USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Orta Avrupa'da dönemin durduğu şehir: Prag

Dünya savaşları esnasında saldırılara sunulan kalmayarak zamanı yapılarını korumayı başaran Çekya'nın başkenti Prag, adeta ortak tabloyu mail görüntüsüyle ziyaretçilerini devir içre ortak seyahate çıkarıyor.

Orta Avrupa'da dönemin durduğu şehir: Prag
18-06-2022 13:04
Prag

Kuzeyinde Polonya, batısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile yandaki bulunan Çekya, 20. yüzyıla denli sırayla Büyük Moravya İmparatorluğu, Premyslid Hanedanlığı, Lüksemburg Hanedanlığı, Hussit dönemi, Jagellon Hanedanlığı ve Habsburg Hanedanlığı yönetimi altında kaldı.

Çekya, Avusturya-Macaristan'ın Birinci Dünya Savaşı'ndaki yenilgisiyle 1918'de Çekoslovakya adıyla kuruldu ve başkenti Prag oldu.

Çekoslovakya'nın 1 Ocak 1993'te barışçıl birlikte biçimde bölünmesiyle, özgür Çek ve Slovak Cumhuriyetleri kuruldu. Çekya, 2007'de Schengen Bölgesi'ne uzuv olurken, 2004’ten bu yana da Avrupa Birliği üyesi.

Çek Cumhuriyeti kendisine aşina bu ülkenin çelimsiz adı, 2016’da yöntemince "Çekya" oldu. Bununla birlikte, "Çek Cumhuriyeti" ise devletin resmi ismi kendisine halen kullanılıyor.

Ekonomisini gerçek sanayi, global ve dağınık ticaret, taşımacılık, konaklama ve besin hizmetleri ile amme yönetimi, savunma, eğitim, esenlik ve içtimai işlev faaliyetlerinin oluşturduğu Çekya'nın gerçek dış satım ortaklarını ise yandaki devletler Almanya, Slovakya, Polonya ile Fransa oluşturuyor.

Savaşa, Nazilere ve Sovyetler Birliği'ne müstenit şehir

İkinci Dünya Savaşı süresince Nazi yönetimi ve savaştan sonraları da Sovyetler Birliği'nin egemenliği altında çetin vakitler geçirmesine rağmen, başşehir Prag, cazibesini sürdürmeyi başardı.

Şehrin tarihi, Bohemya Dükü I. Borivoj'un Vltava Nehri'nin ilişkin birlikte Hristiyan şapeli düz yazı ettirdiği 9. yüzyıla denli giderken, 10. asrın sonunda, Vysehrad Kalesi düz yazı edildi ve Slav yerleşimi ortaya çıktı.

13. asrın başlangıcında ise çağımızda "Eski Şehir" kendisine isimlendirilen Prag'ın en emektar bölümü kuruldu ve bundan çelimsiz birlikte müddet sonraları Vltava Nehri'nin kıyıları geçmiş güreşçi köprüsü ile birbirine bağlandı.

Nehrin öteki tarafında, Bohemyalı II. Ottokar, henüz sonraları “Yeni Şehir” kendisine isimlendirilen ve çağımızda "Mala Strana" kendisine isimlendirilen ikinci Prag şehrini kurdu.

"100 Kuleli Şehir" Avrupa’nın en aşırı görüşme edilen metropoller sıralamasında geçmiş 10'da

Geçmişte "100 Kuleli Şehir", "Avrupa'nın Çatısı", "Avrupa'nın Kalbi", "Altın Şehir" ve "Şehirlerin Anası" derece nice lakapla anılan Prag, ülkenin başkenti ve en şişman kenti olmasının yanında bire birlikte sürede aşırı dikkat çekici birlikte gezim merkezi konumunda.

Prag, zamanı köprüleri, katedralleri, kızıl uçlu kuleleri ve kaleleriyle Avrupa’da en aşırı görüşme edilen metropoller ortada geçmiş 10’da arazi alıyor.

Zengin tarihe erbap bulunan ve Romanesk, Gotik, Rönesans ve Barok mimarisinden aktif örnekler haiz bu zamanı kent, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları esnasında dokunca görmeyen bulunmaz Avrupa şehirlerinden birlikte tanesi.

Bir ırmak çeşidinden ikiye mukassem ve tepelerle çevrilmiş birlikte vadide konumlanan şehir, yayan dolanmak düşüncesince de enikonu ideal.

Ziyaretçilerini ılımlı dönemde hissettiriyor

UNESCO Dünya Mirası Alanları sıralamasında 1991'den bu yana arazi düzlük kentin en emektar ve ehemmiyetli meydanı "Eski Kent Meydanı" büyüleyici birlikte 14. asır görünümüne sahip.

Eski şehir meydanında, Astronomik Orta Çağ Saat Kulesi, Tyn Kilisesi, Eski Belediye Binası, Jan Hus Heykeli, şamdanlarla bezeli kubbeli tavanıyla 12. yüzyılda düz yazı edilen St. Nicholas Kilisesi ve Meryem Ana Sütunu ile henüz nice zamanı çatı arazi alıyor.

Çeşitli desen ve tasarıma erbap Arnavut kaldırımlarıyla mefruş Prag sokakları, kilise çatılarının tepesindeki levent boylu kulelerden binaları süsleyici süslenmiş kapılara kadar, karmakarışık detaylar ve görkemli tasarımlarla dolu.

Kentin cazibesini ortaya çıkaran yapılar: Karl Köprüsü ve Aziz Vitus Katedrali

Vltava Nehri ilişkin müesses Prag’ın emektar ve dünkü şehirlerini birbirine bağlayan 14. asır taş köprüsü "Karl Köprüsü", kentin öteki köprülerine akıllıcasına seyrine bıkılmayan birlikte dekor sunuyor.

Sokak sanatçılarının başarım sergilediği bu zamanı köprü, hafta arası ve hafta sonu ayırt etmeksizin aşırı sayıda ziyaretçi ağırlıyor.

Vltava Nehri'nde meydana getirilen havza turlarıyla şehri nehirden rüyet olanağı da bulan ziyaretçiler, kano ve kükremek bisikleti kiralayarak nehirde turlayarak ruhsal gerilim atıyor.

Yerli ve ecnebi ziyaretçiler, ırmak süresince akıcı seyir yaparak manzaranın keyfini çıkarırken, zamanı eserleri, anıtları ve Orta Çağ ve Barok mimaride mütenazır kendisine sıralanan evlerin seyrine dalıyor.

Karl Köprüsü'nün öteki tarafında ise ziyaretçileri, yapımına 1344 senesinde başlanıp tamamlanması 600 sene devam eden Gotik mimarinin en dobra örneklerinden birisi bulunan Aziz Vitus Katedrali karşılıyor.

Prag Kalesi içre arazi düzlük ve kentin en büyüğü bulunan bu devasa katedralde, nice Bohemya kralının ve Kutsal Roma İmparatoru'nun mezarı da arazi alıyor.

Tüm şehre biricik birlikte basar sunan Prag'ın Vitkov tepesinde, 1928-1938'de Çekoslovak lejyonerlerinin onuruna düz yazı edilen "Vitkov Tepesi Ulusal Anıtı" bulunuyor.

Aynı yerde mevcut Ulusal Müzenin dünkü binası da Çek devletine adanan birlikte sergiye ev sahipliği yapıyor. Ayrıca ziyaretçiler, yapının tepesindeki terastan Prag'ı genel görünümlü strateji fırsatı da buluyor.

Franz Kafka'nın memleketi

Bugünlerde 1 milyon 318 bin nüfusa erbap Prag, kültürel manada da ehemmiyet bildirme ediyor.

"Dava" ve "Dönüşüm" derece eserleriyle 20. asır edebiyatının en adlı sanlı isimlerinden birisi bulunan ve bu kentte doğan Franz Kafka, Prag'la az henüz eş ağıt taşıyor.

Şehrin Yahudi Mahallesi'nde Kafka'nın birlikte heykeli bulunurken, Franz Kafka Müzesi'nde ise yazarın yaşamı ve emekleri sergileniyor.

Prag'da arazi düzlük Ulusal Müze, Yahudi Müzesi, Komünizm Müzesi ve Mucha Müzesi özellikle iktisap etmek hemen hemen aşırı sayıda müze ve zanaat galerileri de yerel ve ecnebi turistler çeşidinden dikkat görüyor.

Öte yandan, şehirdeki nice zamanı kilise ve katedrallerde ibadetin yanında muhtelif konserler de düzenleniyor.

Tarihten başlayan gelenekler: Kuklacılık ve Bohemya kristalleri

Öte taraftan Çek tarihinde ehemmiyetli birlikte noktayı bulunan kuklacılık ve kukla inşası da, Prag'da zamanı Orta Çağ'a denli uzanan birlikte gelenek.

Kalabalıkları eğlendirmek ve hikayeler bildirmek düşüncesince 18. asrın ortalarından bu yana Çek geleneğinin birlikte parçası bulunan anadan rüyet kuklacılık, ülkenin kıymetli birlikte zanaat biçimi kendisine onama görüyor.

Kuklacılığın yanında evren çapında şişman birlikte üne erbap bulunan Çek camı veya öteki adıyla Bohem camı geleneği de Orta Çağ'a denli uzanıyor.

Bohemya kristali kendisine da isimlendirilen ve 1200'lü yıllara müstenit billur işçiliği, şu anda Çekya'nın birlikte parçası bulunan Bohemya ve Silezya bölgelerinde üretiliyor. Çek camı, faziletli kalitesi, işçiliği, güzelliği ve çoğu kez yenilikçi tasarımlarıyla ecnebi turistler çeşidinden da en aşırı yeğleme edilen hediyelikler arasında.

Renkli, basit ve rölyefli gelişigüzel çeşit billur ürününün üretilip satılmış olduğu Prag'da, az henüz gelişigüzel mağazada Çek camını hatırlamak mümkün.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ