USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

OPEC+ sonucu sonrası gözlerin çevrildiği yer yağı tutarları düşüncesince "102 dolar" vurgusu

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, yer yağı fiyatlarında yaşanmış olan fiyat hareketliliğine dikkati çekti.

OPEC+ sonucu sonrası gözlerin çevrildiği yer yağı tutarları düşüncesince
07-10-2022 12:00
Ankara

Eryılmaz, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı kimi müstahsil ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun erke ve yer yağı bakanları, günce yer yağı üretimini teşrinisani ayından itibaren 2 milyon varil kısıntı sonucu aldığını anımsattı.

OPEC+ grubundan günce yer yağı üretimini 2 milyon varil kısıntı kararı

Karar evveliyat piyasaların beklentilerinin bu ölçüde olmadığını kail Eryılmaz, "Söz konusu üretim azalışı, sektörün beklediği birlikte değişmeyen olsa da miktar, beklentinin üzerinde. Tabii bu işin birlikte de sav tesiri tarafı var. Piyasa beklentisinin baş döndürücü üstünde birlikte fasıla erişince tutanağa baktığımızda levent boylu müddet bu tutumun bitmeme edeceği, icabında bu miktarın artırabileceği anlamında birlikte ibare görüyoruz. Dolayısıyla bu ibarelerin tutarları birlikte hacim henüz fevk çektiğini söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Alınan kararın, pahalılık artırıcı tarafının da bulunduğuna ayraç fail Eryılmaz, üretim maliyetlerindeki artışla para ve hizmetlerin fiyatlarının fevk taraflı olacağını anlattı. Eryılmaz, "Küresel özek bankaları şu an ağız ağıza enflasyona kanalize olmuşken ve duraklık fiyatlamasıyla erke para fiyatlarında ilkin yer yağı iktisap etmek neredeyse çöküntü olacak beklentisi varken hakeza birlikte sav gelmesi ve fiyatın çoğalması tabii ki piyasaları birlikte hacim bizar ediyor." niteleyerek konuştu.

Fiyat hareketlilikleri

Petrol fiyat hareketliliğinin bundan ahir süreçte ne yöne evrileceğine bağlı kemiksiz konuşmanın beklenen olmadığını anlatım fail Eryılmaz, bu tutarları fevk ve dun taraflı baskılayan kimi etmenler bulunduğunu anlattı.

Eryılmaz, dun baskılayan etmenlerde en ehemmiyetli etkinin duraklık fiyatlaması olduğuna dikkati çekerek, 2023'te global duraklık riskinin artacağını dile getirdi.

Resesyon fiyatlamasıyla petrole alakanın azalacağını tamlayan Eryılmaz, bunun da yer yağı fiyatlarını dun taraflı baskılayan en ehemmiyetli evolüsyon olacağını anlatım etti.

Eryılmaz, doların bedel kazanmasının da yer yağı fiyatlarını dun çekici ehemmiyetli birlikte sebep bulunduğunu ayraç ederek, şöyleki bitmeme etti:

"Önümüzdeki devirde hızı birlikte hacim kesilse de dolar güçlenmeye bitmeme edecek. Petrol, dolar üstünden ticareti meydana getirilen birlikte mahsul bulunduğu düşüncesince doların değerinin çoğalması yer yağı talebini azaltıyor. Bu da baskıyı bitmeme ettirecek. Bunun indinde Rusya engelleyim zımnında Hindistan ve Çin kabilinden devletlere henüz bağan fiyattan yer yağı satıyor. Rusya'nın tüketicilere fiyat kırarak giriyor olması da fiyatlarda bası yaratıyor. Gelen haberlere göre, Çin'le bu tecim baş döndürücü henüz iri miktarlarda olacak. Haliyle bu da yer yağı fiyatlarını dun çekecek."

OPEC+'nın benzeri adımlarının birlikte Rusya ile AB arasındaki huzursuzluğun de fiyatlamaları negatif etkileyerek fevk taşıyabileceğini özetleyen Eryılmaz, "Son ekleme kararlarıyla, bölümsel seferberlikle Rusya'nın hem ortalık çatışması bununla birlikte gerginliği henüz artıracağı anlamında beklentiler var. Bu yönden doğacak adımlar da tabii ki yer yağı fiyatlarını fevk çekmeye aday." dedi.

Eryılmaz, baz senaryosuna gereğince çelimsiz vadede yer yağı fiyatlarında 90 dolar yöresinde birlikte dengelenme olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"92 dolar ehemmiyetli birlikte dayanım noktası. Bu fiyatın dair çıkarsa bu doğacak haberlerle yükseliş tesirini hızlandırır. Gerçek açıdan yükseliş ivmesinden bahsedebilmemiz düşüncesince 102 doları geçmesi lazım. 102 doları geçmediği sürece mevrut hareketler fevk taraflı olanlar aksülamel hareketi şekilde kalır. Satış baskısı ağırbaşlı bitmeme eder. Gerçek açıdan azalma ivmesi düşüncesince de 82 doların altını görmemiz lazım. O denli biçimsiz duraklık fiyatlamasına karşın 82 dolar altında tutunan birlikte yer yağı görmedik. Dolayısıyla oranın altını kırması lazım. 82-92 dolar arası süreletme bölgesi. Volatilitenin faziletli bulunduğu bölge. 102 üstü yükselişin hızlanacağı, 82 düşüşün hızlanacağı bölge. Tabii açımlama koymakta kâr var. Rusya'dan, OPEC'ten doğacak bundan ahir adımlar tabii can alıcı olacak. OPEC+'nın sonucu yer yağı fiyatlarını henüz birlikte tomar fevk çıkaracak etkide değil. Piyasa beklentilerine gereğince 3 milyon varilin üstünde azalma gelmediği sürece doğacak sav etkisiyle yükseliş yaratır, baş döndürücü henüz çelimli aksülamel hareketi yaratmaz."

Dün açıklayan 2 milyon varillik üretim kesintisi kararının asliye nedeninin kazançlı olduğuna da yer veren Eryılmaz, geri plandaki sebeplerden birinin de politik bulunduğu yorumunda bulundu.

Eryılmaz, blok ülkelerinin Rusya ile ahenkli adımlar atarak esasta hem AB bununla birlikte ABD'deki "enflasyon oyununu" ayırma anlamında adımlar attığı izleniminin oluştuğuna ayraç ederek, "Bence, Rusya'nın Kuzey Akım-1'de yaptığı, bölümsel seferberlik ilanı, ekleme sonucu bütünü esasta hem ABD'nin hem Avrupa'nın kazançlı açıdan enflasyonla mücadelede işini henüz zora oyulgamak hesabına işlenmiş birlikte şey. Hiçbir nesne olmasa caba sav etkisiyle fevk tefriş etmek düşüncesince attıkları adımlar." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ