USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'ten Rusya'ya yeni diyalog çağrısı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'yı ve tamamı NATO müttefiklerini NATO-Rusya Konseyi'nin müşterek kol toplantısına çağırma etmiştim. Bu davetimi Perşembe haset Bakan Lavrov'a gönderdiğim müşterek mektupta yineledim" dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'ten Rusya'ya yeni diyalog çağrısı
19-02-2022 17:33
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Münih Güvenlik Konferansı'nda konuştu. Stoltenberg, "Rusya, Soğuk Savaş'tan beri en iri askeri yığınağını yapıyor. Ukrayna ve etrafında zalimane er yığdı. Ne olacağını bilmiyoruz. Ancak arbede riski gerçektir. NATO müttefikleri politik eş hal anmak düşüncesince çelimli diplomatik çabalarını sürdürüyorlar. Ancak Moskova'nın iddialarına karşın şu anne genişliğinde rastgele eş arka çekme yahut gerilimi düşürme belirtisi görmedik.

Aksine Rusya'nın yığılması bitmeme ediyor. Çok yakından izlemeye bitmeme ediyoruz. Rusya'yı söylediğini hazırlamaya ve kuvvetlerini Ukrayna sınırlarından çekmeye çağırıyoruz. Bu, barışçıl eş çözüme müteveccih ehemmiyetli eş ilkin hamle olacaktır" ifadelerini kullandı. "Rusya'nın rotasını değiştirmesi düşüncesince baş döndürücü geç değil" diyen Stoltenberg, "Savaşa hazırlanmayı bırakın ve barışçıl eş hal düşüncesince çalışmaya başlayın. NATO, Avrupa'daki hepsi ülkeler ve Rusya düşüncesince güvenliği artırabilecek manalı çapraz adımlar alaşağı etmek düşüncesince Moskova ile şümullü eş diyaloga girmeye hazırdır" halinde konuşarak eş kere hâlâ diplomatik çözümü ayraç etti.

"Rusya'yı ve NATO müttefiklerini NATO-Rusya Konseyi toplantısına çağırma etmiştim. Davetimi Lavrov'a gönderdiğim eş mektupta yineledim"

Daha ilkin Moskova'ya yazılmış tekliflerde bulunduklarını hatırlatan Stoltenberg, "Bu, eş eş döşeme bulmanın beklenen olduğuna inandığımız ehemmiyetli eş gündemdir. Bu sebepten dolayı Rusya'yı ve hepsi NATO müttefiklerini NATO-Rusya Konseyi'nin eş paradigma toplantısına çağırma etmiştim. Bu davetimi Perşembe haset Bakan Lavrov'a gönderdiğim eş mektupta yineledim" dedi.

"Moskova, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonradan NATO'ya eklenen ülkelerden hepsi güçlerimizi ve altyapımızı çekmemizi istem ediyor"

Mevcut krizin Ukrayna'dan hâlâ eş tomar bulunduğunu vurgulayan Stoltenberg, "Tehlikede bulunan baş döndürücü bilinçlilik var. NATO ve Rusya arasındaki ilişkiler, Avrupa ve transatlantik güvenliği ile sonunda ülkeler arasındaki ilişkileri elbette ayarlamak istediğimiz sorusu. Moskova zamanı arka almaya, ağırlık alanlarını baştan meydana getirmeye çalışıyor, NATO'nun dolgun defans hakkını alıkoymak istiyor. Moskova, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonradan NATO'ya eklenen ülkelerden hepsi güçlerimizi ve altyapımızı çekmemizi istem ediyor. Biz eş kendisine duruyoruz ve gelişigüzel devir birbirimizi arkalamak ve sıyanet etmek düşüncesince ne gerekiyorsa yapacağız" diyerek konuştu.

Stoltenberg, "Moskova başkaca hükümran devletlerin öz yollarını seçilmiş hakkını ve öz düzenlilik düzenlemeleri hakkını bildirme etmiyor. İlk kez, demincek Pekin'in Moskova'ya katıldığını ve NATO'ya yeni uzuv bildirme etmeyi bırakması çağrısı yaptığını görüyoruz. Bu, engellenmeyen devletlerin kaderini ve öz düzenlilik düzenlemelerini arama ika ve öz otoriteli idare modellerini dayatılmış girişimidir. Mevcut kriz, transatlantik birlikteliğin Avrupa güvenliği düşüncesince önemini göstermektedir" dedi. Stoltenberg, "İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş bizlere Avrupa'da çelimli eş transatlantik deste yapılmaksızın esas eş güvenliğin olmadığını öğretti. NATO, Avrupa ve Amerika'da 70 yılı eş tomar süredir yaptığımız üzere eş arada durmayı, barışı ve demokratik dirim tarzımızı korumaya bitmeme edecektir" ifadelerini kullandı.

"Tüm müttefikleri arkalamak ve sıyanet etmek düşüncesince mukteza hepsi önlemleri alacağız"

NATO'nun defans ittifakı bulunduğunu hatırlatan Stoltenberg, "Rusya'yı yahut eş başkasını zılgıt etmiyoruz. Ancak hepsi müttefikleri arkalamak ve sıyanet etmek düşüncesince mukteza hepsi önlemleri alacağız. Bu nedenle, Rusya'nın agresif hareket modeline cevap kendisine NATO genelinde birbirimizi defans mevzusundaki azimli taahhüdümüz üzerine rastgele eş hata kusur bilmeksizin çekinmek düşüncesince caydırıcılığımızı ve savunmamızı güçlendiriyoruz" dedi.

"Rusların işgale mazeret üretmeye çabaladıklarına müteveccih endişemiz artıyor"

Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı karışma etmeye minval anahtar mazeret düşüncesince birtakımı bağlam peyda etmek düşüncesince çabaladığını, sonuç basamak sakıncalı bağlam gördüklerini söyleyerek, "Bunların şu anda yaşama geçirildiğini görüyoruz. Rusların işgale mazeret üretmeye çabaladıklarına müteveccih endişemiz artıyor. Son basamak endişeliyiz zira Rusya'nın hazırlığa bitmeme ettiğini görüyoruz. Soğuk Savaş'ın sona ermesinden beri Avrupa'da on paralık bu genişliğinde iri eş muharebeye apiko bütünlük yoğunluğu görmemiştik. Elbette bu hepimize sakıncalı eş çevir sesi gönderir" halinde konuştu.

"Rusya, gizlemeden bap politikamız mevzusundaki taahhüdümüzü bırakmamızı istem etti"

Rusya'nın elden Ukrayna'da değil, NATO'da da talebinin bulunduğunu tamlayan Stoltenberg, "Açık bap politikamız mevzusundaki taahhüdümüzü bırakmamızı istem ettiler. Üye devletlerin az hâlâ yarısından hepsi NATO birliklerini ve güçlerini çekmemizi istem ettiler. Sonra bu talepleri karşılayamazsak askeri-teknik sonuçların olacağını tekraren söylediler. Dolayısıyla tehlike, bu devasa askeri tahaşşüt ile sonuç basamak tehditkar söylemler, karşılayamayacağımızı bildikleri talepler encam sürmesi ve karşılamazsak askeri neticeleri olacağını söylemesidir. Yani bu eş hamle değişikliği. Bu, Avrupa güvenliği düşüncesince asliye değerlere gizlemeden belirgin gönül rahatlığı çıkan Rusya'nın yeni eş normali" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ