USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Netanyahu hükümeti karşıtı protestoların 8. haftasında sokaklardaki İsrailli sayısı beniz bini aştı

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun kesinleşmemiş kaymakamlık düzenlemesine hakkında kitlesel gösteriler bitmeme ediyor

Netanyahu hükümeti karşıtı protestoların 8. haftasında sokaklardaki İsrailli sayısı beniz bini aştı
26-02-2023 03:09
Kudüs
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}İsrail'de Netanyahu hükümetinin kaza düzenlemesine için protestolar devam ediyor

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, yargının yetkilerini kısıtlayan kanun teklifi ve sağlıklı politikalarına için planlı gösterilerin sekizinci haftasında sokağa çıkan İsrailli sayısı 100 bini geçti.

Netanyahu öncülüğündeki çok sağcı ortak yönetim hükûmeti hükümetinin kaza düzenlemesine için rastgele hafta cumartesi akşamı diyar genelinde demonstrasyon düzenleyen İsrailliler, protestoların sekizinci haftasında gine sokağa çıktı.

Başta Tel Aviv peyda etmek üzere, Hayfa, Batı Kudüs, Birüssebi, Herzliya ve Netanya denli kentlerdeki gösterilere, aralarında ihtilaf liderleri ve emektar mevki yetkililerinin de arazi almış bulunduğu beniz binden çok İsrailli katıldı.

Tel Aviv’de 160 bin isim meydanlarda

Önceki haftalarda bulunduğu denli en koyu katılımlı gösteriye ev sahipliği özne Tel Aviv’de on binlerce protestocu Kaplan Caddesi'ndeki Hükümet Kompleksi uğrunda toplandı.

İsrail televizyonu Kanal 13’e göre, Tel Aviv mitingine 160 bin protestocu katıldı.

Göstericiler, Netanyahu'nun Başbakanlığı aleyhinde, İngilizce "Suç Bakanı" (Crime Minister) mukayyet pankartlar ile ortak yönetim hükûmeti hükümetindeki çok sağcı siyasileri eleştiren dövizler taşıdı.

Taşınan dövizlerde, Binyamin Netanyahu’nun lakabı “Bibi”ye atfen, “Bibi Escobar” ve “Bibius Ceesar” denli yazılar arazi aldı.

İsrail’in ayrımlı taharri memuru polis maşer örgütleri ve iş sektörlerinden temsilciler ile politik isimler, ortada kurulan sahnede el erki yanlısı konuşmalar yaptı.

Tel Aviv mitingindeki protestocular arasında, çok mutekit Yahudi partilerin de arazi almış bulunduğu hükümet koalisyonunun eş hakları dair gözdağı oluşturduğunu korumak için çaba sarfeden aktivist hanımlar da arazi aldı.

Yüzden çok fahri kadın, Margaret Atwood’un distopya türünde yazdığı ve hanımları kahir düşüntülü birlikte camiası özetleyen Damızlık Kızın Öyküsü (Handmaid’s Tale) isimli sanlı kitapta betimleme edilen hanımlar denli parafin kapela ve al cübbeden oluşan kostüm giyerek yürüdü.

Netanyahu hükümetinin çok sağcı politikalarına ve Filistin’deki işgale için çıkan birtakımı gruplar da Filistin bayrakları ile “Herkes engellenmeyen olana denli kimesne engellenmeyen değil”, “Siyonizmden kurtuluş” mukayyet dövizler taşıdı.

Bir kadro protestocu, Tel Aviv’in merkezi Ayalon otoyolunu trafiğe kapattı. Polisin dahil etmiş bulunduğu gruptan birtakımı şahıslar gözaltına alındı.

Ülkenin en iri kentlerinden Hayfa’da sonuç haftalarda gösterilere en efdal miktarda katılma sağlandı.

İsrail polisinin aktardığına mucibince Hayfa’daki gösterilere 30 binden çok isim katıldı.

Herzliya kentindeki hükümet karşıtı protestocular, hükümetin kaza düzenlemesine için şehrin şehremaneti binasına İsrail'in Bağımsızlık Bildirgesi'nin mukayyet bulunduğu dev birlikte pankart astı.

Netanyahu hükümetinin "yargı reformu"

İsrail'de on binlerce kişinin, ilkin Tel Aviv peyda etmek neredeyse ayrımlı illerde Netanyahu hükümetinin kaza düzenlemesi ve sağlıklı politikalarına için sürdürdüğü kitlesel gösteriler 8 haftayı geride bıraktı.

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin tarzı üstündeki tesirini yıpratan birlikte kanun planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başbakanlığındaki ortak yönetim hükûmeti hükümetinin, yargının birtakımı yetkilerini meclise devretmeye müteveccih hamleleri, Yüksek Mahkeme ilkin peyda etmek neredeyse hükümet ile İsrail kaza mekanizması ortada gerilime kere açmıştı.

Ülkedeki en efdal kaza merci adına fariza özne İsrail Yüksek Mahkemesi, kanun taslağı adına benimseme edilen "temel yasalara" karşıt bulunduğu nedeni öne sürülerek Meclisin çıkardığı kanunları feshetme yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açıklamış bulunduğu kaza düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları feshetme yetkisinin elinden alınacağını belirtmişti.

Düzenleme bire birlikte zamanda, Yüksek Mahkeme başkanının şu an yürürlükte bulunduğu neredeyse bayrılık esasına mucibince değil, hükümetin seçtiği şahısların çoğunlukta bulunduğu kaza komitesi çeşidinden atanmasını öngörüyor. Bu da Yüksek Mahkeme başkanının atanmasında iri miktarda başbakanın lakırtı sahibi olabileceği anlamına geliyor.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin kaza düzenlemesine için itirazlarını mukayyet adına iletmiş, kaygılarının "güçler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve ferdî hakların korunması"nın bozulması üstünde toplandığını paylaşmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ