USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Norveçli genç aktivistler vatanlarında taşıl mahrukat üretimini istemiyor

Yüksek bol bolamat seviyesini yer yağı ve katıksız saf gürültü yağı lambası ihracatına verecekli Norveç'te genç aktivistler, geleceklerinden şişman düşünce duyarak mekân kirliliğine kez açan taşıl mahrukat üretimine müsaade verici yasanın kaldırılmasını istem ediyor.

Norveçli genç aktivistler vatanlarında taşıl mahrukat üretimini istemiyor
26-10-2021 11:09
Ankara

Uluslararası Enerji Ajansının eğreti verilerine mucibince 2019'da dünyanın en aşırı piyasa yağı üreten devletler sıralamasında 13'üncü, saf gürültü yağı lambası yağı üretiminde 8'inci mükemmel arazi meydan Norveç, Arktik dalında mekân kirliliğine kere açıyor ve dünyaya aşırı oranda karbon fut izi bırakıyor.

Norveç, piyasa yağı ve saf gürültü yağı lambası yağı ihracatından elde etmiş olduğu gelirin iri kısmını, doğacak nesiller düşüncesince açılan servet fonunda topluyor.

Öte taraftan Norveç'in taşıl mahrukat ihracatının kere açmış olduğu mekân yıkımından erinçsiz bulunan ve bu mevzuda eyleme geçilmesini istem fail genç aktivistler, ülkede serbest dirayetli protestolar düzenliyor.

Çevre örgütü Friends of the Earth'de (Yeryüzünün Dostları) Petrol Politikaları Danışmanı yerine fariza karşıcı Thor Due, Young Friends of the Earth'ün (Yeryüzünün Genç Dostları) Başkan Yardımcısı Lea Justine Nesheim ve Norveçli aktivist Jannickie Totland, doğacak ay İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak hava zirvesinden eskiden AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Thor Due, Norveç hükümetinden piyasa yağı kontrol ruhsatlarının iptalini istem ettiklerini, karbon ve taşıl yakıtlardan mevrut karbondioksite atmosferde daha ortak tomar arazi olmadığını söyledi.

Norveç'te bundan böyle piyasa yağı ve saf gaza yaslanan gelirlerin mali yatırımlara yönlendirildiğini, bundan dolayı taşıl mahrukat üretimine akıbet verilmesinin, Norveç'in zenginlik seviyesinde aşırı iri düşüşe kere açmayacağına inandığını dile getiren Due, "Beni en aşırı korkulu şey, ekonomimizi hala dünkü piyasa yağı ve doğalgaz dağıtımı üstüne kuracak olmamız; iklimin bundan böyle buna dayanamayacak olması." dedi.

Glasgow'daki İklim Zirvesi'ne atıfta mevcut Due, "Her sene bunun en ehemmiyetli sene bulunduğunu söylüyoruz zira herhangi ortak sene daha da çirkin ortak hava istikbaline akla yatkın kere alıyoruz. İyimser olmaya çalışıyorum. Gerçekten ortak şeyler yapabileceklerini umuyorum fakat bu hemen politikacılara ve yapabileceklerine bağlı. 2050'ye derece el değmemiş emisyona iktiran etmek istiyoruz. Bunu yapamazlarsa tabii değimsiz olacaklar." sanarak konuştu.

Due, herkesten eskiden yasalarla hava değişikliğine müsaade verici politikacıların aritmetik vermesi gerektiğini, bire ortak sürede hava dair önlemlerin uygulanmasını sağlayacak yasaları çıkarmanın da politikacıların mesuliyeti bulunduğunu vurguladı.

"İklim değişikliği yaratarak mal kazanıyoruz. Bu beni aşırı endişelendiriyor"

Young Friends of the Earth'ün (Yeryüzünün Genç Dostları) Başkan Yardımcısı Lea Justine Nesheim de "İklim krizinin hem gezegenimiz hem de adamlık düşüncesince dokuncalı olacağına inanıyorum. Norveç tüketicilere daha ortak tomar taşıl mahrukat sokmaktan sorumlu. İklim değişikliği yaratarak mal kazanıyoruz. Bu beni aşırı endişelendiriyor. Bence bu korkunç. İklim değişikliğinden daha ortak tomar etkilenecek insanoğlu var. Biz de etkileneceğiz. Bu insanoğlu düşüncesince ortak sıkıntı yaratıyoruz." dedi.

Nesheim, Norveç'te meydana getirilen akıbet seçimden sonradan da dünkü hükümetin bu mevzuda daha harekete geçmediğini belirterek "Hükümetin aldığı kadar terakkiperver bulunduğunu düşünmüyorum. Ancak protestolarımızın gerçekleri görmezden gelmemelerini sağlayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Yeni hükümetin ortak ekalliyet hükümeti olduğuna, zımnında kanun değişikliklerinde parlamentoda anlaşma sağlaması gerektiğine ayraç fail Nesheim, "Parlamentoda daha terakkiperver ve daha yeşil politikalara sahip, Norveç'te taşıl mahrukat üretimini sınırlamaya hevesli nice ıvır zıvır tümen var. Bu nedenle, Norveç düşüncesince yeşil ortak intikal başlatma dair ekalliyet hükümetiyle teşrikimesai yapabileceğimizi umuyoruz." sanarak konuştu.

Norveç'in taşıl mahrukat ihracatını azaltması yerinde zenginlik seviyesinin düşebileceğinin bilincinde bulunduğunu kail Nesheim, şunları kaydetti:

"İklim krizi Norveçliler düşüncesince az buçuk daha az refahtan yada az buçuk daha az paradan aşırı daha kötü. Aslında aldığı kadar paramız var, aşırı varlıklı ortak ülkeyiz. Ancak hayatımızı aşırı zorlaştıracak ortak hava krizinin içindeyiz. Hayatımızı kestirim edilenden aşırı daha öngörülemez bir duruma getirecek ortak kriz. Benim kuşağımdan nice insan, yaşamlarında başkalık hazırlamaya ziyadesiyle istekli. Yeter ki yaşayabilelim diye. Yani benim kuşağım, geçişin ve siyaset değişikliklerinin hayatlarımıza getireceklerini onama etmeye ve bahtiyar olmaya hazır. Refahımızı değiştirecek ise bunu yöneteceğiz. Sorun değil zira alternatifi aşırı daha kötü."

Nesheim, Glasgow'da yapılacak şahika düşüncesince de "Çok konuşuyor ve aşırı az eyleme geçiyorlar. Yani hem dobra hem kötü. Bence bitmeme etmeliler fakat ümit ederim daha velut anlaşmalar hazırlamaya başlayabilirler." değerlendirmesini yaptı.

"Tarihimizdeki en imtiyazlı nesiliz fakat bire ortak sürede geleceğimiz düşüncesince ve hava krizi hasebiyle aşırı fakat aşırı endişeliyiz"

23 yaşındaki aktivist Jannickie Totland da genç nesillerin gelecekle daha aşırı ilgilendiğini belirterek "Petrol ve saf gaz, Norveç'in en iri endüstrisi. Biz, ihtimal de tarihimizdeki en imtiyazlı nesiliz fakat bire ortak sürede geleceğimiz düşüncesince ve hava krizi hasebiyle aşırı fakat aşırı endişeliyiz. Bu sebepten değişik daha ortak tomar genç insanoğlunun piyasa yağı ve doğalgaz endüstrisinin nerede duracağını aşina olmak istediğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Totland, ortak iki sene eskiden anayasayı ihlal etmiş olduğu düşüncesince Norveç hükümetine sıkıntı açtıklarını fakat erdemli mahkemenin taşınmazlar haricinde yakılan saf gazdan Norveç'in mesul olmayacağına hükmettiğini hatırlattı.

Genç aktivist, "Gittikçe daha aşırı genç, erdemli mahkemenin mükemmel tersini düşünüyor. Ayrıcalıklı şehir yerine bizim ilkin daha ortak tomar hata almamız gerekiyor. Petrol çıkartıyorsak sonuçlarına da katlanmalıyız." sanarak konuştu.

Tüm bu girişimlerin semere vermesi şeklinde piyasa yağı ve saf gürültü yağı lambası yağı sektöründe çalışanların işlerini yenilgi endişesi taşıdığını da aktaran Totland, "Bir taraftan bunu anlayabiliyorum. Ben de Norveç'in batısındanım ve ailemin nice ferdi piyasa yağı endüstrisinde çalışıyor. Açıkçası benimle karşıt fikirlere sahipler. Eğer piyasa yağı ve saf gürültü yağı lambası yağı sektörü biterse işlerini kaybedecekler fakat doğacak nesilleri düşünmeliyiz, dünyanın geleceğini, ileriyi buyurmak daha önemli. Sadece kendimizi düşünemeyiz." dedi.

Petrol ve saf gürültü yağı lambası yağı sanayisinden bembeyaz enerjiye geçişin er yada geç olması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Totland, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Eğer piyasa yağı ve saf gürültü yağı lambası yağı sondajına bitmeme edersek, dünyanın iklimini aşırı daha çirkin bir duruma getirmeye katkıda bulunursak, sıkıntı aşırı daha iri olacak. Çünkü mekân herhangi ortak şeyin kaynağı. Yok edersek gelecekte yaşayacak tek şeyimiz kalmayacak. Petrol ve saf gazın ülkemize getirmiş olduğu gelirden artma bununla ilgileniyorum. Bence sömürdüğümüz hepsi ülkelerle el donanması içinde, aşırı daha ortak tomar düşünmeliyiz. Onlar bizim sorumlusu olduğumuz neticeler ile uğraşıyorlar."

Totland, siyasetçilerin bu mevzunun çözümü dair aşırı aheste akıntı ettiklerinin altını çizerek "Bu değişimleri gerçekleştirmek düşüncesince aşırı ortak tomar çağımız yok. Evet, politikacılar esbak seçimlere nazaran hava ve mekân kendisince daha aşırı konuşuyorlar fakat ego hala aşırı endişeliyim zira hala bizi dinlemiyorlarmış kabil hissediyorum." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ