USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Nisan ayı ihracatında 23,4 milyar dolar ile rekor kırıldı

Nisan ayında ihracat, geçtiğimiz senenin ayrımsız ayına gereğince yüzdelik 25 artışla, 23,4 milyar dolar oldu. Bu rakamla beraber, Cumhuriyet tarihinin maaş bazında en faziletkâr ihracat rakamına ulaşılarak sonuç 20 ayın 18'inde maaş rekor münkesir oldu.

Nisan ayı ihracatında 23,4 milyar dolar ile rekor kırıldı
05-05-2022 15:08

Yılın ilkin çeyreğinde Cumhuriyet tarihinin en efdal ilkin çeyrek performansına ulaşan, Türk ihracatçısı, indinde zamanı rekora şimdi imza attı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla Nisan ayına bağlı aut tecim verilerini, Ankara'da planlı toplantıyla açıkladı.

İhracat ailesi geçtiğimiz senenin bire indinde ayına göre, yüzdelik 25 artışla, 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamlarla beraber, ihracatta maaş en efdal ihracat rakamına erişilmiş oldu. Ayrıca bu ay ilkin kere indinde ülkeye 2 milyar doların üstünde ihracat yapıldı. Nisan ayında erişilen 23,4 milyar dolar ihracat ile sene sonu 250 milyar dolarlık ihracat hedefine revan yolda aşırı ehemmiyetli indinde eşik geçilmiş oldu.

Nisan ayında ihracat, yüzdelik 25 artışla, 23,4 milyar dolar oldu

İhracatta alıngan zamanı rekorları detaylarıyla beraberce halkoyu ile paylaşan TİM Başkanı İsmail Gülle, “İhracat ailemiz zamanı indinde başarım göstererek, geçtiğimiz senenin bire indinde ayına göre, yüzdelik 25 artışla, 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamla beraber, maaş en efdal ihracat rakamımıza erişmeyi başardık. Böylece akıbet 20 ayın 18'inde maaş rekor kaydedilmiş oldu. 12 maaş ihracatımız ise 240 milyar doları aştı. Yıl sonu 250 milyar doları hedefine inşallah yılı tamamlamadan ulaşacağız” dedi.

8 dal rekoru kırdı

25 bu sahanın ihracatını artırdığını ve 21 bu sahanın ihracatında yüzdelik 10'dan indinde tomar artım kaydedildiğini tamlayan Gülle, en aşırı ihracat meydana getiren sektörleri şu halde sıraladı: “Bu ay 3,3 milyar dolar ile ihracatını rekor indinde düzeye haiz kimya sektörümüz ilkin mükemmel arazi alırken, 2,7 milyar dolara vasıl otomotiv sektörümüz ikinci ve 2 milyar dolar ihracat meydana gelen hazırgiyim sektörümüz ise üçüncü oldu. Bu sektörlerimizin yanı sıra, sektörel açıdan en bağıntı doğurgan artışlar, çıpa ve çıpa Dışı metaller ile polat sektörlerimizde yaşandı. Tam 8 sektörümüz april ayında ihracat rekoru kırdı. Farklı sektörlerde bire indinde anda kaydedilen bu başarılar Türkiye'nin topyekün indinde istihsal ve ihracat hamlesi boyunca bulunduğunun ispatıdır”.

Nisan ayında 61 il ihracatını artırırken 16 il tarihlerinin en efdal ihracatını gerçekleştirdi

Nisan ayında 61 ilin ihracatını açık açık çoğaltma başarısı gösterdiğini tabir fail Gülle, en aşırı ihracat meydana getiren ilkin 3 ili sırayla yüzdelik 30 artım ile 9,4 milyar dolarla İstanbul, yüzdelik 48 artım ile 1,9 milyar dolarla Kocaeli ve yüzdelik 41 artım ile 1,4 milyar dolarla İzmir gibi sıraladı. TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracat artışıyla bağıntı doğurgan öbür illerin ise ihracatını 200 milyon dolar çoğaltan Ankara ile 94 milyon dolar çoğaltan Denizli bulunduğunu belirtti.

16 ilin tarihlerinin en efdal ihracatını gerçekleştirdiğini tamlayan Gülle, “Yeni yatırımlar devreye girdikçe Anadolu'da ihracatımız çabucak artmaya bitmeme ediyor. Nisan ayında, Yozgat'ın ihracatını 4 katına, Nevşehir'in ihracatını 2,5 katına çıkardığını hassaten vurgulamak istiyorum. Bu kalburüstü başarım düşüncesince topu topu illerimizi kutlama ediyorum” dedi.

“Bu ay ilkin kere indinde ülkeye 2 milyar doların üstünde ihracat gerçekleştirdik”

İhracat ailesinin Türk bayrağını 214 diyar ve alanda dalgalandırmayı başardığını ve 155 ülkeye ihracatını açık açık çoğaltma başarısını gösterdiğini kail İsmail Gülle, şu halde bitmeme etti: “İhracatçılarımızın en aşırı ihracat gerçekleştirdiği ilkin 3 ülke; yüzdelik 21 artım ile 2 milyar dolarla Almanya, yüzdelik 50 artım ile 1,8 milyar dolarla Amerika ve yüzdelik 12,4 artım ile 1,2 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu. Aralarında Almanya, ABD, İsrail ve İspanya'nın da engelleme bulunduğu birlik 27 ülkeye ihracatta rekor kırdık. İsrail ve İspanya'da güzeşte ay koyu indinde katılımla tecim heyetleri gerçekleştirmiştik. Akabinde mevrut bu muvaffakiyet biz düşüncesince şenlik deposu oldu. İspanya'ya ihracatımız 270 milyon dolar, İsrail'e ihracatımız 190 milyon dolar artım kaydetti. Bu ay ilkin kere indinde ülkeye 2 milyar doların üstünde ihracat gerçekleştirdik”.

Avrupa Birliğine ihracat yüzdelik 29 artışla, 10 milyar dolara ulaştı

Ülke gruplarına gereğince ihracata bakılınca ise, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne bulunan ihracatının yüzdelik 29 artışla, 10 milyar dolara ulaştığını tabir fail Gülle, “AB'nin ihracatımızdaki oranı ise, yüzdelik 42 oldu. AB haricindeki öbür Avrupa yurtlarını de engelleme ettiğimizde, Avrupa kıtasının april ayı ihracatımızdaki oranı yüzdelik 55 oldu. Diğer diyar gruplarında ise, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,9 milyar dolar, Afrika kıtasına 2,9 milyar dolar, Kuzey Amerika'ya 2 milyar dolar ve Uzak Doğu ülkelerine 1,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Sahra altı Afrika'ya ihracatımız ise yüzdelik 68'in üstünde artım kaydederek ilkin kere indinde ay bünyesinde 1 milyar doları aştı” gibi konuştu.

İhracat mesabesinde yüzdelik 20'lik artış

İhracat ünite fiyatında artı ivmenin bitmeme ettiğini dile getiren Gülle, “Birim ihracat değerimiz geçtiğimiz senenin bire indinde zamanına gereğince yüzdelik 20 artışla 1,44 dolara yükseldi. Miktar bazında ihracatımız ise, yüzdelik 4 artarak 16,2 milyon titrem kendisine gerçekleşti” bilgilerini verdi.

2 bin 80 şirket bu ay ilkin kere ihracat gerçekleştirdi

Firmaların ihracata duydukları koyu alakanın 2022 senesinde da dış satımcı şirket sayısına yansımaya bitmeme ettiğini tamlayan Gülle, “2 bin 80 firmamız, bu ay ilkin kere ihracat yaparak ihracat ailemize katıldı. Yeni firmalarımız, april ayında 123,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ay ihracat karşıcı şirket sayımız ise 48 bin 938 oldu” niteleyerek konuştu.

“Türk Lirası ile ihracat yüzdelik 55 arttı”

Türk Lirası ile meydana gelen ihracattaki yükselişin bitmeme ettiğini vurgulayan Gülle, “Türk lirası ile oluşturulan beyannamelere göre, 162 ülkeye toplanmış 8,7 milyar TL ücretinde Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi. Nisan ayında Türk Lirası ile ihracat yüzdelik 55 arttı. Bir öbür sava ise ihracat ailemizin en ehemmiyet verdiği başlıklardan bulunan “Dış Ticaret Dengesi”nden geldi. Rakamlara erke dışarı bakılınca bu ay aut tecim ilavesi vermeyi başardık. Enerji dışarı ihracatımızın ithalatı istikbal oranı yüzdelik 101'e yükseldi. Artık açık indinde halde görüyoruz ki, Türkiye ihracatta meydana getirdiği bu atılımın meyvelerini toplamaya başlamıştır. Enerji engelleme aracısız “Dış Ticaret Fazlası” vereceğimiz eyyam ise Allah'ın izniyle yakındır. Bunu muvaffak kızarmak düşüncesince kenetlenmiş, 100 bin şahsiyet iri indinde ihracat ailesi var” dedi.

Gülle'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a teşekkür
Hükümetin şenlik öncesinde tecim diplomasisinin sahadaki neferleri bulunan ihracatçılara
çok ehemmiyetli müjdeler verdiğini kail Gülle konuşmasını şu halde bitmeme etti:

“Son müjdeler neticesinde, bayramdan ilkin TBMM'ye verilen anayasa teklifi ile, fuar alanlarındaki duyuru ve reklamlar vergiden affedilmiş olacak, İhracatımızın tarz üssü Dış Ticaret Kompleksi'nde ihracatçılar çeşidinden geçer bölümler TİM'e devrolunacak. Ayrıca batkınlık eden, ticareti vazgeçme fail ve akıbet 5 yılda ihracat yapmayan üyelerin borçları, umumi kurullarda alınacak kararla terkin edilebilecek. Diğer taraftan ihracatımızın yükseliş ivmesine ivme katacak, acemi yatırımlarla şimdi efdal ihracat rakamlarına punt olacak acemi dayanak noktası paketi de açıklandı. Sayın Cumhurbaşkanımız ihracatçılara 150 milyar TL'lik emniyet desteği müjdesi verdi. Ayrıca KOBİ'ler düşüncesince de 250 milyon teklik ve KOBİ dışı şirketler düşüncesince 1,5 milyar teklik sınır öngörülmesi de akıbet basamak önemli. dışsatım ailemiz bu destekle aşırı şimdi şişman hedeflere yürüyecek. Sizlerin huzurunda, ihracat ailemize vermiş oldukları şişman desteklerden çevre Sayın Bakanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Ne bahtiyar ki, ihracatçımızın derdiyle dertlenen indinde hükümetimiz, ihracatçıları tarz arkadaşı kendisine addeden indinde Cumhurbaşkanımız var”.

“Nisan ayında ulaştığımız 23,4 milyar dolarlık ihracat, sene sonu 250 milyar dolar ihracat hedefimize revan yolda aşırı ehemmiyetli indinde aşama oldu”

Genel ihracat rakamlarında, senenin ilkin çeyreğini akıbet basamak kalburüstü indinde performansla kapatmış, çeyreklik ihracatı 60 milyar doların dair taşımayı ulaşmış olduklarını kaydeden TİM Başkanı İsmail Gülle, bu başarının ivmelenerek bitmeme edeceğini eski aylar da tabir etmiş olduklarını söyledi. TİM Başkanı İsmail Gülle, “Nisan ayında ulaştığımız 23,4 milyar dolarlık ihracat sene sonu 250 milyar dolar ihracat hedefimize revan yolda aşırı ehemmiyetli indinde aşama oldu. Bu başarıların toptan ölçekte ağır belirsizliklerin bulunduğu indinde çağda kaydedildiğini hassaten vurgulamak istiyorum. Bu süreçte ihracatçılarımız devletimizin herhangi indinde kademesiyle eş güdüm gibi çalışabiliyor” niteleyerek konuştu.

TİM Export Talks ile ihracatçılar T.C. Büyükelçileri çeşidinden bilgilendiriliyor

Geçen hafta gerçekleştirdikleri TİM Export Talks programıyla ihracatçıları mevhum görüşmeyle Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ile indinde araya getirdiklerini tamlayan TİM Başkanı İsmail Gülle, “İhracatçılarımız aracısız Büyükelçimizden bilgelik kabul etme imkanı elde ettiler. Kriz dönemlerinde hükümetimiz ve devletimizle eş idman hastalıkların şimdi çarpıcı indinde halde çözümüne punt oluyor. Belirsizlik ticaretin önündeki en şişman engeldir. Ancak ihracatçılarımız bu kapalılık boyunca caba acemi rekorlara ulaşmayı başarıyor, istihsal ve ihracatta kesintiye katiyen izin etmiyorlar. Nitekim bu boyut istatistiklerde de kendini gösteriyor. İmalat piyasasının ekonomiye değgin beklentilerini yayınlayan Reel Kesim Güven endeksi indinde eski taban gereğince 1,2 benek artarak 109,7 oldu. İmalat uran genelinde sığa tasarruf oranı ise eski taban gereğince 0,5 benek artarak 77,8'e ulaştı. Sanayi istihsal endeksinde akıbet gelişmelerle salname bazda yüzdelik 13,3 seviyesine artım kaydedildi. Türkiye, akıbet basamak çelimli indinde istihsal performansı gösteriyor. Bu tablodan enine boyuna ongun kazanmak şartıyla hem istihsal bununla beraber ihracat kısmını aşırı şimdi ilerilere geçirmek icap ettiğini biliyoruz ve doğacak planlamalarımızı bu doğrultuda hazırlıyoruz. Çünkü biliyoruz ki ülkemizi şimdi gönençli yarınlara taşıyacak olan, Türkiye'yi dünyanın en şişman 10 ekonomisi arasına sokacak bulunan üretimdir, para ve misyon ihracatıdır” dedi.

“Ticaretin önündeki engelleri kaldıran diyalekt yakınlaşmaları akıbet basamak ehemmiyetli buluyoruz“

Küresel ölçekte ardı gerisi kesilmeyen krizlerin ve Türkiye'nin kesintisiz, devim bilimi istihsal yapısının “Güvenilir Tedarikçi Liman” olma niteliklerini pekiştirdiğini kail TİM Başkanı İsmail Gülle, “Pandemi aşamasıyla başlayan, harp haysiyetiyle bitmeme fail toptan hazırlık zincirindeki transformasyon ve yükselen yakından hazırlık şevki Türkiye'nin jeopolitik görüntü avantajını şimdi çalışan kullanacağımız indinde zamanın habercisidir. Son çağda düet ilişkilerdeki yakınlaşmanın gerisi sıra ihracat ailesi olarak, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail'le aşırı ehemmiyetli temaslarda bulunduk. Bu devletlerde bizlere yayınlanan hoşlanma ve Türk mallarına bulunan bağıntı akıbet basamak yüksek. Sayın Cumhurbaşkanımızın açmış bulunduğu kapılardan dönüşmek ihracatçılarımızın işidir. İnşallah yaklaşan indinde dönemde, benzeşim mesail yaşadığımız öbür devletlerde de ağır indinde ihracat atılımı başlatacağız. Ticaretin önündeki engelleri kaldıran diyalekt yakınlaşmaları akıbet basamak ehemmiyetli buluyoruz. Bu yakınlaşmaları bünye eden, ihracatçılarımızın önünü açan ilkin Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız kazanmak şartıyla topu topu hükümetimize ihracat ailesi kendisine şükranlarımızı sunuyoruz” niteleyerek konuştu.

“250 milyar dolara revan yolda 15 milyar dolar artıdayız”

2022 senesinde belirledikleri gaye bulunan 250 milyar dolara iktiran etmek düşüncesince ihracatı güzeşte yıla gereğince herhangi indinde ay 2,1 milyar dolar artırmalarının icap ettiğinin altını çizen TİM Başkanı İsmail Gülle, ”Biz bu ay, ihracatımızı bu rakamın az şimdi dü sert genişliğinde artırdık. Son rakamların neticesinde, 250 milyar dolara revan yolda 15 milyar dolar artıdayız. Mevcut ivmenin yükselişle bitmeme ediyor olması, akıbet basamak önemli. Tüm hedeflerimize şişman indinde azim ve inançla yürüyoruz. dışsatım artışından meydana gelen efdal indinde zenginlik seviyesi hedefliyoruz. Çünkü ihracatla yükselen Türkiye, ihracatla yükselen 84 milyon demek” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ