USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Otomotiv sahası temsilcileri AA'ya 2021'i değerlendirdi, 2022 beklentilerini açıkladı

Otomotiv endüstrisi temsilcileri, bu yılki satışların 2020'nin müşterek hacim altında kalacağını ve salgındaki gelişmelerin, tedbir zincirindeki rahatlamanın, seviye ve faizlerin seyrinin 2022'deki vaziyeti belirleyecek etkenlerin başlangıcında geleceğini belirtti.

Otomotiv sahası temsilcileri AA'ya 2021'i değerlendirdi, 2022 beklentilerini açıkladı
26-12-2021 16:08
İstanbul

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, otomotiv sektöründe bu sene yaşanmış bulunan gelişmeler ve 2022 beklentilerine müteallik AA muhabirine icra ettiği açıklamada, enikonu zorlu, inişli yokuşlu ve gelişigüzel ayına apayrı olayın mühür vurmuş bulunduğu müşterek yılın geride bırakıldığını söyledi.

Mersin, istihsal ve tedarikten meydana gelen sorunlar, arz-talep dengesinin bozulması, düzey hareketliliği ve faizlerin sene sonu kapanışına el fail faktörler namına 2021 süresince bu sektörün karşısına çıktığını kaydetti.

2021'in mecmu satışlar açısından sabık yılın altında yahut sabık yıla aşırı yaklaşan seviyelerde kapanacağını düşündüklerini anlatım fail Mersin, "Yıla önceden 1 milyon adede akilane müşterek yürüyüşümüz vardı fakat teşrinisani sonu bakımından piyasa 675 bin yöresinde gerçekleşti. Geçen seneyi tespit etmek ve devredilmek düşüncesince 100 bin nüsha henüz satılması gerekiyor. Ancak tedarikte yaşanmış bulunan mesail dolayısıyla bu rakama iktiran etmek çetince görünüyor." dedi.

Mersin, küsurat fiyatlar dolayısıyla satılan vasıtaların yüzdelik 90-95'inin yüzdelik 80'lik ÖTV dilimine girdiğini, bu yüzden aceleci müşterek biçimde ÖTV matrahlarının güncellenmesi icap ettiğini söyledi.

2022 yılı beklentilerini de paylaşan Mersin, "Bugünkü talebi düşündüğümüzde şayet sunma sorunları düzelirse pazarın nüsha namına ehemmiyetli müşterek azalma yaşamayacağını söyleyebiliriz. Ancak memleketimizdeki aceleci ve üst aşırı yönlü, değişebilir düzey hareketleri dolayısıyla maliyetler artmaya bitmeme ederse bu artışlar fiyata yansıyacağından talepte müşterek daralma olması da mübrem olacaktır. Ayrıca, bu sektörün en ehemmiyetli manivela tesiri mucit faktörü güven faizleri ve havadan ulaşılabilmesi de bugünkü ortamda enikonu iri müşterek çıban almış durumda. Bu gözle değerlendirirsek bugünkü alakanın ehemmiyetli miktarda azalması öngörülebilir." değerlendirmesinde bulundu.

"Maalesef alakanın aşırı altında istihsal gerçekleşti"

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt da salgının etkisiyle yaşanmış bulunan ve halen bitmeme fail yonga krizinin, kürevi çapta istihsal karşıcı etraflı sektörleri etkilediği kabilinden otomotivi de aracısız etkilediğini anlatım etti.

Üretimde geçer not malzemelerin tedarikinden kaynaklı birtakımı redif zerre gruplarındaki istihsal ve bulunurluk problemi ile geçmiş hizmet sektöründe yaşanmış bulunan sıkıntıların da arz-talep dengesini iri miktarda etkilediğini tamlayan Bozkurt, "Tüm bunların sektörümüze yansımasıyla maatteessüf alakanın aşırı altında istihsal gerçekleşti ve kürevi müşterek dava namına yaşandı ve yaşanmaya bitmeme ediyor. Bu durum, elden Türkiye'de istihsal karşıcı fabrikaların değil, dünyada istihsal karşıcı tamamı fabrikaların karşılaşmış bulunduğu ve tamamı markalara yansıyan müşterek sorundu." sanarak konuştu.

"Pazar, geçtiğimiz yılın altında yahut aşırı yaklaşan müşterek ölçüde yılı kapatabilir"

Türkiye otomotiv pazarının ÖTV matrah güncellemesinden sonradan nakil aracılık bulunurluğu problemininin olmaması şeklinde 1 milyon adetler yöresinde seyretmesinin muhtemel müşterek boyut bulunduğunu aktaran Bozkurt, "Çünkü yılbaşından itibaren derin öğrenci baktığımızda piyasa 1 milyonu gösteriyordu fakat öngörü namına bu rakamlar söylem edilemedi. Tüm bu menfi sayılabilecek şartlara karşın piyasa geçtiğimiz yılın altında yahut aşırı yaklaşan müşterek ölçüde yılı kapatabilir." dedi.

Bozkurt, 2022 düşüncesince ise üretimde birtakımı redif parçaların tedbir edilememesi, yonga krizi, geçmiş hizmet hizmetlerinde aksamalar ilkin edinmek kıl payı müstevli periyodunun getirmiş bulunduğu belirsizliklerin sürmesi DOĞRU piyasa tahmininde bulunmanın gine zorlaştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Böylelikle sektörümüz davranışlarında ölçülü müşterek yaklaşım içinde. Çip krizi aşılır ve ÖTV baremleri gerektiği senelerde tehirsiz güncellenirse 2022'deki satışların 2021 yılı ile bire müşterek seviyelerde olacağını öngörüyorum. Bunun indinde kurlar, getiri seviyesi de aşırı belirleyici eleman namına karşımıza çıkıyor. Kurun, enflasyonun yada getiri oranlarının yüksekliğinden çok öngörülebilir olması da gerekiyor."

"Pazar tahminimizi sabık yılın az buçuk altında, 740 bin seviyelerinde tutuyoruz"

Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş ise 2021'in sabık sene kabilinden müstevli tesirinin hissedildiği müşterek devre oyunluk bulunduğunu anlatım ederek, faziletli döviz kurunun yanı esna yonga krizine müteallik namına yaşanmış bulunan nakil aracılık bulunurluğu problemininin en ehemmiyetli ruzname maddelerinden bulunduğunu vurguladı.

Tüketicilerin çoğunun hem mobilite ihtiyacının bununla beraber fiyatların henüz da artacağına müteveccih beklentisinin piyasa trendini ağustos ayına derece deli dolu tuttuğunu tamlayan Çağdaş, eylül, geçmiş teşrin ve teşrinisani aylarında ise mahveden gözetiminde arzu bulunmasına karşın yonga krizine müteallik bulunabilirlik sorunundan dolayı pazarda ay bazında ehemmiyetli düşüşler yaşandığını kaydetti.

Çağdaş, ara ayında bu sektörün alışmış bulunduğu sene sonu trendinin bu sene görülemeyeceğini belirterek, "Bu ay araba ve ferah ticari nakil aracılık satışlarının mecmu pazarda 60-70 bin nüsha ortada olmasını bekliyoruz. Bu doğrultuda piyasa tahminimizi sabık yılın az buçuk altında, 740 bin seviyelerinde tutuyoruz." dedi.

2020 yılı beklentilerini de paylaşan Çağdaş, şunları kaydetti:

"Önceleri çelimsiz vadeli olacağını düşündüğümüz ve otomotiv sahasının kapsamını öngörmekte zorlandığı yonga krizinin, önümüzdeki çelimsiz ve itidalli vadeyi de etkileyeceğini söyleyebiliriz. Birçok üretici, 2022 senesinde da yonga krizinin kesim gündeminin başlangıcında olmaya bitmeme edeceğini anlatım ediyor. Tedarik problemi öngörülebilirlik yönünde işlerimizi zorlaştırsa da tamamı iş ortaklarımız ile baş başa en güzel ve tam istif düşüncesince savaşım ediyoruz. Öte yandan, döviz kurundaki volatilitenin seyrine mucibince müşterek yandan temkinli, gayri yandan nikbin duruşumuzu sürdürerek tüketicilerimizden mevrut talepleri istikbal etmek düşüncesince çalışmaya bitmeme edeceğiz."

"Büyüyen piyasadan toplanacak ihsan geliri artışına müteveccih müşterek aranjman henüz DOĞRU olacak"

Berk Çağdaş, doğacak çağda hem dünya genelinde yatırım, dış satım ve istihdam kanalıyla sürdürülebilir müşterek büyümenin sağlanmasının bununla beraber otomotiv sektöründe miktar artışı düşüncesince hassaten döviz kurlarında tanıdık volatilitenin minimal seviyeye indirilerek müşterek muvazene ortamı oluşturulmasının aşırı ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Çağdaş, "Bu boyut müşterek ahir aşamada, tüketicinin henüz akıllıca nakil aracılık finansman faizleriyle desteklenmesini de sağlayacaktır. Yeni yılda ÖTV matrah dilimlerinde yapılacak müşterek güncelleme, yükselen kurların getirmiş bulunduğu maliyet yükünün vergiyle baş başa tüketiciye yansımasının önüne geçecektir. Böylece kesim soluk alırken, yüzdelik 45 ve 50'lik ÖTV diliminde henüz müşterek tomar modelin arazi almasıyla tüketiciler düşüncesince tercihler artacak. Genel namına ünite nakil aracılık başına küsurat ihsan yerine, büyüyen piyasadan toplanacak ihsan geliri artışına müteveccih müşterek düzenlemenin henüz DOĞRU olacağına inanıyoruz. Ayrıca, ihsan sistemimiz, sürdürülebilirlik kriterleri açısından çevreye ziyanı henüz az bulunan vasıtaların ihsan açısından da henüz birebir olabileceği müşterek yapıya dönüşmeli." ifadelerini kullandı.

"Çip krizinin 2022'nin en azından yılın geçmiş yarısında da bitmeme edeceği öngörülüyor"

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, bu sene süresince üretimde ehemmiyetli teessürat yaşanmasına faktör bulunan yonga krizinin, 2022'nin en azından yılın geçmiş yarısında da bitmeme edeceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Berkel, "Tedarikte yaşanacak muhtemel aksamalar, kurlardaki dalgalanmalar ve ekonominin stabilitesinin sağlanamaması, pazarın dengelerinde de devir kurnaz değişkenlikler yaratabilir. Yıl içerisindeki bu değişkenlikler, pazarın da muhtemel seviyelere ulaşamamasına hastalık olabilir. Ancak şerait müspet gerçekleştiğinde pazarın bu yılın altında kalmayacağını öngörebiliriz." dedi.

"Türkiye, Avrupa devletleri otomotiv satışları listesinde 6'ncı olacak"

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer de 2021'in kesim düşüncesince enikonu "sıra dışı" müşterek sene namına hatırlanacağını fakat Honda Türkiye özelinde güzel müşterek sene bulunduğunu söyledi.

Kılıçer, müstevli sayesinde küsurat mobilite gereksinimi ile süregelen arzu hareketliliğinin, arabanın baştan müşterek envestisman ara bulucu namına görülmesi ile gayret kazandığını fakat 2021'in; sektörde yaşanmış bulunan yonga krizi ve incelmemiş özellik fiyatlarındaki yükselişler dolayısıyla arzı tedricen azalan, üretimi kürevi çapta düşen, aşüfte kurlar ve ÖTV matrah sınırları dolayısıyla fiyatlamada güçlük yaşanmış bulunan müşterek sene namına hatırlanacağını anlatım etti.

Son müşterek ayda yaşanmış bulunan gelişmeler de menfez önüne alındığında sabık yılın mecmu satı rakamlarının yakalanmasının muhtemel görünmediğini tamlayan Kılıçer, "Ancak bu satışlarla üstelik Türkiye, sabık yılın bire müşterek zamanına mucibince Avrupa devletleri otomotiv satışları listesinde 6'ncı olacak. Ekonomimizin lokomotifi bulunan otomotiv sektörü, pandemi tesirinin azalması ve alınacak akilane kararlarla hareketliliğini çabucak art kazanacaktır." dedi.

Bu derece girdap müşterek sene süresince melez ve elektrikli araba satışlarındaki artışların ehemmiyetli olduğuna ayraç fail Kılıçer, 2022 beklentilerini ise şöyleki açıkladı:

"Otomotiv sektöründeki miktar artışı düşüncesince ilk önce ekonomide muvazene ortamı ve öngörülebilirlik aşırı önemli. Tüketicilerin arabaya ulaşmasını bırakmak düşüncesince eder istikrarının sağlanması, nakil aracılık kredisine erişim, getiri oranları ve ÖTV matrah düzenlenmesi kabilinden koşulların da iyileştirilmesi gerek. Elbette kürevi çapta yaşanmış bulunan pandeminin ve buna müteallik namına gerçekleşen tedbir zincirindeki bozulmaların seyri de aşırı ehemmiyetli müşterek etken. 2022 yılının en azından geçmiş yarısının faziletli enflasyonist müşterek ortamda yaşanacağını da unutmamak gerek. Tüm bu gerçeklerden hareketle önümüzdeki sene düşüncesince en güzel senaryo, bu sektörün bu sene gerçekleşen üretim, dış satım ve satı oranlarını yakalaması olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ