulaştırma, ekincilik ve hayvancılık ile erke dışı bölgelerde tüketildiğini belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Konut ve hizmetler yanındaki 20 bilyon dolar seviyesinde tüketilen enerjinin yüzdelik 30 ila 40'ını artırım edebiliriz. Bunun düşüncesince mukteza yeteneklere, altyapıya, gelişigüzel kabil erke velut enstrümanları yaşamımıza geçirerek erke tasarrufu elde ika olanağına sahibiz. Bu artırım miktarı hem iklimin korunması hem de memleketimiz ekonomisinin akan açığının akla yatkın yönetilmesine hem de henüz dobra vilayetlerde yaşamaya yardım sağlayacak müşterek seviyede."

"Yalıtımla kestirmece yüzdelik 90 erke tasarrufu sağlayabiliriz"

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu ise Türkiye'nin kâffesi şehirlerinin erke tasarruflu, emniyetli ve dimdik binalara eş olması düşüncesince kentsel tahavvül fırsatının dobra değerlendirilmesi icap ettiğini anlatım ederek, "Eğer kentsel tahavvül sürecinde baştan nesir edilecek kâffesi binalarda elektrik kalınlıklarına ehemmiyet verirsek, on paralık elektrik yapılmamış müşterek binaya mucibince kestirmece yüzdelik 90 erke tasarrufu sağlayabiliriz." diyerek konuştu.

Eruslu, Türkiye'deki binaların yüzdelik 80'inde ısı yalıtımı bulunmadığını ve vilayetlerde makbul elektrik kalınlıklarının Avrupa'da ayrımsız hava kuşağında arazi düzlük şehirlere mucibince geride bulunduğunu kaydetti.

Binalarda beğenilen enerjinin yüzdelik 80'lik bölümünün sıtma ve soğutma amacıyla tüketildiğine ayraç fail Eruslu, "Kendi kaynaklarımızla ürettiğimiz enerjiyi de engelleme ettiğimizde Türkiye'nin hep erke maliyeti kestirmece 60 bilyon dolar civarındadır. Ülkemizde elden binaların erke velut bir duruma getirilmesiyle gelişigüzel sene 9 bilyon dolar artırım elde ika potansiyelimiz var." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ