USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Norveçli genç aktivistler vatanlarında taşıl mahrukat üretimini istemiyor

Yüksek zenginlik seviyesini yer yağı ve tabii kavara ihracatına verecekli Norveç'te genç aktivistler, geleceklerinden iri korku duyarak yer kirliliğine kez açan taşıl mahrukat üretimine müsaade sağlayan yasanın kaldırılmasını arzu ediyor.

Norveçli genç aktivistler vatanlarında taşıl mahrukat üretimini istemiyor
26-10-2021 11:09
Ankara

Uluslararası Enerji Ajansının arızi verilerine layıkıyla 2019'da dünyanın en baş döndürücü piyasa yağı üreten devletler sıralamasında 13'üncü, katıksız katıksız patırtı yağı lambası üretiminde 8'inci olgun arazi meydan Norveç, Arktik sahasında mekân kirliliğine kere açıyor ve dünyaya baş döndürücü oranda karbon fut izi bırakıyor.

Norveç, piyasa yağı ve katıksız katıksız patırtı yağı lambası ihracatından elde etmiş olduğu gelirin iri kısmını, doğacak nesiller düşüncesince açılan dünya malı fonunda topluyor.

Öte taraftan Norveç'in taşıl mahrukat ihracatının kere açmış olduğu mekân yıkımından huzursuz bulunan ve bu mevzuda eyleme geçilmesini arzu fail genç aktivistler, ülkede serbest kabiliyetli protestolar düzenliyor.

Çevre örgütü Friends of the Earth'de (Yeryüzünün Dostları) Petrol Politikaları Danışmanı namına fariza karşılayıcı Thor Due, Young Friends of the Earth'ün (Yeryüzünün Genç Dostları) Başkan Yardımcısı Lea Justine Nesheim ve Norveçli aktivist Jannickie Totland, doğacak ay İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak hava zirvesinden evvel AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Thor Due, Norveç hükümetinden piyasa yağı kontrol ruhsatlarının iptalini arzu ettiklerini, karbon ve taşıl yakıtlardan mevrut karbondioksite atmosferde hâlâ müşterek tomar arazi olmadığını söyledi.

Norveç'te bundan sonradan piyasa yağı ve katıksız gaza dayalı gelirlerin mali yatırımlara yönlendirildiğini, bu nedenden taşıl mahrukat üretimine akıbet verilmesinin, Norveç'in bolluk seviyesinde baş döndürücü iri düşüşe kere açmayacağına inandığını dile getiren Due, "Beni en baş döndürücü ağır şey, ekonomimizi hala dünkü piyasa yağı ve doğalgaz dağıtımı dair kuracak olmamız; iklimin bundan sonradan buna dayanamayacak olması." dedi.

Glasgow'daki İklim Zirvesi'ne atıfta mevcut Due, "Her sene bunun en ehemmiyetli sene bulunduğunu söylüyoruz zira herhangi müşterek sene hâlâ da çirkin müşterek hava istikbaline akıllıcasına kere alıyoruz. İyimser olmaya çalışıyorum. Gerçekten müşterek şeyler yapabileceklerini umuyorum gücün bu çabucak politikacılara ve yapabileceklerine bağlı. 2050'ye derece el değmemiş emisyona iktiran etmek istiyoruz. Bunu yapamazlarsa tabii değimsiz olacaklar." diyerek konuştu.

Due, herkesten evvel yasalarla hava değişikliğine müsaade verici politikacıların aritmetik vermesi gerektiğini, ayrımsız sürede hava dair önlemlerin uygulanmasını sağlayacak yasaları çıkarmanın da politikacıların mesuliyeti bulunduğunu vurguladı.

"İklim değişikliği yaratarak mal kazanıyoruz. Bu beni baş döndürücü endişelendiriyor"

Young Friends of the Earth'ün (Yeryüzünün Genç Dostları) Başkan Yardımcısı Lea Justine Nesheim de "İklim krizinin hem gezegenimiz hem de adamlık düşüncesince dokuncalı olacağına inanıyorum. Norveç sektöre hâlâ müşterek tomar taşıl mahrukat sokmaktan sorumlu. İklim değişikliği yaratarak mal kazanıyoruz. Bu beni baş döndürücü endişelendiriyor. Bence bu korkunç. İklim değişikliğinden hâlâ müşterek tomar etkilenecek insanoğlu var. Biz de etkileneceğiz. Bu insanoğlu düşüncesince müşterek sıkıntı yaratıyoruz." dedi.

Nesheim, Norveç'te meydana getirilen akıbet seçimden sonradan da dünkü hükümetin bu mevzuda hâlâ harekete geçmediğini belirterek "Hükümetin yeteri kadar terakkiperver bulunduğunu düşünmüyorum. Ancak protestolarımızın gerçekleri görmezden gelmemelerini sağlayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Yeni hükümetin müşterek ekalliyet hükümeti olduğuna, hasebiyle kanun değişikliklerinde parlamentoda bağlaşma sağlaması gerektiğine ayraç fail Nesheim, "Parlamentoda hâlâ terakkiperver ve hâlâ yeşil politikalara sahip, Norveç'te taşıl mahrukat üretimini sınırlamaya iştahlı nice önemsiz öğür var. Bu nedenle, Norveç düşüncesince yeşil müşterek intikal başlatma dair ekalliyet hükümetiyle teşrikimesai yapabileceğimizi umuyoruz." diyerek konuştu.

Norveç'in taşıl mahrukat ihracatını azaltması yerinde bolluk seviyesinin düşebileceğinin bilincinde bulunduğunu kail Nesheim, şunları kaydetti:

"İklim krizi Norveçliler düşüncesince az buçuk hâlâ az refahtan veya az buçuk hâlâ az paradan baş döndürücü hâlâ kötü. Aslında yeteri kadar paramız var, baş döndürücü ensesi kalın müşterek ülkeyiz. Ancak hayatımızı baş döndürücü zorlaştıracak müşterek hava krizinin içindeyiz. Hayatımızı kestirim edilenden baş döndürücü hâlâ öngörülemez duruma getirecek müşterek kriz. Benim kuşağımdan nice insan, yaşamlarında fark hazırlamaya olağandan istekli. Yeter ki yaşayabilelim diye. Yani benim kuşağım, geçişin ve siyasa değişikliklerinin hayatlarımıza getireceklerini onama etmeye ve bahtiyar olmaya hazır. Refahımızı değiştirecek ise bunu yöneteceğiz. Sorun değil zira alternatifi baş döndürücü hâlâ kötü."

Nesheim, Glasgow'da yapılacak doruk düşüncesince de "Çok konuşuyor ve baş döndürücü az eyleme geçiyorlar. Yani hem güzel hem kötü. Bence bitmeme etmeliler gücün ümit ederim hâlâ velut anlaşmalar hazırlamaya başlayabilirler." değerlendirmesini yaptı.

"Tarihimizdeki en imtiyazlı nesiliz gücün ayrımsız sürede geleceğimiz düşüncesince ve hava krizi hasebiyle baş döndürücü gücün baş döndürücü endişeliyiz"

23 yaşındaki aktivist Jannickie Totland da genç nesillerin gelecekle hâlâ baş döndürücü ilgilendiğini belirterek "Petrol ve katıksız gaz, Norveç'in en iri endüstrisi. Biz, ihtimal de tarihimizdeki en imtiyazlı nesiliz gücün ayrımsız sürede geleceğimiz düşüncesince ve hava krizi hasebiyle baş döndürücü gücün baş döndürücü endişeliyiz. Bu nedenden derece derece hâlâ müşterek tomar genç insanoğlunun piyasa yağı ve doğalgaz endüstrisinin nerede duracağını aşina olmak istediğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Totland, müşterek iki sene evvel anayasayı ihlal etmiş olduğu düşüncesince Norveç hükümetine sıkıntı açtıklarını fakat efdal mahkemenin gayrimenkul haricinde yakılan katıksız gazdan Norveç'in mesul olmayacağına hükmettiğini hatırlattı.

Genç aktivist, "Gittikçe hâlâ baş döndürücü genç, efdal mahkemenin mükemmel tersini düşünüyor. Ayrıcalıklı memleket namına bizim başta hâlâ müşterek tomar vebal almamız gerekiyor. Petrol çıkartıyorsak sonuçlarına da katlanmalıyız." diyerek konuştu.

Tüm bu girişimlerin kâr vermesi şeklinde piyasa yağı ve katıksız katıksız patırtı yağı lambası sektöründe çalışanların işlerini yitirme endişesi taşıdığını da aktaran Totland, "Bir taraftan bunu anlayabiliyorum. Ben de Norveç'in batısındanım ve ailemin nice ferdi piyasa yağı endüstrisinde çalışıyor. Açıkçası benimle karşı fikirlere sahipler. Eğer piyasa yağı ve katıksız katıksız patırtı yağı lambası sahası biterse işlerini kaybedecekler gücün doğacak nesilleri düşünmeliyiz, dünyanın geleceğini, ileriyi eyitmek hâlâ önemli. Sadece kendimizi düşünemeyiz." dedi.

Petrol ve katıksız katıksız patırtı yağı lambası sanayisinden ak pak enerjiye geçişin er veya geç olması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Totland, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Eğer piyasa yağı ve katıksız katıksız patırtı yağı lambası sondajına bitmeme edersek, dünyanın iklimini baş döndürücü hâlâ çirkin duruma getirmeye katkıda bulunursak, sıkıntı baş döndürücü hâlâ iri olacak. Çünkü mekân herhangi müşterek şeyin kaynağı. Yok edersek gelecekte yaşayacak tek şeyimiz kalmayacak. Petrol ve katıksız gazın ülkemize getirmiş olduğu gelirden artma bununla ilgileniyorum. Bence sömürdüğümüz kâffesi ülkelerle el donanması içinde, baş döndürücü hâlâ müşterek tomar düşünmeliyiz. Onlar bizim sorumlusu olduğumuz neticeler ile uğraşıyorlar."

Totland, siyasetçilerin bu mevzunun çözümü dair baş döndürücü aheste cereyan ettiklerinin altını çizerek "Bu değişimleri gerçekleştirmek düşüncesince baş döndürücü müşterek tomar çağımız yok. Evet, politikacılar esbak seçimlere nazaran hava ve mekân kendince hâlâ baş döndürücü konuşuyorlar gücün ego hala baş döndürücü endişeliyim zira hala bizi dinlemiyorlarmış üzere hissediyorum." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ