USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: "NATO, yazılı önerilerini Rusya'ya iletti"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın düzenlilik tekliflerine yazılı karşılık verildiğini belirterek, "NATO, yazılı önerilerini Rusya'ya iletti" dedi. Rusya'ya ortak defa hâlâ tansiyonu düşürme çağrısında mevcut Stoltenberg, "Rusya, devletlerin rızası olmaksızın k

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg:
27-01-2022 00:06

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın sunmuş bulunduğu düzenlilik teklifine NATO ve ABD'nin yazılı cevabını göndermesinin peşi sıra matbuat toplantısı gerçekleştirdi. Stoltenberg konuşmasında, "Avrupa-Atlantik güvenliği düşüncesince eleştiri birlikte an ile huzur karşıyayız. Rusya'nın Ukrayna ve etrafında askeri yığınağı bitmeme ediyor, 100 binden aşkın Rus askeri alanda ve Belarus'taki ehemmiyetli konuşlandırmalar karışma kazanmak kıl payı hâlâ dahası da yolda. Rusya'yı birlikte el hâlâ tansiyonu düşürmeye çağırıyoruz. NATO, gerilimlerin ve anlaşmazlıkların diyalog ve diplomatlık eliyle çözülmesi gerektiğine banko inanmaktadır. Zorla ve ya çelim tehdidiyle değil" ifadelerini kullanarak Rusya'ya birlikte el hâlâ diploması çağrısında bulundu. Rusya'nın düzenlilik tekliflerine bağlı Amerika ve NATO'nun yazılı cevabını ilettiğini duyuran Stoltenberg, "Bugün NATO, yazılı önerilerini Rusya'ya iletti. Bunu Amerika ile koşut yerine yaptık" biçiminde konuştu.

 

"Moskova ve Brüksel'de ofislerimizi baştan kurmalıyız"

"Rusya'nın NATO ile diplomatik bağlarını kesmesi, diyaloğumuzu hâlâ da zorlaştırıyor" diyen Stoltenberg, "Bu nedenden Moskova ve Brüksel'de öz ofislerimizi baştan kurmalıyız. Ayrıca şeffaflığı isteklendirme eylemek ve riskleri ıskat eylemek düşüncesince bulunan askeri yazışma kanallarımızdan dört dörtlük yerine yararlanmalı ve başkaca aceleci yararlanma düşüncesince birlikte çırçıplak iane hattı kurmanın yollarını aramalıyız" ifadelerini kullandı.

"Rusya'nın endişelerini dinlemeye hazırız"

Ukrayna ve çevresindeki gestalt da karışma kazanmak kıl payı Avrupa'nın güvenliğine yer veren Stoltenberg, "Rusya'nın endişelerini dinlemeye ve Helsinki Nihai Senedi'nden başlayarak Avrupa güvenliğinin asliye ilkelerini elbette koruyacağımız ve güçlendireceğimiz üzerine asıl birlikte müzakere hazırlamaya hazırız. Bu, herhangi birlikte ulusun öz düzenlilik düzenlemelerini seçilmiş hakkını içerir" dedi.

"Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova'daki güçlerini arka çekmeli"

Stoltenberg, "Rusya, müttefiklere ve öbür uluslara müteveccih zorba çelim duruşundan, agresif söylemlerden ve çirkin oruçlu faaliyetlerden kaçınmalıdır. Rusya ayrıca, bu devletlerin rızası yapılmaksızın konuşlandırdığı Ukrayna, Gürcistan ve Moldova'daki güçlerini arka çekmeli ve topu topu taraflar, Normandiya formatı da karışma kazanmak kıl payı çatışmaları nakız çabalarına yararlı birlikte halde karışma olmalıdır" diyerek konuştu.

Rusya'ya baştan diyalog çağrısı

Risk azaltma, saydamlık ve tabanca kontrolüne de yer veren Stoltenberg, "Tarih sergilemiştir ki bu mevzularla alakadar kazanmak hacısı hocası düşüncesince asıl birlikte düzenlilik sağlayabilir. Bu nedenden asıl birlikte ayırt oluşturacak ameliye önlemlere ihtiyacımız var. İlk hamle yerine NATO-Rusya Konseyi'nde tatbikatlar ve çekirdeksel politikalar üzerine çapraz brifingler öneriyoruz. Ayrıca askeri saydamlık mevzusundaki Viyana Belgesi'ni modernize etmeli, gök ve siber tehditleri ıskat eylemek düşüncesince çalışmalıyız" dedi.

"Biz arbede ardında değiliz. Ancak ittifakımızın güvenliği ile ilgilendiren ilkelerden ödünleme veremeyiz"

Stoltenberg, "Havada ve denizde vakaları önleme üzerine danışma etmeli ve kimyasal, dirim bilimsel silahlarla ilgilendiren arsıulusal taahhütlere dört dörtlük yerine uymayı baştan üstlenme etmeliyiz. Son olarak, tabanca kontrolü üzerine ağırbaşlı birlikte söz yapmamız gerekiyor, çekirdeksel silahlar ve orta, çelimsiz menzilli füzeler de dahil. NATO-Rusya Konseyi'nde topu topu bu mevzuları hâlâ etraflıca yerine ele kabul eylemek düşüncesince müttefikleri ve Rusya'yı birlikte saf toplantıya çağırma ettim. Müttefikler belkili bulunan en çelimsiz müddette birlikte araya gelmeye hazır. Tüm çabalarımızda Ukrayna ile bulunduğu denli Finlandiya, İsveç, Gürcistan ve elbette ki Avrupa Birliği de karışma kazanmak kıl payı öbür NATO ortaklarıyla yaklaşan teşrikimesai süresince olmaya bitmeme ediyoruz" dedi. Stoltenberg, "NATO defans gayeli birlikte ittifaktır ve tığ arbede ardında değiliz. Ancak ittifakımızın güvenliği ile ilgilendiren ilkelerden ödünleme veremeyiz. Kuruluş mutabık olmamıza ve 5. maddede garanti dibine tahsil edilen şişman defans taahhüdümüze ağız ağıza bağlıyız. Tüm müttefikleri sıyanet etmek ve arkalamak düşüncesince lazım topu topu önlemleri alacağız" biçiminde konuştu.

"Açık bap politikası asliye prensibimiz"

Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyeliğine müteallik birlikte mevrut soruya ise, "Açıkça söyledik, herhangi birlikte yurt öz kaderini atama ika hakkına sahip. Ukrayna kıl payı talip herhangi birlikte yurt NATO üyeliğine başvurabilir. Açık bap politikası asliye prensibimiz" biçiminde karşılık verdi.

Melike Yazır

İLGİLİ HABER
ABD Dışişleri Bakanı Blinken: "Rusyaya verilen belgeyi kamuoyuna açıklamıyoruz" Amerika Dışişleri Bakanı Blinken: "Rusya'ya verilen belgeyi kamuoyuna açıklamıyoruz"
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ