USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Otomotiv markaları tutarları düşürmeye başladı

Döviz kurunda yaşanmış olan azalış sonrası Hyundai, Citroen, Renault ve Dacia tutarları indirirken, kimi markaların da paha güncelleme çalışmalarının bitmeme etmiş olduğu bildirildi.

Otomotiv markaları tutarları düşürmeye başladı
21-12-2021 19:14
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla döviz kurunda başlamış bulunan kaba düşüşün peşi sıra kimi araba markaları fiyatlarını düşürürken, dal temsilcileri, tablonun 2-3 güneş içinde hâlâ da netleşeceğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın esbak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın peşi sıra icra ettiği "Millete Sesleniş" konuşmasında arazi verdiği mali ürünler ve konuşu tedbirlere bağlı açıklamanın peşi sıra döviz kurlarındaki kaba düşüşün müspet yansımaları, otomotiv sektöründe görülmeye başlandı.

Bazı otomotiv markaları, genel ağ sitelerindeki tutarları güncelleyerek indirime giderken, kimi markaların da düzem kaynaklı zammı bozma etmiş olduğu öğrenildi.

"Alınan dünkü kararların memleketimiz düşüncesince hayır olmasını diliyoruz"

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu ve Sayın Hazine ve Maliye Bakanımızın detaylarını aktardığı dünkü müşterek mali seçenek bulunan Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat, yurttaşlarımızın tasarrufları düşüncesince kurdaki yükselişten meydana gelen kaygılarını gidermesi açısından iri ehemmiyet taşıyor. Nitekim piyasalar kabilinden müspet karşılanan karar, döviz kurlarında ağırbaşlı miktarda müşterek relaks sağladı. Bu kararın önümüzdeki devirde gayrimenkul içi dolarizasyonu yavaşlatacağını düşünüyoruz. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat ile baş başa dış satım ve vergilere müteveccih tahsil edilen dünkü kararların memleketimiz düşüncesince hayır olmasını diliyoruz." ifadelerini kullandı.

Hem dünya genelinde yatırım, dış satım ve istihdam eliyle sürdürülebilir müşterek büyümenin sağlanması tıpkı zamanda otomotiv sektöründe miktar artışı düşüncesince başta döviz kurlarında tanıdık volatilitenin minimum seviyeye indirilerek müşterek denge ortamı oluşturulmasının fazla ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Çağdaş, "Bu durum, müşterek ahir evrede tüketicinin hâlâ uygun araç finansman faizleriyle desteklenmesini de sağlayacaktır. Ayrıca, otomotiv sektöründe önümüzdeki sene ÖTV matrah dilimlerinde yapılacak müşterek güncelleme, nice modelde ek mevhibe maliyetinin tüketiciye yansımasının önüne geçecektir." ifadelerini kullandı.

"Ortalama yüzdelik 20 iskonto gerçekleştirmeyi planladığımız aktüel değer listemizi paylaşacağız"

Berk Çağdaş, fiyatlarda sayı farkı yüzdelik 20'lik müşterek iskonto olacağını belirterek, "Renault Mais olarak, meydan şartları çerçevesinde mahveden yararını gözeten değer politikalarımızı sürdürüyoruz. Bu manada gevşeyen döviz kurlarıyla baş başa değer listelerimizde güncelleme çalışmalarına başladık. Kurda stabilizasyonun sağlanmasıyla Renault ve Dacia markalarımızda sayı farkı yüzdelik 20 iskonto gerçekleştirmeyi planladığımız aktüel değer listemizi en endamsız müddette paylaşmaya bitmeme edeceğiz." dedi.

Hyundai ve Citroen de indirime gitti

Hyundai'dan AA muhabirine meydana getirilen açıklamada, genel ağ sitesinde arazi meydan fiyatlarda güncelleme yapıldığı ve ara başlangıcında duyurulan değer listesine art dönüldüğü bildirildi.

Açıklamada, başkaca yüzdelik 50'lik ÖTV dilimine art dönen modellerin bulunmuş olduğu aktarıldı.

Citroen'den meydana getirilen açıklamada da manken bazında değişmekle baş başa araç fiyatlarında averajda yüzdelik 10'luk müşterek azalma yaşandığı kaydedildi.

Peugeot'da da değer güncelleme çalışmalarının bitmeme etmiş olduğu öğrenildi.

"Piyasanın dünkü vaziyeti fiyatlaması 2-3 güneş sürebilir"

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Turgay Mersin, kurdaki gerilememin fiyatlara elbette yansıyacağını kıymetlendirmek düşüncesince şu an er olduğunu, kurdaki gidişatın ve piyasalardaki yatırım oranlarının elbette şekilleneceğinin ehemmiyet taşıdığını kaydetti.

Yeni vasıtaların gümrükten o anki düzem üstünden çekileceğini ve o anki fiyatlar üstünden adanmış yapılmasının beklendiğini aktaran Mersin, bu piyasanın dünkü vaziyeti fiyatlamasının 2-3 güneş sürebileceğine ayraç etti.

"Birinci elde müşterek relaks olursa ikinci el fiyatlarına da yansır"

İkinci el otomotiv piyasasında fiyatların müşterek numara vasıtasız başvuru aldığını tamlayan Mersin, "Birinci elde müşterek relaks olursa ikinci el fiyatlarına da yansır. Ama fiyatlar düşecek beklentisi satışlarda durgunluğa da faktör olabilir." dedi.

Mersin, "kurlar yükseldiği devir fiyatların çabucak yükselmesine rağmen kurlar gerilediği devir bunun fiyatlara bire müşterek süratte ve miktarda yansımadığı" yönündeki eleştirilere bağlı ise "Evet, yurttaş akilane müşterek tenkit yapıyor fakat bu probleminin muhatabı tığ değiliz. Bu suali dağıtıcılara istimzaç etmek lazım. Sonuçta dağıtıcı bindirim yapıyor, tığ de zammı uyguluyoruz. Ama onlar da kurları esasta çabucak yansıtmayabiliyorlar, kurdan çevre bindirim yapacağı devir 2-3 güneş bekleyebiliyorlar." halinde konuştu.

Distribütör ve bayilerin hâlâ önceki efdal kurdan çektikleri vasıtaların piyasada satışının elbette yapılacağı yönündeki soruya da Mersin, markaların rakiplik düşüncesince dokunca yazıp fiyatı boşaltmak yerinde kalabileceğini söyledi.

Mersin, piyasada araç bulunurluğu problemininin bitmeme ettiğini, endamsız vadede çözülmesinin beklenmediğini ve müşterek ay sonraları tablonun az buçuk hâlâ netleşebileceğini belirtti.

"Her bellik gine kişi ortalık ve yığılım niteliğine layıkıyla müşterek yöntem çizecektir"

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu da gelişigüzel şirketin, serbest akım ettiğini ve markalar, modeller bazında üstelik değişik bindirim ve değişik değer politikaları uyguladığını bildirdi.

Sektör averajında akıbet haftalardaki döviz kurunun fazla yükselmesine koşut müşterek değer artışı yaşanmadığına ayraç fail Bilaloğlu, "Hatta uğur boncuğu bellik bunu yapmadı dersem herhalde akilane müşterek obje söylüyor olurum. Yani ekü ve dolar kurundaki artışlara koşut kendisine müşterek değer artışını doğrusu uygun kimesne yansıtmadı. Çünkü o, fiyatı az hâlâ dü katına boşaltmak buyurmak olurdu. O nedenden elbette ki çağ düşmesinden çevre da doğrudan çabucak uğur boncuğu kimesne değer indirmeyecektir. Burada gelişigüzel marka, gine kişi ortalık ve yığılım niteliğine layıkıyla müşterek yöntem çizecektir ve üste müşterek yegâne bellik değil, gine manken bazında üstelik bu ayrımlılık bildirme edecektir niteleyerek düşünüyorum." halinde konuştu.

"Hiçbir bellik uygun düzem artışlarını çabucak yansıtmıyor"

Bilaloğlu, "kurlar yükseldiği devir fiyatların çabucak yükselmesine rağmen kurlar gerilediği devir bunun fiyatlara bire müşterek süratte ve miktarda yansımadığı" yönündeki eleştirilere bağlı de şunları kaydetti:

"Bu akilane müşterek tenkit değil. Dönüp tarihe baksınlar, güneş gün, sayaç sayaç Merkez Bankası'ndaki düzem artışlarını görebiliyorsunuz. Fiyatların artışlarını da güneş gün, sayaç sayaç izlem edebiliyorsunuz. Bu suçlanan gestalt yanlıştır, iftiradır. Net söyleyeyim; anca müşterek obje doğrusu sektörde yok. Yani uğur boncuğu bellik uygun düzem artışlarını çabucak yansıtmıyor."

Bilaloğlu, kurlarda kalımlı halde azalma olması yerinde bunların fiyatlara yansımasının da oldukça katıksız müşterek proses olacağını söyledi.

Kurlardaki düşüşün ikinci el fiyatlarına yansımasına yer veren Bilaloğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İkinci eldeki tutarları elbette ki belirleyen ehemmiyetli konulardan müşterek tanesi müşterek numara el fiyatları. İkincisi ise müşterek numara eldeki bildirme durumu. Arz yerinde fazla müşterek çeşitleme yok. Yani halen Türkiye'deki kurlardan serbest doğrusu dünyada kamga krizinden ve incelmemiş bap sıkıntısından çevre ağırbaşlı müşterek başağrısı var. O bitmeme ediyor. Birinci el fiyatlarının düşmesi ikinci el tutarları üstünde tesiri olur. Ama strüktürel kendisine ikinci el-birinci el ortada bulutlu bulunan değer makasının açılmasını şu an beklemiyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ