USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Rusya çekirdeksel savaşın kazananı olamayacağını anlamalı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın birlikte çekirdeksel savaşın kazananının olamayacağını anlaması icap ettiğini ve Ukrayna'nın kendini defans hakkına eş olduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Rusya çekirdeksel savaşın kazananı olamayacağını anlamalı
05-11-2022 14:58
Ankara

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ayrışık temaslarda mevcut peyda etmek az daha geldiği İstanbul'da AA muhabirlerinin gündeme dair sorularını yanıtladı.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la musahabe sonrası paylaştığınız mesajı gördük. Kendisinden aldığınız en ehemmiyetli ileti neydi?"

"Elbette en ehemmiyetli mesaj, ikimizin de Ukrayna'yı desteklemenin ve Rusya'nın Ukrayna'ya gönül rahatlığı bu agresif savaşını sona erdirmenin önemi üstünde mutabık olmamız oldu. Hem Ukrayna'ya dayanak noktası sağlamada hem de Ukrayna'dan hububat ihracatını sağlayıcı anlaşmayı kolaylaştırmada yaptıklarından ötürü Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türkiye'ye teşekkürlerimi sundum. Bu, besin fiyatlarının düşmesine asistan ve özellikle donsuz devletler peyda etmek az daha topu topu evren düşüncesince önemlidir. Türkiye, bunu beklenen kılmada anahtar gösteriş oynamıştır."

"Dün, Çanakkale'ye yanında ziyarette bulundunuz. Neler hissettiniz?"

"Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la oraya değişik anıtları kıymetlendirmek ve savaşın topu topu vahşetinin yanı esna mücadelesi önleyerek barışı gaye edinmenin önemini anımsamak iri yanında onurdu. NATO, aha kusursuz da bu sebeple kısaca barışı arkalamak düşüncesince var. Bu sebeple NATO müttefiklerinin hiçbirinin saldırıya uğramamasını iletmek düşüncesince NATO'da dal omuza durmamız gerekiyor."

"NATO içre Rusya-Ukrayna Savaşı'nın bitmesini değil, uzamasını, sonunda Rusya'nın yıpranmasını istek fail üyeler olur mi? Bu, NATO'yu nite etkiler? Tüm üyelerin savaşın doğrudan deminden sona ermesi dair oydaş bulunduğunu görebiliyor musunuz?"

"Elbette hacısı hocası bu savaşın bitmesini lazım fakat bunun ne işe yaradığını anlamamız gerekiyor. Bu, yanında atak savaşı. Rusya, Putin yanında öteki ülkeyi engelleme ediyor. Elbette Ukrayna, Rusya'nın bu saldırılarla ele geçirdiği memleketlerini baştan ikrar etmek düşüncesince kendini defans hakkına sahip. Şunu anlamalıyız ki bu mücadelesi Putin başlattı. Onun tercihiydi ve bu mücadelesi isterse erte bitirebilir.

Aynı sürede şurası da anlamalıyız ki Putin ve Rusya, savaşmayı bırakırsa barışa kavuşacağız. (Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenskiy ve Ukrayna savaşmayı bırakırsa Ukrayna, serbest yanında hükümran millet namına varlığını sona erdirecek. Dolayısıyla Ukrayna'yı desteklemek, onların menfaatlerini savunmalarını iletmek denli yanında sorumluluğumuz var.

Elbette, bu savaşın yanında etapta araştırma masasında sona ereceğine inanıyorum fakat Ukrayna'nın araştırma masasında neler başarabileceğinin banko harp alanındaki güce dair bulunduğunu da biliyoruz.

Dolayısıyla Ukrayna'nın serbest yanında millet namına hâkimiyet sürmesini istiyorsak ülkenin elini yükseltmek ve Ukrayna düşüncesince ikrar edilebilmekte yanında son yahut araştırma olasılığını en yukarı düzeye boşaltmak düşüncesince Ukrayna'ya askeri dayanak noktası sağlamamız gerekiyor."

"Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya alınması yerinde bu devletlerde örgütün çekirdeksel kapasitesinin konuşlandırılması uygulayım namına beklenen olacak mı? teşkilat kararlarını konsensüsle almaktadır zorla yanında Genel Sekreter namına sizce teşekkül hakeza yanında konuşlandırmayı değerlendirmeye almalı mı?"

"Nükleer duruşumuzu ve konuşlandırmalarımızı tağyir planımız namevcut kısaca bu yanında iş olmadı. NATO, yanında defans ittifakıdır. Elbette Türkiye'nin de karışma bulunduğu topu topu NATO müttefiklerinin, Madrid'deki zirvemizde Finlandiya ve İsveç'i İttifak'a katılmaya çağırma etmesini kıvançla karşılıyorum. Ayrıca Türkiye, Finlandiya ve İsveç, kuma memorandumu ikrar etti.

Ve deminden Finlandiya ve İsveç'in terörle uğraş mevzusundaki ihya yasalarını uygulamaya koyduğunu, Türkiye'ye tabanca ihracatı üstündeki topu topu kısıtlamaları kaldırdığını gördük. Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in buluşmuş bulunduğu ve terörle uğraş konusunda, imdi nice mevzuda baş başa çalışmış oldukları kalımlı mekanizmayı, yapıyı oluşturduk. Bu sebeple haziranda imzaladığımız Katılım Protokolü'nü onaylamanın ve katılma dönemini tamamlamanın devrinin geldiğini düşünüyorum."

"Dünya, çekirdeksel harp tehlikesini aklından çıkaramıyor. NATO, topu topu üyelerini böylesi yanında karabulut senaryosundan koruyabilecek kapasiteye ehil mi?"

"NATO, tarihin en çelimli ittifakıdır. NATO, dünyanın askeri gücünün yüzdelik 50'sini anabolizma ediyor. Tabii ki topu topu NATO müttefiklerini korumaya ve savunmaya hazırız. Bu, yanında çatışmayı tutuşturmak düşüncesince değil, çatışmayı engel kalmak içindir. Eğer yanında bağlaşık saldırıya uğrarsa topu topu İttifak'ın NATO'nun esas rolü bulunan 'Birimiz hepimiz, çoğumuz birimiz için' biçiminde yanıt vereceği banko açıktır. O devir barışı koruyabilir, mücadelesi önleyebiliriz.

Rusya'dan gördüğümüz, bodoslama kazalı çekirdeksel retoriktir. Rusya, yanında çekirdeksel savaşın kazananının olmayacağını, katiyen savaşılmaması icap ettiğini ve Rusya düşüncesince başlıca neticeleri olacağını anlamalıdır. Dolayısıyla çekirdeksel silahların rastgele yanında halde kullanılması, Rusya'nın olmasını banko engellemesi müstelzim yanında şeydir."

"Putin’in açıklamalarına karşın Rusya’nın Ukrayna’da çekirdeksel tabanca istimal ihtimali size mucibince halen efdal mi?"

"(Rusya'nın) Herhangi yanında çekirdeksel tabanca istimal olasılığı halen düşüt zorla bire yanında sürede neticeler da baş döndürücü iri ve yıkıcı. Bu sebepten riski ciddiye almamız gerekiyor. Rusya'nın yaptıklarını yakından strateji etmemizin sebebi de bu. Şimdiye derece çekirdeksel duruşlarında rastgele yanında ayrım görmedik zorla kılıç izlemeye bitmeme edeceğiz ve teyakkuzdayız zira Rusya'nın Ukrayna'da çekirdeksel tabanca kullanmasını engellememiz gerekiyor."

"NATO'nun Ukrayna'ya sakıncasız iletişim, insansız etkin sistemler ve mahrukat denli yardımlar sağlamış bulunduğu biliniyor. Size mucibince bundan sonra bu yardımların özelliği bundan sonra ağırbaşlı silahlara dönüşmeli mi? Bu yönde üyelerinizden çelimli yanında dilek mevcut mı?"

"NATO müttefikleri ve NATO, (Ukrayna'ya) nice ayrımlı türde dayanak noktası sağlıyor. Ayrıca yakıt, kışlık giysiler, enformasyon sistemleri denli ölümsek sıfır destek sunar de iri ehemmiyet taşıyor zorla natürel ki öldüren silahlar ve ağırbaşlı silahlar da önemli. NATO müttefiklerinin de Ukrayna'ya ağırbaşlı ve çağdaş silahlar, zırhlı araçlar, etraflıca menzilli toplar ve etraflıca menzilli sistemler sağlamasını da kıvançla karşılıyorum.

Bu ikmaller, çağdaş tabanca sistemleri de gelişigüzel güzeşte gündüz harp dalında ayırt yaratıyor. Ukrayna ordusunun harp dalında kazanılmış bulunduğu zaferler, natürel gelişigüzel gündüz sergiledikleri yiğitlikleriyle, cesaretleriyle Ukraynalı askerlere aittir fakat natürel NATO müttefiklerinden ve ortaklarından aldıkları dayanak noktası arka püskürtmelerini, memleketlerini arka almalarını ve savaştaki ivmeyi korumalarını beklenen kıldı."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ