USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, Sanayi ve Teknoloji Komisyonunda onama edildi

AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya ile AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda bildirme edildi.

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, Sanayi ve Teknoloji Komisyonunda onama edildi
01-03-2022 05:46
TBMM

Teklifle, çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat üstünde düzenleme, değerlendirme, yetkilendirme, bakı faaliyetleri ve yaptırımları uygulayabilme yetkisini haiz Nükleer Düzenleme Kurumunun yetki, sorumlulukları ile çekirdeksel zararlar kendisince türel vebal diyetinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat ve bu faaliyetlerle alakalı kişi, tesis, aygıt ve maddeler de aranjman kapsamında toprak alacak.

Teklifte, çekirdeksel zararlara bağlı türel vebal hükümlerinin uygulanmasında toprak verilmemiş tanımlar üstüne Paris Sözleşmesi'nde toprak meydan tanımlar esasi alınacak.

Genel ilkeler

Düzenlemeyle çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı yürütülecek ameliyat üstüne umumi ilkeler de belirleniyor.

Nükleer erke ve çekirdeksel maddelerle alakalı rastgele ortak faaliyeti yürütecek essah yahut hukuksal kişiler, Türkiye'nin yan bulunduğu çekirdeksel garanti ile alakalı arsıulusal barışma ve sözleşmelere uymakla mükellef olacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona maruz kalma riskini içeren rastgele ayrışık faaliyette; faaliyetin ferdî yahut maşeri manada kâr sağlaması, çalışkanlık dolayısıyla maruz kalınabilecek ışınım dozlarının beklenir ve akıllıca bulunan en düşüt kurda tutulması, bu ışınım dozlarının Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen düze sınırlarını aşmaması prensipleri esasi alınacak.

Nükleer erke ve radyasyona bağlı ameliyat ile bu faaliyetlerle alakalı kişi, tesis, aygıt ve maddeler güvenlik, inanma ve çekirdeksel garanti açısından regülatör kontrole editör olacak. Düzenleyici kontrole bağlı verilecek muafiyetler ile bu muafiyetlerin uç ve koşulları, düzenlilik ve emniyetle alakalı gerekleri karşılayacak şekilde, aşamalı yaklaşım esasi alınarak Nükleer Düzenleme Kurumunca yönetmelikle belirlenecek.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlerde düzenlilik ve emniyet, rüçhan şekilde sağlanacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona maruz kalması riskini doğuracak rastgele ayrışık faaliyete bağlı bu riskten etkilenebilecek insanların bilgilendirilmesi esasi olacak.

Yetkilendirme ve denetim

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı faaliyetler, Nükleer Düzenleme Kurumuna bildirimde bulunulmaksızın yahut kurumdan salahiyet alınmaksızın yürütülemeyecek. Bu faaliyetleri dah etmek talip essah yahut hukuksal eşhas Nükleer Düzenleme Kurumuna başvuracak. Kurum düzenlilik yahut emniyetle alakalı prensipleri esasi alarak ihbarname yahut yetkilendirme mucip faaliyetleri belirleyecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışınım tesisi, ışın müteharrik atılan tesisi çalıştırmak ve ışınım uygulamalarını dah etmek düşüncesince lisans alınacak. Kurumdan arı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yahut Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına mucibince müesses hukuksal eşhas lisans alabilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışınım tesisi, ışın müteharrik atılan tesislerinin nesir edilmesi, işletmeye alınması, işletmeden çıkarılması, baştan işletmeye geçilmesi ile tesiste düzenlilik ve emniyeti bağlılık fark yapılması düşüncesince müsaade alınacak.

Ayrıca ışın müteharrik maddelerin ihracatı, ithalatı, taşınması, transit geçirilmesi, çekirdeksel garanti kapsamında, çekirdeksel bölgede kullanılmak düşüncesince hususi tasarımlanmış yahut mücehhez madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve alakalı uygulayım bilimi ile çekirdeksel ikiz kullanımlı madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve alakalı değişen teknolojinin ihracatı; çekirdeksel garanti kapsamında gurur kabilinden belirlenen madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen yahut alakalı değişen teknolojinin ithalatı ile güvenlik, inanma ve çekirdeksel garanti dikkate alınarak gurur kabilinden belirlenen öteki ameliyat düşüncesince müsaade katılması mecburi olacak.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlere bağlı Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen faaliyetlerde fariza takanak personele radyasyondan korunmaya müteveccih terbiye sağlayan hukuksal kişiler, radyasyondan korunmaya müteveccih iş verecek kişiler, faaliyetlerde fariza takanak personel, takım imalatı karşılayıcı eşhas ile üçüncü yan nezarete karşılayıcı firmalar düşüncesince kurumdan salahiyet vesikası alınacak.

Nükleer Düzenleme Kurumu, yetkilendirilen insanlara öteki eşhas kabilinden verilecek hizmetler yahut güvenlik, inanma ve çekirdeksel güvenceye ağırlık edebilecek öteki ameliyat düşüncesince salahiyet vesikası onama etme yükümlülüğü getirebilecek.

Kurum yetkilendirdiği ortak çalışkanlık düşüncesince güvenlik, inanma ve çekirdeksel güvenceye bağlı uyulması müstelzim şerait da karışma edinmek neredeyse lüzumlu salahiyet koşullarını belirleyecek.

Kurum kabilinden maruz lisans, müsaade ve salahiyet vesikası devredilemeyecek.

Bildirimlere ve yetkilendirmelere bağlı süreçler, yetkilendirme koşulları, başvuru, yetkilerin kapsamı ve valör süreleri ile yetkinin yenilenmesi, kısıtlanması, askıya alınması, iptali yahut hâlâ evvel izinli ortak çalışkanlık düşüncesince bambaşka ortak bireyin yetkilendirilmesine bağlı konular, Nükleer Düzenleme Kurumunca alakalı bakanlıkların görüşü alınarak yönetmelikle belirlenecek.

Sorumluluk yetkilendirilen insana ilişik olacak

Yetkilendirilen hukuksal kişiler, maruz yetkinin şartları kapsamında rastgele ayrışık vebal kendilerinde edinmek neredeyse çalışkanlık esnasında radyasyondan korunma, düzenlilik ve emniyeti sağlayacak.

Bir faaliyetin yürütülmesinde güvenlik, inanma ve çekirdeksel güvencenin sağlanmasında essah vebal yetkilendirilen insana ilişik olacak. Verilen yetkinin koşullarına ve mevzuata uymak, regülatör arama altında edinmek yahut yükümlülüklerini hesabına iletmek neredeyse görevlendirme yapmak, iş onama kılmak yetkilendirilen bireyin sorumluluğunu azaltmayacak yahut ortadan kaldırmayacak.

Yetkilendirilen kişiler, faaliyete bağlı yükümlülükleri sona ermeden, faaliyetin yürütülmüş bulunduğu noktayı yahut tesisi, çekirdeksel maddeyi, ışın müteharrik deposu yahut ışın müteharrik atığı iyesiz duracak biçimde bırakma edemeyecek.

Yetkilendirilen bireyin sorumlulukları, regülatör kontrolden çıkarılma ile sona erecek. Yetkilendirilen bireyin işi bırakması, yetkisinin kısıtlanması, askıya katılması yahut silme edilmesi ve benzer ahval sorumluluğunu ortadan kaldırmayacak.

Onay

Nükleer tesisler, ışınım tesisleri yahut ışın müteharrik atılan tesislerinin kurulacağı meydan Nükleer Düzenleme Kurumu onayına editör olacak. Kurum, faaliyetlere bağlı radyasyondan korunma, güvenlik, inanma ve çekirdeksel güvenceyi dikkate alarak onaya editör bambaşka hususlar belirleyebilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumu; çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyondan korunmasına ağırlık edebilecek ameliyat düşüncesince bağdaşma ölçütleri belirleyebilecek ve onaya editör tutabilecek.

Denetim ve DOĞRU inceleme

Düzenleme kapsamındaki ameliyat ve yetkilendirilen eşhas Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine editör olacak. Kurum, yetkilendirme kapsamında yetkilendirilen insanların yüklenici, ast yüklenici, tedarikçi ve ast tedarikçilerinin faaliyetlerini de denetleyebilecek.

Kurum teftiş ve DOĞRU tetkik kapsamında, neticeleri bakımından gurur açısından bağlayıcı kaçınan biçimde inceleme, araştırma, belirleme ve raporlama gerçekleştirmek neredeyse his sahibi amme gurur ve kuruluşları, hususi ahbaplık hukuksal insanları ve essah kişilerden beceri dayanak hizmeti alabilecek.

Lisans maruz çekirdeksel tesislerin ve ışın müteharrik atılan tesislerinin alanlarında yapılacak binalar kendisince Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümleri ile bayındırlık Kanunu'nun fenni mesuliyete bağlı hükümleri uygulanmayacak. Bu yapılara bağlı rastgele ayrışık vebal yetkilendirilen insana ilişik olacak. Bu yapıların denetimi Nükleer Düzenleme Kurumunca yapılacak. Bu boyut yetkilendirilen bireyin sorumluluğunu azda olsa yahut ağız ağıza ortadan kaldırmayacak. Denetimler bu mevzuda his sahibi bulunan amme gurur ve kuruluşları ile beraberce de yapılabilecek. Kurumun bu kapsamdaki talepleri his sahibi amme gurur ve kuruluşları kabilinden gecikmeksizin karşılanacak.

Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine arttırma şekilde yetkilendirilen hukuksal kişiler, çekirdeksel bünye yahut ışın müteharrik atılan tesisine bağlı yapıların denetimi de karışma edinmek neredeyse gurur kabilinden belirlenen faaliyetlerin üçüncü yan nezarete düşüncesince izinli şirketlerden iş alacak.

Denetime editör olanlar, gurur denetçilerinin ve gurur kabilinden görevlendirilen insanların görevlerini serbestçe ve eskiden hesabına getirebilmeleri düşüncesince lüzumlu şartları sağlayacak ve koruyan düzenlilik tedbirlerini alacak.

Nükleer garanti denetimine editör olanlar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının Türkiye kabilinden tasdikli denetçileri kabilinden meydana getirilen denetimlerde, alakalı mevzuatta tamlanan yükümlülüklerini hesabına getirecek. Bu denetimlere Nükleer Düzenleme Kurumu mümessili refakat edecek.

Kurum denetçileri

Kurum denetçileri, Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen vasıfları haiz gurur çalışanı arasından Nükleer Düzenleme Kurulu kabilinden yetkilendirilecek.

Kurum denetçileri ve denetime arkadaşlık kılmak neredeyse görevlendirilen öteki gurur personeli, teftiş amacıyla alakalı bölgelere yahut tesislere girmek; faaliyetleri arama kılmak ve DOĞRU incelemek; lüzumlu gördükleri kişilerle ahbaplık düzeltmek ve lüzumlu gördükleri hususlarda inceleme, araştırı ve anket yapmak; rastgele ayrışık bilgi, doküman ve kayıtları istemek, incelemek, inceletmek, hapsetmek yahut suretini almak; rastgele ortak materyal yahut numuneyi almak, aldırmak, alıkoymak, usulüne birebir şekilde giderilmiş kılmak yahut ettirmek; rastgele ortak aleti kullanarak ölçüm, analiz, yoklama ve imtihan gerçekleştirmek yahut yaptırmak; görsel, işitsel yahut bağlanmış pırtı avlamak yetkisine eş olacak.

Güvenlik yahut emniyetin tehlikeye düşmüş bulunduğu yahut düşebileceği ve müdahalenin gecikmesinde mahzur bulunan hallerde Nükleer Düzenleme Kurumu denetçisi, hali kuruluşa ve yetkilendirilen insana hemen bildirecek. Bu durumda, gurur salahiyet maruz faaliyetin tamamının yahut ortak kısmının durdurulması yahut sınırlanması da karışma edinmek neredeyse lüzumlu tedbirleri aldırabilecek.

Kurum denetçisi, teftiş esnasında lüzumlu hallerde mülki güdüm amirlerinden polis kuvveti talebinde bulunabilecek. Bu halde mülki güdüm amirleri ve polis kuvvetleri gurur denetçilerine müstelzim desteği gecikmeksizin sağlayacak.

Radyoaktif atıklar ve çıkma yakıtlar

Türkiye'nin ferman piyasası haricinde ölçülü ortak çalışkanlık esnasında ortaya çıkmak bulunan ışın müteharrik atıklar, Türkiye sınırları içine sokulamayacak.

Türkiye sınırları zarfında tamamlanmış ve kullanma süresi dolduğunda fon ülkeye iadeli şartı ile ihraç edilmiş ışınım kaynaklarına, ışın müteharrik atıkların transit geçmiş olmasına ve natürel ışın müteharrik maddelerin mülemma bulunduğu malzemenin ithalatına bahis konusu hükümranlık uygulanmayacak.

Radyoaktif atıklar çevreye salınamayacak yahut bırakılamayacak.

Yürütülen faaliyetlere bağlı ortaya çıkan çıkma yakıtların yahut giderilmiş aut ışın müteharrik atıkların yönetiminde topu topu vebal çalışkanlık düşüncesince yetkilendirilen insana ilişik olacak.

Tesislerde ölçülü rastgele ortak çalışkanlık sonucunda imal edilen ışın müteharrik atıklar bambaşka ortak yetkilendirilen insana devredilene derece tesiste depolanacak.

Nükleer santrallerde ortaya çıkan çıkma yakıtlar, pres ömrü boyunca çekirdeksel santralci sahasında depolanacak.

Faaliyetleri sonucunda çıkma yakıtı yahut ışın müteharrik atığı üreten yetkilendirilen kişi, bunların bünye zarfında yahut bünye dışarısında rastgele ayrışık taşınmasından mesul tutulacak. İşletmeden emisyon faaliyetleri esnasında ortaya çıkma ışın müteharrik atıkların rastgele ayrışık mesuliyeti yetkilendirilen insana ilişik olacak.

Türkiye'nin ferman dalında meydana getirilen ameliyat sonucunda ortaya çıkan ışın müteharrik atıklar Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) kabilinden giderilmiş edilecek.

Sahipsiz ışın müteharrik öz belirleme edilmiş bulunduğu takdirde TENMAK, alakalı gurur ve kuruluşlarla teşrikimesai yaparak lüzumlu tedbirleri takanak yahut aldıracak, giderilmiş karışma lüzumlu iş ve işlemleri yürütecek.

TENMAK, yetkilendirilen insanların görüşlerini de alarak ışın müteharrik atıkların ve çıkma yakıtların yönetimine bağlı millî ışın müteharrik atılan politikası ve stratejisinin belirlenmesine esasi Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı Taslağı'nı, sonu 0 ve 5 ile biten yılların sonuna derece hazırlayacak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunacak. Bakanlık, Nükleer Düzenleme Kurumunun görüşünü alarak Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı'nı belirleyecek.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda onama edilen Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'ne göre, yetkilendirmeye editör ortak çalışkanlık esnasında ışın müteharrik atılan üreten eşhas ışın müteharrik atılan yönetimi hususi hesabına, çekirdeksel tesis, ışınım tesisi ve ışın müteharrik atılan tesislerini çalıştırmak neredeyse yetkilendirilen eşhas ise işletmeden emisyon hususi hesaplarına, belirlenecek tutarda, değişik ulama oranı ödeyecek.

Bakanlık tarz saymanlık ünitesi gözetiminde ışın müteharrik atılan yönetimi hususi hesabı ve işletmeden emisyon hususi hesapları açılacak. hususi hesaplar namına öğrenim edilen gelirler hedefi haricinde kullanılamayacak.

Nükleer santraller düşüncesince hususi hesaplara ödenecek ulama payları imal edilen ünite yalıtım (kWh) başına, güvence miktarları ise oturmuş çelim (MW) başına, öteki bünye ve icraat düşüncesince ise hususi hesaplara ödenecek ulama payları ile güvence miktarları, tesisin ve uygulamanın türü, atığın sınıfı, miktarı ve aktivitesi neredeyse hususlar dikkate alınarak Hesaplar Yönetim Kurulu kabilinden belirlenecek. hususi hesaplara ödenecek ulama payları ile güvence miktarları rastgele sene gözden geçirilecek, öngörülen giderleri karşılayacak biçimde güncellenecek. Ancak arsıulusal anlaşmalarda bu hikâyecik kapsamında toprak meydan hususları düzenleyen ahkâm hafi kalacak.

Radyoaktif atılan yönetimi hususi hesabı ve işletmeden emisyon hususi hesabının gelirleri; ödenecek ulama payları ve teminatlar, hususi aritmetik gelirlerinin değerlendirilmesiyle elde edilmiş gelirler, armağan ve öteki gelirlerden oluşacak.

Radyoaktif atılan yönetimi hususi hesabından; ışın müteharrik atılan giderilmiş tesisi kurulabilecek yerlerin belirlenmesi ve alakalı meydan çalışmaları, ışın müteharrik atılan giderilmiş tesisinin tasarımı, salahiyet alınması, inşası, işletilmesi, bakımı, kapatılması ve regülatör kontrolden çıkarılması, tamlanan amaçlara müteveccih araştırı ve ihya faaliyetleri, işlemlerini gerçekleştirmek neredeyse Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumuna (TENMAK) ifa yapılacak.

İşletmeden emisyon hususi hesabından; çekirdeksel tesisler, ışınım tesisleri ve ışın müteharrik atılan tesislerinin işletmeden çıkarılması esnasında ortaya çıkan ışın müteharrik atıkların bertarafının maliyetleri de karışma edinmek neredeyse işletmeden çıkarılması, bünye alanının baştan kullanma koşullarıyla ahenkli duruma getirilmesi, işlemlerini gerçekleştirmek üzere, yetkilendirilen insana bu faaliyetleri düşüncesince ifa yapılacak.

İşletmeden emisyon hususi hesabı, rastgele bünye düşüncesince ayrı izlem edilecek

Hesaplar patronaj oturmuş reis ve üyelerine yapılacak ödemeler ile hususi hesapların işleyişine bağlı özgür teftiş ve müşavirlik hizmetleri kapsamında yapılacak ödemeler, yönetimsel masarif ve usa vurma giderleri ilgisine mucibince hususi hesaplardan karşılanacak.

Radyoaktif atılan ve işletmeden emisyon hususi hesabındaki meblağın, işletmeden emisyon esnasında yahut ışın müteharrik atılan yönetimi ile alakalı öngörülenler haricinde olabilecek masarif dolayısıyla yahut tesisin planlanandan er işletmeden çıkarılması dair çıtırbom kalması DOĞRU maliyetler yetkilendirilen isim kabilinden sağlanan teminattan karşılanacak. Teminat çıtırbom ise artan hacim yetkilendirilen insandan öğrenim edilecek. hususi tahminde biriken meblağ dikkate alınarak bahis konusu güvence miktarı yetkilendirilen bireyin talebi dair baştan belirlenecek.

Tesislerin işletilmesine müteveccih yetkilendirme düşüncesince müracaat karşılayıcı eşhas işletmeden çıkarmaya bağlı maliyet planını alakalı bakanlığa sunacak. İşletmeden emisyon hususi hesabı rastgele ortak bünye düşüncesince değişik izlem edilecek.

Özel hesaplarda birleşen gelirler, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamı haricinde olacak.

Süresinde ödenmeyen ulama payları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a mucibince izlem ve öğrenim edilecek. Vergi dairesince öğrenim edilen tutarlar öğrenim edilmiş bulunduğu zamanı izleyen ayın sonuna derece hususi hesaplara aktarılacak.

Hesaplar Yönetim Kurulu

Özel hesapların gelirlerini kumanda etmek ve hususi hesaplardan yapılacak ödemeleri evetlemek neredeyse Hesaplar Yönetim Kurulu; nezaret ve Hazine ve Maliye Bakanlığından ikişer temsilci, TENMAK'tan ortak casus ve bu kurumların haricinde mecmu sayısı üçü geçmemek neredeyse Türkiye sınırları dahilinde çekirdeksel santralci işleten hukuksal insanların birer mümessili ile öteki bünye ve icraat düşüncesince ortak temsilciden oluşacak.

Temsilci seçilebilmek düşüncesince Devlet Memurları Kanunu'nda tamlanan büyüklük memurluğuna atanabilme umumi şartlarını taşımak, minimum dört sene mütemadi yükseköğrenimi tümlemek ve kamuda ve/veya hususi sektörde dalında minimum ilkokul sene çalışmış edinmek gerekecek. Bakanlık mümessillerinden biri reis şekilde fariza yapacak.

Hesaplar Yönetim Kurulu üyelerinin fariza süreleri üç sene olacak. Görev süresi sona aziz üyeler baştan görevlendirilebilecek.

Hesaplar Yönetim Kurulu reis ve üyelerine, fariza meydana getirilen toplantılar düşüncesince rastgele ay mecmu (20 bin) amblem rakamının vazifeli aylık katsayısıyla çarpımı sonucunda bulunacak meblağ derece dirlik hakkı ödenecek.

Tesisin er işletmeden çıkarılması ihtimaline kendisince ışın müteharrik atılan yönetimi ve işletmeden emisyon düşüncesince lüzumlu maliyetlerin karşılanabileceğine bağlı teminatın yeterliliği Hesaplar Yönetim Kurulu kabilinden kuruluşa bildirilmeden tesisin işletilmesine müteveccih yetkilendirme yapılamayacak.

Nükleer zararlar

Teklifle çekirdeksel zararlara bağlı türel vebal da düzenleniyor. Buna göre, çekirdeksel hadiselerden olup biten çekirdeksel zararlar kendisince bu kanunda hükümranlık namevcut hallerde Paris Sözleşmesi hükümleri uygulanacak.

Bir çekirdeksel bünye haricinde ve üretiminin sonuç etabına mevrut endüstriyel, ticari, tarımsal, tıbbi, ilmî yahut pedagojik amaçlarla geçer yahut kullanılacak bulunan olan radyoizotoplardan yahut Paris Sözleşmesi çerçevesinde belirlenen sınırların altındaki hacim ve aktivitedeki çekirdeksel maddelerden olup biten zararlar bu bölümün kapsamı haricinde olacak.

Nükleer hadiselerden olup biten çekirdeksel zararlar hakkında; gurur kabilinden yahut ülkesindeki makamlar kabilinden ortak çekirdeksel tesisi çalıştırmak neredeyse izinli hukuksal kişi, çekirdeksel bünye çalıştırmak düşüncesince verilecek lisans alınmadan geçmiş çağda çekirdeksel tesisi kuran hukuksal kişi, çekirdeksel tesisi çalıştırmak düşüncesince maruz lisans iptalinden sonraları toy ortak işleten belirlenene derece bulunan çağda lisansı silme edilen hukuksal isim işleten şekilde onama edilecek.

İşleten, çekirdeksel zararlardan ve tazminatların ödenmesinden, çekirdeksel hadisenin meydana gelmesinde kendisinin, mensubunun ve tesisle alakalı teknoloji, mülk ve iş sağlayanlar rastgele ortak kusurunun olup olmadığına bakılmaksızın mesul tutulacak.

İşleten, direkt ortak silahlı çatışma, düşmanca hareketler, iç harp yahut ayaklanmadan ekolojik ortam meydana mevrut ortak çekirdeksel hadiseden olup biten çekirdeksel zarardan mesul olmayacak.

İşleten, ortak çekirdeksel hadisenin illet bulunduğu çekirdeksel zararların tazmin edilmesine bağlı şekilde elden Paris Sözleşmesi ve bu büro hükümleri kapsamında mesul olacak.

İşletenin kurumdan aldığı yetkinin silme edilmiş yahut askıya kırgın yahut kısıtlı olması, işletenin bu büro kapsamındaki sorumluluklarını ortadan kaldırmayacak.

İşletenin, çekirdeksel zarara illet bulunan çekirdeksel hadisenin, çekirdeksel dokunca gören bireyin kastından yahut ağırbaşlı ihmalinden meydana geldiğini tanıtlama etmesi halinde; işleten, elden çekirdeksel dokunca gören bu insana kendisince çıkışlı mahkemenin kararıyla azda olsa yahut ağız ağıza sorumluluktan kurtulabilecek.

Bu bölümün uygulanmasında bire ortak sahada ortak işleten kabilinden işletilen çabucak aşkın çekirdeksel bünye ortak tane ortak bünye şekilde onama edilecek.

İşletenin vebal sınırları

Teklifin işletenin sorumluğu sınırları bölümünde ise rastgele ortak çekirdeksel vaka düşüncesince işletenin vebal miktarları düzenleniyor.

Buna mucibince termal gücü 10 megavatın üstünde bulunan çekirdeksel reaktörler ile gurur kabilinden çekirdeksel bünye çalıştırmak düşüncesince verilecek lisans önceleri yapılacak kıymetlendirme ile belirlenecek öteki çekirdeksel tesisler düşüncesince 700 milyon avro, bu şümul girmeyen çekirdeksel tesisler düşüncesince 70 milyon avro, çekirdeksel maddelerin taşınması düşüncesince 80 milyon avro, çekirdeksel maddelerin Türkiye sınırları dahilinde yapılacak transit geçişleri düşüncesince 700 milyon ekü ile hudutlu olacak.

Belirlenen vebal miktarları, öteki devletlerde meydana mevrut zararlar ile alakalı olarak, karşılıklılık prensibi çerçevesinde, o ülkede çekirdeksel hadiseden doğan çekirdeksel zararlar düşüncesince geçerli vebal miktarı ile hudutlu şekilde uygulanacak.

İşletenler, 80 milyon ekü ücretinde sigorta yaptıracak

Teklifle işletene, sigorta yaptırma yahut güvence sergileme zorunluluğu getiriliyor.

Buna mucibince işletenler, rastgele ortak çekirdeksel bünye yahut nakil faaliyeti düşüncesince belirlenen yukarı uç ücretinde ve gurur kabilinden belirlenen sürede ve şartlara birebir sigorta yaptırmak yahut özellikle ortak güvence ifşa kılmak mecburiyetinde olacak.

Nükleer maddelerin Türkiye’nin ferman dalında yapılacak transit geçişlerinde işleten, 80 milyon ekü ücretinde sigorta yaptıracak yahut güvence gösterecek.

Teklifte tamlanan sigorta yahut teminat, kuruluşa bağlanmış şekilde minimum 2 ay evvel sigorta firması yahut çekirdeksel sigorta havuzu yahut güvence sağlayan kabilinden bildirimde bulunulmadan askıya alınamayacak yahut silme edilemeyecek. Söz konusu sigorta yahut teminatın çekirdeksel maddelerin taşınmasına bağlı olması şeklinde sigorta yahut güvence nakil esnasında askıya alınamayacak yahut silme edilemeyecek.

Yaptırılan sigorta yahut yayınlanan güvence elden ortak çekirdeksel vaka DOĞRU çekirdeksel zararın tazmini düşüncesince kullanılabilecek.

İşletenin Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu mucibince merkezi patronaj kapsamındaki amme idaresi yahut sermayesinin tamamının kamuya ilişik olması halinde, işleten sigorta yaptırma yahut güvence sergileme yükümlülüğünden affedilmiş tutulabilecek. Bu halde çekirdeksel vaka sonucunda meydana mevrut çekirdeksel zararın büyüklük kabilinden ne biçimde üstenme edileceğine bağlı kökler ve esaslar, Cumhurbaşkanı sonucunda ile belirlenecek.

Nükleer sigorta havuzu kurulacak

İşletenin belirlenen yükümlülüklerine sigorta sağlanabilmesi amacıyla ortak çekirdeksel sigorta havuzu kurulacak.

İşleten belirlenen sigorta yahut güvence yükümlülüklerini iklim içerisinden yahut arsıulusal piyasalardan azda olsa yahut ağız ağıza sağlayabileceği neredeyse çekirdeksel sigorta havuzundan da sigorta yapılmasını arzu edebilecek.

İşletenin sigorta yahut güvence bulamaması yahut işleten kabilinden maruz sigorta yahut teminatın belirlenen miktarlardan az olması DOĞRU kem artan hacim Cumhurbaşkanınca belirlenecek kökler ve esaslara mucibince karşılanacak.

Bir çekirdeksel vaka daha sonra bulunan sigorta yahut teminatın belirlenen miktarları karşılamaması DOĞRU kem artan hacim Cumhurbaşkanınca belirlenecek kökler ve esaslarla karşılanacak ve işletene kayıtım edilecek.

Nükleer zararın tazmini

Teklifin çekirdeksel zararın tazmini çeşidi ve tutarı yanlışsız ve sınırlanmış vebal prensibi esasi alınarak Türk Borçlar Kanunu hükümleri mucibince atama edilecek.

Nükleer dokunca gören insana maşeri sigortalar, hususi sigortalar ve umumi esenlik sigortasına bağlı mevzuat mucibince özellikle meydana getirilen ödemeler çekirdeksel dokunca görenin bu kısımda toprak meydan ahkâm mucibince alacağı ödence tutarından düşülecek.

Teklifle çekirdeksel dokunca gören kişiler, hasarlarının tazminini, vebal sınırları zarfında direkt işletenden arzu edebilecekleri neredeyse sigortacıdan, çekirdeksel sigorta havuzundan ve öteki güvence verenlerden de arzu edebilecek.

Nükleer zararın tamlanan vebal miktarı sınırlarını aşmasının beklendiği hallerde çekirdeksel hadisenin meydana geldiği tarihten itibaren en geç 2 ay zarfında Cumhurbaşkanınca çekirdeksel vaka sonucunda meydana mevrut çekirdeksel zararların tazmini düşüncesince çekirdeksel dokunca görenler kabilinden meydana getirilen başvuruları kıymetlendirmek ve müracaatlar kendisince değişmeyen özgülemek neredeyse Nükleer Zarar Tespit Komisyonu kurulacak. Komisyonun giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanacak.

Komisyon kurulması halinde, çekirdeksel vaka sonucunda meydana mevrut çekirdeksel zararlar komite kanalıyla tazmin edilecek. İşletenin vebal sınırına giren tutar, Hazine ve Maliye Bakanlığı kabilinden işletenden yahut onun sigortacısından yahut işleten kabilinden yayınlanan teminatın paraya çevrilmesi aracılığıyla öğrenim edilecek.

Komisyon, yapacağı ilanlarla minimum ortak salname ortak müddet tanıyarak ve sürenin final tarihini belirleyerek, çekirdeksel dokunca gören insanların komisyona yahut belirleyeceği öteki makamlara başvurmalarını isteyecek. Nükleer dokunca gören eşhas kabilinden komite kurulmadan evvel çekirdeksel zararların tespiti yahut tazmini hedefi ile açık bulunan davalar, komisyonun çekirdeksel zararın tazmin edilmesine bağlı sonucunda kesinleşene derece duracak. Bu insanların açmış oldukları davadaki arzu sonucunun ağız ağıza komite sonucunda ile karşılanması durumunda, murafaa kabilinden davanın mevzusuz kalmasına, öteki ahval düşüncesince ise davanın kalmış bulunduğu yerden devamına değişmeyen verilecek.

Usulüne birebir müracaat yapanlara ödenecek tazminatların mecmu ücretinin vebal miktarı sınırı aşan hallerde komisyon, vebal hacim haddini yapılanma fail meblağı paylaştıracak ortak ifa planı yapacak. Ödeme planında, dirilik kaybı yahut insanların sağlığına maruz zararlar en herşeyden ilk olarak tazmin edilecek. Sorumluluk miktarı sınırının aşılmış bulunduğu fraksiyon düşüncesince Cumhurbaşkanı birebir göreceği tedbirleri alacak.

Komisyon, yedi üyeden oluşacak, üyeler, amme görevlileri arasından cumhur reisi kabilinden belirlenecek.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda onama edilen Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'ne göre, işleten, sigortacı, çekirdeksel sigorta havuzu, öteki güvence verenler ve devlet, çekirdeksel ziyanı ortaya çıkaran çekirdeksel hadiseye isteyerek şekilde faktör bulunan essah insana kendisince kayıtım hakkına eş olacak.

İşletenin, aralarındaki sözleşmede açık açık belirtildiği takdirde, sözleşmede tamlanan şümul ve biçimde kontrat meydana getirdiği insana kendisince da kayıtım hakkı bulunacak.

Nükleer zararların karşılandığı haller hariç, ödence talepleri çekirdeksel dokunca gören bireyin ziyanı ve sorumlusunu öğrendiği tarihten itibaren belirlenen devir aşımı süresi hâlâ tamamlanmamışsa 3 sene geçmekle devir aşımına uğrayacak.

Can kaybı ile insanların sağlığına maruz zararlarla alakalı ödence talepleri, çekirdeksel hadisenin gerçekleştiği tarihten itibaren 30 yılın, öteki çekirdeksel zararlarla alakalı ödence talepleri çekirdeksel hadisenin gerçekleştiği tarihten itibaren 10 senenin geçmesiyle devir aşımı olacak.

Rücu hakkı, kayıtım hakkına eş bireyin kayıtım edeceği kişiyi öğrenmesinden ve tazminatı ödemesinden itibaren 3 senenin ve rastgele biçimde tazminatın tamamının ödendiği tarihten başlayarak 10 senenin geçmesiyle devir aşımına uğrayacak.

Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri çıkışlı olacak

Türkiye Cumhuriyeti ferman dalında gerçekleşen ortak çekirdeksel hadiseyle alakalı şekilde yahut Paris Sözleşmesi ve Türkiye'nin tarafı bulunduğu Viyana ve Paris Sözleşmelerinin Uygulanmasına İlişkin Ortak Protokol mucibince Türk mahkemelerinin usa vurma yetkisinin bahis konusu bulunduğu hallerde elden Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri çıkışlı olacak.

Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin çıkışlı olması şeklinde Ankara mahkemeleri değişmez çıkışlı olacak. Nükleer Zarar Tespit Komisyonu kurulmaması şeklinde mahkeme, belirlenen vebal haddini aşmayacak şekilde, çekirdeksel dokunca gören insanlara eğreti ifa yapılmasına değişmeyen verebilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumu

Nükleer Düzenleme Kurumuna regülatör faaliyetlerini zafiyete uğratacak, bu faaliyetlerle çelişecek yahut faaliyetlerini çalışan ortak biçimde yürütmesini engelleyecek yükümlülükler verilemeyecek.

Kurum, Kurul sonucunda ile 5 yıla derece yıllara sari yüklenmelere ilişik sözleşmeler yapabilecek.

Kurumda, Nükleer Düzenleme Uzmanı ve Uzman Yardımcısı istihdam edilecek.

Kurumun fariza piyasası ile alakalı hususi bilgelik ve his mucip mevzularda evcil ve ecnebi uzmanlar kontratlı personel şekilde çalıştırılabilecek.

Sözleşmeli personel şekilde istihdam edilecek ecnebi uzmanlar ile iklim haricinde çekirdeksel erke dalında çalışarak minimum 5 sene çalışmış evcil uzmanlara verilecek rastgele ayrışık ödemeler karışma ücretler, kontratlı personel düşüncesince uygulanmakta bulunan kontrat tutarı tavanının 14 katını aşmamak neredeyse Cumhurbaşkanınca belirleme edilecek.

Kurul Başkan ve üyeleri, görevlerinin devamı boyunca görevlerini ehliyetli ortak dikkat, doğruluk ve bitaraflık ile yürüteceklerine, anayasa hükümlerine karşıt akıntı etmeyeceklerine ve ettirmeyeceklerine değgin Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu huzurunda ant edecek.

Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi kurulacak

Kurumun görevlerini hesabına getirirken gerekseme duyacağı rastgele ayrışık analiz, danışmanlık, gözetim, inceleme, araştırma, muayene, test, kontrol, terbiye ve sertifikalandırma neredeyse beceri dayanak hizmetlerini peylemek amacıyla, giriş sermayesi 1 milyon Türk Lirası bulunan ve Kurum kabilinden ödenen, paylarının minimum yüzdelik 51'i Kuruma ilişik olan, Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi (NÜTED) unvanı altında hususi ahbaplık hukuksal kişiliğini haiz ortak çok ortaklı ortaklık kurulacak.

Kurumun birebir bulması DOĞRU NÜTED AŞ, üçüncü insanlara iklim zarfında ve iklim haricinde iş verebilecek.

Kamu gurur ve kuruluşlarına personel alınmasına değgin alakalı mevzuat hükümleri NÜTED AŞ kabilinden istihdam edilecek personel kendisince uygulanmayacak.

Ceza hükümleri

Teklif ile çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ukubet hükümleri de düzenleniyor.

Nükleer tesis, ışınım tesisi yahut ışın müteharrik atılan tesisini meri ortak lisansa eş olmadan işletenler 4 yıldan 8 yıla derece dam ve 5 bin güneş adli itibar cezası ile; ışınım uygulamalarını meri ortak lisansa eş olmadan yürütenler 1 yıldan 4 yıla derece dam ve bin güneş adli itibar cezası ile; çekirdeksel tesis, ışınım tesisi yahut ışın müteharrik atılan tesislerine bağlı Kurumdan müsaade katılması müstelzim faaliyetleri meri ortak izne eş olmadan yürütenler 2 yıldan 5 yıla derece dam ve 3 bin güneş adli itibar cezası ile cezalandırılacak.

Faaliyete bağlı yükümlülükleri sona ermeden, faaliyetin yürütülmüş bulunduğu noktayı yahut tesisi, çekirdeksel maddeyi, ışın müteharrik deposu yahut ışın müteharrik atığı iyesiz duracak biçimde bırakma edenler 3 yıldan 8 yıla derece dam ve 5 bin güneş adli itibar cezasına çarptırılacak.

Nükleer madde, ışın müteharrik eşme ve ışın müteharrik atıkları; cebir, tehdit, alavere dalavere yahut hukuka karşıt bambaşka ortak tutum ile elde fail kişilere, edim hâlâ ağırbaşlı ortak cezayı mucip ortak kusur yapılanma etmediği takdirde 5 yıldan 15 yıla derece dam ve 10 bin güneş adli itibar cezası uygulanacak.

Nükleer madde, ışın müteharrik eşme yahut ışın müteharrik atıkların kaybolmasına, çalınmasına yahut salahiyetsiz insanların eline geçmesine boşlama göstererek yahut nazarıitibar ve itina yükümlülüğüne karşıt şekilde illet bulunan kişiler, 2 yıldan 5 yıla derece dam cezası alacak.

Radyoaktif atıkları yahut çıkma yakıtları Türkiye Cumhuriyeti sınırları içine sokan eşhas 5 yıldan 10 yıla derece dam ve 5 bin güneş adli itibar cezası ile cezalandırılacak.

Nükleer tesislere, ışınım tesislerine, ışın müteharrik atılan tesislerine ve çekirdeksel madde, ışın müteharrik eşme yahut ışın müteharrik atıklara salahiyetsiz müdahalede bulunan, saldıran, dokunca sağlayan yahut bunları baltalama fail eşhas 5 yıldan 15 yıla derece dam ve 10 bin güneş adli itibar cezasına çarptırılacak.

Nükleer tesisler, ışınım tesisleri, ışın müteharrik atılan tesisleri ile çekirdeksel madde, ışın müteharrik eşme yahut ışın müteharrik atıklara bağlı yazılımlara salahiyetsiz müdahalede bulunan, saldıran, dokunca sağlayan yahut bunları baltalama fail eşhas 3 yıldan 10 yıla derece dam ve 10 bin güne derece adli itibar cezası alacak.

Nükleer tesis, ışınım tesisi yahut ışın müteharrik atılan tesisini erk yahut zılgıt kullanarak yahut hukuka karşıt bambaşka ortak davranışla ele geçiren, zapt fail yahut kontrolü dibine meydan insanlara 12 yıldan 20 yıla derece dam cezası uygulanacak.

Nükleer tabanca yahut radyolojik tabanca inşaat eden, ışın müteharrik maddeleri bu amaçla bulunduran, kullanan, kullanımını yaygınlaştıran yahut bunları ticaretini karşılayıcı eşhas 25 yıldan 30 yıla derece hapisle cezalandırılacak.

Bu fiillerin essah yahut hukuksal kişiyi, arsıulusal ortak örgütü yahut ortak devleti ortak fiili hazırlamaya yahut yapmaktan kaçınmaya mecbur etmek amacıyla gerçekleştirilmesi şeklinde verilecek ukubet fiilin ağırlığına mucibince yarısından dü katına kadar, bu fiillerin ortak teşkilat faaliyeti çerçevesinde işlenmesi şeklinde yarısından ortak katına derece artırılacak.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda onama edilen Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi ile çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı yönetimsel yaptırımlar düzenleniyor.

Bir çekirdeksel tesisin meri ortak lisansa eş olmadan işletilmesi DOĞRU 2 milyon 733 bin ila 136 milyon 623 bin lira, ışın müteharrik atılan tesisleri ve ışınım tesislerinin meri ortak lisansa eş olmadan işletilmesi DOĞRU 1 milyon 367 bin ila 13 milyon 663 bin lira, ışınım uygulamalarının meri ortak lisansa eş olmadan yürütülmesi DOĞRU 28 bin ila 274 bin liralık yönetimsel itibar cezası uygulanacak.

İzin katılması müstelzim faaliyetlerden; tesislere bağlı olanların müsaade alınmaksızın yürütülmesi DOĞRU 137 bin ila 638 bin, diğerlerinin müsaade alınmaksızın yürütülmesi DOĞRU 10 bin ila 45 bin, salahiyet vesikası katılması müstelzim faaliyetlerin salahiyet vesikası alınmaksızın yürütülmesi şeklinde 5 bin ila 200 bin lirası yönetimsel itibar cezası kesilecek.

Nükleer tesislere bağlı mevzuat yahut salahiyet koşullarına, Nükleer Düzenleme Kurumu kararlarına ve talimatlarına karşıt akıntı edildiğinin belirleme edilmesi halinde, 274 bin ila 2 milyon 733 bin, ışın müteharrik atılan tesisleri ve ışınım tesislerine bağlı mevzuat yahut salahiyet koşullarına, Kurum kararlarına ve talimatlarına karşıt akıntı edildiğinin belirleme edilmesi şeklinde 137 bin ila 638 bin, öteki faaliyetlere bağlı mevzuat yahut salahiyet koşullarına, Kurum kararlarına ve talimatlarına karşıt akıntı edildiğinin tespiti şeklinde 4 bin ila 28 bin lirası yönetimsel itibar cezası uygulanacak.

Yetkilendirilen isim kabilinden Kuruma gerçeğe karşıt doküman sunulması, kandırıcı bilgelik verilmesi yahut yetkilendirme yapılmasını etkileyecek salahiyet koşullarındaki değişikliklerin bildirilmemesi halinde, ukubet hükümleri hafi eğleşmek kaydıyla, çekirdeksel tesisler düşüncesince yetkilendirilen isim 2 milyon 733 bin ila 136 milyon 623 bin, ışın müteharrik atılan tesisleri ve ışınım tesisleri düşüncesince 1 milyon 367 bin ila 13 milyon 663 bin, öteki ameliyat düşüncesince 28 bin ila 274 bin liralık yönetimsel itibar cezası ödeyecek.

Aykırılıkların Kurum kabilinden maruz müddet zarfında giderilmemesi şeklinde yönetimsel itibar cezaları, rastgele defasında ortak geçmiş cezanın dü sert ücretinde olacak.

Gerçek dışı belgenin, kandırıcı bilginin yahut salahiyet koşullarındaki değişikliğin yetkilendirmeye esasi yapılanma etmesi ve düzeltilmesinin beklenir olmadığının belirleme edilmesi şeklinde ise yönetimsel itibar cezasına ek şekilde salahiyet askıya alınacak, kısıtlanacak yahut silme edilecek.

Halk yahut mekân sağlığına tehditte ukubet ortak kıvrım artırılacak

Bu fiillerin ahali yahut mekân sağlığına ve güvenliğine zılgıt oluşturacak biçimde tahribata kez açtığının tespiti şeklinde uygulanacak yönetimsel itibar cezası ortak kıvrım artırılacak. Kurum, yönetimsel itibar cezasına ek olarak, fiillerin ahali ve mekân üstünde oluşturduğu riskin devamı boyunca lisans yahut izni kısıtlayabilecek askıya alabilecek. Kurum, fiillerin ahali ve mekân üstünde oluşturduğu riskin ağırlığına mucibince lisansı yahut izni silme edebilecek.

Sigorta yaptırma yahut güvence sergileme yükümlülüğünü hesabına getirmeyen işletenlere, vebal sınırının binde üçü derece yönetimsel itibar cezası kesilecek.

Sigorta yaptırma yahut güvence sergileme zorunluluğu ile alakalı kanunlara karşıt akıntı edildiğinin belirleme edilmesi şeklinde alakalı çekirdeksel faaliyetin yürütülmesi düşüncesince lüzumlu bulunan lisans ve izinler, sigorta yaptırma yahut güvence sergileme yahut süresi dolan sigorta poliçesini yahut teminatı restorasyon yükümlülüğü hesabına getirilene derece Kurum kabilinden askıya alınacak. Askıya alınma tarihinden itibaren ortak yıl, yetkilendirilen isim kabilinden gerekçelendirilmesi ve gerekçenin Kurum kabilinden birebir bulunması şeklinde 3 sene zarfında bahis konusu yükümlülüğün hesabına getirilmemesi şeklinde lisans ve izinler silme edilecek.

Bir yetkilendirmenin silme edilmesi halinde, silme tarihinden doğmak üzere; salahiyet vesikası katılması müstelzim ameliyat düşüncesince 3 ay, müsaade katılması müstelzim ameliyat düşüncesince 6 ay, lisans katılması müstelzim ameliyat düşüncesince ortak sene müddet ile silme edilen yetkilendirmeye bap çalışkanlık düşüncesince bire ortak isim kabilinden baştan yetkilendirme başvurusunda bulunulamayacak ve Kurum kabilinden bu insanlara salahiyet verilmeyecek.

İdari itibar cezaları, tebliğinden itibaren ortak ay zarfında ödenecek

İdari itibar cezaları, tebliğinden itibaren ortak ay zarfında ödenecek. Bu itibar cezalarına kendisince 30 güneş zarfında güdüm mahkemelerinde sorun açılabilecek.

Aykırılığı meydana getiren fiilin, işlendiği tarihten itibaren 2 sene zarfında bire ortak isim kabilinden yeni baştan işlenmesi şeklinde yönetimsel itibar cezası rastgele defasında ortak kıvrım artırılarak uygulanacak. Bu cezaların verildiği tarihten itibaren dü sene zarfında yönetimsel itibar cezası verilmesini mucip bire ortak edim yeni baştan işlenmediği takdirde geçmiş cezalar tekrarda esasi alınmayacak.

Bu Kanunun uygulanmasında çekirdeksel santrallerin kurulmasına ve işletilmesine değgin iş donanmasına bağlı arsıulusal anlaşmalarda toprak meydan hususi ahkâm hafi olacak.

İdari yaptırımlar kendisince değişmeyen özgülemek hususunda Kurul çıkışlı olacak. Kurul, yönetimsel itibar cezası, yetkinin kısıtlanması, askıya katılması yahut iptali yönetimsel yaptırımlarını beraberce yahut değişik uygulayabilecek.

Mevzuatta çekirdeksel erke ve radyasyonun kullanımını içeren faaliyetlerin regülatör kontrolü ile alakalı şekilde mülga Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna meydana getirilen atıflar Kuruma işlenmiş sayılacak.

Nükleer Düzenleme Kurumunun aranjman ve denetlemeye bağlı mal, iş ve müşavirlik hizmeti alımları, çekirdeksel santralci projeleri kapsamında meydan ve yapılabilirlik emek harcamaları ile alakalı etüt, iş ve müşavirlik hizmeti alımları, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunun yürüttüğü ve desteklediği araştırı ve ihya projeleri düşüncesince lüzumlu bulunan mülk ve iş alımları ile bu projelerle direkt irtibatlı bulunan ve projenin yürütülmesi düşüncesince ıztırar bildirme fail inşaat işleri ile Hesaplar Yönetim Kurulunun ışın müteharrik atılan yönetimi hususi hesabı ve işletmeden emisyon hususi hesabı ile alakalı müşavirlik iş alımları, ukubet ve ihalelerden zecir hükümleri hariç, Kamu İhale Kanunu'na editör olmayacak.

Kanun teklifi yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihe derece işlenmiş bulunan topu topu yetkilendirmeler geçerliliğini sürdürecek ve izinli insanların yükümlülükleri Kuruma kendisince bitmeme edecek. Kurum izinli insanlara bu anayasa teklifine uzlaşma amacıyla astronomi sonucunda ile ek yükümlülükler getirebilecek, bu yükümlülüklerin hesabına getirilmesi düşüncesince üç yıla derece ek müddet tanıyabilecek.

Giderlerini karşılayacak kurda selamet elde edinceye derece ışın müteharrik atılan yönetimi hususi hesabına, anayasa teklifi yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten itibaren 5 yıla kadar, Bakanlık maddi durumuna bu amaçla tahsis edilen ödenekten namus borcu şekilde finansal eşme aktarılabilecek.

Sulama birlikleri yenilenebilir erke tesisi kurabilecek

Komisyonda onama edilen önergeyle, Elektrik Piyasası Kanunu'nda fark yapıldı.

Buna göre, terfili sulamaların erke giderlerinin karşılanması amacıyla DSİ Genel Müdürlüğü kabilinden lisanssız şekilde kurulması ve işletilmesi öngörülen yenilenebilir erke tesislerinin tanımladığı maddelere, sulama faaliyetini sahada ortak edim tay tay arabası ve DSİ'nin birebir görmüş bulunduğu sulama birlikleri de ekleniyor.

Bu sayede DSİ'nin birebir görmüş bulunduğu ve bütçe olanakları birebir bulunan sulama birlikleri DSİ'ye maruf doğruluk ve yükümlülükler çerçevesinde erke giderlerinin karşılanması amacıyla yenilenebilir erke tesisi kurabilecek ve işletebilecek yahut DSİ kabilinden kurulan yenilenebilir erke tesisleri sulama birliklerine devredilerek bire ortak şartlarda işletebilmesi beklenir duruma gelecek.

İl hususi idareleri kabilinden kurulan hukuksal kişiler, il hususi idaresi kabilinden işletilen basınçlı borulu sulama şebekesi yahut alışılmış kanallı şebekeleri ile elden sulama amacına iş fail şebekenin su yatağı üstünde beceri imkanın olması ve DSİ kabilinden birebir bulunması şeklinde erke istihsal tesisi kurulabilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ