USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO-Rusya görüşmesi konkre son yapılmaksızın tamamlandı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO-Rusya Konseyi Toplantısı'nda, tarafların pozisyonlarını koruduğunu, NATO'nun dünkü müşterek saf toplantı teklif ettiğini, fakat Rusya'nın buna elan karşılık vermediğini söyledi.

NATO-Rusya görüşmesi konkre son yapılmaksızın tamamlandı
12-01-2022 18:14
Brüksel

NATO-Rusya Konseyi, 2019'dan beri önceki kere toplanarak Ukrayna sınırındaki Rus askeri tahkimatı sonrası ortaya çıkan yüklülük ve Avrupa'nın güvenliğiyle ilgilendiren mevzuları ele aldı.

Brüksel'deki NATO karargahında meydana getirilen toplantıya, Stoltenberg reislik etti. Toplantıya, Rusya yerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ile Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin katıldı. NATO müttefiklerinin Brüksel'deki sürekli temsilcilerinin beraberinde Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman da görüşmede amade bulundu.

Stoltenberg, toplantı bitiminde gazetecilere bilgelik verirken, Ukrayna ortamında ve çevresindeki gestalt ile bunun Avrupa güvenliğine yansımalarını ele aldıklarını aktardı.

"Bu mevzularda NATO müttefikleri ile Rusya ortada ağır farklılıklar bulunuyor. Ortayı bilmek hazırlop olmayacak" diyen Stoltenberg, buna karşın bire müşterek masa çevresinde toplanmanın müspet müşterek çevir sesi bulunduğunu vurguladı.

Rus tarafının, ara ayında Amerika ve NATO'ya ilettiği güvenlik garantileri mevzulu geçim teklifini ahit masaya getirdiğini dile getiren Stoltenberg, şöyleki bitmeme etti:

"Bunlar arasında, NATO'ya acemi unsur alımının durdurulmasını ve NATO'nun doğudaki bağlaşık ülkelerden güçlerini çekmesini içeren talepler bulunuyor. Müttefikler ise NATO'nun belirgin bap politikasının süreceğini, rastgele ülkenin özlük güvenlik düzenlemesini seçilmiş hakkı bulunduğunu yineledi. Müttefikler başkaca birbirlerini esirgeme ve defans imkanlarından vazgeçmeyeceklerini belirgin bariz ortaya koydu. Buna ittifakın doğusundaki askeri varlık de dahildir."

NATO müşterek saf toplantı teklif etti

Jens Stoltenberg, NATO'nun, Rusya'ya diyaloğu temdit ve müşterek saf acemi toplantı ika teklifinde bulunduğunu bildirerek, tekliflerinin silahların kontrolü, füzelerin sınırlandırılması, silahsızlanma, siber saldırılar, çekirdeksel politikalar kadar nice mevzuyu kapsadığını kaydetti.

Stoltenberg, "Rusya, bu teklifte uygun kalma kadar müşterek vaziyette değildi. Reddetmediler, fakat Rus temsilci, NATO'ya karşılık hasretmek düşüncesince vakte gereksinimleri bulunduğunu söyledi. Biz oturup konuşmaya hazırız. Rusya'nın yanıtının müspet olmasını beklenti ediyorum, zira diyaloğa ihtiyacımız var." dedi.

"Açık kapı" politikasından ödün yok

Sık kalın diyaloğa amade oldukları mesajını sağlayan Stoltenberg, NATO'nun belirgin bap politikasından ve müttefiklerin birbirini koruması ilkesinden ödün vermeyeceklerini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna yahut apayrı müşterek ülkenin NATO üyeliğine hoppadak NATO'nun 30 müttefikiyle o ülkenin değişmeyen vereceğini, Rusya'nın yahut rastgele müşterek ülkenin, bu mevzuda veto hakkının bulunmadığını dile getirdi.

Rusya ve NATO'nun, Brüksel ve Moskova'daki ofislerini aykırı şekilde baştan açıp açmayacağı sorulan Stoltenberg, ofislerin açılması düşüncesince ön şartlarının bulunmadığını, misyonların baştan faaliyete geçmesini istediklerini, fakat diyalog düşüncesince bu ofislerin açılmasının eşya olmadığını söyledi.

Silahlı arbede riski

Jens Stoltenberg, silahlı arbede riski bulunup bulunmadığına bağlı suali yanıtlarken de "Avrupa'da acemi müşterek silahlı arbede riski bulunuyor. Bugünkü toplantı ve bu hafta meydana getirilen gayrı toplantılar bu nedenle baş döndürücü önemli, zira silahlı müşterek çatışmayı mâni olmak düşüncesince elimizden geleni yapacağız." diyerek konuştu.

Stoltenberg, silahlı müşterek arbede dair baş döndürücü müşterek tomar montaj yapılmaması gerektiğini, bu ihtimale huzur diyaloğa amade olduklarını, fakat görüşmelerin negatif neticelenmesi hali düşüncesince de mücehhez durduklarını tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ