USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Nikolaus Meyer-Landrut: 'Rusya’ya karşı yaptırımlar daha da güçlendirildi'

AB Büyükelçileri, Türk otomotiv sektöründeki gelişimleri Bursa'da değerlendirdi. Ukrayna'nın beraberinde el birliği içinde olunması icap ettiğini tamlayan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Rusya'ya karşı yaptırımların daha da gü

Nikolaus Meyer-Landrut: 'Rusya’ya karşı yaptırımlar daha da güçlendirildi'
01-03-2022 11:17

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve AB ülkelerinin Türkiye'de fariza önleyen büyükelçileri Bursa'da otomotiv sahası temsilcileriyle yan yana araya geldi Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve beraberindeki heyet, Renault ve Fiat engelleme Otomotiv Sanayi Derneği gözetim yerleşmiş üyeleri, Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) gözetim yerleşmiş üyeleri, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçı Birliği gözetim yerleşmiş üyeleri ile gümrük birliği, yeşil transformasyon ve sayısal transformasyon hikayelerinde masaya yatırdı.

Avrupa Birliği ve Türkiye iş birliğinin ele alındığı güruh sonrası açıklamalarda olan Nikolaus Meyer-Landrut, “Mart 2021'deki kararlar çerçevesinde komisyonun koşut kendisine yürütülmesini istediği 2 madde var. Birisi AB kurul içindeki görüşmelerdir. Bu görüşmeler ehemmiyetli ve halen bitmeme etmektedir. İkinci kendisine da Türkiye ile olan gümrük donanması anlaşmasının sorunlarıdır ki, yaz aylarından itibaren proses ilerliyor. Teknik görüşmeler halen bitmeme ediyor. Buradan konkre sonuçlar çıkınca da, AB komisyonu esasen uzuv ülkelere dönüp bu konseyde kritik edilmeye açacaktır. Tabi ki bu siyasal yan yana ağız dalaşı olacak. Siyasi tartışmaların neticesini şimdiden benim nasıl sonuçlanacağını söylemem belkili değil. Ancak ticari bölgede yan yana tekâmül yapılmaksızın kurul filhakika komisyonda tartışılmak neredeyse bunu esasen uzuv ülkelere götüremeyecektir” dedi.

“Rusya'ya karşı yaptırımlar daha da güçlendirildi”
Rusya-Ukrayna gerilimi ve otomotiv sanayisinde yaşanmış olan sorunlara yer veren Landrut, “Rusya Ukrayna'ya harp açtı. Bu arsıulusal hukukun ihlali ve Avrupa Birliği devletleri buna karşı nice yaptırımlar getirdi. Bunlar enikonu çelimli kazançlı yaptırımlar oldu. Tabi ki, bu cins yaptırımların bizim ekonomimizin üstünde de tesiri olacaktır. Ama böylesi yan yana saldırganlığa karşı durmamız gerektiği tek şüphesizdir. Ukrayna'nın indinde el donanması içinde olmalıyız. Türk hükümetleri de meydana getirdiği açıklamayla, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını çelimli yan yana halde kınadı. Artık beraberce durup, arsıulusal dek düşüncesince bu arada uğraş etmemiz gerekiyor. Tabi ki, ekonomilerimizin dayanıklılığı ve mukavemeti de yanıt vermemizi belkili kılacaktır. Ancak rastgele yan yana sakınım almaması bahis konusu olamazdı. Dolayısıyla bu tedbirler askeri eylemin bitmeme etmesi kararında daha da güçlendirildi” halinde konuştu

Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro da, “Avrupa Birliği kendisine Rusya'ya karşı daha evvela aynısı benzer yepyeni bazı önlemleri devreye aldık. Aslında Bursa'ya hulul sonucu da bu işe verdiğimiz önemin yan yana vurgusu. Toplantıda konuştuğumuz hususlar aşırı ehemmiyetli hususlardı. Otomotiv endüstri temsilcileri filhakika bunlardan bahsedecektir. Türkiye ile AB ilişkilerinin geleceğinden de bahsettik. Üye abuhava temsilcileri kendisine bu ilişkiyi geliştirmeye ve hile etmeyi anlatım geçirmek isteriz. Otomotiv sahası Türkiye AB arasındaki ilişkilerin uzun ayraç ediyor ve ayrımsız sürede geleceği düşüncesince de müspet emareler veriyor. Bizler müspet yan yana ruzname ihya arzusundayız Yeşil Mutabakat çerçevesinde. Tabi ki Yeşil Mutabakat hem Avrupa hem de Türkiye düşüncesince nice güçlüğü karın başa getirecek ve en içten etkileyeceği sektörlerden birisi de otomotiv sanayi. Biz de bu güçlüklerle elbette giriş edileceğini Türkiye'deki dostlarımızla mülakat realizasyon şansımız oldu” dedi.

Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Haydar Yenigün ise, “Toplantıda gümrük donanması konusu, eksiksiz sektörde bulunduğu kabil otomotiv alanının sayısal dönüşümü ve yeşil mutabakatla ilgili 3 ehemmiyetli madde dair düşünüm alışverişinde bulunduk. Bu derece degaje şümullü yan yana ortamı geçmiş kez oluşturduklarını öğrendik. Bizim düşüncesince de Avrupa Birliği temsilcilerinin mevzuya bakışını ve madde ile alakalı bilim seviyelerini anlamamız açısından aşırı iri vesile oldu. Türkiye otomotiv endüstrisi, yüzdelik 80'ini Avrupa'ya ihraç fail ehemmiyetli yan yana sektördür. Bu bu sektörün Avrupa'da da ticari araçlarda ikinci, arabalarda ise dördüncü seviyededir. Aldığımız arka bildirimlerden büyükelçilerin de madde kendince enikonu donanımlı bilim sahibi olduklarını gördük. Türkiye'nin önümüzdeki devirde otomotiv sanayisinde bulunduğu kabil alması müstelzim tılsım ve kavait var” dedi.

Bazen siyasal ile tekniği ayrıştırmak güç bulunduğunu anlatım fail Yenigün, “Biz esasta aşırı pençeli ve pençeli kavim ve sektörüz. Gümrük donanması ile ait yan yana gün söylemeyeceğim. Ancak Paris anlaşması düşüncesince meclisten 5-6 sene derece bekledik. Tabi bu 5-6 sene yan yana emare değil. Ama bu piyasasının temsilcileri kendisine hükümetle de görüşmeler içerisindeyiz. Gümrük birliğinin güncellenmesinin ve genişletilmesinin ne derece ehemmiyetli bulunduğunu da açıklama ediyoruz. Onlarda bunun bilincinde ki, dışarı satım Türkiye düşüncesince aşırı önemlidir. Gerek aut açığın kapatılması gerekse de, istihdam düşüncesince aşırı ehemmiyetli bulunduğunu belirtebilirim. Dolayısıyla ihracatın bu öneminin bilincinde ve geçenlerde baştan çalışmaların olacağına inanıyorum. Sadece gümrük donanması düşüncesince değil, üyelik bağlamında da görüşmelerin esasen başlayacağına inanıyorum” niteleyerek konuştu.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam ise, “Otomotiv kendisine ihracatınızın yüzdelik 70'ini asimilasyon fail devletlerin ecnebi sorumluluk şefleriyle yan yana araya neşet geçirmek bizim düşüncesince ehemmiyetli yan yana fırsattı. Otomotivi şekillendiren 3 anne eleman kendince durumumuzu, beklentilerimizi ve kuma yapabileceğimiz projeleri paylaşma fırsatımız oldu. Delegasyon üyelerinin sorularındaki bilim seviyesi bizleri aşırı şaşırttı. Bizim düşüncesince de güzel yan yana uygulama oldu. Onların da bizden beklentileri, bizim de yapmamız müstelzim ev ödevleri var. Bunun gerisi doğacak ve tekrarlanacaktır” dedi.

Otomotiv sanayisi düşüncesince yayımcı ki sakınım zincirlerinin sağlığı aşırı ehemmiyetli bulunduğunu anlatım fail Saydam, “Biz otomotiv sanayisinde eksiksiz kararlarımızı verilere mebni kendisine veriyoruz. Ancak tek bilgi, insanoğlu canından ehemmiyetli değildir. Bizim önceliğimiz ilk herşeyden ilk olarak barıştır. Bir makine yahut yan yana otomobil, daha yan yana tomar istihsal yapmak hesabına Avrupa'da sulh ve arsıulusal düzenin esasen kasılma edilmesinden yanayız. Bu bizim önceliğimizdir” halinde konuştu.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik de, “Avrupa Birliği hedefiyle 1995 senesinde gümrük donanmasına girdik. Geldiğimiz noktada güncellenmesi gereksinimi çabuk yan yana halde önümüzde durmaktadır. Gümrük birliğinin 27 salname serüveninde de evren ticaretinde aşırı iri tadilat oldu. Türkiye ile Avrupa Birliğinin bütünleşme seviyesinin aşırı erdemli olmasının değme dü yan düşüncesince de ticari menfaat anlamına geleceği bilinciyle uzuv abuhava yönetimlerinin güncelleme müzakerelerine gayret vermelerini sağlanması gerekiyor” dedi.

Ali Kamur

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ