USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Orta Doğu’da 2022 böyle geçti

Orta Doğu ve Kuzey Afrika devletlerinde 2022 yılında, birtakımı yerlerde iç harp ve iktisadi dengesizlik ile protestolar bitmeme ederken, Katar’da planlı FIFA 2022 Dünya Kupası, candan izleme edilen organizasyonlardan bir tanesi namına öne çıktı.

Orta Doğu’da 2022 böyle geçti
28-12-2022 15:09
Kudüs

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Orta Doğu ve Kuzey Afrika devletlerinde 2022'de yaşanmış bulunan ehemmiyetli gelişmeler şöyle:

Filistin

İsrail ordusunun kalın pıtrak dominant ve "gözaltı operasyonları" düzenlemiş yer aldığı obstrüksiyon altındaki Batı Şeria’da bu yıl, akıbet 17 senenin "en hunriz yılı" namına kayıtlara geçti.

Birleşmiş Milletlerin açıklamış yer aldığı sayılara göre, BM'nin 2005'te alanda eşya tutmaya başlamasından sonraları 2022, Batı Şeria'da en ölümsek sene olurken, Filistinlilere müteveccih gözaltı, ev yıkımları ve Yahudi yerleşimci sertliği tırmandı.

İsrail güçleri, 2022 boyunca, 168’i obstrüksiyon altındaki Batı Şeria’da, 52’si kuşatma altındaki Gazze’de peyda buyurmak az daha 220'den nezdinde tomar Filistinliyi öldürdü. Bu ölümlerin 48’sini ayrıntılar oluşturdu.

BM, Batı Şeria’daki ölümlerin, “çoğu vakada, İsrail düzenlilik güçlerinin orantısız ve ölümsek kuvvet kullanması kabilinden sâdır nedenlerle meydana geldiğine” dikkati çekti.

Öte yandan, Aljazeera göstergeç kanalının tecrübeli eş muhabiri Şirin Ebu Akile’nin İsrail ordusu çeşidinden öldürülmesi, Filistin ve arsıulusal arenada şişman tepkilere illet oldu.

ABD vatandaşlığı mevcut Ebu Akile, 11 Mayıs’ta Batı Şeria'nın Cenin Mülteci Kampı'nda vazifesini icra ettiği mükemmel ve üstünde “PRESS” (basın) yazılı, gökçe polat delme giydirilmiş yer aldığı halde, İsrail askerleri çeşidinden oluşturulan acı neticesinde aslında vurularak yaşamını kaybetti.

İsrail

Son zamanlarda partner gözetim hükûmeti krizleri ile intihap sarmalına giren İsrail’de 2022’ye, 1 Kasım'da meydana getirilen er umumi intihap kararında ülkenin politik tarihindeki “en sağcı” koalisyonun yönetime gelmesi kaşe vurdu.

Ülkede akıbet değersiz sene süresince meydana getirilen 5. umumi seçimde, emektar başvekil ve aykırılık önderi Binyamin Netanyahu'nun başını çekmiş yer aldığı katışıksız bloktaki partiler, 120 sandalyeli Meclis'e 64 saylav göndererek açıkça nezdinde yengi kazandı.

Netanyahu öncülüğündeki koalisyon, baş döndürücü müslüman Yahudi partilerden Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği ile baş döndürücü sağcı, rasist ve hız yanlısı politikalarıyla aşina Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinden oluşuyor. Koalisyon, İsrail politik tarihindeki "en sağcı" hükümet namına değerlendiriliyor.

Bu partilerin toy hükümette düzenlilik ve tutum kabilinden en ehemmiyetli mevkilerde lakırtı sahibi olması, Filistinlilerin yanı esna bilhassa Amerika yönetimi peyda buyurmak üzere, İsrail’in Batılı müttefiklerini endişelendiriyor.

Katar

Katar, topu topu dünyanın candan strateji etmiş yer aldığı organizasyonlardan FIFA 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yaptı. İlk kat Arap ve Orta Doğu ülkelerinden birinde planlı Dünya Kupası, 20 Kasım’da başladı, 18 Aralık’ta sona erdi. Kupayı, bitiş maçında Fransa’yı yenen Arjantin ulusal ekibi kaldırdı.

Katar 12 sene süresince hazırlandığı Dünya Kupası organizasyonuyla katı nezdinde tomar endam çeşidinden "tam not" aldı.

Katar'ın 2030 vizyonunun da nezdinde parçası bulunan bu organizasyonla hem alanda bununla beraber hayattaki imajını tazelediği, iktisadi anlamda da şişman kazanımlar elde etmiş yer aldığı belirtiliyor.

İran

İran'ın 2022’deki en ehemmiyetli meselesi, “Mahsa Emini”nin ölümü sonrası iklim geneline yayılan protestolar oldu.

Başkent Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" namına aşina İrşad devriyeleri çeşidinden gözaltına alındıktan sonraları fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini 16 Eylül'de yaşamını yitirdi. Emini’nin ölümü üstüne memleketi Sakkız’da 17 Eylül’de süregelen gösteri, iklim geneline yayılarak hile karşıtı protestolara dönüştü.

Dördüncü ayına giren kitlesel gösterilerde yüzlerce foto yaşamını kaybederken on binden nezdinde tomar foto gözaltına alındı.

Gösteriler sonrası onlarca ad idamla yargılanırken, ondan nezdinde tomar göstericiye ölüm cezası cezası verildi. İdama mahkum edilen 2 bireyin cezasının uygulama edilmesi ise ülkede gerilimi henüz da artırdı.

Irak

Irak’ta düzenlilik ve politik muvazenesizlik 2022’de sürdü.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 13 Mart'ta Irak’ın Erbil kentine 12 balistik füzeyle saldırdı. Devrim Muhafızları, "İsrail'e ilişik nezdinde merkezin Devrim Muhafızlarına ilişik füzelerle vurulduğunu" tez ederken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ise bu iddiaları reddetti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ilkgüz ve teşrinisani aylarında da Irak'ın kuzeyindeki İKDP, PAK ve Komele örgütlerinin karargahlarına roket ve insansız iklim araçlarıyla saldırılar düzenledi. İran, ülkede Mahsa Emini'nin ölümü üstüne süregelen protestolar bitmeme ederken, bu örgütleri kargaşa boşaltmak amacıyla münteha bölgelerine silahlı gruplar ve nezdinde tomar oranda tabanca göndermekle suçladı.

Öte taraftan siyasetten çekilen Sadr Hareketi önderi Mukteda es-Sadr’ın destekçilerinin 1 ay idame eden "Yeşil Bölge baskını" ülkeyi karıştırdı.

İran destekli Şii grupların Başbakan talibi Muhammed Şiya Sudani'nin hükümeti kurmasına huzur çıkan Sadr taraftarları, orak ayı böylelikle Bağdat'ta Yeşil Bölge'yi basarak Meclis binasına girdi. Sadr yanlıları henüz sonraları Meclis bahçesinde kısaca nezdinde ay yerleşme eylemi yaptı. Sadr yanlılarının Meclis oturumunu gıcırtı etmiş yer aldığı gösterilerde 122'si asker, 11'i sivil, 133 ad yaralandı.

Lübnan

Lübnan'ın akıbet zamanlarda içerisine girmiş yer aldığı politik ve iktisadi kriz, 2022’de arttı.

Özellikle 2019'dan beri ağırbaşlı nezdinde iktisadi krizle harp fail Lübnan'da, Merkez Bankasındaki dolar akışkanlık sorunu, döviz rezervlerinin erimesi ve vatandaşların bankalardaki paralarını çekememesi, ülkede kasacı baskınlarına illet oldu. İlk namına Beyrut'ta 11 Ağustos'ta yaşanmış bulunan kasacı baskınını henüz sonraları da benzerleri strateji etti. Bu baskınlar dolayısıyla kasacı şubeleri makul aralıklarla kapatıldı.

Lübnan lirasının dolar karşısındaki bedel kaybı da 2022'de bitmeme etti. 1 Amerika dolarının koşut piyasada 40 bin liranın üstüne çıkmasıyla, iktisadi buhran evveliyat kısaca 440 dolar yöresinde bulunan minimal ecir 30 doların dibine denli düştü. Ekonomik krizden adam peyda buyurmak düşüncesince 2020'den itibaren IMF ile planlı görüşmelerde 8 Nisan 2022'de ön anlaşmaya varıldı. Ancak Lübnan hükümeti, bütçenin onaylanması haricinde IMF'nin 3 bilyon dolarlık itimat düşüncesince istem etmiş yer aldığı güzel iktisadi reformları adına getiremedi.

Cumhurbaşkanlığı koltuğunun katı nezdinde tomar kere gereksiz kalmış yer aldığı Lübnan'da, 2022 bu probleminin baştan konuşulduğu nezdinde sene oldu. Lübnan'da 6 sene cumhurbaşkanlığı karşıcı Mişel Avn'ın fariza süresinin 31 Ekim'de sona ermesiyle iklim toy nezdinde politik krizle huzur karşıya kaldı. Meclis'te cumhurbaşkanını ayıklamak düşüncesince meydana getirilen oturumlarda adayların kifayetli oyu alamaması dolayısıyla ülke, 2023'e de cumhurbaşkanlığı koltuğu gereksiz namına tahavvül buyurmak durumunda kaldı.

Mısır

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 21 Nisan'da ülkede politik diyalog başlatma niyetinde bulunduğunu açıkladı.

Sisi'nin anons etmiş yer aldığı ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) dışındaki topu topu kesimleri havi millî diyalog sürecinde, temmuzda Kahire'de dü güruh yapıldı. Süreç kapsamında, nisandan sene sonuna denli sakatlık neticesinde yada Cumhurbaşkanlığı affıyla 538 mevkuf başıboş bırakıldı.

Öte yandan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, 7 sene aradan sonraları Mısır'a önceki kat görüşme etti. Şeyh Temim, 25 Haziran'da gittiği Kahire’de, Cumhurbaşkanı Sisi çeşidinden havalimanında karşılandı.

Mısır'da demokratik yollarla seçilen önceki Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri engelleme ile devrilmesinin peşi esna dü iklim ilişkilerinde ağırlık başlamıştı. Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in 5 Haziran 2017'de "terör örgütlerini desteklediği" suçlamasıyla Katar'a müteveccih iktisadi engelleyim başlatmasının peşi esna muhit ortada münasebat kopma noktasına gelmişti.

Kuveyt

Kuveyt'te akıbet zamanlarda kalın pıtrak yaşanmış bulunan hükümet değişimleri, 2022 senesinde da görüldü. Ülkede Başbakan Şeyh Sabah el-Halid el-Hamed hükümeti, april ayında istifasını sundu. Hükümetin istifasının öne sürülen nedeni ise açıklanmadı.

Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın şişman oğlu bulunan Ahmed Nevvaf başbakanlığında toy hükümet 1 Ağustos'ta kuruldu, 2 Ağustos'ta da "milletvekilleri arasındaki ahenksizlik nedeniyle" yasama kurulu feshedildi.

Ahmet Nevvaf başbakanlığındaki hükümet 2 maaş fariza süresinin peşi esna 2 Ekim'de istifasını sundu. Yine Ahmed Nevvaf başkanlığında 5 Ekim'de kurulan 41.hükümet ise milletvekillerinin itirazı üstüne devrisi çağ istifa etti ve 11 çağ sonraları hükümette revizyona gidildi.

Öte taraftan Kuveyt yönetimi, 7 sene aradan sonraları İran’a sefirikebir atadı.

Suudi Arabistan'ın, Şii diyanet adamı Nimr en-Nimr'in de bulunmuş yer aldığı 47 kişiyi 2016'da "terör" suçlamasıyla ölüm cezası etmesi dolayısıyla İran'la yaşamış yer aldığı huzursuzluğun ardından, bu ülkeye huzur diplomatik atağa geçerek büyükelçisini çekici Kuveyt, kısaca 7 sene aradan sonraları Tahran'a büyükelçisini gönderdi.

Birleşik Arap Emirlikleri

Körfez devletleri ile Türkiye ortada yaklaşma adımları kapsamında 2022'de, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri ilişkileri toy nezdinde evreye girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mayısta Abu Dabi’ye; BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan da kasımda Ankara'ya görüşme gerçekleştirdi.

Karşılıklı yukarı dozaj yetkililerin gerçekleştirdiği ziyaretler ve diplomatik temaslarla, Türkiye ve BAE arasındaki ilişkilerde, nice bölgelerde ağırbaşlı ilerlemeler sağlandı.

Öte taraftan Körfez'deki yer yağı zengini ülkelerden BAE, alanda dikkati çekici feza projesi kapsamında 11 Aralık'ta “Raşid" isimli sanlı feza aracını sezme amacıyla Ay'a gönderdiğini duyurdu.

Suudi Arabistan

ABD Başkanı Joe Biden, Temmuz 2022'de İsrail'den aracısız Suudi Arabistan'a geçerek burada Suudi Arabistan-ABD ve Arap-ABD zirvelerine katıldı. Biden ziyaretinin, Riyad yönetiminden yer yağı üretimini açıkça belirgin çoğaltma talebinde bulunma amacıyla yapıldığı gündeme getirildi.

Ancak Batı dünyasının beklentilerinin birlik bilakis OPEC+ grubu, 5 Ekim'de Avusturya'nın başkenti Viyana’da planlı görüşmede günce yer yağı üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil kısıntı neticesinde aldı.

Bu karardan tasalı bulunan Amerika yönetimi, Orta Doğu'daki ehemmiyetli müttefiklerinden Suudi Arabistan'ın yanı esna BAE'yi OPEC+ çeşidinden duyurulan kararın mimarı namına erek yayınlayan açıklamalarını nezdinde müddet sürdürdü.

Öte taraftan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 9 Aralık'ta Riyad'a ziyarette bulunarak Arap ülkelerinden liderlerin enli katılımıyla Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi'ne katıldı.

Şi düşüncesince Riyad'da meydana getirilen anıtsal gelecek törenleri, Suudi Arabistan yönetiminin müttefiki ABD'ye huzur hamleleri namına yorumlandı.

Libya

Libya da 2022'de politik ve askeri manada canlı nezdinde sene yaşadı.

Başkent Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) ile ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin önderi Halife Hafter, Tobruk’taki Temsilciler Meclisi ve emektar İçişleri Bakanı Fethi Başağa arasındaki ağırlık yükseldi.

Ülkede 24 Aralık 2021 tarihinde yapılması planlanan seçimlerin gerçekleştirilememesi üstüne bitmeme fail istikrarsızlığın gölgesinde, UBH’nin meşruiyetini tanımayan Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, 10 Şubat’taki oturumunda, kifayetli sayıda vekilin toplanmamasına karşın emektar İçişleri Bakanı Bakanı Fethi Başağa’yı "başbakan" seçtiğini duyurdu.

Kendisine DOĞRU silahlı güçleri harekete nâkil Başağa, 17 Mayıs’ta şaşırtı nezdinde aşama atarak hükûmet merkezi Trablus’a sürüm yaptı. Yaşanan silahlı çabukluk toy nezdinde iç harp endişelerini artırırken, vakadan saatler sonraları Başağa, tarafındaki güçlerle baş başa Trablus’u ayrılma buyurmak durumunda kaldı.

Güvenlik ve iktisadi istikrarsızlık, ülkenin batısındaki silahlı gruplar arasındaki çatışmalar ve yer yağı yerlerin devir hin kapanmasıyla bitmeme etti.

Öte taraftan 3 Ekim’de Türkiye ve Libya arasında, hidrokarbür dalında uyuşma muhtırası imzalandı. Söz konusu muhtıranın, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki erke haklarının güvence dibine katılması ve doğalgaz ile yer yağı aramasının önünü açması itibarıyla ehemmiyet sunma etmiş yer aldığı değerlendiriliyor.

Cezayir

Cezayir, 2022’de türlü arsıulusal aktiflik ve girişimlere ev sahipliği yaptı.

Arap Birliği Liderler Zirvesi'nin 31. toplantısı Cezayir'in ev sahipliğinde gerçekleşti.

Kasım ayının önceki gününde süregelen 31. Arap Birliği Zirvesi'ne semt ülkelerinden üçte ikisi büyüklük başkanı ve yukarı dozaj yetkililerle katılırken, öteki devletler henüz ceninisakıt kurda özümleme edildi. 2 Kasım’da sona ermiş zirvede, Filistin halkının haklarına bağlılaşım ve Arap ülkelerinin Suriye krizinin politik nezdinde çözüme ulaşmasına kuma katkıda bulunmalarının gerekliliğine aksan yapıldı.

Filistin'deki politik bölünmenin sona erdirilmesi düşüncesince Hamas ve Fetih bilhassa peyda buyurmak az daha 14 grubun temsilcisinin katılımıyla planlı Filistin diyalog görüşmeleri de 11-13 Ekim'de Cezayir'de yapıldı. Filistinli gruplar ortada uzlaşma sağlanması düşüncesince hazırlanmakta bulunan Cezayir Bildirisi törenle imzalandı.

Cezayir ayrıca, 25 Haziran ila 5 Temmuz tarihleri ortada 19. Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yaptı. Cezayir’in şimal batısındaki Oran (Vahran) kentinde planlı arsıulusal etkinliğin açım törenine Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katıldı.

Yemen

Yaklaşık 8 senedir politik istikrarsızlığın hükümranlık sürdüğü Yemen'de İran destekli Husiler ile hükümete ilişkin güçler ortada çatışmalar 2022 senesinde da bitmeme etti.

Dünyanın en yok yoksul ülkelerinden Yemen'de senelerdir idame eden iç harp dolayısıyla kısaca 377 bin ad yaşamını yitirirken, yaşanmış bulunan insanca kriz, bu sene henüz da büyüdü.

BM'nin girişimiyle 2 Nisan'da Yemen hükümeti ve Husiler ortada 2 maaş varılan ve henüz sonraları dü kere uzatılarak 6 ay idame eden ateşkes, 2 Ekim'de sona ermişti.

Ateşkesin bitmesiyle, hükümet güçleri ile Husiler arasındaki çatışmalar bitmeme ediyor.

Tunus

Geçen yılı politik ve iktisadi krizlerle nâkil Tunus, 2022'yi de belirsizliklerin yaşandığı nezdinde sene namına geride bıraktı.

Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclisin çalışmalarını dondurduğu ve saylav dokunulmazlıklarını kaldırdığı 25 Temmuz 2021 kararlarını "darbe" namına nitelendiren ve huzur çıkan muhalifler ile Said'i destekleyen endam arasındaki gerilim, 2022 yılı süresince bitmeme etti.

Said, "siyasi krizden çıkışın minval haritası" ile ülkede kanun değişikliği referandumuna ve peşi esna er umumi seçime gidileceğini ve o vakte denli Meclisin boğunuk kalacağını duyurdu.

Bu çerçevede 25 Temmuz'da seçmenlerin yüzdelik 30,5 katılımıyla planlı referandumda, yüzdelik 94,6 "evet" oyuyla toy kanun ikrar edildi. Çoğu politik partinin boykot etmiş yer aldığı er umumi seçimlerin 17 Aralık'taki önceki turuna ortaklık ise çabucak yüzdelik 11,22 düzeyinde kaldı.

Muhalefet, seçimlere ceninisakıt katılımın peşi esna arka arkaya icra ettiği izahat ile Cumhurbaşkanı Said’in meşruiyetini münakaşaya açtı.

Genel intihap periyodunun bitmeme etmiş yer aldığı Tunus, 2023’e de politik belirsizlikler içerisinde giriyor.

Fas

Fas’ın 2022’de en ehemmiyetli gündemlerinden bir tanesi İspanya ve Avrupa’nın öteki ülkelerine müteveccih kesintili huruç problemi oldu. İspanya’nın Kuzey Afrika’da siper etmiş yer aldığı Ceuta ve Melilla kentlerinde yaşanmış bulunan kesintili muhacir problemininin derinleşmesi, 2022’de Rabat-Madrid ortada kalın pıtrak gerilimlerin yaşanmasına minval açtı.

Fas-İspanya sınırındaki Melilla kenti, dikenli telleri aşarak Avrupa'ya devredilmek talip Afrikalı kesintili göçmenlerin akınına uğramış yer aldığı 24 Haziran'da, tarihinin en şişman muhacir faciasını yaşadı.

Avrupa'da henüz güzel nezdinde geçinme bitişme hayalinin takiben koşan 1500 kesintili göçmen, 24 Haziran sabahı örgütlü nezdinde şekilde, 10 mt. yüksekliğindeki dikenli lif örgülerin yer aldığı münteha hattına akış etti. Fas hükumeti, bahis konusu vakada 23 göçmenin öldüğünü, 100'den nezdinde tomar bireyin yaralandığını duyurdu.

Öte taraftan Fas, 2022 FIFA Dünya Kupası’nda elde etmiş yer aldığı zamanı muvaffakiyet ile adından lakırtı ettirdi.

Katar'ın ev sahipliğini üstlendiği 2022 FIFA Dünya Kupası'nda yukarı caba zamanı başarılar meydan Fas turnuvada nısıf finale denli yükseldi. Böylelikle Fas, Dünya Kupası’nda nısıf finale yükselmeyi başaran önceki Afrika ülkesi olmayı başardı.

Ürdün

Ürdün Kralı 2. Abdullah bilhassa peyda buyurmak az daha Ürdünlü yetkililer, 2022'de, İsrail'in Mescid-i Aksa'yı da içeren Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki ihlallerine müteveccih reaksiyon açıklamalarında bulundu. Ürdün yönetimi, açıklamalarında, Filistin-İsrail sorununda barışın yolunun "iki devletli hal temelinde" sağlanabileceğini vurguladı.

Ürdün Kralı ve Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi başkaca Filistin meselesini evren liderleri ve yetkilileriyle de ele aldı. Kralı 2. Abdullah, 5 sene aradan sonraları önceki kat obstrüksiyon altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentini görüşme etti.

Öte taraftan Ürdün'de 2022 senesinde narkotik kaçakçılığı girişimleri artarken düzenlilik güçleri de buna huzur bilhassa Suriye sınırında kaba önlemler aldı. Sınır güvenliğini sağlamaya etkin Ürdün ordusu ile kaçakçılar ortada devir hin çatışmalar yaşandı.

Geçen sene ismi çarpış girişimine müdahil emektar Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin, Kral 2. Abdullah'tan kusur diledi. Hamza bin Hüseyin ayrıca, "prens" unvanından vazgeçtiğini duyurdu.

Umman

Arap Körfez bölgesinin gönençli ve dengeli ülkelerinden Umman Sultanlığı, 2022’de lehçe diplomatik temaslarını yoğunlaştırdı.

Ummanlı yetkililer, Yemen’deki iç savaş, İran çekirdeksel anlaşması ve lehçe politik ve iktisadi ortaklaşa iş sahalarında diplomatlık çabalarını artırdı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 27 Haziran’da Umman’ı görüşme etti. Mısır’ın yanı sıra, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün ile geliştirilen diplomatik temaslarla türlü bölgelerde uyuşma muhtıraları imzalandı.

Orta Doğu'nun en şişman arsıulusal kükremek tatbikatı sevgili IMX22'nin ikinci ayağı, Amerika bilhassa peyda buyurmak az daha nezdinde tomar sayıda devletin katılımıyla 2 Şubat’ta Umman'da gerçekleştirildi.

Bahreyn

Katoliklerin ruhani önderi ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un 3-6 Kasım ortada gerçekleştirdiği Bahreyn ziyareti 2022’de bu ülkede gerçekleşen ehemmiyetli vakalardan biriydi. Papa Franciscus, Bahreyn ziyareti kapsamında Bahreyn Diyalog Forumu’na katıldı ve Er-Riffa kentinde planlı dini ayini yönetti.

Ayrıca, 2020’de İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan Bahreyn’de bu sene da normalleşme adımlarına yenileri eklendi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Bahreyn’i görüşme fail önceki İsrail Cumhurbaşkanı oldu. 4 Aralık’ta Bahreyn’e revan Herzog, Kral Hamed bin İsa Al Halife ile hükûmet merkezi Manama'da görüştü.

İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı General Eyal Grinboim de 10 Kasım’da “Hava Kuvvetleri Komutanları Konferansı" düşüncesince Bahreyn'e gitti. Grinboim’in İsrail Hava Kuvvetleri Komutanlığı" düzeyinde Bahreyn’e revan önceki mezun yer aldığı açıklandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ